WielerFlits’ Klassiekerspel-pooltips 2019
foto: Cor Vos
zaterdag 2 maart 2019 om 09:00

WielerFlits’ Klassiekerspel-pooltips 2019

Special Sinds een paar jaar helpt WielerFlits je tijdens de verschillende wielerspelletjes op weg met een aantal tips voor je pooltjes. In samenwerking met Scorito organiseren wij ook dit jaar een WielerFlits-subleague voor het klassiekerspel. In dit artikel geven we je tien namen die je er waarschijnlijk niet meteen bij neemt, maar welke je toch zeker kunt overwegen. Wie weet maakt een van hen voor jou aan het einde van de rit net het verschil.

Schrijf je nu in

Hoe werkt het?
Tijdens het klassiekerspel kies je een eigen team van twintig renners. Dat doe je met een fictief budget van 46 miljoen euro. Al deze coureurs kunnen punten voor je verzamelen tijdens veertien klassiekers in het voorjaar. De reeks begint met Omloop Het Nieuwsblad en eindigt op 1 mei na de finish van Eschborn-Frankfurt. Het volledige overzicht zie je wanneer je jezelf opgeeft. Iedere renner kan in elke koers waaraan hij meedoet, punten verdienen.

Dat doet hij door in de top-20 van de uitslag te eindigen, of wanneer een van zijn ploegmaats in de top-3 eindigt. Dan krijgt je renner namelijk teampunten. De voorwaarde is wel dat zijn ploeggenoot gestart moet zijn in de desbetreffende koers; uitrijden is niet nodig. Je kunt ook iedere koers extra punten verdienen door drie kopmannen (drie, twee en een half en twee keer zo veel punten dan normaal) aan te wijzen. Dan volgen nu de tien tips.


1. flag-be Nathan Van Hooydonck (CCC) – €750.000

foto: Cor Vos

Bij het Poolse CCC hangt komend voorjaar alles af van Greg Van Avermaet. De Belgische kopman móet scoren. Hij heeft daarom een kern voor de klassiekers om zich heen die volledig in zijn dienst rijdt. Nathan Van Hooydonck is zijn voornaamste luitenant. Het 23-jarige klassiekertalent zal in vrijwel alle wedstrijden starten waarin Van Avermaet ook rijdt. Hij kan dus voor een goedkoop prijsje de nodige teampunten sprokkelen. Van Hooydonck – het neefje van oud-Rondewinnaar Edwig – is bovendien rap na een lastige koers. Een mooie ereplaats in de kleinere koersen is daarom niet uitgesloten.


2. flag-fr Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels) – €750.000

foto: Vital Concept-B&B Hotels

In zes van de veertien koersen is de kans groot dat een sprinter met inhoud weet te winnen. Zet dat af tegen bijvoorbeeld vier heuvelachtige koersen en je moet concluderen dat veel geld uitgeven aan de Alejandro Valverdes en Julian Alaphilippes van deze wereld wel eens een foute keuze kan zijn. Heb je daarom nog een klein bedrag over, dan kan het lonen om daar een goedkope sprinter mee aan boord te halen. In dat geval is Bryan Coquard een prima keuze. Hij werd al eens tweede in Dwars door Vlaanderen en vierde in de Amstel Gold Race, bijvoorbeeld. Enig nadeel: hij is afhankelijk van wildcards.


3. flag-au Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) – €1.000.000

foto: Cor Vos

Bij een aantal ploegen ontbreekt een wereldtopper voor de klassiekers. Logisch ook, want er zijn nu eenmaal meer teams dan dat er Peter Sagans en consorten zijn. De rij net onder hen is echter wel lang. Onder andere Matteo Trentin staat daarin. De Europees kampioen kan met zijn snelle benen in veel wedstrijden punten pakken, mogelijk ook voor zijn ploeggenoten. Wellicht dat daarom Luke Durbridge een optie kan zijn. De sterke Australiër rijdt in de schaduw zelf zo nu en dan ook wel eens een klein prijsje in deze wedstrijden. En met zijn tijdrijderscapaciteiten ligt een succesvolle solo altijd op de loer.


4. flag-kz Alexey Lutsenko (Astana) – €750.000

foto: Cor Vos

Het is altijd een gok: renners selecteren voor medio april en nu zelfs begin mei. De verleiding is zo groot om mannen in vorm te selecteren. In dat geval zijn er nu een heel aantal, waarvan er een paar in een azuurblauw shirt rijden. Astana is namelijk on fire. Een van hen is Alexey Lutsenko. De renner uit Kazachstan leek voorbestemd voor het Vlaamse voorjaar, maar hij richt zich door de hertekening van Luik-Bastenaken-Luik dit seizoen op de Ardennen. Daar kan hij zo maar eens uitpakken. Maar met zijn huidige topvorm is hij als koopje ook een gevaarlijke klant voor de zege in de Omloop.


5. flag-ch Stefan Küng (Groupama-FDJ) – €750.000

foto: Cor Vos

Van Hooydonck en Durbridge passeerden reeds de revue als het gaat om renners die via hun kopman punten kunnen verdienen én zelf zouden kunnen uitpakken. Groupama-FDJ heeft er ook zo eentje. Bij de Franse equipe draait het natuurlijk volledig om Arnaud Démare, die in de vlakke wedstrijden en het Vlaamse werk voor topresultaten kan strijden. Sinds afgelopen winter beschikt de Fransman over de spankracht van Stefan Küng. De 25-jarige Zwitserse rasatleet zou het Vlaamse werk goed aan moeten kunnen, maar daarvoor leverde hij bij de profs nog geen bewijs af. Wat niet is, kan echter natuurlijk altijd komen.


6. flag-be Jasper Philipsen (UAE Emirates) – €750.000

foto: Cor Vos

Een van de revelaties in dit vroege seizoen is Jasper Philipsen. De jonge Belgische neoprof viert nota bene tijdens de dag van Omloop Het Nieuwsblad zijn 21ste verjaardag. Een koers waar hij overigens helemaal zijn ding mag doen, net als een dag later in Kuurne-Brussel-Kuurne. Bij UAE Emirates is hij bovendien ploeggenoot van Fernando Gaviria en Alexander Kristoff, twee kleppers die tijdens de klassiekers hun waarde reeds bewezen hebben. Met andere woorden: als Philipsen zelf geen resultaat rijdt, kan hij nog altijd teampunten pakken wanneer zijn ploegmaats het goed doen.


7. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) – €1.000.000

foto: Cor Vos

Dimension Data deed afgelopen winter de nodige zaken op de transfermarkt. De grootste aanwinst was misschien wel Michael Valgren. De Deen was vorig jaar een van de beste renners in dit spel. Gek is dat ook niet met winst in Omloop Het Nieuwsblad, een zege in de Amstel Gold Race en een vierde plek in de Ronde van Vlaanderen. Maar bij de Zuid-Afrikaanse ploeg kunnen ze ook rekenen op man in vorm Edvald Boasson Hagen. De sterke Noor blaast altijd zijn partij mee, in vrijwel alle koersen van de Omloop tot en met Roubaix. Een echte puntensprokkelaar in de breedte, voor een zacht prijsje.


8. flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) – €2.500.000

foto: Cor Vos

Gezien de profielen van de veertien koersen die deel uitmaken van het klassiekerspel, ben je in staat om veelzijdige renners te selecteren die bijna alle koersen aankunnen. Sonny Colbrelli is een van hen. Op papier zou hij normaal gesproken alleen kansloos zijn in de Waalse Pijl en misschien Strade Bianche, maar verder kan hij alle koersen in dit spel goed aan. Als Peter Sagan te duur voor je is, kun je er dus ook voor kiezen om de 27-jarige Italiaan van Bahrain Merida te selecteren. Met zijn snelle benen is het bijna een garantie dat hij in veel wedstrijden kort eindigt, al telt voor Colbrelli alleen de winst.


9. flag-nl Dylan van Baarle (Team Sky) – €1.500.000

foto: Cor Vos

Ieder jaar komen er nieuwe namen bij aan het front en nemen we afscheid van een aantal oudgedienden. Dylan van Baarle is een van de renners die al een paar jaar zijn neus aan het venster steekt. Grote kans dat hij komend voorjaar met de deur in huis valt, want hij is het seizoen uitstekend begonnen. Onder leiding van succescoach Tim Kerrison – die ook Chris Froome en Geraint Thomas begeleidt – lijkt hij een stap in zijn ontwikkeling te hebben gemaakt. Hij is niet peperduur in dit spel, waardoor het zeker het overwegen waard is om hem op te nemen in de lijn net onder je duurste aankopen.


10. flag-dk Søren Kragh Andersen (Team Sunweb) – €750.000

foto: Cor Vos

Last but not least: Søren Kragh Andersen. De 24-jarige Deen staat al een aantal jaar te boek als een groot talent voor het Vlaamse werk. Bij Team Sunweb heeft hij welhaast vrij spel, want met Edward Theuns en Mike Teunissen zijn er twee interne concurrenten verdwenen. Michael Matthews is er nog wel, maar samen zullen zij het kopmanschap delen bij de Duitse formatie. Kragh Andersen hikt tegen zijn doorbraak in het voorjaar aan. Afgelopen najaar won hij al Parijs-Tours. Met zijn snelle benen en sterke motor, is hij een heel gevaarlijke dark horse. En dat voor ‘slechts’ €750.000, een spotprijsje!


Heb jij je al ingeschreven voor de WielerFlits-subleague van het Scorito Klassiekerspel? Doe dat dan snel! Je hebt nog tot zaterdag 11.45 om je selectie af te ronden. Meedoen met onze subleague betekent dat je mooie prijzen kunt pakken. Een ieder heel veel spelplezier de komende weken; moge de beste winnen! Wil je discussiëren met andere WielerFlits-leden over je poule, dan kan dat in dit speciale forum-topic.

Schrijf je nu in

RIDE Magazine