Wereldkampioen Evenepoel maakt het waar: “Nog nooit zulke waarden gehaald”
foto: Sirotti
dinsdag 25 september 2018 om 14:30

Wereldkampioen Evenepoel maakt het waar: “Nog nooit zulke waarden gehaald”

Remco Evenepoel was dé gedoodverfde favoriet voor het WK tijdrijden bij de junioren. Het 18-jarige Vlaamse toptalent wist de verwachtingen uiteindelijk in te lossen. Lucas Plapp en Andrea Piccolo gaven als nummers twee en drie anderhalve minuut toe op Evenepoel, die na afloop zielsgelukkig was. “Dit is echt een droom die uitkomt”, zo liet hij weten aan Sporza.

Evenepoel voelde zich naar eigen zeggen al goed tijdens de verkenning. “Ik heb perfect gepiekt. Tijdens de opwarming voelde ik al dat het goed zat. Ik had nog nooit zulke hoge waarden gehaald.” De Belg kwam na 27,8 kilometer tot een eindtijd van 33:15. Daarmee zou hij bij de beloften op de vierde plaats zijn geëindigd.

De jongeling – die volgend jaar al prof is bij Quick-Step Floors – ging de tijdrit in met een duidelijk plan. “En dat was om niet superhard te beginnen, om zodoende de benen wat op spanning te zetten voor de klimmetjes. Ik ben pas na tien kilometer volle bak gaan rijden. Toen bleek ik echter al een voorsprong van een halve minuut te hebben.”

Evenepoel liet met zijn indrukwekkende optreden zien te kunnen omgaan met de immense druk. “Ik wilde er staan deze week. Ik heb gewoon naar mezelf gekeken, en niet naar de concurrentie. De begeleiding – bestaande uit de bond, mijn ouders, coach, vrienden en Quick-Step Floors – was super. Het is echt een droom die uitkomt. Het is de mooiste dag van mijn leven.”

Evenepoel draagt zege op aan overleden voorganger Igor Decraene
De kersverse wereldkampioen droeg zijn zege op aan zijn landgenoot Igor Decraene, die in 2013 in dezelfde categorie wereldkampioen tijdrijden werd. Decraene overleed op 30 augustus 2014 nadat hij ’s nachts in het Belgische Zulte werd aangereden door een trein.

“Ik wilde Igor graag opvolgen. Deze titel is ook voor hem. Ik hoop dat hij daarboven heeft gekeken en trots is op mij”, aldus een geëmotioneerde Evenepoel.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
25 september 2018 14:55
Hoge waarden?? Oei :/
25 september 2018 14:57
Bij de u23 had hij het niet gehaald tegen Bjerg.
Ik denk wel dat hij ver boven zijn tegenstanders van vandaag.
Dus we moeten constateren dat er een heel matige lichting op komst is, Evenpoel uitgezonderd.
We zullen volgend jaar zien waar hij staat.
    25 september 2018 15:04
    Hij zegt hier zelf dat ie niet voluit is gegaan. Bovendien mocht hij als junior niet met dezelfde versnelling rijden als Bjerg. Als dat wel mocht en hij vanaf de start voluit was gegaan had ie de tijd van Bjerg ook gewoon ruim verslagen.
    25 september 2018 15:07
    Om nu te stellen dat er een matige lichting aankomt op basis van deze uitslag lijkt mij te voorbarig. Wel kunnen we zeggen dat goed presteren een indicatie lijkt voor een prof carriere
    .
    Maar om een wereldtopper te worden zijn er blijkbaar nog vele factoren van invloed.
    En zijn de resulaten uit het verleden blijkbaar geen garantie voor de toekomst.



    2008 Michał Kwiatkowski (POL) Jakob Steigmiller (GER) Taylor Phinney (USA)
    2009 Luke Durbridge (AUS) Lawson Craddock (USA) Lasse Norman Hansen (DEN)
    2010 Bob Jungels (LUX) Jasha Sütterlin (GER) Lawson Craddock (USA)
    2011 Mads Würtz Schmidt (DEN) James Oram (NZL) David Edwards (AUS)
    2012 Oskar Svendsen (NOR) Matej Mohoric (SLO) Maximilian Schachmann (GER)
    2013 Igor Decraene (BEL) Mathias Krigbaum (DEN) Zeke Mostov (USA)
    2014 Lennard Kämna (GER) Adrien Costa (USA) Michael Storer (AUS)
    2015 Leo Appelt (GER) Adrien Costa (USA) Brandon McNulty (USA)
    2016 Brandon McNulty (USA) Mikkel Bjerg (DEN) Ian Garrison (USA)
    25 september 2018 15:40
    @marehoek,
    Gezien de meerdere vermelding afgelopen jaar over het talent van Evenepoel heb ik er nooit bij stilgestaan dat het gebrek aan concurrentie ook een rol zou kunnen spelen in zijn hegemonie bij deze categorie.
    Uit nieuwsgierigheid even teruggekeken of er in het verleden nog WK's zijn geweest waar de junioren en de U23 hun tijdrit over dezelfde afstand hebben afgelegd.
    Dat lijkt in 2016 en 2015 het geval te zijn geweest. In 2016 was de juniorenkampioen, Brandon McNulty, met zijn tijd 3de geworden bij de beloften en in 2015 was, Leo Appelt, met zijn tijd 4de geworden bij de beloften. Wat dat betreft dus eigenlijk vergelijkbaar met Evenepoel.
    Opvallend is wel dat zowel in 2016 als in 2015 de nummer 2 en 3 bij de junioren nog in de top 20 waren geëindigd bij de beloften. Terwijl de nummer 2 en 3 van vandaag slechts 40ste en 41ste waren geworden bij de junioren.
    Natuurlijk is dit allemaal kort door de bocht. Zo kunnen er allerlei verschillen optreden doordat deze tijdritten op verschillende dagen worden gehouden. Toch heb ik op basis van dit kleine onderzoekje ook wat twijfels gekregen over de sterkte van de concurrentie van Evenepoel
    25 september 2018 17:03
    Goede punten, marehoek, LB117 en snoep de hond.

    McNulty was ook nog eens 3 maanden jonger dan Evenepoel, Appelt zelfs 5.
    25 september 2018 19:42
    @snoep de hond
    Jouw 'onderzoek' negeert compleet welke buitenaardse dingen hij heeft laten zien in wegwedstrijden. Of hebben McNulty en Appelt dat ook beiden gepresteerd? Dacht het niet.

    Evenepoel is totaal geen tijdritspecialist maar een ronderenner. Bijgevolg is jouw conclusie nogal matig.
25 september 2018 15:10
Ik denk niet dat Igor de Craene hem ooit heeft gekend, aangezien die al in 2014 is overleden en Evenepoel toen nog voetballer was. En andersom zal Evenepoel tot een jaar geleden ook nog nooit van de Craene gehoord hebben.
Dus dit is wel een beetje makkelijk en goedkoop scoren op basis van emotie...
    25 september 2018 15:43
    Evenepoel heeft de ouders en broer van Igor Decraene leren kennen op de memorial van Igor en doet het blijkbaar goed met hen. Is dat dan goedkoop scoren? Zelfs als je iemand niet gekend hebt kan je die nog altijd eren.

    Deze 18 jarige zal heel sterk in zijn schoenen moeten staan want omdat hij hard kan fietsen wordt hij door een deel extreem opgehemeld en door een ander deel extreem afgebroken. Als junior een topic op WF met + 140 reacties zeg...
    25 september 2018 15:59
    Klopt Geraint. Maak het maar mee als jonge gast: voor 50% ben je een God, en de overige 50% wil je enkel zien mislukken (en zullen je met veel leedvermaak met de grond gelijkmaken als je onder de (immens hoge) verwachtingen presteert).
    25 september 2018 16:11
    @FBahamontes
    Gadver, wat een naar mannetje ben jij zeg. Walgelijk gewoon...
    25 september 2018 16:19
    @Zjoske
    Oh. Sorry. Ik was even vergeten dat het hier verplicht is om halfgod Remco te aanbidden en te vereren.

    Neem dit artikel nou bijvoorbeeld: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180925_03782084
    En dan met name dit stukje:

    "Dat Remco aan de finish meteen naar Igor Decraene verwees, verbaasde haar niet: “Vorig jaar zijn we in contact gekomen met de ouders Decraene, dat is toch een speciaal verhaal. We kregen toen zoveel feedback van die mensen. Remco is zelfs later op stage vertrokken speciaal om de Memorial Igor Decraene te kunnen rijden en die mensen het plezier te gunnen om daar aanwezig te zijn. Deze was dan ook voor hem.”"

    Alsof die mensen daar hem op zijn blote knietjes moeten bedanken dat De Grote Remco Evenepoel hun heeft verblijd met zijn aanwezigheid. Er is maar 1 ding dat hier walgelijk is dat en dat is verafgoding van deze gast.
    25 september 2018 16:28
    Ik zie daarin vooral een mooi en goed persoon.
    Maar op de manier waarop jij in het leven staat, snap ik dat jij het graag anders wilt zien.
    25 september 2018 16:34
    @FBahamontes,

    Wie ben jij om te bepalen aan wat ouders die hun kind verloren hebben al dan niet iets hebben? Misschien betekende dat echt veel voor die mensen dat de beste junior van het moment persé aanwezig wou zijn op de memorial van hun zoon. Blijkt uit iets dat dit niet zo is misschien?
    25 september 2018 17:06
    Tsjonge wat kan afgunst je mening kleuren... Gelukkig wordt er een prachtig tijdschrift gemaakt met dezelfde naam.
    25 september 2018 19:52
    @Zjoske +1, terechte opmerking!
25 september 2018 15:49
Het is toch fantastisch dat die Remco zo kan presteren. Ben niet jaloers, maar zou destijds ook graag zo hebben kunnen fietsen.
Zou het mooi vinden wanneer hij dit niveau tot in lengten van dagen kan blijven manifesteren.
    25 september 2018 16:58
    Voor hem zou ik het mooi vinden als zijn niveau wat hoger wordt, anders is zijn carriere snel voorbij vrees ik.
25 september 2018 17:17
Ik moet wel zeggen dat hij er strak uitgetrained uitziet; die kuiten zijn een en al spieren. Bij de meeste junioren(en sommige beloften) zie je nog een beetje babyvet, maar niet bij hem.
    4 oktober 2018 20:56
    Hij heeft nochtans genoeg spier/vetmassa op zijn bovenlichaam waar hij nog vanaf kan, en dat hij meedraagt van zijn periode als voetballer.
25 september 2018 21:49
Ik vond het verschil ook erg groot met de rest, maar hij is flink sterker en dit parcours met veel bergop is kracht belangrijk. Wat dat betreft helemaal knap dat hij in de buurt kwam van de beloften. Zeker omdat in de afdalingen heel duidelijk was dat hij niet kon meetrappen met dat koffiemolentje.
26 september 2018 12:50
Dus als ik het moet geloven dan kunnen al de van Aertjes en Van Der Poeltjes beter stoppen met fietsen want deze gast gaat alles winnen (hij word door al de zuider buren gezien als de nieuwe E.Merckx) . Of nee toch niet want de heer Merckx werd ook enkele keer geschorst van wegen snoepen uit de verboden pot,dus is er nog hoop voor de Van Aertjes en de Van Der Poeltjes
    4 oktober 2018 20:54
    Ja, in die tijd gebeurde nog wel vreemde zaken. Toen kon je nog als toeschouwer ongestraft de topfavoriet van zijn fiets kloppen, omdat je liever had dat de tweede in de stand zou winnen. Zoals Merckx kan getuigen. Overigens nam Merckx niks dat de rest van de toppers toen niet nam, niet dat dat een excuus is natuurlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.