Wegelius: “Cannondale-Drapac zat er vaak net naast”
foto: Cannondale-Drapac
dinsdag 29 november 2016 om 11:01

Wegelius: “Cannondale-Drapac zat er vaak net naast”

Cannondale-Drapac eindigde in 2016 op plaats acht in de WorldTour-ranking voor teams. De Amerikaanse formatie van Jonathan Vaughters dankt dat vooral aan het sterke optreden van Andrew Talansky in de Vuelta a España, waarin hij vijfde werd. Een hoogtepunt in een vrij kleurloos seizoen. “We zaten er vaak net naast”, zegt ploegleider Charles Wegelius tegen Cyclingnews.

Teleurstellend optreden in eerste deel van het seizoen
Vooral in de Giro d’Italia en de Tour de France vielen de prestaties tegen. Rigoberto Urán werd zevende in Italië, maar kwam nooit in beeld voor het podium. Pierre Rolland wist met een zestiende plek in Frankrijk ook niet te bekoren. “Helaas is er niet veel voor nodig om er voor te zorgen dat sommige zaken fout gaan”, zegt Wegelius. “Maar uiteindelijk zijn we als achtste geëindigd in de WorldTour-ranking, slechts één plaats achter Etixx-Quick-Step. En dat is echt een grote ploeg. Ik weet ook dat niemand heel erg geïnteresseerd is in UCI-punten, maar je krijgt ze niet als je altijd maar achteraan in de koers eindigt. Dus blijkbaar hebben we wel iets goeds gedaan.” Cannondale-Drapac won dit seizoen tien keer.

Geen WorldTour-zege
Dat Cannondale-Drapac als achtste is geëindigd, is opvallend. De Amerikanen wisten in 2016 namelijk geen enkele koers of etappe op WorldTour-niveau te winnen. Sterker nog: de laatste keer dat ze dat deden, was in de Giro van 2015. Toen wist Davide Formolo de vierde rit op zijn naam te zetten. In 2014 boekte de ploeg van Vaughters nog acht overwinningen op WorldTour-niveau, waaronder de Ronde van Lombardije (Daniel Martin) en twee ritten in Parijs-Nice (Tom-Jelte Slagter). Wat betreft het afgelopen seizoen is een kleine kanttekening op z’n plaats. Elf keer haalde een renner van Cannondale-Drapac het podium tijdens een rit, een klassieker of een eindklassement in de WorldTour.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
29 november 2016 11:08
Opvallend dat een ploeg als Cannondale achtste op de WT-ranking is geworden, maar één plekje achter Etixx, met zo'n matig seizoen. Zo wordt maar weer duidelijk dat die hele ranking nergens op slaat.
29 november 2016 11:36
"De Amerikaanse formatie van Jonathan Vaughters dankt dat vooral aan het sterke optreden van Andrew Talansky in de Vuelta a España, waarin hij vijfde werd."

Niet echt accuraat:

CANNONDALE-DRAPAC PRO CYCLING TEAM (CDT) 616
Alberto BETTIOL ITA19931029 185
Rigoberto URAN URAN COL19870126 137
Andrew TALANSKY USA19881123 132
Davide FORMOLO ITA19921025 108
Davide VILLELLA ITA19910627 54
29 november 2016 11:36
@TykkeThor: Hoewel de ranking niet perfect is, heeft cannondale gewoon veel punten behaald met de giro(uran 7e), vuelta(talansky 5e en formolo 9e) en lombardije(uran 3e). Daarnaast hebben ze ongeveer 250 punten behaald met bettiol(polen 3e, quebec 4e en montreal 7e) en formolo(polen 4e). Dit zijn iets minder aansprekende koersen met name polen mag van mij minder punten geven, maar dat zou nog maar 50 punten schelen.
Daarnaast hebben de ploegen onder hun niet veel beter gepresteerd, ook al hebben ze veel in beeld gereden. Kun jij bijvoorbeeld beargumenteren dat fdj, astana en lottonl-jumbo betere resultaten hebben geboekt dan cannondale?
29 november 2016 11:38
Afgezien van het feit dat de UCI ranking een oppepper kan gebruiken, wordt in de laatste zin toch uitgelegd hoe ze aan de punten zijn gekomen? Niet mis mee hoor!

Bovendien valt mij op: Cannondale zit hier vaak in de hoek waar de klappen vallen. Talent (Nederlands) zou er worden verkwanseld en Vaugthers is de reden dat ze er niets van kunnen. Dit blijkt dus NIET waar te zijn (kijk alleen al naar die flut ranking). Daarnaast hebben zowel Formolo als Moser aangegeven een heel prettige samenwerking en tijd te hebben gehad bij deze ploeg. Ik wens het team alvast heel veel succes voor volgend jaar.
29 november 2016 11:47
Polen is gewoon een hele mooie koers! Alleen hij spreekt wat minder aan,maar het is wel een wielergek land en ze hebben meerdere toprenners. Majka, Kwiatkowski en bij de dames Niewiadoma. Kortom gewoon een serieus land dat deze ronde wel echt verdiend. Dit itt tot bv Canada, waar amper talent doorbreekt ondanks de stadscriteriums.
29 november 2016 11:58
@Samuello
Astana won de Giro met Nibali en wordt tweede in Lombardije met Rosa. Verder winnen ze Zwitserland met M.A. Lopez. Dan denk ik wel dat je kunt stellen dat Astana een beter seizoen heeft gedraaid dan Cannondale.
29 november 2016 12:20
Snap ook niet waarom enkel de beste 5 per ploeg meetellen. Ploegen waarbij veel renners de kans krijgen om punten te pakken worden benadeeld. Waarschijnlijk zou een ploeg zoals Etixx waar veel renners koersen winnen dan ook meer op hun plaats staan.
29 november 2016 14:20
@mathieu: daar heb je compleet gelijk in, ik had wat verder moet doorzoeken voordat ik gewoon wat ploegen zou opnoemen. Sebas verwoordt mijn gedachten iets beter, behalve dat ik zeker denk er best veel talenten zijn die niet zijn doorgebroken terwijl er in het begin daar wel op zou lijken(maaskant door blessures, M. Kreder, Moser, Slagter). Niettemin geven ze wel de kans aan subtop renners om zich te bewijzen als kopman en daarom zijn ze wel een toevoeging aan het peloton vind ik.

@mania: volledig mee eens
29 november 2016 14:30
Ik vond de staart van het seizoen van Cannondale hoopgevend. Goede prestaties van Talansky, Uran, en de voor mij onbekende Bettiol in Canada en Villella in Lombardije. Volgend jaar waarschijnlijk een goed voorjaar door Vanmarcke en misschien van Baarle. Alleen geen echte klepper voor de grote rondes.
29 november 2016 15:33
Vanmarcke zal niet zoveel anders presteren dan bij Lotto-Jumbo verwacht ik. Ze hebben een vuurspuwer nodig in die ploeg, teveel flegma.
29 november 2016 16:32
Bettiol is de renner met de meeste UCI punten...dan ligt het zeker aan mij dat ik nog nooit van die jongen gehoord heb.
29 november 2016 16:41
@sebas
Garmin is een vrij populaire ploeg in Nederland, en wordt daarom wellicht ook wat kritischer gevolgd. Vaughters heeft vaak grootste plannen met de renners die hij binnenhaalt (Kreder ging Amstel Gold winnen, Slagter is de nieuwe Rodriguez, Rolland zou gaan vliegen met moderne trainingsmethodes) maar dat valt toch vaak 'n beetje tegen.

Overigens dacht ik ook dat Slagter de potentie had om de nieuwe Rodriguez te worden, maar niet op deze manier.
29 november 2016 17:01
Dit positie in het WT-klassement dankt de ploeg toch vooral aan de punten van Bettiol: hij maakt het verschil tussen de opvallende 8e en een kleurloze 12e plek. Alle andere renners presteren naar hun maat of (al dan niet ruim) eronder.
29 november 2016 18:12
Och, wist helemaal niet dat deze ploeg het afgelopen jaar in het peloton heeft rondgereden.
29 november 2016 18:46
Misschien rijdt iedereen daar clean rond ? Dat wordt immers veelal met 'pff, niet gezien die gasten' beloond in de wielrennerij.
29 november 2016 19:04
Lijkt me sterk, maar wie zal het zeggen. Hopelijk gaat Sep niet hetzelfde pad op.
29 november 2016 21:15
Vorig seizoen niks gewonnen, aankomend seizoen knallen. Ze gaan iig meer punten pakken in het voorjaar. Mits vanmarcke blessure vrij blijft..
30 november 2016 09:18
Rolland heeft wel veel pech gehad in de tour.
30 november 2016 13:35
@ tendam
Als dat zo is (populaire ploeg in Nederland), verklaart dat een hoop. ;) En Vaughters schreeuwt idd net iets te hard van de daken wanneer er een nieuwe renner wordt binnengehaald.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.