Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Guadalajara
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Guadalajara

Na de rustdag gaat de Vuelta a España verder met een lange etappe naar Guadalajara in de regio Castilië-La Mancha. Onderweg liggen weinig noemenswaardige hindernissen en dat speelt de sprinters in de kaart. Sleept Sam Bennett hier zijn derde ritzege binnen? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

Niet vaak rondt de Vuelta de kaap van de 200 kilometer, maar vandaag wel. De etappe is namelijk 219,6 kilometer lang. Het lijkt een rit die rood omcirkeld is door de rappe mannen, want in vergelijking met wat er is geweest, is dit vlak. Spaans vlak, dat wel.

De sprinters moeten de kansen pakken die ze pakken kunnen, dus zullen hun ploegen alles in het werk stellen om in Guadalajara (een prima naam voor de liefhebbers van de Spaanse taal) te zegevieren. Gestart wordt in Aranda de Duero, gelegen in de provincie Burgos. Onderweg liggen geen officiële beklimmingen, maar onderaan de streep staan volgens de organisatie toch 2.400 hoogtemeters op het programma.

De klassementsmannen willen de benen sparen voor het slot van de Vuelta, dus is het óf aan de sprinters, óf aan de vluchters. En in dat laatste geval moeten we hoe dan ook rekening houden met Burgos-BH, nu de start in de thuisprovincie van die ploeg ligt. Overigens is Guadalajara ook bekend als Mexicaanse stad, maar die plaats is juist vernoemd naar de Spaanse stad. De stichter van de stad in Mexico – avonturier Nuño Beltran de Guzmán – was geboren en getogen in de Spaanse zusterstad.

Mocht het een sprint worden, dan is parcourskennis altijd belangrijk. Op vier kilometer van de meet rijdt het peloton aan de noordzijde Guadalajara binnen. Sterke benen zijn nodig, want de laatste drie kilometer lopen nog stevig omhoog. Op anderhalve kilometer ligt een rotonde, waarna nog een linkerbocht (op 1,1 km) en een rechterbocht (op 700 meter) volgen. Timing en goede plaatsing zijn dus belangrijk.


Start: 11.49 uur in Aranda de Duero
Finish: 17.18 – 17.55 uur in Guadalajara


Favorieten

Na opnieuw enkele zware bergetappes kwam de tweede rustdag als geroepen voor het peloton, met name voor de sprinters. Een mooie gelegenheid om de batterijen weer op te laden, want in Guadalajara ligt een nieuwe schaarse mogelijkheid op dagsucces voor de rapste mannen van het peloton. Phil Bauhaus en Luka Mezgec moesten de strijd al vroegtijdig staken, maar voor de rest is het aandeel sprinters nog aardig intact gebleven.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

Met twee etappezeges is Sam Bennett de grootste favoriet voor de overwinning in Guadalajara. Zowel in Alicante als op de lastige aankomst in Oviedo wist de Ierse kampioen al te zegevieren. Tel daar zijn tweede plaats in de massasprint in El Puig bij op en er rolt een fraai gemiddelde uit voor de renner van BORA-hansgrohe. Nieuwe ritwinst maakt zijn hattrick compleet, nadat hij in 2018 ook al eens drie etappes won in de Giro d’Italia.

Alleen in El Puig moest Bennett zijn meerdere erkennen in een andere snelle man, namelijk Fabio Jakobsen. De Nederlandse kampioen van Ede-Wageningen hengelde daarmee in zijn eerste grote ronde meteen een ritzege binnen. Op de verraderlijke aankomst in Oviedo kon hij de tegenstand niet volgen, maar normaal moet de finish in Guadalajara niet voor problemen zorgen. “Made it to the second restday”, schreef hij op social media. Kan hij een dag later nog eens toeslaan?

Bij UAE Emirates trekt Tadej Pogačar momenteel alle aandacht naar zich toe met zijn spetterende optreden in de bergritten, maar voor de Sloveen is het in de zeventiende etappe vooral belangrijk heelhuids de finish te bereiken. Fernando Gaviria is de aangewezen renner om voor nieuw succes te zorgen op weg naar Guadalajara. Door een val in de ploegentijdrit kon hij nog niet excelleren en ook in Oviedo waren de benen niet top, maar op deze aankomst is Gaviria altijd een kanshebber.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Na de dagsuccessen van Burgos-BH (Ángel Madrazo), Cofidis (Jesús Herrada) en Euskadi-Murias (Mikel Iturria) is Caja Rural-Seguros RGA de enige wildcard-ploeg die nog met lege handen staat. Voor die eerste ritwinst wordt vooral gekeken naar Jon Aberasturi, al is de Spanjaard in de zesde etappe wel al tweemaal ten val gekomen met letsel en schaafwonden tot gevolg. Dat hij snelle benen heeft in de sprints heeft hij wel al bewezen. Bovendien eindigde hij in Alicante als vierde.

Bij Groupama-FDJ moet Marc Sarreau het al een aantal dagen zien te rooien zonder zijn vaste loods Mickaël Delage, maar in Oviedo bewees de Fransman dat hij ook zonder zijn lead-out de weg naar voren weet te vinden. Op de lastige aankomst hield hij knap stand en reed hij naar de vierde plaats. In het spoor van concurrerende treintjes moet Sarreau ook in Guadalajara kunnen meedoen om de hoofdprijs.

In de derde etappe spurtte Edward Theuns al naar de tweede plaats achter etappewinnaar Sam Bennett, maar daarna kreeg de Belg, die het kopmanschap in de sprints met John Degenkolb deelt bij Trek-Segafredo, te maken met tegenslag. In de tiende etappe kwam hij namelijk ten val, waarbij hij meerdere verwondingen opliep aan de linkerschouder. Voor de rit naar Guadalajara hoopte hij hersteld te zijn, maar in Oviedo eindigde hij al als vijftiende.

Edward Theuns – foto: Cor Vos

Mocht Fabio Jakobsen niet kunnen sprinten, dan heeft Deceuninck-Quick Step nog een tweede kaart in de hand met Maximiliano Richeze. De Argentijn is weliswaar al 36 jaar en eigenlijk de gangmaker van zijn Nederlandse ploeggenoot, maar in Alicante was hij al zesde en in Oviedo tweede achter Bennett toen Jakobsen niet kon volgen. Het winnen is Richeze zeker nog niet verleerd, want vorige maand won hij nog de titel tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen.

Renners als Szymon Sajnok en Clément Venturini waren steeds op de afspraak als er gesprint werd in deze Vuelta a España. Beide renners eindigden in Alicante, El Puig en Oviedo telkens bij de beste tien renners. Tot slot maakte Tosh Van der Sande in Oviedo dermate veel indruk, dat ook hij een renner is om rekening mee te houden in de sprint. Op de omhoog lopende slotkilometer ging de Belgische ex-pistier hard aan met de derde plek als resultaat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen
** Jon Aberasturi, Marc Sarreau, Edward Theuns
* Maximiliano Richeze, Szymon Sajnok, Tosh Van der Sande, Clément Venturini

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het belooft een zonnige dag te worden tijdens de zeventiende etappe naar Guadalajara, waarin de temperatuur oploopt tot maximaal 25 ℃. Het lijkt droog te blijven, wel wordt een vrij krachtige wind verwacht uit het noordoosten aan windkracht 4 à 5.

De koers is rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (vanaf 15.00 uur), Sporza (vanaf 15.00 uur) en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.