Waar kruisen onze veldrittoppers straks de degens op de weg?
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 11 februari 2020 om 09:44

Waar kruisen onze veldrittoppers straks de degens op de weg?

Overzicht Het einde van het crossseizoen nadert met rasse schreden en de veldrijders kijken uit naar een welverdiende rustperiode. Maar tijden veranderen. Een aantal onder hen maken de switch naar de weg en kruisen snel opnieuw weer de degens. Hieronder vindt u een handig overzicht met de belangrijkste namen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De beide Belgische kampioenentitels op de zijn in handen van crossers. Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race werden vorig jaar gewonnen door Mathieu Van der Poel en die was ook favoriet op het WK in Yorkshire. Het moge duidelijk zijn: de toppers in het veld kleuren ook mee het zomerseizoen.

Gianni Vermeersch is al even gestopt met crossen om zich op de weg voor te bereiden. De WB-manche van Hoogerheide was voor hem de laatste. Tim Merlier en Mathieu Van der Poel beëindigden hun winterseizoen op het WK in Dübendorf. Op 20 februari kruipen Merlier en Vermeersch trouwens al op de wegfiets in de Tour of Antalya. Merlier vertelde ons al dat hij na de ritten in Turkije zelfs nog zal bijtrainen met het oog op het Vlaamse voorjaar en misschien wel een hoofdrol in de GP Samyn.

Wout Van Aert had normaal in Merksplas zijn laatste veldrit moeten rijden. Gisteren reisde hij al af naar Tenerife met zijn ploeg Jumbo-Visma. De ploegleiding hoopt hem via een hoogtestage volledig klaar te stomen voor het Vlaamse voorjaar. “Hij reageerde vorig jaar in de Tour erg goed op de hoogtestage in mei en juni”, zegt zijn ploegleider Grischa Niermann.


Strade Bianche en Milaan San-Remo
De eerste keer dat Van der Poel en Van Aert de degens zullen kruisen op de weg, is op de Toscaanse grindwegen. Ook Gianni Vermeersch zal er van de partij zijn. De Strade Bianche op 7 maart wordt voor Van Aert ook meteen de eerste wegwedstrijd. Van der Poel rijdt ervoor al de Ronde van de Algarve en de Omloop het Nieuwsblad. Hun volgende ontmoeting volgt twee weken later in Milaan-San Remo. Van der Poel trekt vervolgens naar de Ronde van Catalonië waar hij collega-veldrijder Quinten Hermans zal tegenkomen. De Limburger met vooral capaciteiten bergop zei eerder al bij ons dat de Ronde van Catalonië een belangrijke graadmeter wordt.

Vlaams voorjaar
Van Aert rijdt na Milaan-San Remo bijna het volledige Vlaamse voorjaar, te beginnen met de E3 Binckbank Classic en Gent-Wevelgem. In die laatste wedstrijd zal hij het moeten opnemen tegen een ander wapen van Alpecin-Fenix: Belgisch kampioen Tim Merlier. Vervolgens neemt Van Aert deel aan Dwars Door Vlaanderen. Of Van der Poel daar deelneemt is nog niet zeker, Merlier staat er wel zeker aan de start samen met Vermeersch.

Van der Poel en van Aert staan beide sowieso wel aan de start in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook Merlier rijdt Parijs-Roubaix en enkele dagen ervoor hoopt hij op een sprintzege in de Scheldeprijs. Opvallend is dat Vermeersch en Merlier de Ronde Van Vlaanderen niet op het programma hebben staan. Wel rijden ze allebei de AG Driedaagse Brugge-De Panne die sinds 2018 een eendagskoers is.

foto: Gregory Van Gansen

Ardennenklassiekers
Na Roubaix nemen onder andere van Aert en Merlier een tijdje rust. Van der Poel gaat nog even door, al is zijn programma voor de Ardennenklassiekers nog onzeker. Zo is het nog niet geweten of Van der Poel zijn titels in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race verdedigt. Ook Luik-Bastenaken-Luik is nog een vraagteken. De Waalse Pijl lijkt wel vast te liggen. Hij komt in Hoei in elk geval Quinten Hermans tegen die ook een doel maakt van de Waalse Pijl. Hermans werkt een Ardennenprogramma af met deelnames in de Brabantse Pijl, de Waalse Pijl en La Doyenne.

Corné van Kessel, de andere crosser van Circus-Wanty Gobert, neemt eerst wat rust na het crossseizoen. Hij verkiest een Frans programma met onder andere Circuit de la Sarthe en Tro Bro Léon.

Rest van het seizoen
Na het voorjaar nemen de renners wat rust en gaat het eind mei richting het Critérium du Dauphiné. Van Aert staat er sowieso aan de start en komt er misschien wel Quinten Hermans tegen. Pas na Luik-Bastenaken-Luik wordt Hermans’ programma verder aangevuld. De enige veldrijder die we in de Tour de France te zien krijgen is Wout van Aert. Alpecin-Fenix en Circus-Wanty Gobert kregen immers geen wildcard voor de Tour.

Vijf dagen na het einde van de Tour beginnen de Olympische Spelen. Van der Poel gaat in Tokio zijn droom najagen om olympisch kampioen op de mountainbike te worden en loopt er misschien wel Wout van Aert tegen het lijf. De Lillenaar maakt kans om deel te nemen aan de tijdrit. Bondscoach Rik Verbrugghe brengt uitsluitsel op 1 juni.

Voor Van der Poel staan de maanden mei tot en met september grotendeels in het teken van het mountainbiken. Althans, als Alpecin-Fenix geen wildcard krijgt voor de Vuelta, die start in Utrecht. Is dat wel het geval, dan rijdt Van der Poel de Vuelta en rijdt hij geen wereldbekermanches MTB meer na de Olympische Spelen. De Vuelta-organisatie zei wel al dat het niet waarschijnlijk is dat Alpecin-Fenix de Vuelta kan rijden. Na de Ronde van het Baskenland (6-11 maart) wordt bekendgemaakt welke teams een wildcard krijgen.

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2020 10:34
@redactie volgensmij rijdt van Aert net als vorig seizoen geen dwars door vlaanderen, of hebben jullie andere info?
13 februari 2020 11:03
@redactie: Wanneer kappen jullie nou met dat scheiden van .nl en .be? Je ziet toch zelf ook dat er veel minder interactie is onder de .be artikelen? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit artikel een stuk meer gelezen wordt en dat er meer discussie zou zijn als het gewoon op .nl gepubliceerd was.
    13 februari 2020 13:02
    Quote:
    @redactie: Wanneer kappen jullie nou met dat scheiden van .nl en .be? Je ziet toch zelf ook dat er veel minder interactie is onder de .be artikelen? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit artikel een stuk meer gelezen wordt en dat er meer discussie zou zijn als het gewoon op .nl gepubliceerd was.
    We zijn niet voornemens om te 'kappen' met .be. We zitten nog in een opbouwfase en zien ook dat er minder interactie is dan op nl. Grote kans dat dat zo blijft.

    Het aantal bezoekers valt ons echter niet tegen. In januari op 46 % van nl, waar we niet ontevreden mee zijn, wanneer je in ogenschouw neemt dat we met net .nl 11 jaar bezig zijn en met .be minder dan 1,5.

    Wel kijken we naar betere opties voor personalisatie, zodat je bijvoorbeeld makkelijker kan instellen dat je op .nl berichten van .be kan lezen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.