Wielerploegen 2017: Trek-Segafredo
foto: Sirotti
donderdag 12 januari 2017 om 08:00

Wielerploegen 2017: Trek-Segafredo

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-Teams. Vandaag is het de beurt aan een ploeg met de meeste nationaliteiten in de WorldTour. Bovendien: meer Nederlanders in de gelederen bij Trek-Segafredo.

Trek-Segafredo
Land:
flag-us Verenigde Staten van Amerika
Sponsor: Fietsenfabrikant (Trek) en Italiaanse koffiebedrijf (Segafredo)
Sinds: 2010 (als Leopard-Trek, RadioShack-Nissan-Trek, RadioShack-Leopard en Trek Factory Racing)
UCI-afkorting: TFS
Fietsen: Trek
Tenue 2017: N.n.b. (openbaart de ploeg op vrijdag 13 januari; er verandert niet heel veel, alleen de kleurstelling)
Aantal overwinningen 2016: 22

WorldTour Ranking 2016: 9e met 565 punten
CQ-ranking 2016: 12e met 7022 punten
Website: http://www.treksegafredo.com/
Facebook: /TrekSegafredo
Twitter: @TrekSegafredo
YouTube: –

2016
Hoewel Trek-Segafredo aan de hand van Jack Bobridge (Australisch kampioen op de weg) al in de eerste week van januari de hatelijke nul van de tabellen veegde, stond 2016 voornamelijk in het teken van het afscheid van Fabian Cancellara. Dat het met zijn vorm goed zat, liet hij ook meteen in januari zien. In de Trofeo Serra de Tramuntana op Mallorca soleerde hij naar de winst. “Er was het voorbije seizoen maar één kopman”, vertelt Boy van Poppel aan WielerFlits. “Dat was Fabian. Hij heeft al meerdere keren bewezen dat hij een van de allerbesten is, misschien zelfs wel dé beste. Dan heb je maar één doel: hem in finales brengen zonder dat hij heel veel krachten verliest.”

Bij afwezigheid van de Zwitser, liet Jasper Stuyven zien dat men de komende jaren rekening moet houden met de Belg. In Kuurne-Brussel-Kuurne bracht hij een solo van meer dan vijftien kilometer tot een goed einde, ondanks een jagend peloton vol sprinters. Zes dagen later was het in de prachtige Strade Bianche opnieuw raak voor de Amerikaanse ploeg. Lange tijd leek Gianluca Brambilla de gevierde man, maar dat was buiten Cancellara gerekend. In een beklijvend duel met Zdeněk Štybar bleef hij de Tsjech voor. Een mooie opmaat voor de klassiekers, zo leek het. Maar in Milaan-San Remo kwam Cancellara er niet aan te pas en ook in de Ronde van Vlaanderen moest hij tevreden zijn met een tweede plek achter Peter Sagan.

Ook in de Hel van het Noorden bleef de gehoopte score echter uit, zag ook nieuwkomer Koen de Kort. “Daar had Cancellara natuurlijk pech”, stelt onze landgenoot vanuit Australië tegenover WielerFlits. “Hij leek in de klassiekers namelijk in supervorm. Ik had gedacht dat-ie Roubaix zou winnen. Zonder dat het een supergroot succes opleverde, vond ik het wel heel mooi hoe alle renners achter Cancellara stonden. De hele ploeg heeft er alles aan gedaan om het beste eruit te halen in de klassiekers. Dat vond ik erg knap. Dat is ook iets wat ik altijd voor elkaar probeer te krijgen. Dat er binnen de ploeg een goede samenwerking en teamwork is. Kijk bijvoorbeeld naar Stuyven. Die cijferde zich helemaal weg, terwijl hij zelf ook een aardige uitslag moet kunnen rijden.”

Cancellara speelde niets klaar in Roubaix - foto: Marcel Koch

Cancellara speelde niets klaar in Roubaix – foto: Marcel Koch

Nadat Giacomo Nizzolo zonder succes op dagzeges jaagde in de Giro d’Italia, zichzelf tot Italiaans kampioen kroonde en Spartacus tussendoor een tijdrit in de Ronde van Zwitserland won én voor de tiende keer Zwitsers kampioen tegen de klok werd, was het woord aan Bauke Mollema in de Tour de France. Onze landgenoot was hard op weg naar het podium, toen een val in de negentiende etappe roet in het eten gooide. “Dat was voor de ploeg de grootste teleurstelling van al die jaren (sinds 2014, red.) die ik hier rijd. Het is altijd onze doelstelling geweest om het podium te halen in de Tour, maar door een stomme val eindigt Bauke zelfs nog buiten de top-10. Dan baal je flink”, kijkt Van Poppel daar op terug.

In de Clasicá San Sebastián – een week na de Tour – liet Mollema zien dat zijn prestaties in Frankrijk niet uit de lucht kwamen vallen. Hij mocht het zegegebaar maken in de Baskische WorldTour-klassieker. Nadien won Cancellara, weliswaar niet voor de ploeg, olympisch goud op de tijdrit. De patron van het laatste decennium zette meteen een punt achter zijn carrière. In het slot van het seizoen krikten Mollema en Nizzolo (drie keer) het totaal op 22 overwinningen, inclusief het goud van de Zwitser. “We hebben veel overwinningen gepakt. Zonder dat er een echte uitschieter bij zat, was dit misschien wel het beste seizoen sinds ik bij de ploeg zit”, vindt Van Poppel.

Transfers
Naast Cancellara, nam Trek-Segafredo in 2016 ook afscheid van routinier Ryder Hesjedal en sterkhouders als Fränk Schleck, Stijn Devolder en Yaroslav Popovych. Daarvoor in de plaats kwam onder andere De Kort, die uitlegt hoe hij zich aanpast aan zijn nieuwe ploeg. “Vooral in de staf zaten een boel nieuwe gezichten. De meeste renners kende ik al wel. Voor mij was het daarom belangrijk om in december op trainingskamp te gaan. Bij Giant-Alpecin en haar voorlopers ben ik nooit mee op trainingskamp geweest in december, omdat ik dan altijd in Australië zit. Nu ben ik speciaal voor het trainingskamp op en neer naar Spanje gevlogen, om iedereen te leren kennen. Dan zie je pas hoe een ploeg echt werkt. Voor de integratie in een nieuw team vind ik dat erg belangrijk.”

De Kort was niet de enige Nederlandse nieuwkomer. Ook ploegleider Steven de Jongh is nieuw bij de Amerikaanse ploeg. “Dat ik hier nu zit is om de doodeenvoudige reden dat Alberto Contador voor deze ploeg koos”, legt hij de package-deal uit aan WielerFlits. “Wij wilden heel graag blijven samenwerken. Toen hebben we besloten dat waar hij zou gaan, ik hem zou volgen. Alberto kende in 2013 een heel slecht seizoen. Vanaf 2014 was ik zijn ploegleider en juist dat jaar was heel goed. Toen is er een vertrouwensband ontstaan en dat is de basis van onze samenwerking. Alberto waardeert het heel erg dat ik heel veel tijd in hem steek. Ik denk dat iedere topsporter het fijn vindt als er iemand naar hem of haar omkijkt, voor ze zorgt en zaken voor hen regelt. Eigenlijk neem ik dus extra werk uit handen bij Alberto.”

De Jongh en Contador wijken niet van elkaars zijde - foto: Sirotti

De Jongh en Contador wijken niet van elkaars zijde – foto: Sirotti

Niet alleen De Jongh is close met El Pistolero. “Ik vind het heel erg leuk om weer bij Alberto in de ploeg te zitten”, vertelt De Kort, de ietwat verrast was dat – naast John Degenkolb – ook Contador bij Trek-Segafredo tekende. “In het begin van mijn carrière heb ik ook al bij hem in de ploeg (Liberty Seguros-Würth en Astana, red.) gereden. Dus het is mooi dat we nu weer bij elkaar in het team zitten.  Als ik Alberto de laatste jaren tegenkwam in de koers, maakten we altijd een praatje. Het klikte dus sowieso al. Een van de eerste dingen die Alberto tegen me zei toen zijn contract rond was, was dat hij er heel erg naar uitkeek om weer met mij in de ploeg te rijden. Dat zijn voor mij leuke dingen om te horen.”

Naast Contador en De Kort, moet Degenkolb de leegte invullen die Cancellara achterlaat. Een goede keuze volgens De Kort, maar ook met het oog op de toekomst heeft Trek-Segafredo een meesterzet gedaan. “Op trainingskamp heb ik voornamelijk in de ploeg gereden met de jongens die de Tour Down Under gaan doen. Ik verwacht in 2017 heel veel van Mads Pedersen. Dat is echt een enorm sterke beer. In de sprints en in de klassiekers gaat hij hele hoge ogen gooien. Misschien nog niet direct dit jaar. Maar dat gaat zeker komen. Insiders weten dat, maar voor de rest van de wielervolgers gaat dat een verrassing zijn.” De Jongh verwacht op zijn beurt veel van Michael Gogl. “Hij liet al hele leuke dingen zien in de Vuelta en andere WorldTour-koersen. Het is interessant om te zien hoe hij zich dit jaar gaat ontwikkelen.”

In
flag-at Matthias Brändle (IAM Cycling)
flag-pt André Cardoso (Cannondale-Drapac)
flag-es Alberto Contador (Tinkoff)
flag-us Gregory Daniel (Axeon-Hagens Berman)
flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin)
flag-at Michael Gogl (Tinkoff)
flag-pt Ruben Guerreiro (Axeon-Hagens Berman)
flag-es Jesús Hernández (Tinkoff)
flag-nl Koen de Kort (Giant-Alpecin)
flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)
flag-dk Mads Pedersen (Stölting Service Group)

Mads Pedersen

De Kort verwacht veel van Pedersen – foto: Sirotti

Uit
flag-co Julián David Arredondo (Nippo-Vini Fantini)
flag-au Jack Bobridge (gestopt)
flag-it Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida)
flag-ch Fabian Cancellara (gestopt)
flag-be Stijn Devolder (Veranda’s Willems-Crelan)
flag-ca Ryder Hesjedal (gestopt)
flag-ua Yaroslav Popovych (gestopt)
flag-lu Fränk Schleck (gestopt)
flag-at Riccardo Zoidl (Felbermayr-Simplon Wels)

2017
De doelen voor 2017 zijn duidelijk bij Trek-Segafredo. “Jullie kunnen een hogere plek op de World Ranking verwachten”, voorspelt De Jongh. “De kern van de ploeg is dusdanig sterk, dat we dat eigenlijk móeten ambiëren. Kwaliteit én kwantiteit moeten dit seizoen beter. De sponsor ziet graag dat we in de top-3 van de World Ranking eindigen en meer dan 25 seizoensoverwinningen behalen. Dus als we daaraan voldoen, mogen we van een succes spreken.”

Maar heeft Trek-Segafredo daar wel de renners voor? Dat valt te bezien. Met Degenkolb is er weliswaar een kopman voor de voorjaarsklassiekers, maar het is nog maar zeer de vraag of de Duitser – na het trainingsongeluk van Giant-Alpecin in januari 2016 – op de kasseien zijn niveau van 2015 kan evenaren. Als dat hem lukt, is hij meteen een van de favorieten in dat type wedstrijden. Met Stuyven en Edward Theuns zijn er bovendien jongens die aan de deur kloppen. “De ploegleiding verwacht daarnaast veel van Fabio Felline in de Vlaamse klassiekers”, laat Van Poppel weten. “Zij denken, net als hijzelf, dat hij in de kasseienkoersen kan scoren.”

De Kort in het nieuwe, bewust opvallend gecreëerde trainingtenue - foto: Sirotti

De Kort in het nieuwe, bewust opvallend gecreëerde trainingtenue – foto: Sirotti

De zoon van voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel denkt ook dat Nizzolo in het Vlaamse werk kan verrassen. De Kort is dat roerend met hem eens: “Nizzolo is denk ik nog tot veel meer in staat dan wat hij afgelopen seizoen heeft getoond. Felline gaat inderdaad in een aantal Vlaamse klassiekers meedoen. Hij maakt ook deel uit van onze klassiekerploeg, een kerngroep die bestaat uit twaalf man. De ploegleiding verdeelt ons in de verschillende wedstrijden. Fabio kan daarna bovendien als outsider ook voor een surprise zorgen in de Waalse klassiekers.” Mollema laat die koersen aan zich voorbij gaan; hij richt zich volledig op de Giro. “Hij kan daar een etappe winnen, het roze pakken en zelfs de eindzege grijpen. Daar geloven wij als ploeg in”, stelt Van Poppel.

Na de Giro is de Tour de volgende belangrijke afspraak, omdat de Vuelta en het najaar nog te ver weg zijn. “Maar de klassiekers zijn het belangrijkste. Dat is de periode vanaf Milaan-San Remo tot en met Parijs-Roubaix. Maar er is ook een groep met renners als Contador, Jarlinson Pantano (van wie De Jongh in de toekomst ‘leuke dingen verwacht in de grote rondes’, red.) en Peter Stetina, die honderd procent voor de Tour gaan. Het is echt een mix. Een deel van de ploeg gaat volledig voor de klassiekers, terwijl een ander deel mikt op de grote rondes. In de klassiekers hoop ik dat ik echt lang mee kan en bij kan dragen aan hopelijk weer een mooie overwinning van een ploeggenoot, wellicht van John. Dat zou me al een heel groot plezier doen. Daarna zou ik het heel mooi vinden om de Tour te doen, om Alberto aan de eindzege te helpen. Dat ambieer ik voor dit seizoen”, besluit De Kort.

Selectie flag-us Trek-Segafredo 2017
flag-it Eugenio Alafaci
flag-jp Fumiyuki Beppu
flag-fr Julien Bernard
flag-at Matthias Brändle
flag-pt André Cardoso
flag-it Marco Coledan
flag-es Alberto Contador
flag-us Gregory Daniel
flag-de John Degenkolb
flag-lu Laurent Didier
flag-it Fabio Felline
flag-at Michael Gogl
flag-pt Ruben Guerreiro
flag-es Jesús Hernández
flag-es Markel Irizar
flag-nl Koen de Kort
flag-nl Bauke Mollema
flag-it Giacomo Nizzolo
flag-co Jarlinson Pantano
flag-dk Mads Pedersen
flag-nl Boy van Poppel
flag-ch Gregory Rast
flag-us Kiel Reijnen
flag-us Peter Stetina
flag-be Jasper Stuyven
flag-be Edward Theuns
flag-es Haimar Zubeldia
Totaal: 27

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
12 januari 2017 08:07
Mooie voorstelling, laten we hopen dat de ambities worden waargemaakt.
12 januari 2017 08:13
Op papier is de ploeg zeker sterker geworden. Wel behoord het nog steeds tot gemiddeld een van de oudste ploegen van het peloton. Ben benieuwd of Contador nog kan meestrijden om een overwinning in een grote ronde. Hij is nog steeds heel goed maar wel al overvleugeld door nieuwe talentvolle renners. Wel een intressante ploeg om komend jaar te volgen. Ik zie ze wel hoger eindigen in de WT dan het afgelopen jaar.
12 januari 2017 08:18
Sterk team ! Zo zonder Cancellara gaat nog wel effie wennen zijn.
Hopelijk gaan Stuyven en Theuns genoeg eigen kansen krijgen. Het zou zonde zijn als de eerste weer zou moeten knechten i.p.v deel van de top te gaan uitmaken. En Theuns leek tot de Tour echt op weg om de aansluiting te maken met de sub-sprinttop. En nu maar hopen op weer een goeie Degenkolb en Contador !
12 januari 2017 08:20
@redactie hopen ze nu met Felline of Nizzolo te scoren in het vlaamse voorjaar? Eerst staat er Felline, vervolgens praat BVP over Giacomo.

12 januari 2017 08:23
Zeker een versterking. Ik denk dat ze het vertrek van Cancellara goed op kunnen vangen met Degenkolb en Stuyven (die er al reed, maar wellicht nog een stapje kan maken)
12 januari 2017 08:27
@Frits des Jeux
Goed lezen ;-) Boy zegt dat het team veel verwacht van Felline. Hij denkt ook dat Nizzolo kan verrassen.
12 januari 2017 08:36
Dat fluo betreft dus het trainingsshirt? Koersshirt nog gewoon wit?
12 januari 2017 09:05
@zipp404
Fluo is inderdaad - een bewust - trainingsshirt. Dat valt namelijk meer op in het verkeer, wat in de tijd van de mobiele telefoon en minder oplettendheid volgens de ploeg een must is. Het koersshirt lijkt veel op het tenue van 2016, al verandert de kleurstelling. Afgaande op wat ik reeds gevonden heb, komt de kleur rood meer naar voren komend seizoen. Morgen weten we meer, dan presenteert de Trek-Segafredo het nieuwe tenue.
12 januari 2017 09:40
@Youri zo komt het op mij niet direct over, maar bedankt voor de info. Ik vatte het op als Boy zegt: De ploegleiding denkt dat Felline kan scoren. Vervolgens staat er Boy denkt ook dat Nizzolo dit kan. Het woordje ook sloeg hier in mijn opvatting aan in de zin van het "ook eens zijn" met de ploegleiding op dit punt. Overigens zie ik in Felline meer een man voor de Waalse klassiekers en dan speciaal de Amstel Gold Race dan in het Vlaamse werk, maar hij mag me verrassen
12 januari 2017 09:46
Op PCS is Contadors foto wel aangepast naar een met dat fluo geel.
12 januari 2017 09:49
Felline vage renner toch, hing er toch ook zo'n beetje tot het einde aan in die coupetappe ?
12 januari 2017 09:51
Slim dat trainfluo, daar kunnen al die equipes-in-black nog een voorbeeld aan nemen #veiligheidwastochzobelangrijk? Dit is nou eindelijk iets dat daar werkelijk bij helpt
12 januari 2017 09:51
veel steun zullen Mollema en Contador niet hebben in de bergen
12 januari 2017 10:12
Contador maakt iig meer kans op een zege in de grote ronde dan vorig jaar bij die debiel van een Tinkov. Met alles wat er daar aan de hand was al die onrust is dit gewoon 10 stappen vooruit vergeleken met 2016. Het is wel zo dat er minder klimmers zijn, maar Contador kennende heeft hij er niet zoveel nodig. Alhoewel.. als Mollema je knecht word in de Tour dan kan je het slechter treffen.... Daarnaast zijn Pantano, Stetina, en de speciaal aangetrokken Cardosa er ook nog. Van Zubeldia en Gogl is het maar even afwachten wat ze kunnen in het hooggebergte dit jaar.
12 januari 2017 10:29
Hele mooie ploeg! Verwacht vooral veel van Felline!
12 januari 2017 10:38
@RV
Felline is wat mij betreft een van de allerbeste all-round renners van het peloton en die jongen weet nog steeds niet helemaal waar zijn grenzen liggen. Zonder pech zou het me niet verbazen als die meedoet voor de zege in de Amstel, bijvoorbeeld.
12 januari 2017 10:43
Met Degenkolb, Pantano en Mollema hebben ze zomaar drie favorietjes van mij in de gelederen. Leuke ploeg!
12 januari 2017 11:04
Hele leuke ploeg. Eindelijk klaar met het verleden (Discovery/Radioshack). Paar enorme klasbakken. Het kan, mits het een beetje goed valt, een top seizoen worden. Winst in 1 of 2 klassiekers en een grote ronde.
12 januari 2017 11:14
Fraaie ploeg, benieuwd of de Jongh TREK in 1 ruk richting een hoogtepunt kan pompen.
12 januari 2017 11:31
Wat mij in dit artikel het meeste verbaasd is dat Devolder toch weer een ploeg heeft weten te vinden, wat mij overigens doet besluiten om mijn veranda elders te kopen.
12 januari 2017 18:05
Vooral benieuwd naar Felline. Fenomenale coureur. Kan echt alles: sprinten, tijdrijden, heuvels trotseren en zelfs echt klimmen. Hoe hij bijna de bergrit won naar de Aitana: reteknap.

Voor de rest vind ik dit altijd een wat kleurloze ploeg. Contador is natuurlijk wel een fikse binnenkomer. Hij kan absoluut nog meedoen voor de winst in rondes als Catalonië, Parijs-Nice en Baskenland. Maar in de Tour acht ik hem vrij kansloos.
12 januari 2017 18:42
Dat zijn een paar mooie aankopen. Ik ben ook heel benieuwd naar Felline en dan vooral of hij dit jaar ergens echt in kan uitblinken. Hij beheerst bijna alle specialiteiten, maar is nergens top.
12 januari 2017 19:19
Misschien zou Fellini eens (niet komende tour) voor groen moeten gaan, lijkt mij een van de grootste uitdagers van Sagan.
12 januari 2017 20:40
Daarna zou ik het heel mooi vinden om de Tour te doen, om Alberto aan de eindzege te helpen. Dat ambieer ik voor dit seizoen”, besluit De Kort.

Met alle respect hoor, maar wat heeft contador aan Koen De Kort in de tour? Ik verwacht toch een team rond Contador en geen halve sprintrein voor een sprinter.
13 januari 2017 10:46
Weer een rood-zwarte ploeg

Om te reageren moet je ingelogd zijn.