Wereldkampioenschappen leverden Vlaamse economie 27,4 miljoen euro op
foto: Cor Vos
donderdag 17 februari 2022 om 15:59

Wereldkampioenschappen leverden Vlaamse economie 27,4 miljoen euro op

De WK wielrennen heeft een positieve invloed gehad op de Vlaamse economie. Dankzij het evenement maar liefst 27,4 miljoen euro binnen, blijkt uit nieuwe studies en rapporten. Hierin worden ook de positieve maatschappelijke gevolgen benoemd.

In totaal verwelkomden de gaststeden Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven anderhalf miljoen bezoekers. Omdat sommige toeschouwers meerdere wedstrijden bekeken, komt dat neer op ruim één miljoen unieke bezoekers, die samen 36 miljoen euro spendeerden. Tien procent van deze mensen kwam uit het buitenland. Met name Nederlanders, Fransen, Britten en Duitsers wisten de weg naar Vlaanderen te vinden. Zij verbleven gemiddeld 4,5 dagen. Meer dan tachtig procent van hen overweegt ooit terug te keren.

Vlaanderen kan echter nog meer toekomstige bezoekers verwachten. De media-aandacht was namelijk enorm: 208 miljoen tv-kijkers in 113 landen zagen beelden van de regio. Daarnaast zorgden sociale media kregen ervoor dat nog eens tientallen miljoenen mensen gewezen werden op onder andere de kunststeden, de Vlaamse kust en de Druivenstreek.

Positieve maatschappelijke effecten
Voor Vlamingen zelf hadden de WK ook een positieve maatschappelijke effecten, aldus de rapporten. Het evenement werd met een 7,3 hoog gewaardeerd door de bewoners van de vier gaststeden en vijftien procent van hen liet weten dat het evenement hen inspireerde om zelf meer te gaan fietsen of bewegen. Dat laatste was vooraf ook nadrukkelijk de inzet van de organiserende partijen.

Daarnaast was er sprake van een duurzame organisatie en werd er aandacht besteed aan toegankelijkheid. Zo was er onder andere een para-cycling wedstrijd, werden kwetsbare en ondervertegenwoordigde groepen als vrijwilliger bij het evenement betrokken en waren een campagnes voor een inclusief sportklimaat.

David Lappartient is blij met de uitkomst van de onderzoeken. “Deze studies tonen aan hoe fantastisch de wedstrijden en de UCI Road World Championships in zijn geheel als evenement waren. Het bewijst ook dat dit jaarlijkse UCI evenement een economische meerwaarde en een positief imago opleveren voor de regio en dat het daarnaast bijdraagt tot inclusie, toegankelijkheid en duurzaamheid voor de maatschappij, tijdens en na het evenement”, aldus de president van de UCI.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.