WielerFlits’ Scorito Klassiekerspel pooltips
foto: Sirotti (archief)
zaterdag 25 februari 2017 om 10:00

WielerFlits’ Scorito Klassiekerspel pooltips

Het wielerseizoen is begonnen en dat betekent automatisch ook dat er weer verschillende pooltjes op internet en de werkvloer beginnen. Samen met Scorito organiseert WielerFlits dit jaar ook zo’n pool voor de voorjaarsklassiekers. Om eenieder wat op weg te helpen, geven we je vijf outsiders voor de kasseienklassiekers, vijf outsiders voor de heuvelklassiekers en vijf dark horses voor de voorjaarscampagne. De volgorde is totaal willekeurig.

Vijf outsiders voor de kasseienklassiekers
De reeks wedstrijden die gelden binnen de voorjaarspool, bestaat uit veertien koersen. Zes daarvan gaan over kasseien, eentje over grindwegen. Dat begint met de Omloop Het Nieuwsblad van komende zaterdag en eindigt op 9 april met Parijs-Roubaix. Andere koersen die hieronder vallen zijn – volgens Scorito – Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen.

flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) – € 3.000.000,-

Stuyven wint in Kuurne – foto: Sirotti

Volgens Scorito gaan Peter Sagan en Greg Van Avermaet normaal gesproken de meeste prijzen verdelen dit voorjaar. Achter hen zijn er een aantal renners die de twee kemphanen het vuur aan de schenen kunnen leggen. En daarbij mag je ook zeker denken aan Jasper Stuyven. Vorig jaar won hij op een indrukwekkende manier Kuurne-Brussel-Kuurne, maar met zijn sterke eindschot kwam én komt hij ook in andere klassiekers ver. “Ik moet in elke koers in staat zijn om top-10 of zelfs top-5 te rijden”, is hij zelf van mening.

flag-gb Luke Rowe (Sky) – € 2.000.000,-

Trekt Rowe de lijn van 2016 door? – foto: Sirotti

De grote namen invullen kan iedereen. Maar omdat in iedere koers alle zestien Scorito-renners meetellen, is het van belang op de puntenpakkers juist te selecteren. Wat dat betreft is het raadzaam om te kiezen tussen het Sky-duo Ian Stannard en Luke Rowe. Wie slim is pakt de laatste erbij, omdat hij over snellere benen aan de meet beschikt. Stannard moet aanvallen om te winnen, terwijl Rowe kan gokken op zijn sprint. En gezien zijn sterke optredens van vorig voorjaar, kunnen er zo maar weer dichte ereplaatsen of overwinningen inzitten.

flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) – € 1.500.000,-

Edvald Boasson Hagen

Boasson Hagen reed erg sterk in Roubaix vorig jaar – foto: Sirotti

Een renner die de laatste drie seizoenen niet buiten de top-30 van Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix eindigde, is voor slechts € 1.500.000,- van je totale budget (€ 43.000.000,-) beschikbaar. Edvald Boasson Hagen is een koopje! Op hele jonge leeftijd wist hij bovendien al eens Gent-Wevelgem te winnen. De sterke Noor zou in principe alle klassiekers kunnen winnen, behalve de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Enig nadeel: Dimension Data rijdt ze niet allemaal. Zo zien we Boasson Hagen tijdens het openingsweekend bijvoorbeeld niet. Desondanks is hij het overwegen zeker waard.

flag-kz Alexey Lutsenko (Astana) – € 750.000,-

Is Lutsenko klaar voor de volgende stap? – foto: Sirotti

Sommige mensen kunnen urenlang bezig zijn om de laatste centen van hun budget juist uit te besteden. In dat geval kan Alexey Lutsenko een welkome toevoeging zijn. De Kazach is snel aan de meet en kan goed over heuveltjes en kasseien heen. Vorig jaar werd de 24-jarige renner van Astana bijvoorbeeld veertiende in de Ronde van Vlaanderen. Bijkomend voordeel: door de hertekening van de Amstel Gold Race, zou Lutsenko ook daar kunnen scoren. Hij werd op dezelfde aankomst wereldkampioen bij de beloften in 2012.

flag-fr Adrien Petit (Direct Energie) – € 1.500.000,-

Wie weet is Petit wel een lachende derde straks – foto: Sirotti

Waar Adrien Petit in zijn beloftentijd te boek stond als een toekomstig sprinter, is daar bij de profs weinig van terecht gekomen. Toch bleek hij feeling voor een ander specialisme te hebben. De 26-jarige Fransman gedijt namelijk goed op kasseien. Vorig jaar zette hij al een mooie reeks neer in Omloop Het Nieuwsblad (zevende), Kuurne-Brussel-Kuurne (dertiende), Dwars door Vlaanderen (twaalfde) en Parijs-Roubaix (tiende). Met zijn snelle benen kan hij wel sprintjes van groepjes winnen, wat je net de dagzege kan opleveren. Enig nadeel: Direct Energie start niet overal en daardoor is hij relatief aan de dure kant.


Vijf outsiders voor de heuvelklassiekers
Na het zogenaamde Vlaamse voorjaar, staan de Ardennenklassiekers voor de deur. Een heel ander peloton met renners stroomt de weg op. Het rare is eigenlijk dat de heuvelklassiekers dit jaar zijn gedowngraded en dat heeft alles te maken met de Amstel Gold Race. Door het verwijderen van de laatste keer Cauberg, ontstaat er in Zuid-Limburg een soort Milaan-San Remo 2.0. Daardoor blijven alleen de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en misschien de Brabantse Pijl over als echte heuvelwedstrijden.

flag-be Ben Hermans (BMC) – € 750.000,-

Hermans zegevierde in de Brabantse Pijl 2015 – foto: Sirotti

Hoewel het natuurlijk nog geen april is, is man in vorm Ben Hermans een renner die je voor een zacht prijsje kunt toevoegen aan je Scorito-ploeg. Nu Philippe Gilbert bij BMC vertrokken is, kan Hermans zijn eigen ding doen in koersen als de Waalse Pijl, Luik en de Brabantse Pijl. Die laatste won hij overigens in 2015 al eens. De Amerikaanse ploeg heeft met Loïc Vliegen (€ 1.000.000,-) en Dylan Teuns (€ 750.000,-) overigens nog twee interessante opties in haar rangen. Een keuze op een van de drie kan wel eens goed uitpakken.

flag-it Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac) – € 500.000,-

Alberto Bettiol

Laat Bettiol zich opnieuw zien in heuvelachtige koersen? – foto: Sirotti

Alberto Bettiol werd samen met Davide Formolo en Davide Villela prof bij Cannondale. Eerstgenoemde was op papier de minst getalenteerde, maar heeft zich in 2016 enorm ontwikkeld. De 23-jarige Italiaan liet vooral in het tweede deel van het seizoen zien dat hij de komende jaren een rol kan spelen in de finales van klassiekers. In de GP Ouest France-Plouay (tweede) en het Canadese tweeluik (vierde en zevende) onderstreepte Bettiol zijn goede Ronde van Polen. Een man om rekening mee te houden en dat voor ‘slechts’ € 500.000,-.

flag-fr Bryan Coquard (Direct Energie) – € 3.000.000,-

Coquard is afhankelijk van wildcards – foto: Sirotti

Een renner die eigenlijk niet in je ploeg mag ontbreken, is Bryan Coquard. De 24-jarige Fransman hikt tegen zijn grote doorbraak aan en dat kan zo maar eens dit voorjaar gebeuren. De coureur van Direct Energie is veel meer dan alleen een sprinter en kan vrijwel iedere koers aan die meetelt in het voorjaarsspel van Scorito. Alleen La Doyenne en de Waalse Pijl behoren normaal gesproken niet tot zijn mogelijkheden. Daarnaast zal Coquard Milaan-San Remo en Strade Bianche sowieso niet rijden, omdat zijn ploeg geen wildcard ontving. Een kwestie van voordelen tegenover nadelen wegstrepen.

flag-co Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac) – € 750.000,-

Urán richt zijn pijlen op de Ardennen – foto: Sirotti

Bij Cannondale-Drapac hebben ze voor zowel de kasseienklassiekers, als de heuvelklassiekers een mooie kern die kan meedoen voor de zeges. Denk aan Sep Vanmarcke, Dylan van Baarle en Taylor Phinney voor de keien, terwijl men in de Ardennen kan rekenen op Tom-Jelte Slagter, Bettiol en Rigoberto Urán. De 30-jarige Colombiaan slaat voor het eerst sinds jaren de Giro schieten en scoort altijd goed in dit soort type wedstrijden. “Ik wil in de eendagskoersen WorldTour-punten voor mezelf en het team verzamelen”, zegt Urán er zelf over.

flag-it Diego Ulissi (UAE Emirates) – € 2.000.000,-

Ulissi won al voor zijn nieuwe werkgever, toen nog zonder Fly Emirates – foto: Sirotti

Bij UAE Emirates gokken ze tijdens de heuvelklassiekers op twee paarden. Enerzijds Rui Costa, anderzijds Diego Ulissi. Beiden zijn even duur, maar Ulissi heeft het voordeel dat hij net iets rappere benen aan de meet heeft dan Costa. De Portugees zal ook zeker zijn partijtje meeblazen in de Waalse Pijl en Luik, maar dat kan Ulissi ook. Bijkomend voordeel met de Italiaan is dat hij ook in koersen als Strade Bianche en Milaan-San Remo punten kan sprokkelen, waar dat voor Costa veel moeilijker is.


Dark horses
Tot slot geeft WielerFlits je nog een aantal dark horses prijs, renners die heel gevaarlijk uit de hoek kunnen komen tijdens deze voorjaarscampagne. Het is niet zo dat deze gegarandeerd punten voor je pakken, maar een gokje zou net het verschil kunnen maken aan het einde van de streep. Want winnen is natuurlijk belangrijker dan meedoen.

flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) – € 2.500.000,-

Sonny Colbrelli

Colbrelli klopt op z’n stuur na de derde plek in de Amstel – foto: Sirotti

Scorito heeft een prijskaartje van € 2.500.000,- om de nek van Sonny Colbrelli gehangen. Dat is niet meer dan terecht, want de Italiaan van Bahrain Merida kan straks zo maar eens een van de revelaties van het voorjaar zijn. Colbrelli verteert heuveltjes namelijk erg gemakkelijk en heeft daarna zijn sterke sprint als wapen. Vorig jaar leverde hem dat bijna de winst op in de Amstel Gold Race. Ook koersen als Milaan-San Remo, Strade Bianche en de Brabantse Pijl moeten hem liggen. Colbrelli maakt dit jaar voor het eerst kennis met kasseien, maar als hij daar goed overheen komt, is hij ook in al die wedstrijden een gevaarlijke outsider.

flag-au Michael Matthews (Sunweb) – € 2.000.000,-

Schittert Bling dit voorjaar? – foto: Marcel Koch

Bij Sunweb moet Michael Matthews het vertrek van John Degenkolb opvangen. De Australiër kan zelf natuurlijk ook een aardig houtje fietsen. We mogen Bling vooral verwachten in Milaan-San Remo en de hertekende Amstel Gold Race, die op zijn lijf lijkt geschreven. Met zijn snelle benen zou hij ook een gooi kunnen doen naar zeges in Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl. Bovendien wil Sunweb hem ontwikkelen tot een renner voor de kasseien. Hij gaat dit seizoen al een paar rijden en kan daar zo maar verrassen. Voor € 2.000.000 is hij zeker het overwegen waard.

flag-dk Mads Pedersen (Trek-Segafredo) – € 750.000,-

Pedersen maakte indruk in de eerste rit van De Panne 2016; hij won er de jongerentrui – foto: Sirotti

Bij Trek-Segafredo rekenen ze vooral op het duo Degenkolb-Stuyven. Achter hen hebben ze echter nog een strategische pion die dit voorjaar de volgers kan verbazen. Hoewel Mads Pedersen pas net 21 jaar is, is hij een klassiekerspecialist in wording. Pedersen won vorig jaar op indrukwekkende manier Gent-Wevelgem voor beloften en had hetzelfde gedaan in de Ronde van Vlaanderen, ware het niet dat een lekke band hem in diepe finale de kop kostte. Ook tussen de profs in de Driedaagse De Panne-Koksijde liet hij zich zien. Bovendien won hij bij de junioren al eens Parijs-Roubaix. In de kleinere koersen kan hij gevaarlijk uit de hoek komen.

flag-it Gianni Moscon (Sky) – € 750.000,-

Grijpt Moscon zijn kansen? – foto: Sirotti

Bij Sky fietst er op dit moment geen échte kopman voor de klassiekers, al zal de druk op de kasseien liggen bij Rowe en Stannard en wacht voor Michal Kwiatkowski hetzelfde lot in de Ardennen. Op termijn heeft de Britse miljoenenploeg echter wel een kopman in huis. Gianni Moscon bulkt namelijk van het talent. Het lijkt hem niet veel uit te maken op wat voor ondergrond en profiel hij koerst, want hij kan bijna alles aan. De jonge Italiaan rijdt van Omloop Het Nieuwsblad tot en met Luik-Bastenaken-Luik bijna alle koersen, waarin hij zeker eens voor eigen kansen mag rijden.

flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb) – € 500.000

Kragh Andersen hoopt ook in het voorjaar het zegegebaar te maken – foto: © Cor Vos | Team Sunweb

Bij Sunweb is het dit jaar zoeken naar een kopman voor de kasseienklassiekers. Mike Teunissen vertelde eerder dit jaar dat de jonge renners in de ploeg allemaal hun kans gaan krijgen, omdat er op de keien een duidelijk leider binnen de ploeg ontbreekt. Ramon Sinkeldam wil die rol bovendien niet vervullen. Daarom zou het zo maar eens kunnen dat Søren Kragh Andersen die opstap maakt dit voorjaar. Het Deense supertalent pakte onlangs in de Tour of Oman zijn eerste profzege. Hij heeft aanleg voor dit soort klassiekers (alleen de Waalse Pijl en Luik liggen normaal niet binnen zijn grenzen), maar moet dat nog wel bewijzen. Een echte dark horse, dus.


Wie nog geen Scorito-ploeg aangemaakt heeft voor de klassiekers, kan dat nog tot zaterdagmorgen 11:45 doen. De WielerFlits-pool vind je hier. Veel plezier bij het invullen van jullie team en succes in de voorjaarsklassiekers. Moge de beste winnen!

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
24 februari 2017 13:00
wielrennen kijken is een stuk leuker geworden sinds ik gestopt ben met die stomme poolspelletjes.

verder lach ik me kapot om de reacties hier. en daarom alleen al is dit een uiterst geslaagde actie van wielerflits. :)

je zit gewoon naar een bepaalde sport te kijken, net als de rest. maar sommige gasten steken zichzelf het predikaat 'kenner' toe en nemen dit uiterst serieus. ik kan er alleen maar om lachen.
24 februari 2017 13:02
Op zich jammer dat zulke tips verspreid worden maar het zorgt wel voor extra lezers, fairplay van Wielerflits.
24 februari 2017 13:24
Felline, Cort, Haas, Fuglsang, Lampaert, Brambilla en Holst Enger.

Zo, benieuwd hoeveel mensen daarmee geholpen zijn en hoeveel er nu zitten te koken achter hun computer.
24 februari 2017 13:26
Maak je niet zo druk jongens. Trouwens dit zijn toch namen die iedereen kan verzinnen? Het is niet zo dat er hele grote eye openers in staan.
24 februari 2017 13:39
Heerlijk al die sneuneuzen die dit vervelend vinden 'want anders wint de rest van mij die geen verstand van wielrennen hebben.' Wat is dan precies de lol dat je überhaupt tegen ze speelt? Om te laten zien dat je zoveel verstand van wielrennen hebt en de rest niet? Kom toch op. Sneuer kan niet en je hebt het zelf niet door. Dubbel treurig.
24 februari 2017 13:45
Een lijstje met verwachte slachtoffers van valpartijen zou mij meer nut bewijzen...
24 februari 2017 14:37
Ik versta de commotie niet zo goed omtrent dit artikel. De meeste mensen die dit artikel lezen, checken ook de reacties bij andere artikels of reacties op forums genre Scorito en bijna alle namen hierboven worden daar ook te grabbel gegooid door gebruikers.
24 februari 2017 15:34
Matthews een dark horse, het zal je maar gezegd worden :)
24 februari 2017 15:40
Daar gaat mijn lievelingetje
24 februari 2017 16:35
Voor de echte tips moet je natuurlijk bij http://www.extrasport.be/echt-niet-te-versmaden-tips-voor-uw-voorjaarsploeg/ zijn!
24 februari 2017 16:38
Mensen die het 'sneu' en 'zielig' vinden als mensen een artikel over een poultje jammer vinden. Hoe nu sneu en jammer in nog meer overdreven taal te overtoepen? :D
24 februari 2017 18:12
Kom nu ongeveer een jaar of 2 met veel plezier op deze webstek, dagelijks toch wel. Complimenten voor de site heren van de redactie. Met enige regelmaat pak ik de comments ook even mee, zo ook bij dit artikel. Zelf reageer ik amper tot nooit, dat zouden meer aanwezigen hier eens moeten overwegen. Het valt mij op dat over het algemeen de eerste 10 tot 15 reacties van negatieve aard zijn wanneer het een gevoelig onderwerp betreft. De rest is vaak genuanceerd of positief. Ik stel dan ook voor dat die mensen die er als de kippen bij zijn om te azijnen een eigen webstek opzetten. De URL azijnfietsen.nl is nog vrij. Commentaar lijkt me prima, een kritische noot ook, maar mekkeren om het mekkeren en doen alsof je leven er vanaf hangt is wat overbodig. Ik kijk uit naar de eerste topic op azijnfietsen.nl!!
24 februari 2017 19:06
Ik lees alles en ook het gemopper hoort bij de voorpret. Het echte spel valt dan helaas nog wel eens tegen. Tenzij je wint uiteraard.
24 februari 2017 19:22
Valverde 4 miljoen...XD XD ....
24 februari 2017 23:49
@lyndalid dat wordt natuurlijk helemaal niks :p Stybar, Boom en Benoot. Hier heb ik de top 3 al weg gegeven. ;)
25 februari 2017 00:15
Als je dan een stukje maakt, doe het dan zoals in die link van poeksel.
Gewoon niet te serieus en wat dark horses belichten.

Ik ben geen fan van zulke artikelen maar dit is wel beter dan wekenlang van die gasten die overal gaan spammen om hun lijstje compleet te krijgen.
Het leukste aan zulke spelletjes is juist jouw eigen wielerkennis testen en uitbreiden door op sites als procyclingstats renners op te zoeken. Dan kom je ook nog eens langs gasten waarvan je nog nooit gehoord hebt.
25 februari 2017 00:26
@Van Ha alias De Kromme
Mooie en rake samenvatting van een lezend lid! Ik zie hetzelfde ook al 7 jaar en wellicht doe ik er heel soms ook per ongeluk aan mee. Op alle fronten snijdt je bijdrage hout. Dus ook in dit topic.
Wielerflits redactie doet alles naar vermogen om ons goed en onafhankelijk te informeren.
Zelfs dit speelse topic roept ook te vele domme en kortzichtige reacties op.
Want: wij weten toch vrijwel alles over wielrenners, kansen etc etc.
En dan hebben we zo'n "nitwit" als Youri of wie dan van de redactie ook niet nodig?
Juist die "kenners" bij gokspellen die hier direct op reageren en zeker ook de reguliere bla bla posters zouden hier niet alleen rekening mee kunnen houden en respect mogen hebben voor de redactie maar ook voor de vele duizenden meelezers die het hier ook bedroefd of schouderophalend mee moeten doen.

Tot slot @De Kromme. Ik ben bang dat er weinig echt dappere azijnposters zijn die op de nieuwe concurrerende azijnfietsen.nl zich zullen tonen. Het moet voor hen een spelletje blijven!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.