Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Cortals d’Encamp
foto: Cor Vos
zondag 1 september 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Cortals d’Encamp

Nog geen honderd kilometer lang is de negende etappe van de Vuelta a España. Maar met liefst vijf beklimmingen rond Andorra, gravelwegen en een aankomst op bijna eenentwintighonderd meter hoogte is deze rit er eentje om vingers bij af te likken! We blikken vooruit!

[unibet title=”Wie wint de etappe naar Cortals d’Encamp?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

[toto link=”https://rebrand.ly/toto_vuelta” title=”Wie wint de etappe naar Cortals d’Encamp?”]

[/toto]


Parcours

Daar is ‘ie dan: misschien wel de zwaarste bergetappe van deze Vuelta a España! Nee, niet qua lengte (de negende rit is slechts 94,4 kilometer lang), maar wel als we kijken naar de beklimmingen die op het parcours liggen. Met de Coll d’Ordino (eerste categorie), Coll de la Gallina (buitencategorie) en Alto Cortals d’Encamp (opnieuw eerste categorie) belooft het een loodzware etappe te worden door het dwergstaatje Andorra. En aangezien het maandag rustdag is, hoeven de renners zich niet in te houden.

Niet dat het überhaupt mogelijk is, jezelf inhouden, aangezien het vanuit de start al meteen bergop gaat. Het peloton begint de korte maar explosieve etappe op een hoogte van 1125 meter, in Andorra La Vella, de hoofdstad van Andorra. Wie weleens in Andorra La Vella is geweest, weet dat je er goedkoop sigaretten en parfum kunt inslaan in de vele belastingvrije winkels die in de stad zijn gevestigd. Maar genoeg over wat je allemaal in Andorra La Vella kunt doen, het is tijd om te beginnen aan de eerste beklimming van de dag.

Officieel is de Coll d’Ordino maar negen kilometer lang – aan 5% – maar in feite klimmen de renners een slordige zeventien kilometer naar de top van de eerste Pyreneeënreus. We doorbreken nog net niet de magische grens (1985 meter) van de tweeduizend meter, maar dit zal niet lang meer duren. Al dalen de coureurs eerst naar het plaatsje Ordino, om vervolgens via La Massana (woonplaats van Daniel Martin) en de plaatsjes Escaldes en Engordany terug te keren naar Andorra La Vella.

Horner en Nibali: een duel der matadoren op La Gallina – foto: Cor Vos

De karavaan trok eerst in noordoostelijke richting naar de Coll d’Ordino, maar nu gaat het naar het zuidwesten, op weg naar de voet van de Coll de la Gallina (12,2 km aan 8,3%). De Kippenberg. We zagen er al mooie duels tussen Alberto Contador, Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez (denk maar terug aan de editie van 2012), maar ook tussen Vincenzo Nibali en Chris Horner (één jaar later). Vorig jaar zagen we de beloftevolle Enric Mas zegevieren op de top van de Coll de la Gallina.

Twaalf maanden geleden finishten ‘we’ op een hoogte van 1480 meter, zo’n vierhonderd meter lager dan dit jaar. De Coll de la Gallina is vooral een onregelmatige beklimming, zoals er zoveel zijn in de Pyreneeën, maar er zijn enkele uitschieters van 14%. Na de top van La Gallina is het nog minder dan veertig kilometer tot de finish, die is getrokken op de top van Cortals d’Encamp. Na een razendsnelle en listige afdaling én een tussensprint in Santa Coloma is het tijd voor de slotklim.

De beklimming naar Cortals D’Encamp is eigenlijk een drietrapsraket, te beginnen met de Alto de la Comella. Deze 4,2 kilometer lange col (8,6%, maar met steilere stroken) heeft al vaker een rol gespeeld in de Vuelta. Renners die hier vertrekken, zullen na een ultrakorte afdaling van nog geen kilometer weer een tandje moeten terugschakelen voor de Alto de Engolasters (4,8 km aan 8,1%). Na de top van de Engolasters heeft de organisatie nog een verrassing in petto: onverharde wegen.

Mikel Landa won in 2015 op de Cortals D’Encamp – foto: Cor Vos

Vraag niet hoe, maar koersdirecteur Javier Guillén is erin geslaagd om tussen de Comella en de Engolasters een vlakke gravelweg te vinden van een viertal kilometer. Het is echter de vraag of hier verschillen zullen ontstaan, of dat het toch wachten is op de flanken van de Alto Els Cortals D’Encamp (8,3%, maar met uitschieters tot 15%). Voor de aanwezige klimmers is het nog zes kilometer afzien naar een hoogte van 2095 meter. Vooral de eerste twee kilometer (aan 10%) zijn loodzwaar.

De etappe doet denken aan die van 2015, toen het peloton over een gelijkaardig parcours werd gestuurd, met finish op Cortals d’Encamp. De organisatie koos vier jaar geleden echter voor een andere zijde van deze Pyreneeënreus. Wie grijpt zondag de macht, zo vlak voor de eerste rustdag?

Start: 14.54 uur in Andorra La Vella
Finish: 17.27-17.45 uur in Cortals d’Encamp


Favorieten

Zoals reeds geschreven belooft de expeditie naar Andorra loodzwaar te worden met in nog geen honderd kilometer liefst vijf Pyreneeënreuzen op de route. Met de top van de Alto Els Cortals d’Encamp op bijna eenentwintighonderd meter boven zeeniveau biedt deze etappe voor de klassementsrenners alle kansen om het elkaar moeilijk te maken.

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Al driemaal slaagde Miguel Ángel López erin de rode leiderstrui te veroverden (en te verliezen) deze editie van de Vuelta a España: op de openingsdag, in de etappe naar Javalambre en op Mas de la Costa. In die zin doet hij het vooralsnog beter dan zijn voornaamste concurrenten in het klassement Primož Roglič, Alejandro Valverde en Nairo Quintana. In tegenstelling tot het Movistar-koppel won López evenwel nog geen etappe, maar in de rit naar Andorra krijgt hij een nieuwe kans.

In reactie op de lastige rit naar Mas de la Costa liet hij al weten dat hij uitkijkt naar de negende rit met aankomst op Cortals d’Encamp. “Zondag hebben we weer een heel zware dag en ik denk dat de klim in Andorra me veel beter zal liggen. Dus we blijven met het hele team elke dag strijden”, kondigde de Colombiaan van Astana aan, kort nadat hij zes tellen had moeten toegeven op Valverde en Roglič. Dat belooft wat!

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Behalve López maken ook de andere drie protagonisten aanspraak op de etappezege op Cortals d’Encamp. Primož Roglič heeft zich geweldig hersteld van de rampzalige ploegentijdrit, waarin hij met zijn team in de achterhoede eindigde vanwege een valpartij. Van de veertig seconden achterstand na de openingsrit zijn er nog slechts een luttele zes over op López, de enige concurrent die nog voor hem staat in het klassement.

Wie is de kopman bij Movistar? Alejandro Valverde en Nairo Quintana bleven in de eerste dagen van de Vuelta elkaar die titel toeschuiven, maar inmiddels staat de Spanjaard op basis van het klassement het hoogst in de pikorde. Op de korte, maar steile klim naar Mas de la Costa reed de wereldkampioen vrijdag kwiek naar de zege. In het klassement is de Valverde momenteel nog altijd de derde serieuze kandidaat in de strijd om de rode trui.

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Met Nairo Quintana komen we uit bij de vierde hoofdrolspeler van deze eerste week. Oké, de Colombiaan staat weliswaar achter ploegmaat Alejandro Valverde in het klassement, maar met een nieuwe eruptie zoals in de tweede etappe naar Calpe kan hij de rolverdeling weer helemaal omdraaien. Bovendien spreekt zijn gewicht in voordeel van Quintana: van de top-4 hoeft hij de minste kilogrammen mee te slepen over de loodzware beklimmingen rond Andorra.

Nog net binnen de top-5 treffen we de naam aan van Rafał Majka. De Pool van BORA-hansgrohe staat intussen anderhalve minuut achter de vierde plaats van Nairo Quintana, maar naar namen achter hem heeft hij ook wat ademruimte. Daarmee ligt hij vooralsnog op koers naar een nieuwe topklassering in een grote ronde na zijn zesde plaats in de Giro d’Italia eerder dit jaar. Vooralsnog the best of the rest, die misschien wel kan profiteren van de strijd tussen de mannen voor hem.

Miguel Ángel López voert weliswaar het jongerenklassement aan omdat hij met zijn 25 jaar daar nog net voor in aanmerking komt, maar wat Tadej Pogačar (20) doet is misschien nog wel knapper. De Sloveen is met afstand de jongste renner in de Vuelta en liefst vijf jaar jonger dan López. Hij gaat steeds met de besten mee omhoog en kon het op weg naar Ares del Maestrat niet laten om nog weg te springen bij de favorieten om zo nog twee seconden terug te pakken.

Rafał Majka – foto: Cor Vos

Bij UAE Emirates is Pogačar echter niet de enige troef. Fabio Aru staat weliswaar al wat verder in het klassement, maar kan in de strijd om de ritwinst daar juist van profiteren. Datzelfde geldt voor Esteban Chaves en Mikel Nieve. Voor de pechduivel was EF Education First in deze eerste week een speelbal met vroegtijdige opgaves van Rigoberto Urán, Hugh Carthy en Tejay van Garderen. Als de ploeg wil terugslaan, moet dat gebeuren met Sergio Higuita, die wel eerder in de ronde al gevallen is, en Daniel Felipe Martínez.

[unibet title=”Wie wint de etappe naar Cortals d’Encamp?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

[toto link=”https://rebrand.ly/toto_vuelta” title=”Wie wint de etappe naar Cortals d’Encamp?”]

[/toto]


Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Primož Roglič, Alejandro Valverde
** Rafał Majka, Tadej Pogačar, Nairo Quintana
* Fabio Aru, Esteban Chaves, Sergio Higuita, Mikel Nieve

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Regenachtige weersomstandigheden worden verwacht in de Vuelta a España. De kans op neerslag in de omgeving van Cortals d’Encamp wordt namelijk geschat op 70% door Weerplaza en in de middag wordt zo’n twaalf millimeter regenval voorspeld! De temperatuur zal oplopen tot maximaal 21 ℃.

De koers is vanaf het begin rechtstreeks te volgen via de Eurosport en Sporza. De NOS biedt een livestream aan op haar website. En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.