Vuelta 2019: Voorbeschouwing slotetappe naar Madrid
foto: Cor Vos
zondag 15 september 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing slotetappe naar Madrid

Madrid is inmiddels voor de Vuelta a España, wat Parijs voor de Tour de France is. De hoofdstad is de laatste jaren steevast de aankomstplaats van de laatste etappe, op een enkel uitstapje naar Santiago de Compostela daargelaten. Ook nu komt de Spaanse ronde aan in de koninklijke stad, waar we vermoedelijk gaan sprinten. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De Vuelta a España komt aan zijn einde. Een korte etappe door Madrid is inmiddels traditie. Fuenlabrada, een stadje met bijna tweehonderdduizend inwoners op twintig kilometer van de hoofdstad, mag de renners uitzwaaien. De lokale voetbalvereniging CF Fuenlabrada heeft zijn stadion in 2011 vernoemd naar de Madrileense voetballer Fernando Torres, die in zijn hoogtijdagen Spanje naar de Europese titel voetbal schoot en in zijn carrière speelde voor Atlético Madrid, Liverpool FC, Chelsea, AC Milan en weer Atlético. Onlangs sloot hij in Japan zijn loopbaan af. Mogelijk is hij ook aanwezig om het peloton naar Madrid uit te zwaaien.

Cava, foto’s en een praatje maken. Het hoort er inmiddels ook in de afsluitende etappe van de Vuelta allemaal bij, zoals we dat al enige jaren kennen uit Frankrijk. Zodra Madrid in zicht komt, gaat het tempo de hoogte in. Eerst door de ploeg van de toekomstige eindwinnaar en later door de sprintersploegen. Deze kans zullen de sprinters willen grijpen ook, want het was nu niet bepaald een sprintersvriendelijke Vuelta. Toch hebben de meesten van hen de ronde overleefd.

Eenmaal in het centrum rijden de renners de inmiddels bekende lokale rondes van 5,9 kilometer door hoofdstad en miljoenenstad Madrid. Als het peloton de finish voor het eerst passeert, begint men aan de laatste elf rondjes. De etappe begint in de namiddag, wat mooie plaatjes zal opleveren bij een ondergaande zon. De renners zullen aan het einde nog één keer sprinten aan het Plaza de Cibeles, daar waar vorig jaar Elia Viviani de snelste was in de laatste Vuelta-sprint.


Start: 17.10 uur in flag-es Fuenlabrada
Finish: 19.50 – 20.10 uur in flag-es Madrid


Favorieten

Een van de renners die zijn korte uitslagen in de Vuelta a España 2019 niet heeft gestolen, is Sam Bennett. Bij elke kans voor de sprinters, hoe lastig ook, liet de Ier zijn nationale kampioenstrui met de vrolijke klaverblaadjes van voren zien. Het leverde hem al twee zeges op en in de lastige ritten naar Guadalajara en Toledo moest hij alleen Philippe Gilbert en Rémi Cavagna voor zich dulden. In de Spaanse hoofdstad zal hij ongetwijfeld erop gebrand zijn zijn hattrick te completeren.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

In zijn eerste grote ronde hield Fabio Jakobsen zich manmoedig staande, nadat hij al in de vierde etappe naar El Puig ritwinst pakte. De inspanningen op de vele hoogtemeters gingen weliswaar doorwegen, maar de Nederlandse kampioen bleef telkens netjes de finish halen. In Madrid treft hij een parcours dat hem op het lijf is geschreven. De etappe naar de Spaanse hoofdstad telt amper 700 hoogtemeters, waardoor nieuw succes voor Deceuninck-Quick Step in de lucht hangt.

Voor Fernando Gaviria verloopt de Vuelta vooralsnog niet zoals zijn vorige drie grote ronden, waar hij telkens ritten wist te winnen. Door toedoen van een slepende knieblessure kwam hij met alleen de Ronde van Polen in de benen naar de Spaanse rittenkoers, waarin zijn beste resultaat tot op heden een derde plek in El Puig is. In Madrid krijg hij de laatste kans op etappewinst en daarin kunnen we de Colombiaanse sprinter niet uitvlakken.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Gedurende de Vuelta a España maakte Tosh Van der Sande steeds meer indruk. In de sprints van de eerste week bleef de Belg nog ver verwijderd van de winst, maar vanuit de vlucht reed hij dan naar de derde plek in Igualada. En naar die klassering reed hij in Oviedo nog eens, nadat hij met een indrukwekkende versnelling op de oplopende aankomst het peloton had geprobeerd te verrassen. Kan hij de nul van de tabellen vegen bij Lotto Soudal?

Ook Marc Sarreau eindigde kort in de etappe naar Oviedo. De Fransman werd vierde, nadat hij in El Puig al eens vijfde was in de daguitslag. Al vroeg in de ronde zag hij zijn loods Mickaël Delage uitvallen en ook Benjamin Thomas viel al weg bij Groupama-FDJ. Sarreau moet daardoor zijn kar aanhaken bij andere treintjes, maar op een biljartvlak parcours door Madrid moet hij met zijn snelle benen de strijd kunnen aangaan met de tegenstand.

Edward Theuns was in de derde etappe naar Alicante dicht bij ritwinst met zijn tweede rit achter Sam Bennett, maar daarna zorgden de gevolgen van een valpartij in de individuele tijdrit voor de nodige pijntjes bij de Belg. Daarbij liep hij meerdere verwondingen op aan de linkerschouder. Toch kon hij zich handhaven en in Oviedo reed hij alweer naar de vijftiende plek. Normaal gezien mag hij ook voor zijn kansen rijden in de Spaanse hoofdstad.

Edward Theuns – foto: Cor Vos

Tot slot heeft een hele rits renners al de nodige ereplaatsen te pakken in de vlakkere etappes. Denk hierbij aan Jon Aberasturi, die al vierde was in Alicante, Szymon Sajnok (zesde in El Puig), Clément Venturini (vijfde in Oviedo) en Max Walscheid (negende in Oviedo). Andere mannen die mogelijk meesprinten zijn Cyril Barthe, Damien Touzé, Edvald Boasson Hagen en Viacheslav Kuznetsov.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Fabio Jakobsen, Fernando Gaviria
** Jon Aberasturi, Szymon Sajnok, Max Walscheid
* Tosh Van der Sande, Marc Sarreau, Edward Theuns, Clément Venturini

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

De zon laat zich zondag meer en meer zien in Madrid en overdag loopt de temperatuur op tot 27 ℃. ’s Avonds neemt de kans op neerslag toe en dat is minder goed nieuws voor de slotetappe van de Vuelta, die pas om 17.00 uur van start gaat. De neerslagkans is voorspeld op 70% en mogelijk gaat het ook onweren boven de Spaanse hoofdstad. De wind waait zwak aan windkracht twee.

De koers is rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (17.00 uur), Sporza (17.30 uur) en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de ritzege in de slotetappe!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.