‘Warmtecamera’s controleren op motortjes tijdens Tour’
foto: Sirotti
zondag 26 juni 2016 om 11:20

‘Warmtecamera’s controleren op motortjes tijdens Tour’

Tijdens de Tour de France wordt groot geschut ingezet om ‘mechanische doping’ tegen te gaan. Thermische camera’s moeten de zoektocht naar motortjes versoepelen. Dat meldt Le Journal du Dimanche.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het Franse leger stelt de camera’s beschikbaar aan de UCI. Dat maakt Thierry Braillard (staatssecretaris van sport) maandag bekend, volgens de Franse website. Hij dringt de UCI erop aan snel deze methode toe te passen om mechanische doping op te sporen. Braillard krijgt de steun van de Franse wielerbond en de ASO. Naast het gebruik van warmtecamera’s buiten de koers, zal er ook tijdens de etappes – vanaf een voertuig van de organisatie – gecontroleerd worden met een warmtecamera. De huidige manier van controleren met een iPad wordt daarnaast ook ingezet.

Het bekendste geval van ‘mechanische doping’ is veldrijdster Femke Van den Driessche, zij kreeg een zware schorsing opgelegd. Onlangs nog werd LottoNL-Jumbo-renner Primoz Roglic door Franse en Italiaanse media beschuldigd van het gebruik van een motortje.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2016 11:31
Op naar weer een aantal ongefundeerde beschuldigingen.
26 juni 2016 11:35
Bwa, als ze iets verdacht zien gaan ze die fiets wel uit elkaar halen, dus ongefundeerd zou ik niet zeggen dan.
26 juni 2016 11:40
Dat hoop ik dan zeker. Niet dat ze een paar weken later, zoals bij Roglic, opeens komen met een verhaal van mechanische doping.
26 juni 2016 11:40
Goede zaak! Ze moeten er bovenop zitten: check en dubbelcheck..
26 juni 2016 11:42
Als hitte camera's op die manier gebruikt worden (dus om te bepalen welke fietsen ze moeten controleren) dan zie ik het nut. Ik denk niet dat hitte camera's gebruikt moeten worden als bewijslast.
26 juni 2016 11:59
Ik hoop dat die franse legercameras ook wel van een stukje hogere kwaliteit zijn dan die goedkope rommel die de franse tv gebruikte.
26 juni 2016 12:08
Quote:
Het bekendste geval van ‘mechanische doping’ is veldrijdster Femke Van den Driessche

euh, kan iemand mij op de hoogte brengen van de andere, minder bekende gevallen van mechanische doping? want ik ken maar een geval, en dat is het geval Femke.
26 juni 2016 12:13
Eens met de teneur van eerdere reacties. Dat motortjes warm worden geloof ik wel, en dat je dat op een warmtecamera ziet ook, maar heeft iemand al een bewijs gezien dat warmtecamera's selectief zijn, en dus niet een hele hoop vals-positieven opleveren? Over de follow-up van een verdacht signaal ben ik ook benieuwd: gaan ze direct de verdachte renner van z'n fiets trekken? Anders moet je een heel track & trace circus optuigen om materieel te volgen bij fiets- en wielwissels. Kortom, eigenlijk ben ik bang dat dit weer een symptoom van de aandoening is waarbij ongefundeerd gezeur en gezever over allerhande doping belangrijker is dan de koers.
26 juni 2016 12:18
Hebben Stade2 en hun Italiaanse maatjes de namen van die andere zes 'verdachten' eigenlijk ook genoemd? Of zouden dat Franse en Italiaanse renners/ploegen zijn, die ze liever sparen? Nee, dan maar liever een Nederlandse ploeg met ongefundeerde verwijten zwart maken zonder fatsoenlijk onderzoek of navraag te doen....
26 juni 2016 12:44
Controles aankondigen vind ik een beetje dom, iedereen is nu voorbereid dus mocht het gebruikt worden dan nu niet in de Tour.
26 juni 2016 13:25
Ahh de laatste week voor de Tour! Die voelt toch altijd een beetje als een dopingnieuws-adventskalender.
26 juni 2016 13:25
@Marakus

Als bedriegers in de Tour geen mechanische doping durven gebruiken vanwege de aangekondigde controles,dan is het doel toch bereikt?
26 juni 2016 14:02
Op basis van de titel dacht ik dat iemand had gesuggereerd om de warmtecamera's te controleren op motortjes... dat zou ik wel leuk absurdisme hebben gevonden.
26 juni 2016 14:15
Neem inderdaad aan dat de warmtecamera's als aanleiding gebruikt zullen worden om bepaalde fietsen te controleren (ergo: we zien verdachte warmtevlekken, deze fiets gaan we direct na de finish controleren). Van de organisatie hoeven we denk ik niet van die kleurplaten te verwachten met in het Frans eronder 'poeh poeh nou nou we weten niet wat hier aan de hand is maar dit kan toch geen zuivere koffie zijn toch mensen ofniedan!?!?!?!?!'.
26 juni 2016 14:19
LOL, dat wordt dan heel hard rijden om nog een fiets te kunnen wisselen net voor de finish. Eentje zonder motor....
Ik ben benieuwd wat dit mediacircus weer gaat opleveren..
Op deze manier kun in ieder geval de hele route onder mom van Warmtebeeld camera-observatie de Tour beschermen tegen Terroristische aanslagen..
26 juni 2016 17:28
@alsjewint, in zekere zin wel maar wil je niet veel liever mensen in elke koers afschrikken door controles niet aan te kondigen maar gewoon te doen? Dan bewijs je 1 dat ze echt gebruikt worden en 2 dat je gepakt wordt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.