Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Toledo
Gilbert wint in 2010 in Toledo - foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 13 september 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Toledo

De renners hebben nog twee serieuze etappes voor de boeg, alvorens de parade naar hoofdstad Madrid begint. Eerst wacht een relatief eenvoudige etappe van Ávila naar Toledo, al kent de negentiende etappe wel een gevaarlijke finale. In Toledo loopt de laatste kilometer op en daardoor kunnen gaten vallen in het peloton. Welke sprinters kunnen hier meedoen en welke klassementsrenners laten zich niet verrassen? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De negentiende etappe van de Vuelta is een vreemde eend in de bijt. Op de laatste vrijdag is namelijk een relatief korte etappe neergelegd. Niet des Vuelta’s, maar goed. Voor de klassementsrenners is het een dag om de benen nog eens te sparen en de gedachten alvast te leggen bij de zaterdag, als de laatste kans zich aandringt om nog iets te bewerkstelligen in het klassement. Maar dat is voor dan…

Vroeg in de rit ligt nog een heuvel, genaamd Alto de la Paramera (12 km aan 2,5%), van derde categorie opgenomen. Hier krijgen avonturiers de kans om in de vlucht te gaan, en in de wetenschap dat in het peloton meerdere sprintersploegen de achtervolging in willen zetten, belooft dat een leuk kat-en-muis-spel. Vanaf de top van de Paramera gaat het in dalende lijn en blijft het peloton op zo’n 500 tot 600 meter boven zeeniveau golven richting de finish in Toledo. De sprinters die er nog zijn, want dat is altijd de vraag in de Vuelta, kunnen zich weer oplijnen voor een massasprint.

Alhoewel, parcoursbouwer Fernando Escartín heeft in het historische Toledo nog een tricky finale uitgetekend. De laatste kilometer is bochtig en loopt nog flink omhoog, richting de 7%. “Dit is een rit waarin de sprinters de controle willen behouden”, aldus Escartín. “Maar de aankomst zal hen verrassen met een licht oplopende klim van één kilometer over de kasseien van Toledo. Een extra uitdaging voor de snelle mannen die azen op de winst.” Dus zullen de klassementsrenners, ondanks dat ze het grootste deel van de dag de benen hebben kunnen sparen, toch alert moeten zijn in de finale.

Toledo en historie gaan hand in hand. De plaatselijke VVV van Madrid (een uur ten noordoosten van Toledo) raadt toeristen dan ook aan om eens een uitstapje te maken naar de stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook wielrennen en de Vuelta hebben een historie met Toledo. De Ronde van Spanje kwam regelmatig door de stad. In 2010 won Philippe Gilbert er na een massasprint, voor Tyler Farrar en Filippo Pozzato. Het jaar ervoor zegevierde David Millar in een tijdrit in Toledo.

Bekijk hier de finale van de aankomst in 2010


Start: 13.34 uur in Ávila
Finish: 17.25 – 17.50 uur in Toledo


Favorieten

Met een aankomst als deze moet rekening worden gehouden met de jagers op dagsucces. In het peloton zijn verschillende type renners die hier kunnen winnen, dus het wordt een mix van culturen in de slotkilometer.

Philippe Gilbert – foto: Cor Vos

Met zijn overwinning van 2010 in het achterhoofd en de twee ritzeges die hij al boekte in deze Vuelta, mag Philippe Gilbert zeker worden gerekend tot de favorieten. De ervaren Belg van Deceuninck-Quick-Step zal in Toledo het beste van zijn twee overwinningen moeten samenvoegen: het hardrijden van de waaieretappe die hij won, gecombineerd met de power die hij liet zien op de steile Baskische klimmetjes in Bilbao. Weet Gilbert het goed te timen, dan is hij kandidaat-ritwinnaar. Daarnaast is dit een uitstekende testcase voor het WK in Yorkshire, waar het alleen maar op-en-af gaat.

Binnen de ploeg van Deceuninck-Quick-Step zijn meer renners die op dit terrein uit de voeten kunnen. De kans bestaat dat Fabio Jakobsen mag sprinten, al lijkt de aankomst te steil voor de Nederlands kampioen. Doordat de aanloop relatief eenvoudig is, zou Jakobsen aan kunnen klampen en in de slotfase kijken of hij nog kan sprinten. Mocht dat niet lukken, kan de Belgische ploeg altijd nog rekenen op een sprint van Maximiliano Richeze of een late uitval van Zdeněk Štybar of Rémi Cavagna.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe zal alles bij elkaar willen houden voor Sam Bennett. De Ierse kampioen heeft al twee ritzeges achter zijn naam staan, en dat hadden er meer kunnen zijn. In de waaierrit overschatte hij zichzelf, waarna hij gecounterd werd door Philippe Gilbert. Mogelijk is die finale wel de sleutel tot de winst in Toledo, omdat timing hier ook cruciaal is. Bennett is in massasprints de snelste en liet in het verleden al zien heuvels goed te verteren. Ook sprints heuvelop behoren tot zijn specialiteit, zoals hij eerder eens liet zien in de Ronde van Turkije. Is een hattrick in de maak voor Bennett?

En toch moeten we, met een finish als deze, de klassementsmannen noemen als favorieten. In de etappe die Gilbert won in 2010 viel er al een groot gat na de nummer elf in de daguitslag. De latere eindwinnaar van die editie (Vincenzo Nibali, red.) werd zelfs zesde op die aankomst, omringd door meerdere concurrenten. Het is dus goed mogelijk dat Alejandro Valverde hier als wereldkampioen zich mengt in de strijd om de ritwinst. Het kan hem daarnaast belangrijke tijd opleveren in het klassement, in de vorm van pure tijdwinst of bonificatieseconden.

Valverde en Roglič -foto: Cor Vos

Reken in dat geval ook op Primož Roglič. De Sloveen heeft eerder bewezen op zulke aankomsten over de juiste benen te beschikken. Hij is voor een goede klimmer erg explosief, zoals hij dat bijvoorbeeld vorig jaar in Tirreno-Adriatico liet zien op een heuvelachtige aankomst. Of hij opgewassen is tegen het geweld van een pure klassiekerrenner als Gilbert of een sterke sprinter als Bennett is nog wel de vraag. Met deze gevaarlijke finale is het dus ook zaak voor Nairo Quintana, Miguel Ángel López en Tadej Pogačar om voorin te blijven en geen tijd te verliezen.

Als we het hebben over explosieve heuvelbestormers, dan moeten we Sergio Higuita noemen. De jonge Colombiaan wordt deze Vuelta voor de leeuwen geworpen door EF Education First en presteert uitstekend. Zo won hij donderdag met verve de bergetappe naar Becerril de la Sierra. Mocht Higuita zich na deze heugelijke dag nog op kunnen laden, dan is dit een aankomst voor zijn vinnige beentjes. In de tweede rit naar Calpe toonde hij al aan over een goede sprint te beschikken. Dylan Teuns is van hetzelfde laken een pak. Hij liet zich in de waaierrit zien en werkte zich zo naar de top-10 van het klassement. Een puncheur-aankomst als deze moet hem liggen, al is het voor de Belg misschien niet lastig genoeg.

Tosh Van der Sande – foto: Cor Vos

In de categorie-sterke sprinters doen ook Alex Aranburu en Nikias Arndt mee. Zij waren eerder deze Vuelta al meermaals in een strijd verwikkeld met elkaar, maar onderaan de streep heeft Arndt wel een ritzege en Aranburu niet. In de Ronde van Burgos, in aanloop naar deze Ronde van Spanje, liet Aranburu nog zien uit te kunnen blinken op dit soort aankomsten. Het was weliswaar in een minder sterk deelnemersveld, maar toch. Wellicht bezorgt hij hier Caja Rural-Seguros RGA een groot succes.

Ook Jon Aberasturi kan dat. Lotto Soudal kan rekenen op Tosh Van der Sande, die derde werd in de ontregelde sprint van Oviedo. Eind juli won hij nog een soortgelijke aankomst in de Tour de Wallonie. In Oviedo lieten ook John Degenkolb (Trek-Segafredo) en Clément Venturini (AG2R La Mondiale) van zich horen. Ook zij moeten dit werk op een goede dag aankunnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Sam Bennett, Alejandro Valverde
** Primož Roglič, Alex Aranburu, Tosh Van der Sande
* Dylan Teuns, Maximiliano Richeze, John DegenkolbSergio Higuita

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De etappe naar Guadalajara was hectisch door de wind, maar ook op weg naar Toledo moet rekening worden gehouden met hoe de wind waait. Bij de start in Ávila waait het stevig. De wind komt uit oost-zuidoostelijke richting met windkracht 3-4. Nabij de ravitaillering, halverwege de rit, is het windkracht 2-3 uit het oosten. In Toledo wordt een wind uit oost-zuidoostelijke richting verwacht met kracht 2-3. Kortom, op bepaalde gedeeltes waait de wind in de kant, maar vooral schuin van voren. De laatste 25 kilometer is er tegenwind. De temperatuur schommelt tussen de 20 en 23 graden Celsius.

De tv-uitzendingen beginnen om 15.00 uur. Vanaf dat moment kan je inschakelen op Sporza en Eurosport 1. De NOS komt op dat moment ook met een livestream. Bij ons mis je helemaal niets van de etappe, omdat wij er vanaf het begin al bij zijn met een liveblog.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.