Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Bilbao

donderdag 5 september 2019 om 09:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Bilbao

Voordat het Vuelta-peloton vrijdag weer een aankomst bergop voorgeschoteld krijgt, volgt er eerst een heuvelachtige overgangsrit in het noorden van Spanje. De twaalfde etappe brengt het peloton door Navarra en het Baskenland voor een etappe waar er opnieuw mogelijkheden voor aanvallers liggen.

Wie wint de Vuelta-etappe naar Bilbao?
  • Alejandro Valverde 8.00
  • Omar Fraile 15.00
  • Philippe Gilbert 23.00


Parcours

De uitdrukking ‘het venijn zit hem in de staart’ gaat absoluut op voor de twaalfde etappe naar Bilbao, gelegen in het wielergekke Baskenland. De renners starten ditmaal niet in een middeleeuws stadscentrum of een vredelievend dorpje, maar op een racecircuit in de buurt van Los Arcos: het Circuito de Navarra. Op deze baan werden vroeger manches gehouden van de inmiddels verdwenen raceklasse Superleague Formula.

Tegenwoordig razen er vooral motoren over het 3,9 kilometer lange circuit, maar twee jaar geleden was de Vuelta hier ook voor de start van de individuele tijdrit naar Logroño, gewonnen door de latere eindwinnaar Chris Froome. Na de start gaat het eigenlijk in noordwestelijke lijn richting de kust. Het begin van de etappe is allesbehalve zwaar.

De eerste dertig kilometer zijn zelfs relatief vlak, al hanteren de Spanjaarden een andere definitie van dat begrip. De renners rijden via dorpjes als Mendaza, Acedo en Atauri naar de eerste scherprechter van de dag: de verder niet al te lastige Alto de Azázeta (4,9 km aan 3,9%) van derde categorie. Het is de eerste van vier beklimmingen van de laagste categorie, maar dit zegt verder weinig over de lastigheidsgraad van de overige hellingen.

Na de top en afdaling van de Azázeta blijven de renners nog een hele tijd op een plateau koersen, om na goed honderd kilometer eindelijk af te dalen naar zeeniveau. Het is des te ironischer dat het peloton vanaf dat moment pas écht begint te klimmen. Op 39,2 kilometer van de finish is het tijd voor de Alto de Urruztimendi (2,5 km aan 9,2%), een ware benenbreker met percentages tot 20%.

Veel tijd krijgen de renners overigens niet om op adem te komen, want zes kilometer later volgt alweer de Alto el Vivero. De Vivero (4,3 km aan 7,7%) is niet zo steil als de Urruztimendi, maar gaat na ruim 140 kilometer en anderhalve week Vuelta wel in de benen kruipen. De Vivero was in 2011 nog een van de obstakels die thuisfavoriet Igor Antón moest overwinnen, op weg naar een emotionele ritzege voor eigen volk.

De Vivero is donderdag zeker niet de scherprechter van de twaalfde etappe, aangezien de renners dalen naar de voet van de vierde en laatste beklimming van de dag. De coureurs zullen schrikken van de steile weg die voor een tweetal kilometer naar boven loopt, want de Alto de Arraiz heeft een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 12,2%, met hallucinante uitschieters tot 25%.

Klassementsrenners die verloren tijd goed willen maken, kunnen het beste aanvallen (voor zover dat nog mogelijk is) op de Arraiz, want de klim ligt niet zo ver van de aankomststreep. Het gaat eigenlijk zeven kilometer snoeihard naar beneden, gevolgd door zeshonderd vlakke meters naar de finishstreep in hartje Bilbao. Opgelet: met nog zevenhonderd meter te gaan volgt een laatste rotonde.

Jens Keukeleire is de laatste winnaar in Bilbao – foto: Cor Vos

Een Baskische etappe hoort eigenlijk te finishen in Bilbao, daar waar het Guggenheim is gevestigd, een bedevaartsoord voor liefhebbers van moderne kunst. De Vuelta kwam al meerdere keren aan in het economische en industriële centrum van het Baskenland. In 2011 won de eerder genoemde Antón, maar drie jaar geleden zagen we Jens Keukeleire er nog een sprint winnen, al was de etappe toen niet zo zwaar.


Start: 13.12 uur op het Circuito de Navarra 
Finish: 17.22 – 17.49 uur in Bilbao 


Favorieten

Deze Vuelta is aanvallers dit jaar redelijk gunstig gezind. Tot dusver kwam tijdens vijf van de negen ritten in lijn de winnaar uit de vroege vlucht. Gezien het profiel van de twaalfde etappe, is het goed mogelijk dat dit scenario zich zal herhalen.

In de rit naar Urdax zagen we al dat de Baskische grond thuisrenners inspireert om ten aanval te trekken. Het is daarom interessant om te kijken welke renners er uit de buurt komen. In totaal zijn tien van de zesendertig aanwezige Spanjaarden afkomstig uit het Baskenland. Drie daarvan komen uit de provincie Biskaje, waar we vandaag finishen.

Krijgt Omar Fraile zijn kans? – foto: Cor Vos

Een van hen is Omar Fraile uit Santurtzi, een plek aan het water die tot de agglomeratie van Bilbao behoort. Van de tweevoudig bergkoning in de Vuelta mag verwacht worden dat hij dit terrein aan moet kunnen, al is het even afwachten of hij een kans krijgt bij Astana. Kopman Miguel Ángel López doet immers nog mee in de strijd om de eindzege. Aangezien Gorka Izagirre  zich al uit mocht leven in de rit naar Urdax, zou het niet heel gek zijn mocht Fraile op weg naar Bilbao voor eigen kans mogen gaan.

Bij Caja Rural zal Jonathan Lastra ongetwijfeld deze etappe hebben aangekruist. De 26-jarige Bask komt immers uit Bilbao en zal voor vrienden en familie goed voor de dag willen komen. Hij toonde zich deze Vuelta al in de openingsweek, toen hij zevende werd in de rit naar Igualda. Bovendien zat hij nog mee in de finale van de rit naar Urnax. De roots van streekgenoot Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) liggen in Mañaria, een dorpje in de bergen op ongeveer 35 kilometer ten zuid-westen van Bilbao. Hij kent daarom de finale als zijn broekzak.

Geeft de Baskische grond Alex Aranburu vleugels? – foto: Cor Vos

Ook Alex Aranburu mag voor deze rit weer opgeschreven worden. De 23-jarige renner uit buurtprovincie Gipuzkoa kan goed bergop en beschikt bovendien over een dodelijk eindschot. Daarnaast moet onder de aanwezige Basken rekening gehouden worden met de gebroeders Gorka en Ion Izagirre. Mikel Iturria bezorgde het Baskische Euskadi-Murias al succes in de rit en geldt als man in vorm.

De strijd om de bergtrui kan donderdag opnieuw een rol van betekenis spelen. Op weg naar Bilbao zijn er met vier cols van derde categorie in totaal 12 punten te verdienen. Ángel Madrazo toonde op weg naar Urdax al dat de bergtrui voor hem nog steeds een reden is om ten aanval te trekken. Het klimwerk in de finale lijkt echter wat te pittig voor hem. De renner van Burgos-BH is halverwege de Vuelta de onbetwiste leider in het klassement met de meeste kilometer in de ontsnapping, waar ook zijn landgenoten Jesús Herrada en David De La Cruz hoog in genoteerd staan. Ook de Belg Dylan Teuns reed al de nodige kilometers in de aanval, al zal zijn goede klassering in het klassement voorkomen dat hij al te veel ruimte krijgt.

Is dit een rit voor Philippe Gilbert? – foto: Cor Vos

Katusha-Alpecin is deze Vuelta nog een van de vele ploegen zonder etappewinst. Ruben Guerreiro beschikt over de kwaliteiten om daar op weg naar Bilbao verandering in te brengen. Deceuninck-Quick Step scoorde deze Vuelta al een ritzege met Fabio Jakobsen. De eerzuchtige Philippe Gilbert zal echter ook nog op zoek willen gaan naar dagsucces. Gezien het profiel van de finale, zou dit wel eens een rit voor hem kunnen zijn.

Dan is er nog Thomas De Gendt. Voor de geboren avonturier – die vorig jaar beslag legde op de bergtrui – wil het nog niet erg lukken deze Vuelta. Na drie grote rondes is het logisch dat de vermoeidheid toe begint te nemen, al heeft hij al aangekondigd de jacht op een ritzege nog niet op te geven. Wordt dit zijn rit?

Wie wint de Vuelta-etappe naar Bilbao?
   • Alejandro Valverde 8.00
   • Omar Fraile 15.00
   • Philippe Gilbert 23.00


Favorieten volgens WielerFlits
**** Omar Fraile
*** Alex Aranburu, Philippe Gilbert
** Jonathan Lastra, Thomas De Gendt, Ion Izagirre
* Jesús Herrada, Ruben Guerreiro, David De La Cruz, Mikel Iturria

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Donderdag komen de renners erachter waarom het Baskenland toch zo mooi groen ziet. Er wordt namelijk de nodige regen verwacht. De hele dag kan er neerslag vallen en de temperatuur blijft steken rond de twintig graden. De wind komt uit het noorden en heeft windkracht 2. Dit betekent dat ze deze het grootste gedeelte van de etappe tegen hebben.

De etappe van donderdag is zoals gebruikelijk live te volgen via Eurosport en Sporza. De rit wordt vanaf 15:00 rechtstreeks uitgezonden.


Dit artikel delen:

1 Reactie

jarne17 4 september 2019 om 21:42

Valverde

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.