Vuelta a España 2020 start in Utrecht

Vuelta a España 2020 start in Utrecht

foto: Marcel Koch

woensdag 12 december 2018 om 13:01

De Vuelta a España van 2020 gaat van start in Utrecht. Dat werd zojuist bekendgemaakt op een persconferentie op het Domplein. Zo hengelt de stad na een rit in de Giro d’Italia 2010 en de Grand Départ van de Tour de France in 2015, nu ook de start van de derde en laatste grote ronde binnen. De Vuelta startte één keer eerder in Nederland. In 2009 was Assen het decor. In totaal verblijft de Spaanse rittenkoers drie dagen in Nederland. Op de eerste dag vindt er een ploegentijdrit plaats in Utrecht. De tweede etappe gaat van start in Den Bosch, waarna het peloton opnieuw naar de Domstad trekt. Daar is de finishlijn getrokken. De derde en laatste rit over Nederlands grootgebied vindt in zijn geheel plaats in Noord-Brabant, waar Breda zowel start- als finishplaats is.

Ook in 2009 bleef de Vuelta drie dagen in Nederland. Na een individuele tijdrit op het TT Circuit in Assen, volgden ritten van Assen naar Emmen en van Zutphen naar Venlo. Fabian Cancellara droog toen de leiderstrui.

Utrecht is daarmee de eerste stad ter wereld die een rit in alle drie de grote rondes heeft gehuisvest. De Belgische stad Luik was eerder het decor voor aankomsten in de Vuelta en de Tour. Ook de Giro van 2002 (toen de start in Groningen) was dichtbij, maar de finish van de tweede rit – vanuit het Duitse Keulen – was in Ans.

Dat is een voorstad van Luik, waardoor Utrecht de eerste is die alle grote rondes verwelkomt. “Het is een feest om de start van de Vuelta te mogen organiseren. Utrecht is een echte fietsstad”, is burgemeester Jan van Zanen in zijn nopjes, toen Vuelta-baas Javier Guillen hem woensdagmiddag het goede nieuws bevestigde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.