WADA weert Rusland vier jaar van grote sportevenementen

maandag 9 december 2019 om 11:32
WADA weert Rusland vier jaar van grote sportevenementen

foto: Cor Vos

Het WADA heeft Rusland voor vier jaar verbannen van de Olympische Spelen en alle andere internationale wedstrijden. Concreet betekent dit dat Russische wielrenners de komende jaren niet onder Russische vlag aan WK’s en Wereldbekers mogen deelnemen.

Eind november werd bekend dat een onderzoekscommissie van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) Rusland voor vier jaar wilde verbannen van de Spelen en alle andere internationale wedstrijden. De commissie vond dat er bewijs is van manipulatie in een dopinglaboratorium in Moskou. Aangeleverde data zou incompleet zijn, waardoor positieve dopinggevallen mogelijk niet meer in het systeem terug te vinden zouden zijn. Daarom werden zware sancties voorgesteld.

Het strafvoorstel hield in dat Rusland de komende vier jaar niet mag meedoen aan de Olympische Spelen, de Paralymische Spelen en de Jeugd Olympische Spelen. Ook zou het land niet mogen deelnemen aan toernooien die door sportbonden, waaronder ook de UCI, worden georganiseerd. Voor Russische sporters die kunnen aantonen dat ze van onbesproken gedrag zijn zou er een mogelijkheid zijn om onder neutrale vlag toch mee te doen aan die toernooien.

Vandaag kwam het uitvoerend comité van het WADA bijeen en dat nam, zoals verwacht, de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over. Rusland heeft drie weken om in beroep te gaan bij het CAS. Het hoogste rechtsorgaan in de sport velt vervolgens een definitief oordeel.

Dit artikel delen:
#

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair