Wielerploegen 2018: Delta Cycling Rotterdam
foto: Henri Santing
donderdag 1 maart 2018 om 14:00

Wielerploegen 2018: Delta Cycling Rotterdam

Met de Topcompetitie en de nieuwe Holland Cup in het verschiet, komen de Nederlandse Continentale teams het komende seizoen veelvuldig onder de aandacht op WielerFlits. We bespreken alle acht Nederlandse Conti’s. Vandaag is het de beurt aan Delta Cycling Rotterdam.

Delta Cycling Rotterdam
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: De Rijke Group (transportbedrijf)
Sinds:
1992
UCI-code: DCR
Fietsen: Specialized
Tenue 2018:

2017
Op sportief vlak was het seizoen in maart al geslaagd. Jan-Willem van Schip wist op 11 maart een peloton vol profs te verslaan in de Ronde van Drenthe. In Hoogeveen was hij die dag de beste van een kopgroep met onder andere Twan Castelijns en Jasper de Buyst. Mede door deze UCI 1.1-overwinning verdiende Van Schip een profcontract bij Roompot-Nederlandse Loterij.

Voor de opleidingsploeg Delta Cycling Rotterdam is wedstrijdresultaat ondergeschikt aan de individuele ontwikkeling van renners. “Hoewel het nooit klaar is, hebben we afgelopen jaar een laatste stap gezet richting een opleidingsploeg”, zegt teammanager Frank Kwanten.

“Sportief gezien was de Ronde van Drenthe ons grootste succes. Zo’n overwinning helpt ons verhaal te vertellen. Wij willen renners verder helpen. Eerst onze eigen renners en daarna de rest.”Delta Cycling Rotterdam probeert renners volgens een geheel eigen opleidingsstrategie klaar te stomen voor een carrière als wielerprof. Een wetenschappelijke benadering staat daarbij centraal.

foto: Léon van Bon

De Rotterdamse ploeg ging afgelopen jaar bewust niet van start in de Ster ZLM Toer. De gedachte achter dit besluit was dat ze tussen de profs geen rol van betekenis konden spelen. “In plaats daarvan zijn we bijvoorbeeld wel naar de Tro Bro Leon gegaan. Wij proberen te voorkomen dat onze renners in gesloten koersen terechtkomen”, aldus Kwanten.

Naast een handvol Nederlandse criteriums waren renners van Delta Cycling ook succesvol in drie UCI .2-koersen: de Tour de Normandie (Van Schip), An Post Ras (Van Schip en Daan Meijers) en de Tour of South Bohemia (Van Schip en Jason van Dalen).

foto: Marcel Koch

In de Topcompetitie was de hoop gevestigd op Luuc Bugter, maar de 24-jarige renner was op de cruciale momenten net niet goed genoeg. “Als de druk erop stond liet hij het op tactisch vlak liggen.” Uiteindelijk werd de uit Gelderland afkomstige Bugter derde in het eindklassement, op precies vijftig punten achterstand van eindwinnaar Robbert de Greef.

Transfers
Maar liefst acht renners hebben Delta Cycling Rotterdam verlaten. Van Schip is sinds dit jaar profrenner bij Roompot-Nederlandse Loterij. De andere vertrekkers zijn of gestopt of teruggekeerd naar clubniveau. Hoewel Dennis Bakker en Ike Groen tegen de top van het Nederlandse Continentale wielrennen aan schuurde, besloten zij te stoppen om zich te focussen op een maatschappelijke carrière.

Uit:
flag-nl Mitchel Cornelisse (gestopt)
flag-nl Dennis Bakker (gestopt)
flag-nl Jan-Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij)
flag-nl Daan Meijers (LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner)
flag-nl Jordi Talen (UWTC De Volharding)
flag-au Mitchell Mulhern (n.b.)
flag-nl Jordi Sloof (gestopt)
flag-nl Ike Groen (gestopt)

Eamon Lucas – foto: Henri Santing

Van de zes nieuwkomers is alleen de Amerikaan Eamon Lucas geen belofte meer. De 25-jarige Amerikaan is een goede bekende van Laurens ten Dam. Hij is ook degene die hem tipte bij de ploeg. Leuk detail: Eamon woont momenteel in het tuinhuis van Ten Dam.

Van de andere aanwinsten maken er twee de overstap van clubniveau (Marijn van der Berg en Vincent Hoppezak), Adriaan Janssen (SEG Racing Academy), Gijs Meijer (Monkey Town) en Justin Timmermans (Baby-Dump) komen over van andere Nederlandse Continentale teams.

In:
flag-nl Marijn van der Berg
flag-us Eamon Lucas
flag-nl Vincent Hoppezak
flag-nl Adriaan Janssen (SEG Racing Academy)
flag-nl Gijs Meijer (Monkey Town)
flag-nl Justin Timmermans (Baby-Dump)

2018
Bij Delta Cycling Rotterdam is wedstrijdresultaat dus ondergeschikt aan de persoonlijke progressie. De ploegleiding maakt met iedere renner in de selectie een plan met vijf persoonlijke ontwikkelingspunten. Die ontwikkelingspunten verschillen per renner. Zo kunnen renners als doel hebben om meer watt (vermogen) te trappen, verbeteren in tijdritten, positie op de fiets verbeteren of bijvoorbeeld meer focus op core stability.

“Ons doel voor 2018 is dat meer renners hun persoonlijke ontwikkelingsdoelen halen”, zegt Kwanten. “Daarnaast willen we steeds betere mentale begeleiding bieden en internationaal meedoen op in de U23-categorie.”

foto: Henri Santing

“In iedere wedstrijd kunnen we een ander doel hebben. Dat kan de wedstrijd winnen zijn, maar ook het behalen van de leiderstrui of als eerste team de boel op de kant te zetten. Ons doelstelling voor dit wielerjaar is dus niet uit te drukken in een x aantal koersen winnen en x renners bij de profs afleveren.”

Het wedstrijdprogramma blijft in grote lijnen gelijk. De ploeg rijdt een voornamelijk Nederlands wedstrijdprogramma, waaronder de wedstrijden uit de Holland Cup, Ronde van Drenthe en de Topcompetitie. Ook is er vrijwel maandelijks een buitenlandse klassieker en etappekoers.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2018 14:21
Acht vertrokken en maar één die het hogerop mag zoeken???
1 maart 2018 14:28
Toffe shirts!
1 maart 2018 20:14
Zouden ze die huisleip naast watt ook op koekkoek gecheckt hebben ?

Shirts zijn cool.
1 maart 2018 22:42
Heel goed dat ze keuzes maken met het oog op ontwikkeling en niet op korte termijn doelen
1 maart 2018 23:11
@RV, uiteraard. Beide testen waren zeer positief..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.