Wielerploegen 2018: Lotto Soudal
foto: Sirotti
Youri IJnsen vrijdag 5 januari 2018 om 09:00

Wielerploegen 2018: Lotto Soudal

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we alle achttien WorldTour-teams. Vandaag Lotto Soudal, een van de twee Belgische WorldTour-ploegen. Samen met kopman Tim Wellens kijkt WielerFlits terug op 2017, bespreekt het de transfers en blikt het vooruit op 2018.

Lotto Soudal
Landflag-be België
Sponsor: Nationale loterij (Lotto) en bouwfabrikant (Soudal)
Sinds: 1985 (voorheen o.a. Lotto-Adecco, Lotto-Domo, Davitamon-Lotto, Silence-Lotto, Omega Pharma-Lotto, Lotto Belisol)
UCI-afkorting: LTS
Fietsen: Ridley
Tenue 2018klik

Aantal overwinningen 2017: 25
WorldTour Ranking 2017: 13e met 5466 punten
CQranking 2017: 8e met 8762 punten
PCS-ranking 2017: 17e met 2493 punten

Websitehttp://lottosoudal.be/
Facebookfacebook.com/LottoSoudalCyclingTeam
Twitter@Lotto_Soudal
InstagramLotto_Soudal

2017
Lotto Soudal begon 2017 goed. Nadat Rafael Valls als zevende was geëindigd in de Tour Down Under, poetste de Belgische formatie in de eerste maand van het jaar direct de nul van de tabellen. Op Mallorca was het drie keer raak in vier dagen tijd. André Greipel boekte de eerste seizoenszege in de Trofeo Felanitx-Porreres, waarna Tim Wellens de Trofeo Serra Tramuntana (waar Louis Vervaeke tweede werd) en de Trofeo Port de Andratx op zijn naam schreef. Ook in februari boekte de ploeg drie zeges, waarna Greipel in Parijs-Nice naar de eerste WorldTour-overwinning spurtte.

Daarna kwam de klad erin, juist in een periode waar Lotto Soudal haar zinnen op had gezet. In de Vlaamse klassiekers en het ‘Waalse’ drieluik moest teammanager Marc Sergeant pijnlijk toezien hoe zijn ploeg een kleine rol van betekenis speelde. Tiesj Benoot was vaak de best geplaatste Lotto Soudal-renner in de uitslag, maar om de zeges deed de jongeling niet mee. Greipel kwam voor zijn doen wel goed voor de dag in Parijs-Roubaix met een zevende plek. In de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik konden ook Jelle Vanendert en Wellens zelf geen potten breken.

Greipel breekt de ban – foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

Het duurde vervolgens tot aan de Giro d’Italia voordat Lotto Soudal het glas mocht heffen. Greipel sprintte in de tweede rit naar de winst, wat hem meteen ook de roze leiderstrui opleverde. In die maand waren ook Sander Armée en Jens Debusschere op dreef. Laatstgenoemde wist twee keer te winnen, terwijl Jasper De Buyst de Heitse Pijl op zijn palmares bijschreef. Thomas De Gendt sloeg begin juni bovendien een dubbelslag in het Critérium du Dauphiné. Tijdens de Tour de France kwam Lotto Soudal niet uit de verf. Greipel moest zijn meerdere erkennen in Marcel Kittel, terwijl Wellens door een warmteallergie nooit zijn niveau haalde. Benoot was op zijn beurt in het eindklassement (twintigste) een aangename verrassing.

Na twee zeges van De Buyst en een ritoverwinning van Wellens in de BinckBank Tour, begon Lotto Soudal met een vrijbuitersploeg aan de Vuelta a España. Waar het voor de Belgische formatie het gehele jaar niet je-van-dat was, vielen in Spanje de puzzelstukjes op z’n plaats. Tomasz Marczyński (twee keer), Armée en De Gendt bezorgden de roodhemden liefst vier keer een dagsucces. “Dat was toch redelijk indrukwekkend, een hoogtepunt”, vindt Wellens, die daar zelf niet actief was. In de slotweken van het seizoen schreef hijzelf onder andere de Tour of Guangxi op zijn naam. Moreno Hofland was bovendien de beste in de Famenne Ardennes Classic. Uiteindelijk boekte Lotto Soudal 25 seizoenszeges.

Moreno Hofland pikte ook zijn zege mee – foto: Marcel Koch

“Op de jongste trainingsstage zijn we met z’n allen tot de conclusie gekomen dat 2017 niet een superjaar voor ons was”, analyseert de 26-jarige Wellens. “Het was geen rampseizoen, maar we hebben de doelstellingen niet gehaald. De grote dieptepunten waren de Vlaamse en Waalse klassiekers. Daar hebben we jammer genoeg niet de resultaten geboekt die we vooraf gehoopt hadden. Over mijn eigen seizoen ben ik tevreden. Ik boekte zeven overwinningen, waar een paar heel mooie bij zitten. De Tour of Guangxi was de vierde WorldTour-rittenkoers die ik in mijn carrière kon winnen, iets dat ik zeer mooi vind.”

Transfers
De Belgische ploeg nam de afgelopen winter afscheid van zeven renners. Kopmannen Tony Gallopin en Jurgen Roelandts trokken respectievelijk naar AG2R La Mondiale en BMC. Waar de Fransman bij zijn nieuwe ploeg ook een van de leiders binnen de ploeg is, schikt Roelandts zich in een dienende rol voor Greg Van Avermaet. Sprinter Kris Boeckmans tekende op zijn beurt een contract bij het nieuwe Vital Concept, de ploeg die gebouwd is rondom Bryan Coquard. Klimmers Rafael Valls en Bart De Clercq koersen komend seizoen voor Movistar en Wanty-Groupe Gobert. De onfortuinlijke De Clercq zal door een valpartij echter pas later in het seizoen zijn debuut voor de formatie van Hilaire Van der Schueren maken.

Gallopin tekende bij AG2R La Mondiale – foto: Sirotti

Naast de genoemde vijf renners, nam Lotto Soudal ook afscheid van jongelingen Sean De Bie en Louis Vervaeke. Zij stroomden een paar jaar geleden voort uit het beloftencircuit, maar trekken de Lotto Soudal-deur nu achter zich dicht. En dat vindt Wellens jammer: “Dat waren niet gewone ploegmaats, maar echt goede vrienden. Sean en Louis ga ik zeker missen, ook omdat ik daar vaak de kamer mee deelde.” De Bie wilde meer voor eigen kans rijden en kreeg die mogelijkheid bij Veranda’s Willems-Crelan van kopman Wout van Aert. Vervaeke trok op zijn beurt naar Sunweb, waar hij in 2018 voornamelijk in dienst zal rijden van de kopmannen.

Naast het vertrek van zeven namen, staat de komst van vijf nieuwe renners. Alhoewel: “Harm Vanhoucke reken ik nog niet bij de ploeg, omdat hij pas in juli bij ons aansluit”, is Wellens van mening. Het 20-jarige klimtalent zal dus pas halverwege 2018 instromen. Met Victor Campenaerts gaat een wens van Sergeant in vervulling. Hij wilde graag een goede tijdrijder in zijn ploeg; als Europees kampioen in die discipline én met de Belgische nationaliteit, kon hij het haast niet beter treffen. De 26-jarige chronospecialist verruilde overigens de ene Lotto voor de andere: de afgelopen twee seizoenen reed Campenaerts namelijk voor LottoNL-Jumbo.

Met Jens Keukeleire en Lawrence Naesen hoopt Sergeant het gat te vullen dat ontstaan is na het vertrek van Roelandts en Gallopin. Zij zijn een directe versterking voor de kern van de Vlaamse klassiekers, verzekert Wellens. Bjorg Lambrecht is de laatste aanwinst. Hij is een uitermate getalenteerde klimmer, die goed uit de voeten kan in het hooggebergte. In 2017 won hij bovendien Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. “Ik verwacht toch wel wat van Bjorg”, beaamt Wellens. “De andere jongens hebben reeds allemaal al iets bewezen in het profpeloton. Daarom kijk ik ernaar uit hoe goed Bjorg gaat rijden. Het is een groot talent.”

Wellens kijkt uit naar Lambrecht – foto: Giro Valle d’Aosta

In
flag-be Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo)
flag-be Jens Keukeleire (Orica-Scott)
flag-be Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal U23)
flag-be Lawrence Naesen (WB-Veranclassic-Aqua Protect)
flag-be Harm Vanhoucke (Lotto Soudal U23) – per 1 juli 2018

Uit
flag-be Kris Boeckmans (Vital Concept)
flag-be Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crelan)
flag-be Bart De Clercq (Wanty-Groupe Gobert)
flag-fr Tony Gallopin (AG2R La Mondiale)
flag-be Jurgen Roelandts (BMC)
flag-es Rafael Valls (Movistar)
flag-be Louis Vervaeke (Sunweb)

Renners voor 2018
Er verandert in 2018 niet bijster veel bij Lotto Soudal. De ploeg mikt nog altijd op de Vlaamse klassiekers en het drieluik Amstel-Waals Pijl-Luik. Daarnaast jaagt de ploeg op ritoverwinningen in de grote rondes. “Elk jaar maken we in de winter met de ploeg een lijst met doelstellingen”, legt Wellens uit. “Die hebben we met elkaar besproken. We zijn ambitieus en hebben het plan om van komend seizoen een mooi jaar te maken. Ik denk dat 2015 (toen Lotto Soudal veertig zeges boekte, red.) een van onze betere seizoenen was. Zo’n jaar hopen we in 2018 opnieuw mee te maken.”

De jonge Benoot is een van de speerpunten – foto: Sirotti

De kopstukken luisteren komend jaar naar Greipel, Wellens, De Gendt en Benoot. Lotto Soudal wil er meteen staan, maar Wellens waarschuwt voor eenzelfde situatie zoals vorig seizoen. “Ik denk dat het heel belangrijk is om direct vanaf het begin van het seizoen te scoren. In 2017 was het misschien iets te vroeg. Op Mallorca waren we toen als ploeg – net als ikzelf – supersterk. Maar dan is het nog niet echt nodig. De lange koersen komen pas in de Vlaamse klassiekers, te beginnen met Omloop Het Nieuwsblad (die Wellens zal betwisten, red.). Vanaf dat moment tot en met de Waalse klassiekers, daar moet het echt voor ons gebeuren”, stippelt de 26-jarige kopman de belangrijkste doelstellingen van de ploeg aan.

“In de Vlaamse klassiekers hebben we redelijk wat kopmannen”, vindt Wellens. “Het is op dit moment moeilijk om te zeggen wie in die koersen de leider is. In de Waalse klassiekers zal ik de kopman zijn. Tijdens de grote rondes spelen we André (Greipel, red.) uit, die echt een troef is in de sprints. Hij is altijd goed voor een paar ritoverwinningen. Tijdens de Tour de France gaat hij de grote man zijn. In de Giro en de Vuelta gaan we ook op jacht naar etappezeges. Het mooie van onze ploeg is dat er meerdere renners zijn die een rit kunnen winnen. Kijk eens naar de voorbije Vuelta: wie had gedacht dat Sander Armée en Tomasz Marczyński ritten konden winnen? Dat is ons grootste voordeel.”

De Gendt mag op zoek naar ritzeges – ASO/A.Broadway

De druk om er een geslaagd seizoen van te maken, ligt vooral bij Der Gorilla. “André moet voor de dagsuccessen gaan zorgen. Hij heeft al een paar jaar de ploeg helemaal recht gehouden, door zo veel koersen te winnen. Voor ons is dat een heel goede renner. Iedereen binnen de ploeg vertrouwt op hem, iedereen ziet hem super graag en ieder jaar wint hij z’n wedstrijden. Vorig jaar had hij geen heel goed seizoen. Maar ik vind dat het af en toe mag, als je ziet wat hij allemaal gepresteerd heeft.” Of de 35-jarige Duitser de hoge verwachtingen van zijn ploeggenoot kan waarmaken, is nog maar de vraag. De sprinter moet steeds vaker opboksen tegen jonge, vaak intrinsiek snellere jongens. Het vertrouwen is echter groot. “Ik wil het vooral beter doen dan het afgelopen jaar”, is Wellens duidelijk over zijn eigen ambities.

flag-be Lotto Soudal 2018
flag-be Sander Armée
flag-dk Lars Bak
flag-be Tiesj Benoot
flag-be Victor Campenaerts
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Thomas De Gendt
flag-be Jens Debusschere
flag-be Frederik Frison
flag-de André Greipel
flag-au Adam Hansen
flag-nl Moreno Hofland
flag-be Jens Keukeleire
flag-be Bjorg Lambrecht
flag-be Nikolas Maes
flag-pl Tomasz Marczyński
flag-be Rémy Mertz
flag-be Maxime Monfort
flag-be Lawrence Naesen
flag-gb James Shaw
flag-de Marcel Sieberg
flag-beTosh Van der Sande
flag-be Jelle Vanendert
flag-be Harm Vanhoucke (vanaf 1 juli)
flag-be Jelle Wallays
flag-be Tim Wellens
flag-be Enzo Wouters
Totaal: 26 renners

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
5 januari 2018 09:16
edit redactie: Thnx! - YIJ
Mooi dat jullie wellens hebben kunnen strikken
5 januari 2018 09:30
edit redactie: Thnx! - YIJ
5 januari 2018 09:40
Hun enige degelijke klimmer voor het hooggebergte laten gaan (buiten Benoot) en niets in de plaats of het is een jongere die nog een paar jaar mag rijpen.
5 januari 2018 09:47
Goed dat er kleine sympathieke ploegen zijn met eigen karakter en lange geschiedenis. Lijken me wel verzwakt ten opzichte van vorig seizoen. Gallopin is een groot verlies, Greipel is niet meer de topsprinter, Valls en Vervaecke hadden geen topjaar maar zijn zeer getalenteerde renners die dit jaar wsl weer gaan presteren.
5 januari 2018 10:07
edit redactie: Thnx! - YIJ
5 januari 2018 10:12
Die Naesen, kan die eigenlijk fietsen of profiteert hij gewoon mee van de hype rond zijn broer? "Een directe versterking voor de ploeg in het Vlaamse voorjaar", toch een mooi compliment voor een PCT renner die op lager niveau weinig potten brak.
5 januari 2018 11:04
Blijft een leuk team, ben wel bang dat het team minder is dan afgelopen jaar. Het wordt inmiddels ook wel tijd om wat meer nieuwe meer ervaren jongens te halen. Renners als Greipel, Bak, Monfort, Vanendert en Hansen zullen zo langzamerhand ook wel hun beste tijd hebben gehad en ik zie de vervanging nog niet klaar staan. Wel benieuwd naar Lambrecht daar hebben ze wel een groeibriljant mee in huis gehaald :)
5 januari 2018 11:21
Sympathieke ploeg, maar ik vind het maar magertjes. Hopelijk doen de speerpunten van de ploeg het goed dit jaar, dan hebben ze alsnog een goed jaar. Benieuwd naar de jongelingen!
5 januari 2018 11:37
@ WernerFranke, Lawrence Naesen is even getalenteerd als Oliver wordt gezegd (onder meer door de broers zelf). Hij deed het dit jaar al behoorlijk in kleinere wedstrijden in België, ik verwacht wel dat we hem veel vooraan gaan zien de komende jaren.
5 januari 2018 12:19
Toch verzwakt in vergelijking met vorig seizoen. Bij Greipel heb ik ook de indruk dat die als spurter ieder jaar wat minder is. Bergop zijn ze met Valls, De Clercq en Vervaeke ook wel wat kwijt. Benieuwd of Wellens en Benoot een stap kunnen maken naar de echte top, het zal nodig zijn.
5 januari 2018 13:21
"De kopstukken luisteren komend jaar naar Greipel, Wellens, De Gendt en Benoot."...en ik die dacht dat vooral Jens Keukeleire en Jasper de Buyst de kopstukken (voor het voorjaar) zouden worden. Verwacht eigenlijk een grote sprong voorwaarts van die laatste.
5 januari 2018 13:45
Leuke ploeg met zeven buitenlanders en voor de rest belgen. Een echte Belgische ploeg!
5 januari 2018 14:25
Ik vind dat een team op world-tour niveau toch een 5-tal renners moet hebben waar op een goede dag het hele team voor kan werken met reële kans op succes in een WT-wedstrijd. Zo tel ik er bij LTS met Greipel, Wellens, Benoot en Keukeleire 4. Je kan daar bezwaarlijk een De Gendt bij zetten. Met Valls, Roelandts en zeker Gallopin is die 5e sterke renner vertrokken zonder een vervanger binnen te halen. Als alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen kunnen ze een gemiddeld jaar rijden, ik vrees echter met dit team voor een dalende curve die al sinds 2016 is ingezet... Paul De Geyter spreekt van een nieuwe sterke (belgische) kopman voor de voorjaarsklassiekers van 2019. Ik ben benieuwd... (Vanmarcke, Van Avermaet, Stuyven...???)
5 januari 2018 14:35
@Vinyakke : Jasper De Buyst ;-) Was na Sagan de enige die Trentin vorig najaar kon afstoppen.
5 januari 2018 15:05
Zijn inderdaad wel wat verzwakt, maar dat ligt dan vooral aan het vertrek van Gallopin. De andere vertrekkers worden wat mij betreft wel wat opgevangen door de nieuwkomers. Van Valls moeten we niet plots een wereldtopper maken, voor De Clercq is een stap naar een ploeg waar hij meer vrijheid krijgt een logische en het talent van Vervaeke kwam er (door pech) nog niet helemaal uit.
Als je dan met Lambrecht en Vanhoucke twee van de grootste talenten uit ons land binnenhaalt en met Keukeleire een meer dan waardige vervanger voor Roelandts heb je het zo slecht nog niet gedaan op de transfermarkt, in mijn ogen.
Dat ze als een van de oudste ploegen in het peloton er dan nog in slagen hun identiteit en visie te behouden doet ze enkel in mijn achting stijgen.
5 januari 2018 15:07
@Vinyakke
Dan doe je Keukeleire toch wat te kort, denk dat die mits ondersteuning zeker even goed als Roelandts kan doen en in deze ploeg verwacht ik net dat hij die kans meer zal krijgen.
5 januari 2018 17:35
Toch vreemd hoe De Buyst hier uit het oog wordt verloren. Hebben ze binnen Lotto Soudal enorm veel vertrouwen in en gaat gewoon mede kopman zijn in de semiklassiekers.
5 januari 2018 17:38
Complimenten voor de opzet van dit artikel. Super leuk gedaan en goed geschreven.
5 januari 2018 17:58
Ziet er wat mager uit. Maar goed, dat gold ook voor de selectie van afgelopen Vuelta en daar pakten ze vier etappes. En van Benoot, Wellens en Keukeleire verwacht ik ook wel wat attractieve koersen
5 januari 2018 22:13
die noeps gaan nog geen 20 overwinnigen in het seizoen boeken
5 januari 2018 22:34
@ProfrondeZevenbergen
Dank je wel! :-)
6 januari 2018 08:09
Bij een van de Noord-Spaanse overwinningen op dat kaartje staat e ipv a Espana. Geen idee of dat nog aan te passen is.

Verder een mooi artikel over een van de sympathiekste ploegen van het stel, met André Greipel als tofste voorop. Qua selectie maar een heel matige ploeg. Gallopin is niet adequaat opgevangen in een toch al niet echt kwalitatief sterke selectie door hun focus op ontwikkeling van het Belgische talent. Greipel wordt met het jaar minder, terwijl het waarschijnlijk toch wel weer van hem en Wellens moet komen qua overwinningen. De Gendt is door zijn paar mooie overwinningen vanuit de vlucht tamelijk overschat als zegedier.

Het zal wel komen doordat Lotto het meest oer-Vlaamse wielerteam op dit niveau is, maar ik blijf het verbazingwekkend vinden hoeveel belang ze daar hechten aan het Vlaamse voorjaar. Die ploeg is al jaren een van de grootste tegenvallers in de kasseienklassiekers. Tiesj Benoot moet de nieuwe hoop worden, maar vond die de laatste twee jaar op dat vlak wel tegenvallen. Leuk dat ie aardig meekon in de Dauphiné, maar ik zou eerst zorgen dat hij onmisbaar wordt op dat vlak.

Jens Keukeleire i.p.v. Jurgen Roelandts is lood om oud ijzer in mijn ogen, totaal geen upgrade. Die eerste mocht bij Orica ook altijd zijn kans gaan op de keien, maar vond hem over een ganse periode nooit beter dan wat Roelandts ook nooit liet zien.
6 januari 2018 10:07
Al jaren één van de saaiste ploegen van het peloton met een hondstrouwe sponsor. Meestal gebaseerd op 1 topsprinter en de rest net-niet renners, hoewel ze nu goede 'jegd'hebben rondrijden, zoals Wellens, benoot.
10 januari 2018 00:10
Goed dat er nog dergelijke sponsors bestaan die voor stabiliteit zorgen in het wielrennen !!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.