Waarom resterende Wereldbekers belangrijk zijn voor Nederland en België
©Photopress.be
zaterdag 19 januari 2019 om 16:39

Waarom resterende Wereldbekers belangrijk zijn voor Nederland en België

De Telenet Superprestige en de DVV Trofee worden pas beëindigd na het WK. Maar traditioneel is de eindwinnaar van de Wereldbeker één week voor de regenboogstrijd al gekend. Morgen wordt de achtste en voorlaatste manche afgewerkt in Pontchâteau, een week later volgt de slotwedstrijd in Hoogerheide. En die wedstrijden zijn belangrijker dan u denkt. De vijf toplanden in het veldrijden – en daar behoren uiteraard België én Nederland toe – mogen zes renners afvaardigen naar het WK. Maar de internationale Wielerunie UCI kent drie extra tickets toe :

Eén ticket voor wereldkampioen – Wout van Aert
Eén ticket voor de Europese kampioen – Mathieu van der Poel
Eén ticket voor de eindwinnaar van de Wereldbeker – Toon Aerts of Wout van Aert

Belangrijke nuance: een renner kan niet twee keer geselecteerd worden.

Concreet:
1. Nederland mag volgens het UCI-reglement zeven eliterenners in Bogense afvaardigen (Mathieu van der Poel + zes andere renners). Maar die moeten daarnaast ook nog eens voldoen aan de Nederlandse selectiecriteria. Dat betekent: in de loop van het seizoen twee keer in de top zestien van een wereldbekerwedstrijd geëindigd zijn. Geen probleem voor Corné van Kessel, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en David van der Poel. Maar de andere twee kandidaten, Stan Godrie en Sieben Wouters, haalden die quota nog niet. Zij kunnen morgen en volgende week zondag dus maar beter een tandje bijsteken of Nederland staat in Bogense maar met vijf renners aan de start van het WK elite.

2. In België is er geen discussie. Naast wereldkampioen Van Aert mogen altijd zes renners mee naar Denemarken. Maar als Toon Aerts eindwinnaar wordt, mag bondscoach Sven Vanthourenhout nog een achtste renner selecteren. Als daarentegen Van Aert eindwinnaar wordt, blijft de selectie beperkt tot zeven stuks. Certitudes zijn sowieso Van Aert zelf, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Quinten Hermans. Het trio dat dat vijftal aanvult, wordt maandag bekendgemaakt, al blijft er tot en met Hoogerheide altijd eentje (de achtste, dus)  in het ongewisse.
Niet onbelangrijk: Wout van Aert zal een mogelijke eindzege niet zomaar uit handen laten glippen om een extra ploegmaat mee te hebben, want voor de wereldkampioen zou eindwinst in de Wereldbeker zijn eerste trofee van zijn huidige seizoen zijn.

De stand: 
1. Toon Aerts: 475 punten
2. Wout van Aert: 467 punten
3. Mathieu van der Poel: 400 punten – maar Van der Poel past voor Pontchâteau.

Het verschil tussen Aerts en Van Aert bedraagt dus 8 punten. De te verdienen punten in zowel Pontchâteau als Hoogerheide zijn respectievelijk 80 (1ste), 70 (2de), 65 (3de), 60 (4de), 55 (5de), 50 (6de), 48 (7de), etc…

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2019 15:22
edit wf: zie hier

Om te reageren moet je ingelogd zijn.