Vuelta voor vrouwen start in Torrevieja, slotrit finisht op Lagos de Covadonga
foto: Cor Vos
dinsdag 28 februari 2023 om 20:25

Vuelta voor vrouwen start in Torrevieja, slotrit finisht op Lagos de Covadonga

La Vuelta Femenina by Carrefour.es, zoals de Ronde van Spanje vanaf 2023 door het leven gaat, zal van start gaan in Torrevieja. Dat maakte de organisatie vorige week al bekend. Nu is ook het volledige parcours van de zevendaagse (1-7 mei) gepresenteerd.

Torrevieja, een badplaats zo’n veertig kilometer ten zuiden van Alicante, organiseerde in 2019 al de start van de Vuelta a España voor mannen. Astana won toen een ploegentijdrit van het natuurpark Salinas de Torrevieja naar Torrevieja. “Het promoten van de vrouwensport heeft ons gemotiveerd om opnieuw de samenwerking te zoeken met de Vuelta”, zegt Eduardo Dolón, de burgemeester van Torrevieja.

De Vuelta voor vrouwen, die vorig jaar nog Ceratizit Challenge by La Vuelta heette, is dit jaar voor het eerst zeven etappes lang. De door Annemiek van Vleuten gewonnen editie van 2022 was nog vijf etappes. De komende uitgave duurt van 1 tot en met 7 mei. Na de ploegentijdrit op de eerste dag volgen twee etappes voor de sprintsters naar Pilar de la Horadada en La Roda. Op dag vier gaat het over golvend terrein naar een lastige finale, met een kort klimmetje op weg naar Guadalajara.

In de vijfde etappe kunnen de klimmers voor een eerste keer hun hart ophalen met een finish op de Mirador de Peñas Llanas, een klim van tweede categorie. De zesde etappe trekt ook door het middengebergte van Castro-Urdiales naar Laredo, maar de echte climax volgt in de slotrit naar Lagos de Covadonga (12,5 kilometer aan 6,9%). Deze beklimming is sinds 1983 maar liefst 22 keer opgenomen in het parcours van de Vuelta a España. De laatste keer dat de mannenkoers er finishte, in 2021, ging de overwinning naar Primož Roglič.

Titelverdediger Annemiek van Vleuten, die in haar afscheidsjaar aan de start zal verschijnen van de Vuelta, is blij dat de klim naar Lagos de Covadonga in het parcours is opgenomen. “Eindigen op zo’n beroemde beklimming is essentieel voor de media-impact van de wedstrijd, omdat het resulteert in meer aandacht voor het evenement. Ik ben blij dat La Vuelta Femenina voor zo’n bekende klim heeft gekozen.”

“Ik ben enthousiast. Ik weet wat ik kan verwachten, het is een zware klim. Het is ook goed dat we enkele vlakke etappes hebben, want die maken de wedstrijd ook erg spannend. Het is een heel complete Vuelta”, laat ze weten via de organisatie van het evenement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.