Wat een stunt! Maikel Zijlaard snelt naar eerste profzege in proloog Ronde van Romandië
foto: Cor Vos
dinsdag 23 april 2024 om 17:34

Wat een stunt! Maikel Zijlaard snelt naar eerste profzege in proloog Ronde van Romandië

Maikel Zijlaard heeft in de proloog van de Ronde van Romandië voor een daverende verrassing gezorgd. De Nederlander van Tudor bleef in de zeer technische en korte tijdrit van 2,28 kilometer heel wat grote namen voor. De al even verrassende Cameron Scott eindigde als tweede, Julian Alaphilippe werd derde. Zijlaard mag tevens de eerste leiderstrui aantrekken.

Heel veel prologen zijn er niet meer in het hedendaagse wielrennen, maar de Ronde van Romandië houdt er trouw aan vast. Op de openingsdag stond in Payerne, gelegen in het kanton Vaud en thuisbasis voor de Zwitserse luchtmacht, een individuele rit tegen de klok op het programma van exact 2,28 kilometer. Het werd een technische exercitie voor de renners, want onderweg liggen dertien haakse bochten en nog een chicane. Een proloog voor de explosieve mannen en de waaghalzen.

Zijlaard met de eerste richttijd
Luca Jenni, een relatief onbekende renner namens de Zwitserse selectie, rolde om 14.50 uur als eerste van het startpodium. De 21-jarige coureur zou echter geen serieuze richttijd neerzetten. Dit in tegenstelling tot Maikel Zijlaard. De 24-jarige Nederlander – die uitkomt voor het Zwitserse Tudor – wist aan de finish een eindtijd van 2:55 te noteren, goed voor een gemiddelde snelheid van 45,146 km/u. Hij bleek daarmee drie seconden sneller dan Dorian Godon en Tim van Dijke.

Zijlaard, op weg naar een toptijd – foto: Cor Vos

Godon en Van Dijke waren niet de enige renners die hun tanden stukbeten op de tijd van Zijlaard. Ook klassementsmannen als Enric Mas (3:01), Lenny Martinez (3:02), Juan Ayuso (3:02) en Aleksandr Vlasov (3:03) moesten tijd prijsgeven aan de finish. Dit was ook de realiteit voor erkende hardrijders als Benjamin Thomas (3:01), Jan Tratnik (3:02) en Magnus Sheffield (3:02). Met andere woorden: Zijlaard mocht voorzichtjes beginnen te dromen van een hele mooie klassering.

Sterke tijd van Alaphilippe, stunt in de maak
De meeste renners gingen overigens van start op een normale wegfiets, gezien de korte afstand en het technische DNA van deze proloog. We zagen in een kort tijdbestek de nodige grote namen in actie, maar geen enkele renner kwam ook maar echt in de buurt van de kanontijd van Zijlaard. Julian Alaphilippe deed het wel erg goed, maar de Franse oud-wereldkampioen van Soudal Quick-Step bleef alsnog steken op een voorlopige tweede plaats, op twee tellen van de Nederlander.

Ethan Hayter leek op papier nog een van de grootste uitdagers van Zijlaard, maar de Brit strandde na een dure stuurfout op vijftien seconden van Zijlaard. Die laatste zat inmiddels al lange tijd op de hotseat, maar moest nog wel even nagelbijten, aangezien er nog aardig wat renners moesten binnenkomen. De latere starters bleken echter niet bij machte om in de buurt te komen van de beste tijd. De relatief onbekende Zwitser Antoine Aebi wist zich nog in de top-10 te nestelen, maar kon Zijlaard niet echt bedreigen.

Thibau Nys speelde geen hoofdrol – foto: Cor Vos

Scott komt net niet aan de tijd, Zijlaard boekt sensationele zege
Het venijn voor Zijlaard zat hem echter nog in de staart, want met Jonathan Castroviejo, Simon Yates, Josef Cerny en Brandon McNulty moesten er nog enkele kleppers in actie komen. Het was echter Cameron Scott die nog voor de verrassing wist te zorgen. De Australiër van Bahrain Victorious kwam zelfs binnen de seconde van Zijlaard, maar bleek net een tikkeltje langzamer.

Daarna waren er nog twee renners die een bedreiging vormden voor Zijlaard. Cerny, vorig jaar nog winnaar van de proloog, strandde echter op iets meer dan vier seconden. En McNulty? De Amerikaan ging als laatste van start, maar had het beste niet voor het laatst bewaard. Hij gaf aan de streep liefst elf seconden toe en eindigde zo in de middenmoot. En daarmee was de eerste échte profzege van Zijlaard een feit.

Scott eindigde dus verrassend als tweede, Alaphilippe werd derde. Voor Zijlaard blijft het niet bij ‘alleen’ een ritzege, aangezien hij morgen ook als leider zal beginnen aan de eerste rit-in-lijn van Château d’Oex naar Fribourg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.