Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Alto de La Cubilla
foto: Cor Vos
maandag 9 september 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Alto de La Cubilla

Maandag rustdag: de renners weten niet beter tijdens een grote ronde. De Vuelta a España volgt echter niet een vast stramien, en dus koersen de renners morgen doodleuk over drie loodzware beklimmingen. Zien we nog een zwak moment van de doorgaans zo stoïcijns koersende Primož Roglič? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De slotweek van de Vuelta begint met een bergetappe, maar… het is koers op maandag. De organisatie heeft gekozen voor de laatste rustdag op dinsdag, dus in deze zestiende etappe kan alles uit de kast gehaald worden. Drie beklimmingen kenmerken de zestiende rit door Asturië.

Vanuit Pravia, een kleine gemeente in het noorden van Asturië, gaat het in zuidelijke richting naar Lena. Via een kronkelige S (eerst richting het zuidwesten, dan naar het oosten en vervolgens weer het zuiden) wordt de finish bereikt. Onderweg naar de slotklim liggen twee pittige beklimmingen van eerste categorie. De Puerto de San Lorenzo (10 km aan 8,5%) van eerste categorie is de eerste klim, die begint na 50 kilometer koers. De steilste stroken zijn op deze klim 12,5%, maar er zijn ook twee relatief vlakke kilometers.

Na de top die op 1.350 meter hoogte ligt volgt een afzink van twintig kilometer. Hier gaat het eigenlijk direct weer omhoog, de inleiding van de Alto de la Cobertoria, eveneens van eerste categorie. De klim is 8,3 kilometer lang aan 8,2% en wordt gevolgd door een pittig steile afdaling. Wat volgt is een vals plat oplopende aanloop naar de slotklim. Officieel begint die pas na 126 kilometer.

Dat betekent dat de Alto de la Cubilla van buitencategorie in totaal 17,8 kilometer lang is. Over deze lange afstand worden 1.100 hoogtemeters afgelegd, goed voor gemiddeld 6,2%. De Cubilla is vooral een loper, want de steilste stroken zijn 9%. Dat stuk ligt ongeveer tien kilometer onder de top. Het Vuelta-peloton doet voor het eerst de Cubilla aan. Jaarlijks zoekt de organisatie naar verborgen pareltjes en dit is een soortgelijke klim, die wordt vergeleken met een lange Pyreneeën-col. De Cubilla was de laatste jaren vooral bekend bij wielertoeristen. En met de rustdag voor de boeg kunnen de klassementstoppers hier all out.


Start: 13.28 uur in flag-es Pravia
Finish: 17.22 – 17.50 uur op de flag-es Alto de la Cubilla in Lena


Favorieten

Primož Roglič moet nog drie bergetappes overleven om in Madrid te worden gekroond als eindwinnaar van de Vuelta a España. De Sloveen regeert momenteel met ijzeren hand, maar wielrennen (of topsport in het algemeen) blijft onvoorspelbaar. Vraag dat maar aan Simon Yates, die vorig jaar ook op weg leek naar een overtuigende Girozege…

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Je zou het in alle hectiek bijna vergeten, maar Tadej Pogačar is nog altijd maar 20 jaar. Nairo Quintana maakte op die leeftijd furore als belofte, Alejandro Valverde was nog niet eens prof en Primož Roglič had zelfs nog nooit op een racefiets gezeten. De nieuwe rondesensatie heeft daarentegen al twee zware bergritten (naar Cortals d’Encamp en Los Machucos, red.) gewonnen en staat derde in het klassement. En dat in zijn eerste drieweekse rittenkoers.

Maar de kopman van UAE Emirates moet nog wel overleven in de slotweek, die eigenlijk begint met de etappe naar de top van de Alto de La Cubilla. De piepjonge klimmer is echter nog niet aan het einde van zijn Latijn. Sterker nog: Pogačar lijkt alleen maar beter en beter te klimmen, al was hij op de Santuario del Acebo niet in staat om Roglič en Alejandro Valverde te volgen. Het verschil met López – die aast op zijn derde plek – is slechts zeventien seconden. Kan Pogačar goede zaken doen op weg naar La Cubilla?

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Op de top van de afschrikwekkende Los Machucos zagen we zelfs een Sloveens een-tweetje: Pogačar won zijn tweede etappe, terwijl Primož Roglič de tegenstand nog wat meer de vernieling inreed. De kopman van Jumbo-Visma is niet alleen de beste tijdrijder, maar ook de man die bergop de forcing voert. Een leider in een grote ronde voert vaak een verdeel-en-heers politiek, maar misschien wil Roglič zelf ook nog wel een bergetappe winnen. Gewoon, om te laten zien wie de patron is in deze Vuelta a España.

Roglič maakte zondag ook indruk op de Santuario del Acebo, maar hij reed wel lange tijd in het wiel van Alejandro Valverde. De wereldkampioen mag dan tien jaar ouder zijn dan de Sloveen, de manier waarop hij de Asturische slotklim opreed was indrukwekkend. Bij de Murciaan is het altijd de vraag of hij nog een slechte dag krijgt, maar de renner van Movistar lijkt op weg naar de tweede plaats in Madrid. En als Valverde weer zulke goede benen heeft op de flanken van La Cubilla, dan is hij misschien wel de topfavoriet voor de ritzege.

De kans is best groot dat we een Spaanse of Sloveense winnaar krijgen op de top van La Cubilla, maar onderschat de Colombianen Nairo Quintana en Miguel Ángel López toch maar niet. Quintana staat al op meer dan vijf minuten van Roglič. Dit komt grotendeels door zijn beroerde tijdrit. De renner van Movistar heeft bergop al mooie dingen laten zien, al is Quintana ook niet in staat om van de tegenstand weg te rijden. Sterker nog: op de Acebo moest hij onherroepelijk lossen. Maar wellicht ontbindt hij op de lange en gelijkmatige Cubilla wel zijn duivels.

Nairo Quintana – foto: Cor Vos

Zijn jongere landgenoot López begon als een van de topfavorieten aan de Ronde van Spanje. En we moeten toegeven, de kopman van Astana begon uitstekend aan de ronde met winst in de ploegentijdrit en een indrukwekkende versnelling op de Alto de Javalambre, maar sindsdien fietst López achter de feiten aan. In de etappe naar Cortals d’Encamp viel hij nog ongelukkig, maar op weg naar Los Machucos kon hij de concurrentie gewoon niet volgen.

De gevleugelde klimmer zal maandag echt betere benen moeten hebben, wil hij kans maken op de ritzege. Een voordeel is wel dat López kan rekenen op een ijzersterke ploeg, waardoor hij onderweg oorlog kan maken. De Colombiaan maakte al een betere indruk in de etappe van zondag. Voor de overige klassementsrenners is het vooral zaak om de schade te beperken, maar wellicht kan Rafał Majka op een slinkse manier naar de ritzege rijden. De Pool valt eigenlijk nooit op, maar staat toch maar mooi zesde.

En nog belangrijker: op Los Machucos en El Acebo hoorde Majka bij de betere klimmers. Wilco Kelderman zal ook graag willen zegevieren in de laatste Asturische bergetappe, maar de Nederlander lijkt niet de benen te hebben om de grote vijf echt uit te dagen. Voor de ritzege is het dan toch meer uitkijken naar enkele sterke klimmers, die al behoorlijk ver staan in het klassement. Renners die kortom wel wat ruimte zullen krijgen van de grote jongens, maar die je zeker geen minuten moet geven.

Tao Geoghegan Hart en Wout Poels – foto: Cor Vos

Dan denken we allereerst aan de immer schokschouderende Pierre Latour. De Fransman van AG2R La Mondiale is geen stylist (al denken sommige nostalgische wielerfans daar ongetwijfeld anders over), maar kan wel ongenadig hard op de pedalen staan. Latour leek al op weg naar een hele mooie zege op Los Machucos in deze Vuelta, maar twee Slovenen staken daar toen een stokje voor. De klimmer moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats, is het maandag wel raak?

Esteban Chaves wilde in de Ronde van Spanje eindelijk weer een goed klassement rijden in een grote ronde, maar die ambitie mag inmiddels wel de ijskast in. De goedlachse Colombiaan – die viel op weg naar Oviedo – is duidelijk niet goed genoeg om de beste klimmers te volgen, maar een ritzege vanuit de vroege vlucht is nog altijd mogelijk. De coureur van Mitchelton-Scott staat al op bijna twintig minuten, dus hij zal wel wat speelruimte krijgen van Roglič en co.

Chaves zal toch ook wat druk voelen om nog wat van deze Vuelta te maken, aangezien zijn ploeg nog altijd droog staat. Hetzelfde geldt voor Team Ineos, het normaal zo dominante Team Ineos. Het klopt dat we te maken hebben met een ‘B-ploeg’ zonder Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas, maar het is deze Vuelta wel erg mager. Toch lijkt Tao Geoghegan Hart wel de benen te hebben om een bergrit te winnen.

Miguel Ángel López en Sergio Higuita zijn ook kanshebbers – foto: Cor Vos

De beloftevolle Brit was al sterk richting Cortals d’Encamp en Santuario del Acebo, maar had toen de pech dat de favorieten gebrand waren op de ritzege en medevluchter Sepp Kuss sterker was. Gaat hij één dag later weer in de aanval? Zijn ploeggenoot Wout Poels is normaal gesproken ook een kanshebber, maar de Nederlander heeft nog niet één keer weten te overtuigen. Is het op bij de oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, of heeft hij zich gespaard voor de slotweek?

Let ook op een land- en generatiegenoot van Hart: James Knox. De jonge berggeit van Deceuninck-Quick-Step is nog niet echt opgevallen, maar toch telkens in staat om lang bij de favorieten te blijven. En nu hij al vrij ver staat in het klassement, kan hij wat proberen. We dienen ook de namen van Ruben Guerreiro, Sergio Higuita, Mikel Nieve en Jakob Fuglsang te noteren. De Deen nadert zijn topvorm, maar krijgt hij ook de ruimte van zijn kopman López?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Primož Roglič, Tadej Pogačar
** Miguel Ángel LópezRafał Majka, Nairo Quintana
* Pierre Latour, Jakob Fuglsang, Tao Geoghegan Hart, Mikel Nieve

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het is al bijzonder warm geweest in deze Vuelta a España, maar in de regio Asturië is het al enkele dagen behoorlijk frisjes. Zo is het in startplaats Tineo een graad of 16℃. Je hoeft geen meteoroloog te zijn om te begrijpen dat het op de top van de Asturische bergen nog een stuk koeler is. De wind waait zwak aan windkracht twee, terwijl de kans op neerslag nihil is.

De koers is rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (vanaf 12.55 uur), Sporza (vanaf 13.45 uur) en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.