Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Santuario del Acebo

zondag 8 september 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Santuario del Acebo

foto: Cor Vos

Na een verkapte rustdag voor het peloton op weg naar Oviedo, stuurt het etappeschema de renners zondag weer de hoogte in op weg naar Santuario del Acebo. Op deze klim mogen we opnieuw spektakel verwachten van de klassementsrenners. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De vijftiende etappe van de Vuelta a España kenmerkt zich door vier zware beklimmingen en andermaal een aankomst bergop. De organisatie legt de renners op de pijnbank in een relatief korte etappe van ruim 154 kilometer. Opvallend is dat de ‘tweede week’ een dag langer duurt dan normaal, dus deze rit is niet de laatste voor de rustdag.

De eerste klim van de dag is de Puerto del Acebo (8,2 km aan 7,1 procent) van eerste categorie. Deze beklimming met pieken tot tien procent is nog maar een opbouw voor wat komen gaat. Na een afdaling volgt een interessante vallei. Mogelijk kunnen hier enkele ploegen die een slag willen slaan, al enkele tactische spelletjes spelen; denk maar eens terug aan de verraderlijke etappe naar Fuente Dé in 2012, waar Alberto Contador de ronde naar zijn hand zette.

Na 61 kilometer begint de Puerto del Connio (11,7 km aan 6,2 procent) van eerste categorie, waarvan de top op 1.315 meter hoogte ligt. Daarna volgt een bijna twintig kilometer lange afdaling naar de voet van de Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas van eerste categorie. De klim van ‘Put van de Dode Vrouwen’ doet pijn: elf kilometer lang aan 6,8 procent. Die cijfers zijn ietwat vertekend door twee relatief ‘vlakke’ kilometers halverwege.

De top van de Pozo de las Mujeres Muertas ligt veertig kilometer voor de finish. Met een boog gaat het terug naar de Puerto del Acebo, de eerste klim van de dag. Via een lange afdaling bereiken de renners de tussensprint (na 140 kilometer) en kort daarna de voet van de Santuario del Acebo, ook deze is van de eerste categorie.

De slotklim (van een andere, steilere kant dan de eerste klim van de dag) is 7,9 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 9,7 procent. Direct aan de voet liggen stroken tot vijftien procent en ook tussen kilometer twee en vijf loopt de weg regelmatig aan tien à elf procent omhoog. In de slotkilometer zwakt het niet af: met 8,5 procent moeten de renners met ambitie op ritwinst nog flink klimmen, voordat ze kunnen zegevieren op de streep.

Start: 13.18 uur in flag-es Tineo
Finish: 17.20 – 17.50 uur op flag-es Santuario del Acebo


Favorieten

Na de pseudo-rustdag naar Oviedo slaat de hoogtemeter weer stevig uit op weg naar het kerkje van Santuario de Nuestra Señora del Acebo. Zoals hiervoor beschreven schieten de percentages bij de vleet in de dubbele cijfers, waardoor de klassementsrenners elkaar wederom kunnen gaan bestoken. Opnieuw een dag om naar uit te kijken dus, na de eerdere bergop aankomsten op de Javalambre, Mas de la Costa, Cortals d’Encamp en Los Machucos.

Primož Roglič – foto: Cor Vos

In de afgelopen twee weken heeft Primož Roglič een vrijwel onwrikbare indruk achtergelaten. Als een ware sfinx verdeelt en heerst hij in de Vuelta a España. Na een valse start in de ploegentijdrit rond Torrevieja pakte de Sloveen al veel tijd terug in de volgende etappe naar Calpe. Vervolgens was hij niet meer weg te slaan uit de top van het klassement en met een fenomenale tijdrit in Pau veroverde hij de rode leiderstrui. Kan hij zijn trui nog eens in de verf zetten in Asturië?

In de etappe naar Los Machucos bewees Tadej Pogačar dat hij als enige in staat is Primož Roglič te kunnen volgen bergop. De Slovenen kennen elkaar goed en Roglič gunde zijn jonge landgenoot van amper 20 jaar zijn tweede ritzege. Ook in de verregende etappe naar Cortals d’Encamp had de renner van UAE-Emirates namelijk al eens toegeslagen. Daarom behoort hij ook op weg naar de kapel van Acebo tot de belangrijkste kanshebbers.

Movistar kwam met grote voornemens naar de Vuelta a España door Richard Carapaz, Alejandro Valverde en Nairo Quintana op te stellen. Carapaz viel nog voor La Gran Salida af en twee weken later is ook voor Valverde en Quintana de eindzege slechts een stip op de horizon. Valverde staat er nog het beste voor, maar door toedoen van onder andere de tijdrit volgt hij al op twee minuten. Voor Quintana is de schade al drieënhalve minuut en dus moeten de Movistars aanvallen!

Tadej Pogacar

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Voor Miguel Ángel López zag het er lange tijd rooskleurig uit in de Vuelta. De Colombiaan mocht de eerste rode trui aantrekken na de gewonnen ploegentijdrit en ook na de vijfde en zevende rit werd hij kortstondig eigenaar van de leiderstrui. Net als iedereen kreeg hij in de tijdrit een flinke tik van Roglič en na de moeizame etappe naar Los Machucos staat hij op de vierde plaats op ruim drie minuten van de Sloveen. Ook hij moet aanvallen om tijd goed te maken.

In het spoor van bovengenoemd vijftal houdt Rafał Majka zich in de luwte kranig staande. Op de rode trui van Primož Roglič moet de Pool weliswaar al ruim zes minuten toegeven en op Nairo Quintana – die op de vijfde plaats een plekje hoger staat – bijna drie, maar daardoor kan hij zich mogelijk wel meer vrijheid permitteren in de jacht op dagsucces. In de Tour de France wist hij al drie etappezeges te pakken en ook in de Vuelta heeft hij er sinds 2017 een op zak.

Omdat de route weer steil omhoog gaat op de slotklim, moeten we ook weer voorzichtig kijken naar de springveren in het peloton. Denk hierbij naast Nairo Quintana aan zijn landgenoten Johan Esteban Chaves en Sergio Higuita. Mogelijk kunnen zij meespringen in de vroege vlucht en vanuit die uitgangspositie een heel eind komen, net zoals Pierre Latour in de etappe naar Los Machucos en Marc Soler al eens deden!

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Tadej Pogačar, Alejandro Valverde
** Miguel Ángel López, Rafał Majka, Nairo Quintana
* Esteban Chaves, Sergio Higuita, Pierre Latour, Marc Soler

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Boven de route verwachten de weerstations plaatselijke bewolking, maar wel blijft het vermoedelijk droog. De temperatuur loopt op tot maximaal 23 ℃ en de wind waait zwak uit het noordoosten aan windkracht twee. De neerslagkans is vrijwel nihil.

De koers is rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (vanaf 12.55 uur), Sporza (vanaf 13.45 uur) en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.