Wielerlegende Felice Gimondi (76) overleden
vrijdag 16 augustus 2019 om 21:03

Wielerlegende Felice Gimondi (76) overleden

De Italiaanse wielerlegende Felice Gimondi is vandaag overleden. Dat melden verschillende Italiaanse media. De Buizerd van Bergamo, zoals zijn bijnaam luidde, won onder meer drie keer de Giro d’Italia, één keer de Tour de France, één keer de Vuelta a España en in 1973 werd hij wereldkampioen op de weg. Gimondi overleed aan een hartinfarct terwijl hij in zee aan het zwemmen was op Sicilië. Hij is 76 jaar oud geworden.

Gimondi maakte al op jonge leeftijd indruk. Op 22-jarige leeftijd, in zijn debuutjaar bij de profs, won hij meteen drie ritten en het eindklassement van de Tour de France. Hij doorbrak toen tevens de hegemonie van vijfvoudig winnaar Jacques Anquetil. In de veertien jaar lange profcarrière vocht hij duels op de fiets uit met renners als Jan Janssen, Raymond Poulidor, Luis Ocaña en Eddy Merckx.

Gimondi behaalde zijn Giro d’Italia-zeges in 1967, 1969 en 1976; de Vuelta a España schreef hij in 1968 op zijn naam. De Italiaan is een van de slechts zeven renners aller tijden die alle drie de grote rondes op hun palmares hebben staan. De andere renners in dat illustere rijtje zijn Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Chris Froome.

Hij was ook een wereldtopper in het klassiekerwerk. Op zijn erelijst prijken ook de Ronde van Lombardije (1966 en 1973), Milaan-Sanremo (1974) en Parijs-Roubaix (1966), alsmede vele ereplaatsen in andere klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen (vierde in 1976, tweede in 1969) en Luik-Bastenaken-Luik (zevende in 1969). In 1973 veroverde Gimondi op 30-jarige leeftijd de wereldtitel in het Spaanse Barcelona. De wielergrootheid eindigde in 1979 zijn wielerloopbaan met 158 profzeges.

Hartaanval
Gimondi overleed vanmiddag aan een hartinfarct toen hij in zee aan het zwemmen was bij het Siciliaanse dorpje Giardini-Naxos. Hij is nog uit het water gered, maar hulp mocht niet meer baten. Gimondi zou op 29 september 77 jaar geworden zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.