WADA-commissie wil Russische atleten vier jaar weren van grote sportevenementen
foto: Cor Vos
dinsdag 26 november 2019 om 09:25

WADA-commissie wil Russische atleten vier jaar weren van grote sportevenementen

Een onderzoekscommissie van het Wereld Anti-Doping Agentschap WADA vindt dat Rusland voor vier jaar verbannen moet worden van de Olympische Spelen en alle andere internationale wedstrijden. Concreet zou dit betekenen dat Russische wielrenners de komende jaren niet aan wereldkampioenschappen en wereldbekers deel zouden kunnen nemen.

Het onderzoekscomité vindt er dat bewijs is van manipulatie in een dopinglaboratorium in Moskou. Aangeleverde data zou incompleet zijn, waardoor positieve dopinggevallen mogelijk niet meer in het systeem terug te vinden zouden zijn. Daarom worden zware sancties voorgesteld.

De straf houdt in dat Rusland de komende vier jaar niet mee mag doen aan de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Jeugd Olympische Spelen. Ook zou het land niet deel mogen nemen aan toernooien die door sportbonden, waaronder ook de UCI, worden georganiseerd. Voor Russische sporters die kunnen aantonen dat ze van onbesproken gedrag zijn zou er een mogelijkheid zijn om onder neutrale vlag toch mee te doen aan toernooien.

Op 9 december komt het uitvoerend comité van het WADA bijeen in Parijs. Mochten de aanbevelingen worden overgenomen – wat volgens The New York Times waarschijnlijk is – heeft Rusland drie weken om in beroep te gaan bij het CAS. Het hoogste rechtsorgaan in de sport zal vervolgens een definitief oordeel vellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.