Wellens houdt landgenoten af in tijdrit Baloise Belgium Tour

vrijdag 14 juni 2019 om 15:30
Wellens houdt landgenoten af in tijdrit Baloise Belgium Tour

Tim Wellens - foto: Cor Vos

Tim Wellens heeft de tijdrit gewonnen in de Baloise Belgium Tour. In Grimbergen zette de Belg van Lotto Soudal de snelste tijd op de klokken. Over de 9,2 kilometer deed hij 10:46 en daarmee was hij nipt sneller dan Nathan Van Hooydonck en Europees kampioen Victor Campenaerts. Remco Evenepoel werd vierde en bleef leider.


Met de tijdrit over 9,2 kilometer door Grimbergen stond een nieuwe sleutelrit op het programma. De route rond de Vlaams-Brabantse gemeente, bekend van het gelijknamige abdijbier, was geheel vlak waardoor deze etappe op het lijf geschreven was voor de mannen met de grote plaat. Slechts in de slotkilometer lagen enkele flauwe bochten naar links en rechts. De Spanjaard Álvaro Robredo beet om kwart voor één het spits af.

Pech voor Niki Terpstra
Damien Gaudin rolde als zevende van het startpodium en werd de eerste renner wiens tijd langere tijd bovenaan zou staan. De Fransman zette 11:08 op de klokken en daarmee mocht hij een klein uur in de hotseat plaatsnemen. Daarna moest hij zijn plekje afstaan aan Matthias Brändle, die als eerste onder de elf minuten dook: 10:52. De Oostenrijkse ex-houder van het Werelduurrecord leek de koppositie vervolgens te verliezen aan Niki Terpstra.

Die was hard op weg naar de snelste tijd tot een kettingprobleem roet in het eten gooide. Even moest hij inhouden om de krachtoverbrenging weer in het gareel te krijgen en uiteindelijk kwam Terpstra vijf seconden tekort om Brändle van de troon te stoten. Tien ritten later verloor de Oostenrijker alsnog zijn toptijd, toen Nathan Van Hooydonck onderdoor kwam. Gisteren nog was de Belg in het nieuws na een woordenwisseling met een mecanicien van de neutrale wagen.

Nu zette hij de tijd stil op 10:47 en had daarmee de snelste tijd te pakken. Had hij daarmee zijn frustraties omgezet in sportieve revanche? Ook Lasse Norman Hansen en Ryan Mullen reden trapten het gaspedaal diep in. Norman Hansen kwam zeven seconden tekort en Mullen kampte net als Terpstra met een technisch probleem, waardoor ook hij kostbare tijd verloor: de Ier zette 10:50 op de tabellen, waarmee Van Hooydonck zijn topklassering vooralsnog vasthield.

Victor Campenaerts komt nipt tekort
De Belg was echter nog allerminst zegezeker, want na Mullen moesten nog bijna veertig renners aan de finish verschijnen. Even voor drie uur vertrok dan Europees kampioen Victor Campenaerts voor zijn tijdrit. De huidige houder van het Werelduurrecord gold als een van de favorieten, al was hij gisteren nog flink gevallen. Op de negen kilometer ging hij er vol voor, maar uiteindelijk kwam hij anderhalve seconde tekort (10:48) om zijn landgenoot uit de hotseat te wippen.

Ook werd de tweestrijd interessant tussen Tim Wellens (zevende in het klassement op 1:00) en klassementsleider Remco Evenepoel. De twee Belgen worden al bij de protagonisten gerekend voor het slotweekend. Wellens onderstreepte al zijn ambities door nipt sneller af te klokken dan Van Hooydonck. Met 10:46 nam de Belg van Lotto Soudal de leiding in de tijdrit over van zijn landgenoot.

Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Na Wellens moesten nog zes renners binnenkomen, waarbij Evenepoel de laatste was die vertrok. Van Asbroeck, Martinelli, Philipsen, Merlier en Jakobsen kwamen niet aan de toptijd van Wellens, waardoor het wachten was op de binnenkomst van Evenepoel. De jonge Belg, sinds gisteren klassementsleider in de ronde van zijn thuisland, klokte 10:49 en daarmee werd hij vierde. In het klassement behield hij de koppositie met nog slechts het slotweekend voor de boeg.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.