Wereldkampioene Van Empel klopt taaie Alvarado in X2O Trofee Lille
foto: Cor Vos
zondag 12 februari 2023 om 14:28

Wereldkampioene Van Empel klopt taaie Alvarado in X2O Trofee Lille

Fem van Empel heeft de X2O Trofee Lille gewonnen. De wereldkampioene reed lang voorop samen met Ceylin del Carmen Alvarado, die zich dapper verweerde, maar genoegen moest nemen met de tweede plaats. Annemarie Worst werd derde.

Fem van Empel kondigde eerder aan dat ze haar seizoen zou beëindigen na het WK in Hoogerheide, maar daar kwam ze na het behalen van de wereldtitel op terug. Ze zou haar regenboogtrui nog showen in de laatste manches van de X2O Trofee. De eerste afspraak was in Lille, waar de renster van Jumbo-Visma het opnam tegen onder anderen Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand. Die laatste stond tweede in de X2O Trofee en was daarmee de naaste belaagster van Van Empel in het regelmatigheidsklassement.

Brand en Alvarado kenden een goede start, in tegenstelling tot Van Empel. Ze zat niet bij de eerste tien, toen het veld werd ingedoken. De wereldkampioene schoof echter al snel op. Ze moest samen met Manon Bakker nog wel de bres dichten met Brand, Alvarado en Annemarie Worst, die in de eerste ronde resoluut de kop nam. Dat lukte, maar na de aansluiting trok Alvardo stevig door. Zij kwam na één ronde als eerste door na één ronde en nam zo vijftien bonificatieseconden mee. Van Empel volgde op korte afstand als tweede, met Brand in haar spoor. Eerstgenoemde liep zo vijf seconden uit op laatstgenoemde in de X2O Trofee.

Van Empel in haar regenboogtrui – foto: Cor Vos

Van Empel geeft er een lap op
In de tweede ronde was er wat meer groepsvorming vooraan: Worst, Alvarado, Brand en Van Empel kwamen bij elkaar. Voor een moment, althans. Toen het even stil dreigde te vallen, gaf Van Empel gas. Maakte ze nu al definitief het verschil? Nee, want de taaie Alvarado kon haar karretje aanhaken. Brand en Worst moesten passen en hadden op de streep een achterstand van tien seconden.

Worst gaf zich echter nog niet gewonnen. Terwijl Brand achterbleef na een technisch foutje, maakte de renster van 777 in de derde ronde de sprong naar voren. De ronde daarop nam ze zelfs het initiatief, maar dat pakte niet goed uit. Na een schuivertje moest ze de andere twee weer laten gaan.

Van Empel houdt Alvarado af
In de laatste rondes zette Van Empel Alvarado constant onder druk. Ze pakte al snel een paar meter, maar de renster van Alpecin-Deceuninck wilde niet breken. In de ultieme slotfase leek ze zelfs gevaarlijk dichtbij Van Empel te komen, maar die laatste had alles onder controle. Ze kwam als eerste over de streep en maakte vervolgens een overwinningsgebaar á la Tom Pidcock: ze ging op haar zadel liggen en ‘vloog’ binnen.

X2O Trofee Lille
Uitslag elite vrouwen
1. flag-nl Fem van Empel (Jumbo-Visma) in 42m18s
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) op 2s
3. flag-nl Annemarie Worst (777) op 21s
4. flag-nl Lucinda Brand (Baloise-Trek Lions) op 42s
5. flag-nl Lauren Molengraaf (Tormans) op 1m20s
6. flag-be Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) op 1m29s
7. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m06s
8. flag-nl Manon Bakker (Crelan-Fristads) op 2m23s
9. flag-it Francesca Baroni (Pissei-Groep T.O.M.) op 2m32s
10. flag-be Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Fristads) op 2m36s

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2023 18:14
Alvarado schittert weer!

" Volgend seizoen wil ik weer bij de top behoren" zei Ceylin gisteren nog.
In het licht van de cross van vandaag was dat een reële uitspraak.

Alvarado reed haar beste wedstrijd van het seizoen. Waar ze tijdens het bijna voorbije seizoen vaak bij de besten van de rest behoorde, was ze vandaag de evenknie van Fem van Empel. Enkele schuivertjes in het mulle zand noopten haar tot een inhaalrace, maar dat deed de gewezen wereldkampioen met veel verve.

Jammer dat Kata Blanka Vas onder de vleugels van Boom niet echt progressie maakt.
Hoe meer toppers, hoe meer de cross daarbij gebaat is.

Voor mij-Pastoor van Dijk- was het een teleurstellend WK. Ik had zo graag de spectaculaire Puck Pieterse het goud gegund en bij de heren elite Wout van Aert.
Ofschoon het seizoen nog niet helemaal voorbij is gaan mijn gedachten nu al uit naar het nieuwe crossseizoen met Puck Pieterse, Ceylin del Carmen Alvarado, Wout van Aert en als het kan ook Toon Aerts.
Vandaag heeft Ceylin del Carmen Alvarado een werkelijk zeer sterke race gereden. De weg uit het dal omhoog is haar gelukt en dat ze nu naar de top wil is een mooi reëel streven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.