Weening in selectie Orica voor Amstel Gold Race, Matthews kopman
woensdag 15 april 2015 om 13:14

Weening in selectie Orica voor Amstel Gold Race, Matthews kopman

Pieter Weening doet zondag mee aan de Amstel Gold Race. Hij is opgenomen in de selectie van zijn ploeg Orica-GreenEDGE, dat de Australiër Michael Matthews nadrukkelijk naar voren schuift als kopman. Weening behaalde zijn beste resultaat in de Amstel Gold Race in 2013, toen hij achtste werd.

Simon Gerrans zal in de Limburgse heuvels fungeren als de belangrijkste luitenant van Matthews. Gerrans eindigde weliswaar in drie van de afgelopen vier edities van de Gold Race op het podium, maar een elleboogbreuk schopte zijn voorjaar danig door de war. Volgens zijn ploeg is hij daarom nog niet in staat zondag het kopmanschap te dragen.

Volgens sportdirecteur Matthew White zal de strijd zoals gebruikelijk op de Cauberg worden beslist. “De favorieten zijn Daniel Martin, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en drievoudig winnaar Philippe Gilbert. Zij zullen er op de laatste klim wel weer bij zijn,”

Selectie Orica-GreenEDGE voor Amstel Gold Race (19 april)

flag-au Michael Matthews
flag-au Simon Clarke
flag-au Mathew Hayman
flag-au Simon Gerrans
flag-nl Pieter Weening
flag-ch Michael Albasini
flag-za Daryl Impey
flag-ca Christian Meier

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
15 april 2015 13:16
Gerrans luitenant, jaja...
15 april 2015 13:43
Het rijtje dat White opgeeft is meer voor de Waalse klassiekers dan voor de Amstel. Rodriguez heeft een schurfthekel aan de AGR waar hij ook alleen in 2011 een resultaat neerzette.
Dan Martin heb ik nog nooit in de finale van de Amstel gezien, volgens mij houdt hij ook totaal niet van het draaien en keren van deze koers.

Wel een op papier ijzersterke selectie van Orica. Maar ik heb wat twijfels over de vorm bij de heren Gerrans, Weening, Clarke en Albasini.
15 april 2015 13:46
Sterke selectie! Albasini en Impey kunnen ook zomaar top 10 rijden.
15 april 2015 13:50
een andere ploeg zou hebben gezegd 'Matthews, Gerrans, Weening, Impey and Albassini beschermde renners, Meier, Hayman en Clarke mogen voor eigen kansen gaan'. En dan nog verbaasd zijn dat ze nul overwinningen hebben.
15 april 2015 13:57
Matthews na Gilbert, Valverde en Kwiatkowski voor mij de vierde topfavoriet. Dat gaat ie vandaag nog even kracht bijzetten met een overwinning in de Waalse Pijl. (Edit: @tutu, haha oeps! Met zo'n valse start kan iedereen winnen. Brabantse Pijl dus :)).
15 april 2015 13:58
DirkdeWolf.

Nu trek je het wel erg uit zijn verband. Als je een renner als Gerrans/Matthews had, dan had je een duidelijke kopman. Nu heeft TLJ eigenlijk alleen Martens.

Ik kan me wel vinden in de verklaring van Orica, maar ik moet nog zien of Matthews uiteindelijk de man wordt. Denk dat je Albasini beter in de gaten kan houden.
15 april 2015 13:59
@LyndaLid
Indien ik een week van te voren van start zou gaan zou ik de Waalse Pijl ook kunnen winnen ;-)
15 april 2015 14:07
Eigenlijk is dit een veel mooiere koers dan de Waalse pijl. Ze zouden beter wisselen van statuut...
15 april 2015 14:10
waals pijl is de enigste klassieker die geen sprinter wint dit jaar. waar gaan we na doe is daarlijk allemaal sprinters die winnen helaas
15 april 2015 14:12
Dat is geen zin.
15 april 2015 14:25
@LindaLid: vierwoorden verhaal? ;) Ik ga verder: ..volle of logische zin...
15 april 2015 14:28
Of misschien complete onzin ;-)
15 april 2015 14:31
@DirkdeWolf,
Er zal best genoeg op en aan te merken zijn over TLJ, maar deze kritiek vind ik onzin. Als je geen uitgesproken favoriet hebt lijkt het mij juist handig om op meerdere paarden te wedden. Als ze wel een echte kanshebber in het team hadden gehad dan hadden ze daar vast vol op ingezet. Ze hebben toch ook het hele voorjaar met Vanmarcke als absolute kopman gereden? Dat leverde ook geen overwinning op. Of was dat ook om een of andere reden ook niet de juiste tactiek?

Ontopic; Weening mag hem van mij wel winnen a la Kreuziger. Dat levert waarschijnlijk ook een leukere koers op dan als Matthews hem wint. (Zat Weening trouwens twee jaar terug niet in het groepje waar Kreuziger uit weg reed?)
15 april 2015 14:38
Impey, Albasini, Gerrans en Matthews normaal gezien allemaal kanshebbers in de Amstel, maar ze rijden allemaal voor GreenEdge. Opvallend dat ze bij die ploeg zoveel zulke types hebben, terwijl er niet heel veel in het peloton zijn.
15 april 2015 14:46
Ik denk dat de Amstel Gold Race over 10 jaar zelfs een koers wordt waar sprinters denken een kans te maken. Een jaar of 5 geleden was het niet bedenkbaar dat er (heuvel)sprinters mee zouden doen.
15 april 2015 14:57
@hm180
Waarom over 10 jaar, heeft Degenkolb het al niet bewezen? Sprinters voorheen waren nogal lui. Bij giant sprinten ze bergop, keer op keer en steeds iets langer en liefst op buitenblad zodat de macht toeneemt.
15 april 2015 14:58
@hunneman

inderdaad, want Freire heeft deze koers nooit gereden... Zelfs Boonen heeft het serieus overwogen in zijn vroegere jaren. Soms eens nadenken of wat opzoeken is geen overbodige luxe.

iemand als museeuw won ook zowel massasprints als klassiekers...
15 april 2015 14:58
@Hunneman180
Ik geloof er zelfs in dat Kristoff en Degenkolb kanshebbers zijn in de AGR indien zij zich op deze koers zouden concentreren. Zie ook Kristoff zijn klimvermogen in de Arctic Tour vorig jaar en de etappewinst van Degenkolb in Dubai waar hij heuvelop gehakt maakte van o.a. Valverde en Gilbert.
15 april 2015 15:01
@Tutu888
Dat moet een vergissing zijn. Eén heuvel hard kunnen op sprinten is heel wat anders als je al een paar duizend hoogtemeters achter de rug hebt; bovendien is die finish in Dubai totaal niet met een klassieke aankomst te vergelijken. Kristoff en Degenkolb zullen in de huidige setting nooit een Ardense klassieker winnen. De Brabantse Pijl zou nog wel gaan, mits de koers tam is.
15 april 2015 15:03
@schipperaar
Jij doet net of ze bij Giant het wiel hebben uitgevonden. Nooit van Hushovd/Zabel/Freire gehoord? Die spintten ook aardig op de macht.
15 april 2015 15:09
@albertoo
Disagree completely, de Ardennen doen meer pijn voor echte lichte klimmers omdat ze nooit in hun ritme komen en juist daardoor eerder opgebrand zijn. Het gaat er gewoon om dat als je meer vermogen hebt dan de resten je op 80% kan rijden en je voldoende over hebt voor de finale. In belgisch nieuwsblad interview met Degenkolb, zijn motto gewoon km's maken net als Kristoff en lak aan moderne schema's van wizzkids die nog met zijwieltjes fietsen.
15 april 2015 15:10
@albertooo
Dat zou misschien op gaan voor L-B-L maar in de AGR komt er 9 van de 10 keer een enorme groep aan de voet van de Cauberg. Ik zou echt niet in zien waarom Degenkolb en Kristoff geen kans zouden maken (behalve dan dat ze te vermoeid zijn door de keienklassiekers).
Waalse Pijl idem dito maar daarin is de Muur van Huy net iets meer voor specialisten dan de Cauberg.
15 april 2015 15:15
Kristoff en Degenkolb zijn volledig kansloos in deze koersen, die illusie mag opgeborgen worden. Matthews (en ook Sagan en Swift) zijn heel ander soort coureurs dan die twee. Ik snap de redenering niet dat als je Roubaix wint je ook een kanshebber voor de Amstel zou zijn. Daar sta je tegen mannen als Valverde, Gerrans en Gilbert. Dat WK wordt er dan steeds bijgehaald, maar daar reed Boom bijvoorbeeld ook naar een 5e(?) plek, ook een veel te beperkt klimmer voor de AGR. En de Arctic Tour of Norway zegt me helemaal niets, die kon de Kruijswijk ban vorig jaar zelfs winnen..

@ schipperaar

Klimmers in het nadeel ten opzichte van renners zoals Kristoff?! Give me a break. Daarom zeker dat al decennia lang het de klimmers en heuvelspecialisten zijn die de AGR en Waalse Pijl winnen? Kom op zeg, het is niet voor niets een heel ander contingent renners dat elk jaar meedoet voor de winst in de Gold Race.
15 april 2015 15:22
@ll
Zoals degenkolb in Dubai omhoog reed kan die het zeker op de Cauberg waar je absoluut geen binnenblad voor nodig hebt. Dat ze kiezen voor Dumoulin is een logische maar ze maken evenveel kans. Dat niemand Martin hier verwacht die vorige week ook tussen klimmers eindigde vind ik nogal verrassend. Zou zelf Dumoulin, Martin en Mollema spelen, geen van allen kansloos.
15 april 2015 15:25
@LyndaLid
Ik neem aan dat je het er mee eens bent dat een traditionele Amstel geen heel ander koersverloop laat zien dan het WK 2012. Een AGR waarin van 50 km van de streep keihard geknald wordt door de door jou genoemde renners zou Kristoff en Degenkolb inderdaad kansloos maken. Maar heb jij de laatste jaren ooit zo'n editie gezien?
AGR een koers voor klimmers vind ik echt onzin. Helaas zullen we het antwoord op deze vraag nooit weten aangezien Kristoff en Degenkolb zich zullen blijven richten op het Vlaamse werk, net zoals we Gilbert niet meer op de keien zien.
Kruijswijk vorig jaar wel gewoon 15e in de Tour en nog prima in staat om top 20 te rijden in WT-rittenkoersen. Dat Kristoff daar zo dicht op zat zegt wel degelijk iets.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.