Vuelta 2019: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement
foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2019 om 20:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement

Het einde van augustus nadert en dat betekent dat de Spaanse invloeden het wielerpeloton binnendringen. Met La Vuelta a España staat de derde en laatste grote ronde van het wielerseizoen voor de deur, traditiegetrouw eentje waar revelaties plaatsvinden. Denk maar eens aan de tweede plek van Enric Mas van vorig jaar, bijvoorbeeld. Daarmee werd hij de beste jongere en daarvoor kreeg hij in Madrid een prijs. Maar dit jaar is er in Spanje ook voor het eerst een jongerenklassement met een trui. WielerFlits blikt vooruit!

De jongerenklassementen in de Tour de France en de Giro d’Italia zijn al jarenlang belangrijke klassementen. Het geeft namelijk een goede indicatie van kandidaat-eindwinnaars voor het algemeen klassement in de daaropvolgende jaren. De Ronde van Spanje kende nog nooit zo’n klassement. En eigenlijk is dat gek, omdat dit bij uitstek de grote ronde is voor de doorbraak van jong talent. Zij maken hier vaak hun grote ronde-debuut of krijgen van hun ploeg de kans om zichzelf te bewijzen als klassementsrenner in een grote ronde.


Regels

In dit klassement komen alle renners in aanmerking die geboren zijn op of na 1 januari 1994. De regels zijn hetzelfde als in de Giro en de Tour.

Organisator Unipublic – dat valt onder de vleugels van de ASO – wil zich meer committeren met veelbelovende, jonge renners die zich voor het eerst aan het grote publiek laten zien in de Vuelta. Het combinatieklassement (hierin werden de posities van de renners in alle klassementen bij elkaar opgeteld; diegene met het laagste puntenaantal, droeg de laatste jaren de witte trui) komt door de invoering van het jongerenklassement te vervallen.


Favorieten

Net als de laatste jaren staat ook nu een verduveld sterk deelnemersveld met renners die in 1994 of later zijn geboren aan de start. En laten al die renners nu net dit jaar in aanmerking komen voor de witte trui, die net als in de Italiaanse en Franse ronde iedere dag om de schouders hangt van de beste renner in dit klassement. Dit jaar is er een te kloppen man voor het witte kleinood. Mocht die coureur wegvallen, dan ligt heel het klassement open. Er is dan namelijk niet een renner die er (op voorhand) echt bovenuit steekt. Maar voor het zover is, lijkt de winnaar al bijna vast te staan.

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Astana gaat met Miguel Ángel López namelijk vol voor de eindzege in Spanje. De 25-jarige Colombiaan behoeft eigenlijk geen uitleg meer. Hij startte vijf keer eerder in een grote ronde en (behoudens een opgave in zijn eerste Vuelta in 2016) eindigde altijd bij de eerste acht van het algemeen klassement. In de Giro en de Vuelta van vorig jaar stond hij met een derde plek zelfs op het podium na drie weken. In Italië nam hij bovendien al twee keer het jongerenklassement voor zijn rekening. Supermán staat te boek als een van de beste klimmers van het peloton. Wanneer hij op zijn fiets blijft zitten, dan heeft hij in dit klassement normaal gesproken niemand te duchten.

Hugh Carthy – foto: Cor Vos

Voor veel ploegen is de Vuelta ook een koers om het seizoen enigszins te redden, als de doelstellingen in de Giro en/of de Tour niet behaald zijn. Hoewel EF Education First het in beide rondes redelijk deed, is het team van Jonathan Vaughters nog op zoek naar een uitschieter. Dat kan deze Vuelta in de persoon van Hugh Carthy. De 25-jarige Brit staat al jaren te boek als een talentvolle ronderenner, maar in de grote rondes stelde hij steeds teleur. Tot de afgelopen Giro, waarin hij elfde werd. In 2016 maakte hij in de kleuren van Caja Rural-Seguros RGA zijn debuut in de Vuelta, maar nu zal Carthy beter willen doen dan een 125ste plek. Gezien zijn huidige seizoen, zou het uitzonderlijk raar zijn als hem dit niet lukt.

Tao Geoghegan Hart – foto: Cor Vos

Iemand die zijn seizoen wel zal willen redden, is Tao Geoghegan Hart. Niet dat hij een slecht jaar draait, integendeel: de 24-jarige Brit van Team Ineos greep in de Tour of the Alps zijn eerste twee profzeges. Na het wegvallen van Egan Bernal kreeg hij in de Giro een dot van een kans om zich te testen in een grote ronde. Hij begon voortvarend, maar kwam in de eerste week meermaals ten val. Hij werd gedwongen tot een opgave, maar in Spanje krijgt hij een nieuwe kans. Ook hier zijn de grote kanonnen van Team Ineos niet van de partij. De tijdritten spreken in het voordeel van Hart ten opzichte van López en Carthy. Getuige zijn vijfde plek in de Ronde van Polen zit het met zijn vorm ook goed.

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

In de Ronde van Spanje maakt Tadej Pogačar zijn debuut. Samen met Remco Evenepoel en (in iets mindere mate) Marc Hirschi is hij zonder twijfel de neoprof die het meeste indruk heeft gemaakt in 2019. De nog altijd maar 20-jarige Sloveen won vorig jaar bij de beloften de Vredeskoers en de Ronde van de Toekomst, maar van een rustige overstap naar de profs is geen sprake. In alle rittenkoersen die Pogačar dit jaar betwistte, eindigde hij bij de eerste dertien van het eindklassement. Zo werd hij in de zware Ronde van het Baskenland al zesde en won hij zelfs de Volta ao Algarve én de Tour of California. Zijn talent staat buiten kijf. De enige vraag die overblijft: kan hij nu al drie weken aan?

Mark Padun – foto: Cor Vos

Update maandag 19 augustus 19.00 uur: Padun toegevoegd
De ploegleiding van Bahrain Merida heeft het selectiebestand op een dartbord geplakt, acht pijlen er naartoe gegooid en daarna gekeken door welke renner ze geprikt waren. Zo moet het team ongeveer de Vuelta-ploeg hebben samengesteld. Het resulteert in een vrijbuitersploeg met onder meer Mark Padun. De 23-jarige Oekraïner is bezig aan zijn tweede seizoen bij de profs. Ook vorig jaar reed hij mee in de Vuelta, waar hij in een sprint met vier streed om de dagzege tijdens etappe twaalf. Hij werd toen derde; in de zeventiende etappe gaf hij op. Dit jaar kwakkelde Padun lang met een peesblessure in zijn knie. Daar is hij nu vanaf. Getuige zijn Oekraïense titel tijdrijden, een ritzege en de eindoverwinning in de Adriatica Ionic Race, lijkt de jongeling klaar om te schitteren in Spanje.

Eddie Dunbar – foto: Cor Vos

Update dinsdag 20 augustus 17.30 uur: Dunbar verwijderd
Bij Team Ineos laten ze Edward Dunbar een tweede grote ronde rijden. En dat is best bijzonder, want de kleine Ier is pas 22 lentes jong. Als belofte maakte hij vooral in de eendagsklassiekers furore, maar toen hij overstapte naar de profs liet hij al weten op een dag ooit de Tour te willen winnen. Hij heeft het lichaam van een pocketklimmer en eerlijk is eerlijk: dit jaar doet hij het behoorlijk goed in verschillende rittenkoersen. Zo werd Eddie Dunbar derde in de Tour de Yorkshire, vijfde in de Route d’Occitanie en zesde in de Ronde van Wallonië. Allemaal niet te vergelijken met een grote ronde, maar in mei werd hij ook al 22ste in de Giro d’Italia; goed voor een zesde plek in de strijd om het wit.

Daniel Felipe Martínez – foto: Cor Vos

Hoewel EF Education First kan bouwen op kopman Rigoberto Urán, beschikt het Amerikaanse team met de eerder genoemde Carthy en Daniel Felipe Martínez over meer klimgeweld. De 23-jarige Colombiaan is aan zijn vijfde profseizoen bezig, waarin hij reeds drie grote rondes afwerkte. Zo reed hij vorig jaar nog de Tour de France, waarin hij vijfde werd in het jongerenklassement. Martínez moet het vooral hebben van de explosievere beklimmingen en laten die er nu in de Ronde van Spanje veel zijn. Hij beschikt tevens over een erg sterke tijdrit: Martínez is regerend Colombiaans kampioen in die discipline en op de Pan-Amerikaanse Spelen pakte hij eerder deze maand ook het goud op de tijdrit. Hij moest de Tour of Utah in de voorbereiding wel missen door ziekte.

Óscar Rodríguez – foto: Cor Vos

De organisatie had graag gezien dat een Spanjaard de eerste jongerentrui in Madrid voor zich op zou eisen, maar bij gebrek aan Enric Mas gaat dat lastig zijn. Óscar Rodríguez zal daar vast anders over denken. De 24-jarige renner uit Navarra won in het shirt van Euskadi-Murias vorig jaar tot ieders verrassing de loodzware bergrit naar de beroemde La Camperona. Dat het geen eendagsvlieg is, bewees de jonge Spanjaard dit seizoen. Hij liet zich opmerken met een aantal mooie resultaten, waaronder de tiende plek in La Route d’Occitanie. Rodríguez’ conditie is in ieder geval uitstekend. In de zware Vuelta a Burgos werd hij afgelopen week namelijk tweede achter eindwinnaar Iván Ramiro Sosa.

Ben O’Connor – foto: Cor Vos

Update maandag 19 augustus 19.00 uur: O’Connor toegevoegd
Dimension Data rijdt al heel het seizoen achter de feiten aan. Niet voor het eerst, overigens. De Zuid-Afrikaanse ploeg staat laatste in de WorldTour en boekte pas zeven overwinningen in 2019. Toch trekken ze met een vrij sterke selectie naar Spanje, waar Louis Meintjes de kopman is. In zijn kielzog zou ook Ben O’Connor een goed klassement moeten kunnen rijden. De 23-jarige Australiër was vorig seizoen hard op weg naar een plek bij de eerste vijftien in de Giro, toen hij met een sleutelbeenbreuk moest opgeven in de negentiende rit. Dit jaar kende O’Connor niet zijn beste seizoen, al gaf zijn zesde plaats in de Ronde van Oostenrijk wel hoop. Met de 25-jarige Eritreeër Amanuel Ghebreigzhabier heeft het team overigens nog een troef voor dit klassement in haar rangen. Onlangs werd hij zesde in de Vuelta a Burgos en vorig jaar eindigde hij als 37ste in de Vuelta; daarmee was hij in de top-10 van het jongerenklassement gefinisht.

James Knox – foto: Cor Vos

Net als voor landgenoot Hart liep de Giro voor James Knox uit op een DNF. Ook hij kreeg te maken met een aantal valpartijen, waardoor hij uiteindelijk de strijd moest staken. De 23-jarige coureur van Deceuninck-Quick-Step keerde in de Adriatica Ionica Race terug in competitie, waarin hij meteen derde werd. In de daaropvolgende Ronde van Polen behoorde Knox ook tot de betere renners, getuige zijn tiende plaats in het eindklassement. Voor de Giro maakte de jongeling ook al indruk tijdens de Ronde van Romandië (veertiende) en de UAE Tour (achtste). Knox zou in navolging van ploeggenoot Mas de komende editie van de Vuelta zomaar eens een soortgelijke rol kunnen vertolken, al zou een tweede plaats ver boven de verwachting liggen.

Gregor Mühlberger – foto: Cor Vos

Update maandag 19 augustus 19.00 uur: Mühlberger toegevoegd
Er zijn een aantal teams die tijdens de Vuelta hun ambities kracht bijzetten met een sterke formatie. Een van die ploegen is BORA-hansgrohe. De Duitse formatie heeft twee klassementstroeven in de personen van Davide Formolo en Rafał Majka. Daaromheen zijn een aantal sterke klimmers gepositioneerd, onder wie Gregor Mühlberger. De 25-jarige Oostenrijker was in de Tour de France een van de revelaties. In dienst van kopman Emanuel Buchmann was hij vaak de laatste man die de toppers pijn deed als meesterknecht. Het zorgde ervoor dat Mühlberger als 25ste in de Tour zou eindigen, goed voor een vijfde plek in het jongerenklassement. Kan hij in Spanje iets soortgelijks?

Kilian Frankiny als renner van BMC – foto: Cor Vos

Bij Groupama-FDJ zullen ze nu nog steeds flink balen van de spierscheuring bij Thibaut Pinot in de Tour, die hij anders mogelijk had kunnen winnen. Zonder Pinot en David Gaudu kan de Franse équipe lekker vrijbuiten. Dat biedt kansen voor Kilian Frankiny. De 25-jarige Zwitser staat al jaren te boek als een groot klimtalent, maar vaak moet hij zich wegcijferen voor anderen. Tijdens de komende Vuelta lijkt dat niet het geval (op het moment van schrijven heeft Groupama-FDJ haar selectie nog niet geopenbaard), waardoor Frankiny zichzelf eens kan testen als ronderenner. Die capaciteiten heeft hij zeker, de vraag is meer of hij dat nu al drie weken op een heel hoog niveau kan.

Niklas Eg – foto: Cor Vos

Ook bij Trek-Segafredo zitten ze zonder klassementsrenner in de Vuelta. Net als bij Frankiny brengt dat ook kansen met zich mee. Zo is daar voor de jonge Deense klimmer Niklas Eg nu de mogelijkheid om zich eens te testen in een grote ronde. In 2018 kende hij een wervelende start van zijn profbestaan, met enkele knappe resultaten in de wat lastigere rittenkoersen. In het eerste deel van 2019 leek hij enigszins te stagneren, maar de 24-jarige Eg herpakte zich in het tweede deel. Vooral in de Tour of Utah drukte hij zijn stempel met een derde plek in het eindklassement, door bergop met de allerbeste renners mee te strijden. Hij krijgt bij terugkomst in Europa wel af te rekenen met een jetlag, maar er is voor Eg tijd genoeg om orde op zaken te stellen.

Sergio Higuita – foto: Cor Vos

Naast Carthy en Martínez, heeft EF Education First nóg een kanshebber voor het wit. Misschien is Sergio Higuita wel de grootste dark horse van het hele stel. Bij Manzana Postobón reed hij in zijn eerste twee jaren als prof enkele knappe resultaten voor een jonge snaak. De 22-jarige Colombiaan heeft dit seizoen echter een reuzenstap gezet. In het shirt van het continentale Fundación Euskadi reeg hij in de eerste vier maanden van 2019 de ereplaatsen aaneen. EF Education First leende Higuita als het ware uit aan de Spaanse formatie, maar haalde hem twee maanden eerder dan gepland bij de WorldTour-ploeg. De Colombiaan gaat goed omhoog en heeft bovendien een sterk eindschot. Voor EF Education reed hij na 1 mei slechts twee wedstrijden. Maar in de Tour of California (tweede) en in de recente Ronde van Polen (vierde) liet hij zien uit welk hout hij gesneden is. Kan hij ook mee in het hooggebergte?

Sepp Kuss – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma gaat met een van haar allersterkste selecties ooit beginnen aan de Vuelta. Primož Roglič is de kopman, met onder meer Steven Kruijswijk, George Bennett en Robert Gesink als ondersteuning. In deze sterke klimmersformatie is ook een plekje ingeruimd voor Sepp Kuss. De 24-jarige Amerikaan staat bergop absoluut zijn mannetje. Maar zowel in de Vuelta van vorig jaar, als in de Giro van dit seizoen had hij moeite om zichzelf te onderscheiden. Het hoeft overigens niet te betekenen dat hij zijn werk voor de ploeg niet goed deed. Werken voor de kopmannen zal voor Kuss ook nu het voornaamste doel zijn. Maar als de Amerikaan zijn goede klimmersbenen eronder schroeft en hij blijft er lang bij, dan komt het wit ook snel om de hoek kijken.

Naast de tien uitgelichte jonge mannen, zijn er nog tal van talenten die ook zomaar op de laatste rij met sterren hadden kunnen plaatsnemen. Neem bijvoorbeeld Neilson Powless van hetzelfde Jumbo-Visma, die in Spanje zijn debuut maakt in een grote ronde. Met al die ervaring om hem heen zou de 22-jarige Amerikaan best boven zichzelf uit kunnen stijgen. Bij Team Sunweb gooien ze alles op Wilco Kelderman. Regels zijn regels en daarom lijkt Robert Power bij voorbaat al kansloos voor dit klassement. In zijn tijd bij de beloften behoorde Power echter tot de allerbesten in het rondewerk. De vraag is of hij dat niveau ooit nog kan benaderen, na een langdurige kwetsuur aan het begin van zijn profbestaan. Zo ja, dan doet hij ook in een dienende rol misschien mee voor wit.

Robert Power – foto: Cor Vos

Vanuit Belgisch oogpunt is het vooral uitkijken naar klimtalent Harm Vanhoucke (Lotto Soudal). De 22-jarige generatiegenoot van de onlangs betreurde Bjorg Lambrecht – Vanhoucke is zelfs zijn vervanger – kent een moeilijk eerste seizoen als prof. Desondanks moet hij zich kunnen handhaven en wellicht zorgt de dood van zijn ploegmaat en vriend Lambrecht voor een extra stimulans. Ook voor Steff Cras (Katusha-Alpecin) gaat de komende Vuelta een ontdekkingstocht zijn. De tijdrijder annex klimmer heeft een behoorlijk lastig seizoen achter de rug, maar ook hij moet zich in dit veld lang staande kunnen houden. Zijn ploegmaat Ruben Guerreiro is ook niet te onderschatten, maar hij komt in het echte hooggebergte vaak tekort. Matteo Fabbro is dan weer een pure klimmer, die de laatste weken in de marge sterk bezig is. Verzekert hij zich in de Vuelta van een profcontract voor 2020?

Harm Vanhoucke – foto: Cor Vos

Andere leuke klimtalenten – het onderstreept nog maar eens waarom een jongerenklassement in de Vuelta een goed idee is – die eveneens het volgen waard zijn voor de witte trui zijn Fernando Barceló, Cristián Rodríguez (beiden Euskadi-Murias), Sloveens kampioen Domen Novak (Bahrain Merida), Rodrigo Contreras (in dienst van López bij Astana), Nick Schultz (in dienst van Esteban Chaves bij Mitchelton-Scott) en Michael Storer van Team Sunweb. Al bij al zijn er dus kandidaten zat die eens in de ronde het witte kleinood kunnen veroveren, maar nochtans lijkt het erop dat er met López slechts één grote topfavoriet is. Het moet raar lopen wil de Colombiaanse klimgeit de zege uit handen geven, maar je weet het nooit.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Hugh Carthy, Tao Geoghegan Hart
** Tadej Pogačar, Mark Padun, Daniel Felipe Martínez, Edward Dunbar
* Óscar Rodríguez, James Knox, Ben O’Connor, Gregor Mühlberger

Eg, Frankiny en Kuss haalden de sterren op basis van de voorlopige deelnemerslijst. Deze zijn vervangen door Mark Padun, Ben O’Connor en Gregor Mühlberger; zij starten wel, maar stonden niet op de voorlopige deelnemerslijst.

Deelnemerslijst (WielerFlits)
Website organisatie


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.