Wereldkampioen Van der Poel prolongeert Nederlandse titel
foto: Marcel Koch
zondag 10 januari 2016 om 16:04

Wereldkampioen Van der Poel prolongeert Nederlandse titel

Mathieu van der Poel heeft zijn Nederlandse titel met een jaar verlengd. De regerend wereldkampioen van BKCP-Corendon kende in Hellendoorn een mindere periode, maar hij herpakte zich en sloeg in de voorlaatste ronde zijn slag. Lars van der Haar had halverwege een ruime voorsprong, maar was niet opgewassen tegen Van der Poel. Het brons ging na een mooie strijd met Corné van Kessel naar David van der Poel.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na een enigszins moeizame start hadden bij de tweede passage van de finish de sterkste renners een gat geslagen. Lars van der Haar en Mathieu van der Poel hadden een lichte voorsprong op David van der Poel en Corné van Kessel. Op kop was het de wereldkampioen die het tempo onderhield. De twee gedoodverfde favorieten gingen samen verder, maar zagen op zes ronden van het einde de twee dichtste achtervolgers de aansluiting maken. Niet veel later tekende Thijs van Amerongen ook present vooraan.

Halfweg koers koos Van der Haar de aanval. David van der Poel reageerde met Van Kessel in zijn wiel, maar de twee gaven al gauw veertien seconden toe. Mathieu van der Poel moest even passen. Desondanks vond hij zijn tempo terug en wist hij Van der Haar terug te pakken. Zijn broer David en Van Kessel maakten zich op voor de strijd om brons.

In de finale werden door beide partijen speldenprikken uitgedeeld. Van der Poel greep zeven tellen, maar de Giant-Alpecin-crosser hield zijn directe concurrent in de gaten. De Europees kampioen kon echter niet de aansluiting maken; bij het ingaan van de slotronde had Mathieu een voorgift van achttien seconden. Dit gat zou de jongeling in de regenboogtrui niet meer weggeven in de laatste ronde.

flag-nl Nederlands kampioenschap veldrijden 2016
Uitslag elite mannen, Hellendoorn

flag-nr1 flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
flag-nr2 flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
flag-nr3 flag-nl David van der Poel (BKCP-Corendon)
4. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
5. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet-Fidea)
6. flag-nl Stan Godrie (Rabobank)
7. flag-nl Gert-Jan Bosman (ZZPR.nl – Orange Babies)
8. flag-nl Michiel van der Heijden (Scott-Odlo)
9. flag-nl Niels Wubben (Telenet-Fidea)
10. flag-nl Twan van den Brand (ZZPR.nl – Orange Babies)

11. flag-nl Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo)
Alle uitslagen

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2016 16:07
Verwachte uitslag op David vd Poel na.
10 januari 2016 16:10
Inderdaad. Ik hoopte op winst door Corne, zodat we de Nederlandse trui in voorname stijl in cross zouden zien. (aannemend dat MvdP de WK trui verder zal dragen na komend WK)
10 januari 2016 16:13
Blijkbaar had Mathieu een gebroken zadel en moest hij daarom even passen. Verder geen verrassingen hier. David piekte weer goed naar dit NK.
10 januari 2016 16:43
Helaas niks van kunnen zien. Jammer voor Lars dat hij niet wist te winnen. Heeft hij ooit al gewonnen in een wedstrijd met MvP erbij?
10 januari 2016 17:05
Michiel van der Heijden is toch een mountainbiker als ik het goed heb. Wel netjes van hem een 8ste plaats.
10 januari 2016 17:11
@ HoofdIsVrij

Nee!
10 januari 2016 17:19
Was dit rechtstreeks op de Nederlandse TV te zien?
10 januari 2016 18:26
@Erkanermaar1dewinnaarzijn Nee, er was onder het EK Allround, schaatsen, dus dat krijgt uiteraard voorrang.
10 januari 2016 18:45
Wat een wedstrijd was dit en wat een geweldig parcours. Zelf aanwezig geweest in de zandkuil. Kon de renners 3 keer per ronde zien. Super! Ook spannend tussen Van de Haar en Van de Poel. Ook duel om plaats 3 werd pas aan het einde beslist.

Organisatie heel erg bedankt, zou het geweldig vinden als dit parcour word gebruikt voor meer crossen, misschien wel een een klassement!
10 januari 2016 19:13
Ook in Hellendoorn geweest. Erg mooi parcours. Hopelijk kan het een internationale veldrit worden. Viel me wel op dat de Nederlandse veldrittop maar smal is. Eerst kwam en een plukje renners voorbij. Een tijd wachten daarna kwam de rest. Mathieu van der Poel was duidelijk de sterkste. Was halverwege even op achterstand gekomen maar reed het gat zo weer dicht.
10 januari 2016 19:15
@Dolfy,
Diep triest toch.
10 januari 2016 19:25
@Erkanermaar1dewinnaarzijn Ja en nee. Schaatsen is nu eenmaal net wat groter, bovendien ging het om een Europees kampioenschap. Maar minimaal een live-stream had wel mooi geweest! Het waterpolo (ook een EK trouwens) had wel een live-stream..
10 januari 2016 19:27
ah, er was toch een NK veldrijden. dacht al dat ik me vergist had in de datum, want ik kon er geen live beelden van vinden.
de NOS heeft geen verplichting van mij om dit live uit te zenden, een amateuristische, korzelige stream was al voldoende geweest. maar zelfs dat was er te veel aan. :(

ik hoop dat Matthie en Lars op een gegeven moment toch wel doorkrijgen dat het veldrijden (mede door het totaal laten afweten van mediabelangstelling) geen ruk voorstelt buiten Belgie (er zullen best wel mensen zijn die er in geinteresseerd zijn, maar als je er geen media-aandacht aan geeft en het niet kan zien houdt het natuurlijk snel op)
snel naar de weg dus.
10 januari 2016 19:46
Hopelijk kan MvdP nog een stapje maken , Van Aert deklasserde vanmiddag de rest van de Belgen. Nu is de nr 2 van vandaag in Lille nog geen Van der Haar maar toch..... Het zal toch niet zo zijn dat de Sporza commentatoren kunnen rondtoeteren dat Van Aert ' hier de terechte wereldkampioen wordt ' No way natuurlijk.
10 januari 2016 19:51
@ degrotemolen
een stapje naar de weg dan. deze sport is een aanfluiting in Nederland. wat maakt het uit? ga een sport beoefenen die wordt uitgezonden.
10 januari 2016 21:56
Eerste 8 naar de WK of eerste 7 + Lars Boom?
11 januari 2016 00:01
De eerste 6 zijn denk ik 100 procent zeker van een wk. Normaal gesproken mogen Bosman en van der Heijden ook mee. Alleen wanneer Wubben, van der Brand of Boom de komende weken bewijzen dat ze veel sterker geworden zijn kunnen ze nog een bedreiging vormen voor de heren. En er kunnen ook nog mensen wegvallen door ziekte oid

Om te reageren moet je ingelogd zijn.