Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Alicante

maandag 26 augustus 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Alicante

foto: Cor Vos

Maandag krijgt het peloton voor het eerst deze Vuelta een rit voorgeschoteld die als ‘vlak’ wordt bestempeld. De kansen voor de sprinters zijn deze Vuelta dun bezaaid, dus de ploegen met sprinters zijn er alles aan gelegen om het pak bij elkaar te houden. We blikken vooruit op het parcours en de kanshebbers.

Parcours

Tijdens de derde en laatste dag in Alicante zijn de sprinters waarschijnlijk aan zet. De route van deze 188 kilometer lange etappe kent geen al te grote hindernissen, al gaat het nog steeds op en af en moeten er 1.860 hoogtemeters overwonnen worden.

Er wordt gestart in speelgoedstad Ibi, een plaats aan de voet van de bergen Sierra Biscoy en Sierra Teixereta langs de snelweg die Valencia met Alicante verbindt. Een groot deel van de bevolking verdiende in het verleden zijn geld in de speelgoedindustrie. Dat zien we ook terug bij de start, waar vertrokken wordt bij het Hotel del Juguete, vrij vertaald het speelgoedhotel.

Van daaruit wordt begonnen met een grote lus door het achterland van Alicante. Het profiel is ‘Spaans vlak’, met onderweg twee beklimmingen van derde categorie in het tweede gedeelte van de rit. De Puerto de Biar (2,7 km aan 4,8%) is na 116 kilometer de eerste van de twee. De Puerto de Tibi (6,7km aan 4,1%) is de tweede en laatste beklimming. Beide hindernissen zullen even pijn doen, maar normaal gesproken is het niet lastig genoeg om de sprinters af te laten haken.

Vanaf de top van de laatste beklimming gaat het in 37 kilometer lang in dalende lijn naar de aankomstplaats. Op 21 kilometer van het einde ligt nog een tussenspurt, waarna de laatste tien kilometer van de finale vlak zijn.

Voor de derde dag op rij finisht de Vuelta in een kustplaats. Alicante is de op één na grootste stad van de regio Valencia. Met een haven en een vliegveld is het een van de logistieke knooppunten in de regio. Het peloton rijdt uit noordelijke richting de stad binnen. De aankomst ligt aan een brede door palmbonen omringde boulevard aan de jachthaven. Met een vlak profiel en het feit dat de slotkilometer zonder haakse bochten is, lijken we ons op te kunnen gaan maken voor een koninklijke massasprint.


Start: 12.53 uur in Ibi
Finish: 17.21-17.49 uur in Alicante


Favorieten

In een wielerkoers kan het vaak Alicante op, maar in het meest waarschijnlijke scenario trekt een sprinter aan het langste eind. De topfavoriet is Sam Bennett. De Iers kampioen van BORA-hansgrohe (het is overigens nog altijd de vraag waar hij volgend seizoen rijdt) heeft bewezen daat hij in zeer goede vorm is. Hiervan getuigen drie achtereenvolgende ritzeges in de BinckBank Tour. In de Vuelta hoopt hij zijn zegetotaal nog wat op te krikken. Zondag was het nog te lastig voor hem, maandag moet het helemaal perfect voor hem zijn.

Ook voor Fabio Jakobsen was de rit naar Calpe er teveel aan. Hij kon zich net als alle andere sprinters niet mengen in de strijd om de ritzege. De Nederlander vindt vandaag wel een parcours waarop hij kan excelleren. Moet-ie alleen nog eventjes afrekenen met de andere snelle mannen, maar in het verleden heeft hij al wel bewezen dat hij dat kan. We zijn benieuwd of hij het ook bij zijn eerste sprint in een grote ronde kan.

Jakobsen en Bennett kwamen elkaar al diverse malen tegen in massasprints – foto: Cor Vos (archief)

Fernando Gaviria kwam ten val in de ploegentijdrit, maar hij hoefde de Ronde van Spanje niet al heel vroeg te verlaten. Gaviria komt uit een sportief dal, maar in de Ronde van Polen toonde hij al weer prima vorm. Liefst twee keer werd hij in de Poolse etappekoers tweede in een etappe. Een paar weken later moet het met zijn vorm alleen maar beter gesteld zijn. Stelt dit hem in staat om naar de overwinning te rijden?

In de Ronde van Polen was het Luka Mezgec die Gaviria in een rechtstreeks duel wist te kloppen. Het was een paar jaar wat stilletjes rond de snelle Sloveen, maar inmiddels weet hij weer wat winnen is. In Polen won hij liefst twee ritten. Weet hij in de Ronde van Spanje door te gaan op dit elan? Dan zal hij wel moeten afrekenen met onder meer Edvald Boasson Hagen. Het houdt dit jaar allemaal nog niet over bij Dimension Data, maar in de Vuelta zitten er zeker een paar etappes bij waarin de Noor het blazoen van de ploeg nog wat kan oppoetsen. Te beginnen in Alicante, waar hij met een tikkeltje geluk zomaar de snelste kan zijn.

In de Ronde van Polen wist Mezgec Gaviria de loef af te steken – foto: Cor Vos

Voor Max Walscheid is dit een mooie test. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid zijn eerste sprint in een grote ronde en we zijn erg benieuwd tot welke dingen de sprintkopman van Team Sunweb hier in staat is. Een top vijf-klassering lijkt het meest realistisch, al is een positieve uitschieter ook niet helemaal uit te sluiten. Een stuk onwaarschijnlijker is een scenario waarin zijn ex-ploegmaat Phil Bauhaus aan het langste eind trekt.

Ook van Jon Aberasturi, Marc SarreauPhil Bauhaus en John Degenkolb hoeven we vermoedelijk geen overwinning te verwachten. Maar de sprinters van de tweede en derde lijn zullen desondanks hun best doen om een topuitslag te noteren.

In een vorig wielerleven won Degenkolb al tien ritten in de Ronde van Spanje – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen
** Luka Mezgec, Max Walscheid, Edvald Boasson Hagen
* Jon Aberasturi, Phil Bauhaus, Marc Sarreau, John Degenkolb

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Wie in augustus naar Alicante trekt verwacht maar een ding: lekker weer. En dat is precies wat de renners krijgen. Het kwik zal misschien de dertig graden aantikken, maar echt verzengend heet zal het vermoedelijk niet worden. Er staat immers ook een zuchtje wind en dat zal voor de nodige verkoeling zorgen.

De actie is vanaf 15.00 rechtstreeks te volgen via de Eurosport Player, Eurosport 1 en Sporza. De NOS biedt een livestream aan op haar website. En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

1 Reactie

Tom Harding 26 augustus 2019 om 13:18

Leuk mopje zo. De rit kan Alicante op. Ben je toevallig ook goed met tetten? We overwegen om u te recruteren in onze whatsappgroep. Lidmaatschap Daring Leuven is wel een vereiste

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair