WielerFlits’ Tour de France-pouletips
Wie is er op weg naar eeuwige roem? - foto: Sirotti
vrijdag 1 juli 2016 om 15:00

WielerFlits’ Tour de France-pouletips

De jaarlijkse wielerstrijd op de werkvloer, de ‘prijs’ voor de beste kenner in een vriendengroep of de onwetende die het klassement bij de plaatselijke bakker wint. Iedereen kent het: bij de Tour de France hoort een poule (zoals bijvoorbeeld die van Scorito). WielerFlits geeft tien namen prijs die niet mogen ontbreken in jullie Tour-poule, om op die manier de (gezonde) concurrentie te verslaan. De volgorde is volledig willekeurig.

1. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step)

Alaphilippe kan veel, maar moet zich nog bewijzen in een grote ronde - foto: © Tim De Waele

foto: © Tim De Waele

Wanneer je op zoek bent naar een relatief goedkope puntenpakker, ben je bij Julian Alaphilippe aan het goede adres. De Fransman van Etixx-Quick-Step is namelijk erg rap aan de meet na een zwaardere etappe. Tijdens die ritten kan de alleskunner veel punten pakken. Kijk er bijvoorbeeld niet raar van op als hij de tweede rit naar Cherbourg op zijn naam schrijft. Nu zijn er natuurlijk meer renners die ongeveer dezelfde kwaliteiten hebben als Alaphilippe, maar het grote voordeel van het Franse lichtgewicht is dat hij pas 23 jaar is. Hij komt daardoor nog in aanmerking voor het jongerenklassement, wat in sommige Tour-spelletjes goed is voor extra punten. In het Critérium du Dauphiné, een van de twee belangrijkste voorbereidingskoersen op de Tour, wist hij het jongerenklassement begin juni bijvoorbeeld nog te winnen.

2. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Het bergklassement is het moeilijkst te voorspellen nevenklassement in de Tour. Toch kun je veel puntjes sprokkelen als je de leider van het bergklassement in je Tour-poule hebt. In dat geval kun je best eens een gok wagen met Jarlinson Pantano. De 27-jarige Colombiaan is een ware berggeit, maar komt voor het eindklassement in een grote ronde ruimschoots tekort. Alhoewel: vorig jaar werd Pantano negentiende in de Tour, maar dat is iedereen allang vergeten. En dat is nu net waar de vork in de steel zit, want Pantano wil juist opvallen deze Tour. Zijn ploeg IAM Cycling houdt er aan het einde van het seizoen mee op en waar kun je je als renner dan het beste laten zien? Juist, in de Tour. Onlangs boekte hij in de Ronde van Zwitserland zijn eerste profzege en werd er vierde in het eindklassement.

3. flag-za Louis Meintjes (Lampre-Merida)

Louis Meintjes

Foto: Sirotti

De usual suspects zoals Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador kan iedereen invullen. Tijdens Tour-poules zijn vaak de verrassingen doorslaggevend in het fictieve eindklassement. Mensen die op zoek zijn naar pareltjes, doen er goed aan om ‘budget’ vrij te houden voor Louis Meintjes. De 24-jarige Zuid-Afrikaan rijdt sinds dit seizoen voor het Italiaans Lampre-Merida. Na een moeizaam begin van het seizoen lijkt hij net op tijd zijn draai te hebben gevonden bij de ploeg van teammanager Brent Copeland, niet geheel toevallig een landgenoot van Meintjes. Onlangs baarde hij nog opzien door in het sterk bezette Critérium du Dauphiné als negende te eindigen, nog voor renners als Pierre Rolland en Mikel Landa. Meintjes kan bovendien extra punten verzamelen, omdat hij nog meedingt naar het jongerenklassement. Vorig jaar werd hij tiende in het eindklassement van de Vuelta a España.

4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

In veel spelletjes leveren ploeggenoten van de toppers ook punten op, omdat ze lid zijn van hetzelfde team. Laten we er vanuit gaan dat André Greipel (lees: bij Alaphilippe is dit met Marcel Kittel ook een voordeel) in de massasprints de nodige punten pakt: in dat geval is het interessant om een ploeggenoot van hem mee te nemen. Nu kun je er voor kiezen om een renner in je ploeg op te nemen die niet veel van je fictieve budget wegneemt. Toch is het raadzaam om iets meer ‘geld’ in die desbetreffende renner te steken. Neem bij Lotto Soudal bijvoorbeeld Tony Gallopin. Als voormalig ritwinnaar en geletruidrager in de Tour, weet Gallopin hoe hij moet winnen. Bovendien stond hij vorig jaar tot diep in de derde week in de top-10 van het algemeen klassement. Gallopin zou dus zo maar eens een hele hoop punten kunnen sprokkelen.

5. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 

 foto: Maxim Horssels/WielerFlits

foto: Maxim Horssels/WielerFlits

Waar vrijwel alle grote klassementsrenners acte de présence geven deze Tour, zijn er op Arnaud Démare en Nacer Bouhanni na ook maar weinig topsprinters die forfait geven. Desondanks moet het internationale veld serieus rekening gaan houden met ‘onze’ nationale kampioen. Dylan Groenewegen heeft zich in rap tempo opgewerkt naar de snelste sprinter van ons land, getuige zijn Nederlandse titel van afgelopen weekend. Maar niet alleen het rood-wit-blauw draagt bij aan de keuze om hem op te nemen in je Tour-poule. Zijn leeuwenhart barst tot aan de kleinste cellen van het zelfvertrouwen en zijn Amsterdamse bravoure zorgt er voor dat de 23-jarige Groenewegen voor niets en niemand bang is. Zelfs niet voor Kittel en Greipel, die hij onlangs nog klopte. En ja, zelfs een ritzege behoort tot de mogelijkheden.

6. flag-ar Eduardo Sepúlveda (Fortuneo-Vital Concept)

Sepúlveda is de Argentijnse hoop in bange dagen -

foto: Sirotti

“Wie? En van welke ploeg?”, zal de leek zich misschien afvragen. Eduardo Sepúlveda is de naam. De 25-jarige Argentijn mag dan misschien bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar hij is zeker het overwegen waard voor in je Tour-poule. De grijns op het gezicht van Bauke Mollema op de foto hierboven, komt nu niet bepaald van een luchtfietser. Het verraadt het verschroeiende tempo dat Sepúlveda ontwikkelt. De renner van Fortuneo-Vital Concept, een klein Frans ploegje dat meedoet op basis van een wildcard, is geen veelwinnaar. Er staan pas drie profzeges op zijn palmares, waaronder een etappe in de Tour de San Luis aan het begin van dit jaar. Sepúlveda eindigde daar als tweede in het eindklassement en stond op het podium met zowel Dayer (eerste), als Nairo Quintana (derde). Op zoek naar een ongepolijste robijn voor het klassement? Sepúlveda it is!

7. flag-fr Bryan Coquard (Direct Energie)

Coquard is op jacht naar zege in Vlaanderen -

foto: Sirotti

De keuze is reuze bij de sprinters. Kittel, Greipel, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Michael Matthews of misschien toch John Degenkolb? Twijfel niet langer, want Bryan Coquard is de oplossing. De 24-jarige Fransman hikt tegen de wereldtop en een definitieve doorbraak aan, maar het zou wel eens heel goed kunnen dat deze Tour daarvoor precies op het juiste moment komt. De kleine spurter van Direct Energie is bezig aan zijn beste seizoen ooit en begint aan zijn derde Ronde van Frankrijk. In 2014 was een vierde plek in Harrogate en Londen zijn beste daguitslag, terwijl hij vorig jaar nog tweede werd achter Greipel op de Champs-Élysées. Welke sprinter dit jaar de meeste zeges boekte? Vergeet Kittel, Greipel, Cavendish, Kristoff, Matthews, Degenkolb en al die anderen: Coquard mocht het vaakst het zegegebaar maken, met tot op heden maar liefst dertien zeges. Die laat je toch niet links liggen?

8. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Wikken en wegen. Een Tour-poule kan soms een hele puzzel zijn. Wel een sprinter extra, of toch een klimmer? Wat dat betreft is het vraagstuk rondom wereldkampioen Peter Sagan een stuk eenvoudiger. Het overgrote merendeel zal de Slowaak van Tinkoff namelijk opnemen in hun selectie. Sagan is namelijk goed voor een heel arsenaal aan ereplaatsen en dus punten. Bovendien nam de Slowaak al vier keer met overmacht de groene trui in ontvangst in Parijs. Daar betaal je in menig spelletje ook een forse prijs voor en daardoor is Greg Van Avermaet misschien een goedkopere, doch trefzekere vervanger. De 31-jarige Belg lijkt afgelopen winter eindelijk de formule van het winnen te hebben gevonden en klopte Sagan (zoals op de foto in Omloop Het Nieuwsblad) al meermaals dit seizoen. Van Avermaet zal zich niet snel smijten in de massaspurts, maar op lastigere aankomsten is hij een goede vervanger voor de wereldkampioen.

9. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Scoren doe je in Tour-poules vaak niet met de toppers, want die zullen de meeste in hun team hebben. Vaak zijn de renners van de tweede rij doorslaggevend bij het winnen van een spelletje. In dat geval mag Thibaut Pinot dit jaar niet in je lijstje ontbreken. Bij het uitvallen van Contador en Froome stond hij in 2014 al eens op het laagste schavotje in Parijs, na Vincenzo Nibali en Jean-Christophe Péraud. Dit jaar lijkt Pinot er meer dan ooit klaar voor om zich op te werpen als de volgende Franse Tour-winnaar. In bijna alle etappekoersen – het Critérium du Dauphiné besloot Pinot als zestiende – die de renner van FDJ dit seizoen reed, eindigde hij bij de eerste vijf. Pinot besteedde sinds het einde van vorig jaar enorm veel aandacht aan zijn tijdrit en dat werpt zijn vruchten af. Bovendien is hij zijn klimmersbenen niet verloren. Op voorhand lijkt Pinot the best of the rest.

10. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

Edvald Boasson Hagen

foto: Sirotti

Jarenlang werd Edvald Boasson Hagen beschouwd als het grote wielertalent van de wereld. Dat kwam er nooit helemaal uit, mede doordat hij bij Sky jarenlang als uitgewrongen knecht werd gebruikt. Bij Dimension Data lijkt de 29-jarige Noor zich te hebben hervonden en komt hij een stuk beter uit de verf. De sterke Scandinaviër komt het beste tot zijn recht in de zwaardere sprints en kan daarin rekenen op een sterke ploeg. Bij het Zuid-Afrikaanse WorldTour-team staat namelijk alles in het teken van dagsucces. In de eerste plaats met Cavendish, maar Boasson Hagen kan in de zwaardere etappes het vuur aan de schenen leggen van mannen als Sagan en Van Avermaet. De Noor is daarom een echte puntensprokkelaar en klimt dit seizoen bovendien ook weer beter dan voorgaande jaren. Wonderen in het hooggebergte mag men niet verwachten, maar een bruikbare renner in je Tour-poule is hij zeker.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
30 juni 2016 14:27
@ silent hill

Haha mijn idee!

Laat de zielen die hier alleen maar komen vissen naar tips maar lekker naar Youri luisteren, dat heeft ze in de Giro ook veel opgeleverd :D

On: Leuk hoor, maar ik vind net als vele anderen dat dit echt niet zou moeten. Je beloont alleen maar die gasten die naar zo'n site als dit komen juist alleen maar voor de spelletjes. Nou plaatst Youri gelukkig geen échte tips, want dan is de lol er echt snel af voor velen die het wél zelf doen.
30 juni 2016 14:30
Helemaal eens met noud en de rest.
Door dit soort gekkigheid, verlies ik zometeen van die no-no's die niet doorhebben dat Landa en Froome in 1 team rijden. Nee lekker dan...
30 juni 2016 14:32
Ik kom hier zo'n beetje dagelijks, dus ik hoop dat iemand mij nog wel een tip wil geven. Allereerst: kan Zakarin iets meer dan een maand na z'n schouderbladbreuk weer iets laten zien?
En: zet je zo'n superknecht in je pool of niet? Majka heb ik, ik vind dat ik daar moeilijk omheen kan gezien de afgelopen jaren, maar als je daarnaast nog één plek over hebt, ga je dan voor zo'n superknecht (Henao, Nieve, Landa, Thomas, Kreuziger, Ion Izagirre, Fuglsang) of kies je voor iemand die misschien een mindere renner is maar wel een vrijere rol krijgt (Pantano, Rolland, Pozzovivo)?
30 juni 2016 14:33
@wielerflits: jullie zijn toch grote fans van polls? Hou er een poll over of jullie deze tips moeten verspreiden of niet zou ik zeggen.
30 juni 2016 14:34
@parijstours2004: je hebt je er volgens mij goed in verdiept en de keuze tussen wat je wil met die renners kan je het beste zelf maken. Dat is namelijk de bedoeling van zo'n poule.
30 juni 2016 14:35
Bedankt WF!! Ik heb nu nog 10 vacante plekjes in mijn poule. Iemand tips???
30 juni 2016 14:40
Nou volgens mij win ik gewoon alle tourspellen.. overigens heb ik deze renners niet geselecteerd.

Volgens mij zit de grootste concurrent voor etappe zege's in de ploeg van Alaphillipe
30 juni 2016 14:40
Ik speel zelf ook scorito, maar ik zou er eigenlijk direct mee moeten kappen. Ik word gek van al dat gezwam over 'wie wel en wie niet'.

Je gaat wielrennen ook op een totaal verkeerde manier bekijken. Het gevaar bestaat dat je niet meer objectief en onbevangen kijkt, maar hoopt op bepaalde uitkomsten/ een bepaald koersverloop omdat je dat meer oplevert met betrekking tot scorito. En dat is nooit goed.
30 juni 2016 14:43
de populariteit van de TDF pooltjes is enorm toegenomen de laatste jaren. als alleen Tour kijker tel je niet mee als je niet meedoet aan minimaal een pool. nadeel als je alleen de Tour kijkt is dat je buiten Froome en Contador totaal niet weet wie te kiezen in je lijstje, maar hey, eigen kennis is toch niet belangrijk als anderen je kunnen vertellen welke renners de punten gaan scoren.
sinds 'zo hoog mogelijk eindigen' belangrijker werd dan het toetsen van je eigen kennis ben ik afgehaakt. geen pools meer voor mij. helaas zie ik het woord 'pool' nog wel enkele honderden keren voorbij komen in de dagen voor de Tour. en dan heb je ook nog de mensen die na elke rit komen melden of de uitslag goed heeft uitgepakt voor hun pooltje of niet. nou, ik zal het even uitleggen, buiten jijzelf is er NIEMAND geinteresseerd in je pooltje. echt niet.
30 juni 2016 14:45
Jongens en dames toch. Deze namen kan een beetje wielervolgers toch allemaal wel verzinnen? Niet voor het eerst is gebleken dat er vraag is om artikelen zoals deze. En vind je dat niet prettig, dan lees je het toch niet? ;-) Doe er je voordeel mee, of niet.
30 juni 2016 14:46
Wat is iedereen weer overgevoelig hier..
Bouwen jullie allemaal liever dijken tegen de wind ipv windmolens??
Dit komt nu eenmaal mee met de tour.
30 juni 2016 14:46
@ purito

Dat ben ik dan weer helemaal niet met je eens. Ik heb een paar favorieten, die moeten/mogen altijd winnen, ongeacht elk spelletje. Maar daarbuiten vind ik juist het leuke aan de spelletjes dat het de koers nog wat spannender maakt. Het zou mij normaal gesproken echt rukken welke vluchter het haalt (buiten mijn favorieten), maar door die spelletjes zijn zelfs vluchten met relatieve no-no's nog wel eens interessant. Misgunnen doe je het toch niemand door de spelletjes, een extra dimensie aan het kijken geeft het wel.
30 juni 2016 14:46
Bespreek de pouletjes lekker in de kroeg, hoort hier niet thuis en zeker niet als artikel.
30 juni 2016 14:48
@ Youri

Volgens mij ben je ook voor de meer doorsnee namen gegaan omdat je in de Giro je vingers hebt gebrand aan mannen als Howson en Kudus. Daarom geen populaire Afrikanen van DD dit keer? ;-)
30 juni 2016 14:50
Zijn de resultaten van de voor de Giro getipte renners al geëvalueerd? :)

Volgens mij waren die trouwens wat obscuurder; bovenstaand lijstje mag inmiddels natuurlijk bekend verondersteld worden. Sowieso is het invullen van een poule geen kwestie van renners kennen (minimaal 90% van de renners op niveau Tour mag bekend verondersteld worden), maar van het inschatten van de vorm van de dag, verloop van een ronde, stalorders etc.
30 juni 2016 14:51
@ detourwinjeinbed.

Misschien is Landa juist ook een hele goede keuze. Vaak eindigen er knechten ook heel kort in het klassement.

Ik ga er vanuit dan Henao top 5 gaat rijden door al zijn knechtwerk.
30 juni 2016 14:53
@LyndaLid
Onzin. De insteek was nu anders dan in de Giro-video. Toen waren we op zoek naar verrassingen, nu naar renners die veel punten KUNNEN pakken ;-)
30 juni 2016 15:02
@youri

Dan lees je het toch niet??, onnozele reactie! Ik ben het met Moud eens dat je dit soort zaken niet moet publiceren. De lol gaat er wel vanaf zo inderdaad. De darkhorses moet je voor jezelf houden. Dit heeft overigens niets met wielernieuws te maken.... dit is toch waar jullie een site voor hebben? Ik zou zeggen, besteed je tijd aan nuttigere dingen.
30 juni 2016 15:11
@ youri

Dan moet je Daniel Martin er nog bij zetten ;)
30 juni 2016 15:12
@Vibeman
Pardon?

Voor de goede orde: WielerFlits is een platform, geen nieuwssite.
30 juni 2016 15:12
NIET BLIJ MEE WIELERFLITS!!!!!
30 juni 2016 15:13
@LyndaLid
Die verloor het van Alaphilippe, omdat de Fransman vanwege het jongerenklassement een bonus heeft.
30 juni 2016 15:14
Youri IJnsen's terrified, Vibemans on fire!
30 juni 2016 15:21
Zouden deze reactie's ook zo zijn als de titel niet ''WielerFlits’ Tour de France-pouletips'' was , maar ''Renners om in de gaten te houden tijdens Tour''?
30 juni 2016 15:21
Ja vind het ook schandalig dat Wielerflits allemaal voorbeschouwingen van de klassementen maakt, straks eindigt een vriend met minder wielrenverstand nog boven mij.
En komop alsof je zelf geen research doet, of halen jullie al jullie kennis uit wedstrijden die je live gezien hebt?
En geloof mij maar, je gaat echt geen pooltje winnen als je al deze renners selecteert.

'In veel spelletjes leveren ploeggenoten van de toppers ook punten op'
Alleen dit viel me wel op, noem het beeste dan gewoon bij zijn naam. Dit is gewoon een Scorito voorbeschouwing.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.