Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 6 naar Yunquera – Aanvallers kijken uit naar aankomst bergop
In de zesde etappe van de Vuelta a España trekt het peloton naar het Nationaal Park Sierra de la Nieves, waar opnieuw een aankomst bergop is. Grote verschillen tussen de klassementsrenners zullen we vermoedelijk niet zien. Is het dan een kans voor de aanvallers? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Het Vuelta-circus maakt woensdag op donderdag een verplaatsing in zuidelijke richting naar startplaats Jerez de la Frontera, dat in 2014 de eer had om de Gran Salida te mogen organiseren. Verder kennen we deze plaats van de sherrywijnen.
Deze omgeving is nog redelijk vlak: pas na 50 kilometer begint de etappe echt te stijgen, als de tweede klim van eerste categorie in deze ronde opdoemt. Het is de Puerto del Bojar (15 km aan 5,7%) met maximale stijgingspercentages van 10%.
Het zwaarste klimwerk van de dag zit er dan in theorie op. In de praktijk zal de etappe dan pas echt beginnen, met nog vier beklimmingen van derde categorie. Eerst zijn er de Alto de Ronda (5,9 km aan 4,6%), de Puerto del Viento (6,9 km aan 4,1%) en de makkelijkere Puerto Martinez (3,8 km aan 5,5%) om vervolgens te finishen op de Alto de las Abejas (9,3 km aan 4%).
De slotklim wordt nergens echt lastig en krankzinnige stijgingspercentages blijven ditmaal wel uit. Het maximum is 10% en ligt op ongeveer vijf kilometer voor de meet, kort daarna gevolgd door een kleine afdaling. De finish ligt in Yungquera, dat een uur ten westen ligt van Malaga: de Vuelta kwam hier nog nooit.
Donderdag 22 augustus, etappe 6: Jerez de la Frontera – Yunquera (181 km)
Start: 12.40 uur
Finish: tussen 17.15 uur en 17.45 uur
Favorieten
Een hoogdag voor de aanvallers: dat is het eerste waar we aan denken, bij het bestuderen van het parcours van de zesde etappe van de Vuelta a España. In een rit van net iets meer dan 180 kilometer krijgt het peloton zo’n drieduizend hoogtemeters voor de wielen geschoven, maar we verwachten niet meteen spektakel tussen de klassementsrenners. Daarvoor zijn de beklimmingen niet steil genoeg en de komende Vuelta-ritten te zwaar. Wie donderdag te diep in zijn krachtenarsenaal tast, zal dit geheid moeten bekopen in een van de komende bergetappes.
De rit is echter ook veel te zwaar voor de sprinters – met onderweg één beklimming van eerste en vier hellingen van de vierde categorie – en dus komen we uit bij de aanvallers. Bij de renners die al wat verder staan in het klassement of helemaal geen klassementsambities koesteren, maar bergop wel hun mannetje staan. Kortom: de rittenkapers in dit peloton zullen deze zesde rit met rood hebben omcirkeld in het routeboek.
Een renner die we zeker naar voren schuiven, is Mauro Schmid. We bombarderen hem zelfs tot de favoriet voor de dagzege. Waarom? Nou, omdat de renner van Jayco AlUla na een moeilijk begin van zijn seizoen weer helemaal terug is op zijn oude niveau. De Zwitserse kampioen rijgt al maanden de overwinningen en ereplaatsen aaneen. Het begon in juni met de Zwitserse titel op de weg en Schmid kroonde zich daarna tot eindwinnaar van de Ronde van Slowakije. In de daaropvolgende Arctic Race of Norway werd hij vierde in het eindklassement.
Met het zelfvertrouwen van Schmid zit het dus wel goed en met zijn benen is ook weinig mis, getuige zijn zevende plaats in de openingstijdrit langs de kust van Lissabon. De oud-renner van Soudal Quick-Step krijgt donderdag misschien wel een uitgelezen kans om voor de tweede keer een rit te winnen in een grote ronde, aangezien het parcours hem op het lijf is geschreven. De rit bevat namelijk genoeg hoogtemeters en punten om het verschil te maken, maar de beklimmingen zijn niet al te lastig en daarmee op maat van powerklimmer Schmid.
Schmid zal onderweg wel moeten afrekenen met een zekere Wout van Aert. De Belg is in zijn eerste Vuelta sterk uit de startblokken geschoten. De renner van Visma | Lease a Bike was in het openingsweekend goed voor twee podiumplekken, maar droeg bovenal een tijdje de rode trui en snelde in de derde etappe naar Castelo Branco naar een toch wel verlossende zege. Nu Van Aert eindelijk weer weet wat winnen is, sluiten we niet uit dat hij de komende weken nog vaker het zegegebaar zal maken. Misschien wel op naar Yunquera, want het parcours past normaal wel in zijn straatje.
Al moeten we daarbij de kanttekening maken dat het klimvermogen van de 29-jarige coureur de laatste jaren wel iets is afgebot, al zijn de beklimmingen van donderdag nu ook weer niet zo lastig. Een goede Van Aert moet in staat worden geacht om een gooi te doen naar de dagzege, al zal hij als topfavoriet normaal wel het gewicht van de koers moeten dragen. Maar Van Aert kan natuurlijk ook gewoon als bliksemafleider dienen voor zijn ploeggenoten. Dan denken we vooral aan Attila Valter, die in een vlucht misschien kan profiteren van zijn Belgische landgenoot. De Hongaar heeft zeker de kwaliteiten om het af te ronden.
Wie ook in staat is om een vlucht tot een goed einde te brengen: Pelayo Sánchez. Dat bewees de Spanjaard eerder dit seizoen nog in de Giro d’Italia. De manier waarop hij in een bijzonder lastige (gravel)rit wist af te rekenen met Julian Alaphilippe, was toch wel indrukwekkend. De 24-jarige Sánchez – bezig aan zijn eerste seizoen voor de Spaanse telecombrigade – is bijzonder vinnig en dit komt hem goed van pas in de rit van donderdag. Sánchez kan met zijn ploegmaat Oier Lazkano – altijd gevaarlijk in een overgangsetappe – een bijzonder sterke tandem vormen.
Zeg je overgangsetappe, dan zeg je Jhonatan Narváez. De kampioen van Ecuador liet met name dit seizoen al zeer fraaie wielerstaaltjes zien op heuvelachtig terrein. Zo wist de 27-jarige renner van INEOS Grenadiers zijn toekomstige ploeggenoot Tadej Pogacar in de Giro d’Italia op een zeldzame nederlaag te trakteren. In aanloop naar de Vuelta werd hij ook vijfde in de Clásica San Sebastián. Narváez zal in zijn handen hebben gewreven na een blik op het parcours, maar is hij alweer helemaal de oude na een vervelende valpartij in de slotfase van rit twee?
Decathlon AG2R zal deze rit ook hebben aangekruist. De Franse formatie heeft met Victor Lafay namelijk een kandidaat-ritwinnaar in de gelederen. De Fransman werd eind vorig jaar met veel tromgeroffel binnengehaald door de ploeg van Vincent Lavenu, maar de 28-jarige was door een ernstige knieblessure lang uit de roulatie. Lafay maakte pas in juli zijn debuut voor de ploeg, maar werd wel meteen zevende in de Tour de l’Ain. De Tourritwinnaar in San Sebastián zal zeker nog iets van zijn seizoen willen maken en is dus gebrand op een ritzege in deze Vuelta.
Wie ook nog iets goed te maken heeft na een valse start, is Andreas Kron. De Deen kampte in de eerste maanden van 2024 met fysieke malheur en deed er lang over om weer op topniveau te komen. Kron, die vorig jaar nog zo succesvol was in de Vuelta met winst in de tweede etappe naar Barcelona, heeft inmiddels weer de goede vorm te pakken. Zijn klimprestatie in de eerste bergrit naar de Pico Villuercas – veertiende – is alvast veelbelovend. Binnen zijn ploeg Lotto Dstny kijken we ook zeker uit naar Victor Campenaerts en Thomas De Gendt. De Gendt hoopt in zijn laatste Vuelta nog één keer te vlammen en veranderde er zelfs zijn voedingspatroon voor.
We zijn er nog niet, want UAE Emirates zal ongetwijfeld ook een mannetje meesturen in de vlucht. Brandon McNulty en Marc Soler lijken ons de aangewezen renners om in de aanval te gaan en dan vlakken we McNulty niet uit. De winnaar van de openingstijdrit heeft de voorbije jaren al laten zien dat hij vanuit een ontsnapping aan het langste eind kan trekken, maar krijgt hij ook de ruimte van Red Bull-BORA-hansgrohe, de ploeg van leider Primoz Roglic? McNulty volgt in het klassement op slechts vijftig seconden van de Sloveen.
Soudal Quick-Step kan het met de Belgen Mauri Vansevenant en William Junior Lecerf dan weer over een aanvallende boeg gooien, terwijl Lidl-Trek met Giulio Ciccone, Patrick Konrad en misschien ook wel Mathias Vacek iets kan ondernemen. Alpecin-Deceuninck rekent dan weer op Quinten Hermans. Red Bull-BORA-hansgrohe is met Roger Adrià en Giovanni Aleotti ook verre van kansloos. Of moeten zij bij kopman en rodetruidrager Primoz Roglic blijven?
Een andere formatie met meerdere speerpunten, is Israel-Premier Tech. Canadees kampioen Michael Woods en de Belg Dylan Teuns hopen zich te onderscheiden, net als Corbin Strong. De Nieuw-Zeelander is met zijn sprint een zeer gevaarlijke klant, maar kan hij op de beklimmingen zijn wagonnetje aanhaken?
Andere renners die we nog willen noemen, zijn Brandon Smith Rivera (INEOS Grenadiers), Bruno Armirail (Decathlon AG2R), Stefan Küng en Quentin Pacher (Groupama-FDJ), de piepjonge Darren Rafferty (EF Education-EasyPost), Alessandro De Marchi en Filippo Zana (Jayco AlUla), Cristián Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels), Lorenzo Rota en Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Ion Izagirre en Jesús Herrada (Cofidis), Ide Schelling (Astana Qazaqstan) en Pau Miquel (Equipo Kern Pharma).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Mauro Schmid
*** Wout van Aert, Jhonatan Narváez
** Pelayo Sánchez, Victor Lafay, Andreas Kron
* Oier Lazkano, Attila Valter, Michael Woods, Bruno Armirail
Weer en TV
In Jerez de la Frontera, de startplaats van de zesde etappe, is het een graad of 27. Dit is een voorbode voor de rest van de dag: het blijft droog, de zon krijgt volop de ruimte om te schijnen en het kwik stijgt in de middaguren tot 32 graden. Er staat een matige tot zwakke wind uit het westen.
De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.