Wereldbeker MTB begonnen met zeges voor Richards, Gaze, Rissveds en Blevins
Christopher Blevins wint de cross-country bij de mannen - foto: WHOOP UCI Mountain Bike World Series
maandag 15 april 2024 om 08:22

Wereldbeker MTB begonnen met zeges voor Richards, Gaze, Rissveds en Blevins

Christopher Blevins heeft zondag de eerste Wereldbeker cross-country van het nieuwe seizoen gewonnen. Bij de vrouwen ging Jenny Rissveds met de zege aan de haal in het Braziliaanse Mairipora. Zaterdag, toen de Shorttrack op het programma stond, waren Sam Gaze en Evie Richards aan het feest.

De Wereldbeker mountainbike begon dit jaar dus in Mairipora, een nieuwe locatie op de kalender. Dit gebeurde zaterdag, met de Shorttrack. De vrouwenkoers bleef lang gesloten, maar in de derde ronde begonnen er dan toch verschillen te ontstaan. Voormalig wereldkampioene Kate Courtney sloeg een gat. Ze werd achtervolgd door Richards (Trek Factory Racing Pirelli), die niet veel later de aansluiting zou maken en in de vijfde ronde zelf ten aanval trok. De Britse zou uiteindelijk winnen met zeven seconden voorsprong. Rebecca Henderson en Alessandra Keller reden een goed slot en mochten als nummers twee en drie mee het podium op.

Bij de mannen zagen we een furieuze start van Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV XCO). Toen het licht op groen ging, knalde de Duitser meteen weg. Hij creëerde een gaatje, maar een groepje van negen renners, onder wie Sam Gaze, bleef in zijn buurt. Schwarzbauer zou het dan ook niet volhouden tot op de streep. Nadat hij was teruggepakt, probeerde hij het nog wel een tweede en zelfs derde keer, maar net als Victor Koretzky kon hij geen definitieve bres slaan. Dat lukte Gaze in ronde zeven wel. Na een verschroeiende versnelling, wist de renner van Alpecin-Deceuninck (nipt) stand te houden. Schwarzbauer werd tweede, Martin Vidaurre derde.

Gaze won zaterdag de Shorttrack – foto: WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Blevins bezorgt Specialized zege
De openingsronde van de cross-country wedstrijd bij de mannen, op zondag, verliep chaotisch. Op de eerste klim van de dag was er een opstopping, waardoor veel renners van de fiets moesten. De eerdergenoemde Vidaurre en Koretzky, ploeggenoten bij Specialized Factory Racing, profiteerden en reden samen weg. Een paar renners konden nog aansluiten, waardoor een kopgroep van zes aan ronde twee begon.

Door een tempoversnelling van Filippo Colombo (Scott-SRAM MTB) dunde de groep echter al snel weer uit. Vidaurre en Koretzky zaten opnieuw mee, net als Joshua Dubau; de rest moest voorlopig passen. Het drietal Sam Gaze (Alpecin-Deceuninck), Jordan Sarrou (Team BMC) en Christopher Blevins (Specialized Factory Racing) bleef echter in de buurt. Voor het ingaan van de slotronde waren zijn aangesloten, net als nog zes andere renners.

Christopher Blevins – foto: WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Vanuit deze groep van dertien plaatste Blevins de beslissende demarrage. Hij kwam met twee seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Koretzky over de streep. Filippo Colombo (Scott-SRAM MTB Racing Team), die de hele koers ook zeer actief was, eindigde als derde. Gaze, zaterdag winnaar van de Shorttrack, werd zevende. Opvallend was verder de uitslag van Nino Schurter, vorig jaar nog winnaar van de Wereldbeker cross-country. Hij eindigde slechts als 34e, op bijna drie minuten van Blevins.

Rissveds
Bij de vrouwen vloog Shorttrack-winnares Richards er vanaf de eerste startrij meteen in. Slechts een aantal rensters konden haar volgen in de openingsronde, onder wie Jenny Rissveds en de Amerikaanse Haley Batten. Later kwam nog meer rensters aansluiten, onder wie Battens landgenote Savilia Blunk. Batten en Blunk besloten daarna samen ten strijde te trekken. Enkel Rissveds wist nadien nog over te steken.

De drie bleven een tijdje bij elkaar, totdat Batten aanviel aan het einde van de vierde ronde. Rissveds kon mee, Blunk niet. Laatstgenoemde kwam nog wel een keer terug, maar na een nieuwe aanval van Batten ging ze er definitief af. Rissveds gaf ondertussen geen krimp. Sterker nog, de Zweedse counterde de Amerikaanse en ging alleen door. Omdat Batten ook nog onderuit schoof in de laatste ronde, reed Rissveds met grote voorsprong naar de zege. Blunk finishte nog als tweede, de gevallen Batten werd derde.

Jenny Rissveds – foto: WHOOP UCI Mountain Bike World Series

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.