Vuelta 2019: Voorbeschouwing ploegentijdrit in Torrevieja
foto: Cor Vos
zaterdag 24 augustus 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing ploegentijdrit in Torrevieja

De Vuelta a España grijpt dit jaar terug op een vaste waarde uit het verleden. Zaterdagavond wordt er namelijk door middel van een ploegentijdrit gestreden om de eerste rode leiderstrui. Wie wordt de eerste leider van de Vuelta 2019? We blikken vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Voor de Gran Salida keert organisator Unipublic dit jaar weer terug naar het concept van de ploegentijdrit. Nadat de Spaanse ronde eerder tussen 2010 en 2017 van start ging met een collectieve rit tegen de klok, werd er vorig jaar in Málaga met de traditie gebroken en begonnen met een individuele tijdrit.

Winnaars ploegentijdrit openingsdag Vuelta
2010: flag-us HTC-Columbia (Sevilla – 13 km)
2011: flag-us Leopard Trek (Benidorm – 13,5 km)
2012: flag-es Movistar (Pamplona – 16,2 km)
2013: flag-kz Astana (Sanxenxo – 27,4 km)
2014: flag-es Movistar (Jerez De La Frontera – 12,6 km)
2015: flag-us BMC (Marbella – 7,4 km)
2016: flag-gb Sky (Ourense – 27,8 km)
2017: flag-us BMC (Nimes – 13,7 km)

Zoals vaker in het verleden is er dit jaar wederom gekozen voor een start aan de kust. De eerste dagen verblijft het peloton aan de Costa Blanca waar zaterdag tijdens de avonduren de straten van Torrevieja (een kustplaats ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Alicante) de eerste etappe verreden wordt.

Profiel Proloog Vuelta a España 2019

Het startpodium staat opgesteld aan Las Salinas, de beroemde zoutmeren ten westen van de stad die behalve blauw ook opvallend roze gekleurd zijn. Vanaf hier wordt er koers gezet in oostelijke richting voor een tocht door de binnenstad van deze toeristische badplaats. De 13,4 kilometer lange route voert over een nagenoeg vlak parcours over brede, overzichtelijke wegen. In de eerste twee kilometer liggen er nog enkele haakse bochten, maar hierna krijgen de ploegen veel rechte stukken (waar het tempo kan worden opgevoerd) voorgeschoteld.

Via de Calle Paris gaat het in een rechte lijn noordwaarts. Ongeveer halverwege keren de renners weer terug richting het zuiden. Deze passage langs de kustlijn stuurt de renners over lange, brede boulevards met restaurants, cafés en vakantiewoningen en brede stranden met namen als Playa de los Locos (het strand der gekken) en Playa del Cura. De finale brengt de renners richting de jachthaven, waar nog een laatste sprint volgt in een poging de best mogelijke eindtijd te klokken. De tijd van de vijfde renner geldt als eindtijd.

Start: 18.56 uur in Salinas de Torrevieja (start eerste ploeg)
Finish: 20.30 uur in Torrevieja (finish laatste ploeg)


Favorieten

Dit seizoen heeft Jumbo-Visma aangetoond dat het stappen heeft gemaakt op het gebied van tijdrijden. In directe confrontaties met de concurrentie kun je veel verschillen maken. Een ploegentijdrit is daar een mooi voorbeeld van. In de Tour de France liet de Nederlandse formatie dat zien, want het zette de rest op grote achterstand in Brussel. In Torrevieja is de afstand kleiner, maar de selectie mag er zeker zijn.

Jumbo-Visma in actie – foto: Cor Vos

Met Primož Roglič als kopman en Steven Kruijswijk als mede-kopman weet Jumbo-Visma waar ze het voor doen. Ook George Bennett wordt gerekend tot kanshebbers op een top-10-klassering. Daarbij komen nog de hardrijdersbenen van Robert Gesink, Sepp Kuss, Neilson Powless en Lennard Hofstede. Maar last but not least is er Tony Martin, de ervaren motor van de trein die Jumbo-Visma de overwinning en de eerste rode trui moet bezorgen. Na het succes van de Tour, lijkt de overwinning in deze Vuelta bijna een must.

Deceuninck-Quick-Step komt zonder grote klassementsfavoriet naar Spanje, maar is nog altijd een ploeg die erg goed een ploegentijdrit af kan leggen. De Belgische formatie heeft een stel krachtpatsers geselecteerd die heel ver moeten kunnen komen. Met Philippe Gilbert, Rémi Cavagna, Tim Declercq, Zdenek Stybar en Eros Capecchi kan de blauwe trein ver komen. Mogelijk is de rode leiderstrui voor de afzwaaiende Gilbert wel zijn afscheidscadeau voor de ploeg.

Wat kan Deceuninck-Quick-Step? – foto: Cor Vos

Bij EF Education First is dit jaar extra toegelegd op het onderdeel tijdrijden. Begin dit jaar werd de Nederlandse trainer Peter Schep aangetrokken om dat te verbeteren en dat leverde in het voorjaar het nodige succes op. Met de klassementsambities van Rigoberto Urán, die voor het podium gaat, is een goede ploegentijdrit vereist. De roze ploeg heeft naast Urán ook Tejay van Garderen, Lawson Craddock en Mitchell Docker goede hardrijders om in ieder geval de schade te beperken voor de kopman.

Team Ineos komt opdraven met een uitgebalanceerde selectie. Er zijn twee renners die hun kans kunnen gaan in het klassement, Tao Geoghegan Hart en Wout Poels. Zij zijn dus gebrand op een goed begin in Torrevieja. Oud-wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka zal ze op weg helpen en ook Ian Stannard, Owain Doull en Salvatore Puccio kunnen een potje hardrijden. Reken maar op Ineos in de top van het klassement.

De voormalig wereldkampioen ploegentijdrit is Team Sunweb, alleen is die ploeg bezig aan een zeer ongelukkig seizoen. Zonder Tom Dumoulin valt de grote locomotief weg, maar rondom de aangewezen Vuelta-kopman Wilco Kelderman is nog een aardige trein gebouwd. Nikias Arndt, Casper Pedersen, Nicholas Roche, Max Walscheid en Kelderman zelf zijn stuk voor stuk goede hardrijders. In de Tour werd Sunweb (met Kelderman, Arndt en Roche) knap vierde in Brussel. Zit een dergelijke uitslag er opnieuw in?

Wilco Kelderman als voorlaatste in de Sunweb-trein – foto: Cor Vos

Voor de Kazachstaanse troepen van Astana lijkt niets een goede eindklassering van Miguel Ángel López in de weg te staan. De selectie rondom hem, met als schaduwkopmannen Ion Izagirre en Jakob Fuglsang, is dan ook ijzersterk. Mogelijk kan het Astana-achttal voor een verrassing zorgen. Je hoeft aan Luis Léon Sánchez en Manuele Boaro niet te vragen hoe zij een ploegentijdrit moeten rijden en als ook de kopmannen nog een duit in het zakje doen, is Astana zomaar een outsider voor de winst.

Movistar heeft heel veel kopmannen, maar de selectie bestaat voornamelijk uit klimmers. Imanol Erviti en Alejandro Valverde lijken de ploeg op sleeptouw te moeten nemen. De vraag is hoe groot de achterstand is na de eerste dag voor de Spaanse ploeg. Bij Mitchelton-Scott moet Esteban Chaves niet te veel tijd verliezen op de openingsdag. Hij heeft enkele Australische hardrijders die de schade beperkt moeten houden.

Movistar – foto: Cor Vos

Voor BORA-hansgrohe zijn Rafał Majka en Davide Formolo de vooruitgeschoven pionnen. Met Jempy Drucker, Sam Bennett en de Oostenrijkse hulp van Gregor Mühlberger en Felix Großschartner kan de Duitse ploeg zich in de middenmoot nestelen. Lotto Soudal stelt dan weer een vrijbuitersploeg op, die met Thomas De Gendt als grote man wel een goede ereplaats kan behalen. De druk om een kopman goed te klasseren is er niet bij. UAE Emirates zal met Fabio Aru en Tadej Pogačar goed willen scoren, maar de ondersteuning is matig. Hoeveel tijd moeten zij na één etappe al goedmaken?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jumbo-Visma
*** Deceuninck-Quick-Step, EF Education First
** Team Ineos, Team Sunweb, Astana
* Movistar, Lotto Soudal, Mitchelton-Scott, BORA-hansgrohe

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)
Starttijden ploegentijdrit


Weer en TV

In Torrevieja is het zaterdagavond uitstekend koersweer. Onder een licht wolkendek zal bij een temperatuur van 25 à 28 graden Celsius gekoerst worden. De wind komt met windkracht twee van zee, oftewel vanuit het oosten.

De Vuelta a España wordt in de Lage Landen uitgezonden door Sporza (vanaf 19.30 uur op Canvas en 20.00 uur op Ketnet) en door Eurosport 1. De sportzender begint om 18.50 uur aan de live-uitzending. De NOS komt vanaf 18.45 uur met een livestream op de site.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.