Weekendinterview: Wout Poels
zondag 12 oktober 2014 om 08:45

Weekendinterview: Wout Poels

Wout Poels

foto: Sirotti

Eindelijk mocht hij het zeggen. Na weken van zwijgen, bevestigde Wout Poels vorige week wat iedereen eigenlijk al wist: Team Sky wordt zijn nieuwe werkgever. In het Weekendinterview verklaart de 27-jarige Limburger zijn keuze.

Eind mei reed Poels op de Monte Zoncolan bijna alle Giro-toppers uit zijn wiel. Kort daarna werd hij benaderd door Team Sky. Het duurde vervolgens even voordat het rond kwam. “Ik was eerst nog druk bezig met koersen, maar daarna is het erg snel gegaan.” In augustus lekte uit dat hij in Britse dienst zou rijden. Vorige week werd de transfer pas definitief bekend gemaakt. Tot die tijd mocht Poels niets zeggen.

“Dat was af en toe best een beetje lastig”, bekent de Nederlandse klimmer. “Het liefst schreeuw je het van de daken. De ploeg maakte vijf aanwinsten tegelijk bekend en ik denk dat ze daarom bleven wachten. Bij de anderen was waarschijnlijk nog niet alles in orde. Het was een beetje vervelend dat ik er niets over kon zeggen, maar uiteindelijk is het goed gekomen.”

Ze denken van mij een betere renner te kunnen maken en dat spreekt me erg aan.

Poels hoefde zich weinig zorgen te maken over zijn toekomst. “Er was ook interesse van andere ploegen. Ik kon bovendien mijn contract bij Omega Pharma – Quick-Step verlengen. Maar je hoeft maar voor één ploeg te rijden, dus dat is in principe genoeg”, lacht hij. De begeerde renner wil niet kwijt welke andere formaties belangstelling toonden, maar erkent dat Belkin interesse had.

De keuze was uiteindelijk niet moeilijk. “Hoewel ik momenteel bij een hele mooie ploeg zit en het daar erg naar mijn zin heb. Ik ga nu een nieuw avontuur in en dat al na één jaar. Maar ik sta achter mijn besluit en ben erg blij met Team Sky. Ze denken van mij een betere renner te kunnen maken en dat spreekt me erg aan. Bij deze ploeg hebben ze veel ervaring met het rondewerk. Ze hebben tweemaal de Tour de France gewonnen met twee verschillende renners. Team Sky is écht gericht op klassementen. Ik denk dat ze mij daar verder mee kunnen helpen door mij nog een stap te laten maken. Dat gaf de doorslag.”

Wout Poels

Poels gelooft dat de Britse ploeg dit beter kan dan zijn huidige werkgever. “Dat hoop ik wel. Anders zou ik deze stap niet hebben gezet. Omega Pharma – Quick-Step is toch meer een klassiekerploeg. Al zijn ze nu met Uran bezig om ook in de rondes kort te rijden. Maar ik denk dat Team Sky daar mij op dit moment iets verder mee kan helpen.”

Het doel is uiteindelijk om met Team Sky “op weg naar de wereldtop te gaan.” Hij bedoelt daarmee richting de top vijf gaan in klassementen van kleinere rittenkoersen. “Denk aan de Ronde van het Baskenland, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Polen. Dat noem ik wereldtop. Hopelijk ga ik daar die kans krijgen. Ik heb een contract voor twee jaar getekend. Ik kan dus écht ergens naartoe werken. Ik hoop dat ik het kan waarmaken.”

Het is echter de vraag hoeveel vrijheid Poels gaat krijgen. Team Sky beschikt immers over veel klimmers. “De concurrentie is inderdaad niet mis, maar dat houdt je scherp. Het is natuurlijk ook mooi om in zo’n ploeg je proberen op te klimmen en zo goed mogelijk te presteren. Ik zal waarschijnlijk ook wel moeten knechten als ik met de grote mannen op pad ga, maar dat is tegelijkertijd een investering in jezelf.”

Ik ga er wel vanuit dat ik in sommige koersen voor mezelf mag rijden.

De Limburger heeft nog geen toezegging gekregen dat hij in een bepaalde koers voor eigen kansen mag gaan. “Het contract is pas net getekend. Dat moeten we allemaal nog bespreken. Maar ik ga er wel vanuit dat ik in sommige koersen voor mezelf mag rijden. Niet in de grote rondes, maar in kleinere rittenkoersen als de Ronde van Romandië.” Een eventuele deelname aan de Tour de France – die volgend jaar in Nederland start – is ook nog niet besproken. “Maar ik zou het heel mooi vinden als ik word opgesteld.”

Eindbalans
“Een 7.5”, antwoordt Poels gedecideerd als hem gevraagd wordt zichzelf een cijfer te geven voor zijn seizoen. “Ik reed een goed voorjaar”, stelt hij. In de koninginnenrit van de Ronde van Baskenland versloeg de Nederlander Alejandro Valverde en Samuel Sanchez. Bovendien eindigde hij als tiende in het eindklassement. “Ook in de Giro ging het goed, maar de Vuelta verliep iets minder dan gehoopt.”

Even leek het erop dat hij een goed klassement zou rijden in de Ronde van Italië. De sneeuwetappe met de Stelvio en de Gavia zorgde echter voor zijn grootste baalmoment van 2014. “Ik werd een beetje bevangen door de kou en liep daardoor veel achterstand op.” Anders was de top tien mogelijk. “Misschien wel. Ik stond er toen nog heel goed voor en ook de laatste week ging goed. De sneeuwetappe was mijn enige slechte dag, maar ik verloor meteen enorm veel tijd.”

Wout Poels

De rittenkoersen gaan goed, maar in klassiekers wil het nog niet lukken. “Het zou mooi zijn als daar een keer verandering in komt. Ik heb daarin nog nooit kort gereden”, erkent de 27-jarige renner. “Met uitzondering van de Waalse Pijl, waar ik dit jaar twaalfde werd. Hopelijk kunnen we dat komend jaar verbeteren. Ik weet niet waar het aan ligt. Misschien ben ik gewoon meer een etapperenner. In rittenkoersen word ik na een paar dagen vaak beter.”

Wellicht vindt zijn nieuwe ploeg een oplossing. Team Sky staat bekend om een wetenschappelijke benadering. “Ik ben daar heel nieuwsgierig naar. Ik kijk er naar uit om daarmee aan de slag te gaan.” Maar eerst is het tijd voor vakantie. “Ik heb dit seizoen twee grote rondes gereden. Nu merk ik wel dat ik het lekker vind om rust te hebben en de batterij weer op te laden. Het kwam precies op tijd.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.