WF interviewt Wynants: “Finales rijden en van waarde zijn”
vrijdag 3 december 2010 om 09:27

WF interviewt Wynants: “Finales rijden en van waarde zijn”

Al jaren geldt Maarten Wynants als één van de trouwste en sterkste knechten die Quick Step rijk is. Of beter gezegd was, want in 2011 gaat hij dezelfde rol uitvoeren bij Rabobank. WielerFlits sprak hem op de ploegenpresentatie.

“Het belangrijkste verschil met Quick-Step is dat we nu meer paarden hebben om op te wedden”, vertelt hij over zijn ondersteunende rol in de klassiekers. “Daar was eigenlijk maar één kopman. Nu hebben we Breschel als kopman, dan Langeveld en Boom en ik moet die jongens zo lang mogelijk bijstaan. Ik denk dat we eigenlijk best een goede selectie hebben.”

Specifieke ambities op het persoonlijke vlak heeft de 28-jarige Belg niet. “Ik wil gewoon finales rijden en van waarde zijn voor de ploeg. Misschien komt er een situatie waarbij ik eens aanval als er een kans komt. Maar ik ga niet op tafel kloppen dat ze voor mij gaan rijden.” Zo’n vreemde actie zou dat niet eens zijn, want in zijn knechtenrol wist hij afgelopen seizoen wel 15e in Parijs-Roubaix en 19e in de Ronde van Vlaanderen te worden.

“Meestal krijg je alleen een beeld van de top-tien. In Vlaanderen reed ik lang voor een plek bij de eerste tien, als dat lukt kent iedereen je ineens. Toch heb ik dit jaar wel veel voldoening uit mijn rijden gehaald”, vertelt de geboren Hasseltenaar. “Vroeger was het eigenlijk afgelopen na het knechten, maar nu kon ik nog blijven rijden in het laatste deel. Zo kan ik ook aan mijn eigen klassering werken, en dat geeft vertrouwen voor het komende jaar.”

Aan de cultuur in de ploeg moet de Vlaming nog even wennen. “Nederlanders zijn directer en nemen zich geen blad voor de mond, terwijl er in België meer achter je rug om gaat. Hier weet je het wel snel als het niet goed is. Daar houd ik wel van, maar het is toch wennen.” De afgelopen week werkte de ploeg aan teambuilding in en rond de Efteling, waar de presentatie ook plaatsvond. “Die vier dagen zijn echt goed geweest, de sfeer in de ploeg is prima.”

Na het belangrijkste stuk, de noordelijke klassiekers, zal Wynants zich meer toeleggen op de kleinere rondes. Zo staan de Ronde van België en de Ster Elektrotoer op zijn programma. “Normaal ga ik niet mee naar de Tour, ik ga met de rest van de ploeg die niet naar Frankrijk gaat op hoogtestage en werk vervolgens in de Vuelta aan mijn vorm voor het WK. Daar wil ik graag mijn kopmannen ondersteunen. Zonder zware ziektes of valpartijen ligt het eigenlijk allemaal al wel vast.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.