Wielerploegen 2018: Monkey Town
foto: Topcompetitie / Léon van Bon
vrijdag 23 februari 2018 om 08:00

Wielerploegen 2018: Monkey Town

De Ster is niet meer zo ver en dat betekent dat het Nederlandse amateurwielrennen en de Topcompetitie weer van start gaan met de eerste belangrijke koers van het jaar: De Craft Ster van Zwolle. Reden voor WielerFlits om daarom in de week voor de Ster terug te kijken en vooruit te blikken op de Nederlandse continentale ploegen, met vandaag: Monkey Town. Samen met ex-Roompotrenner Ivar Slik wordt er teruggekeken op het vorige seizoen en wordt er vooruitgekeken op het komende seizoen.

Monkey Town Cycling Team
Landflag-nl Nederland
Sponsor: Nederlandse indoorspeelparadijzen
Sinds: 2014 (2014-2016 Parkhotel Valkenburg CT, 2017- Monkey Town)
UCI-afkorting: MCT
Fietsen: Ridley
Tenue 2018:

Aantal overwinningen 2017: 1
CQ-ranking 2017: 63e met 572p
Website: monkeytownct.nl
Facebook: Monkey Town CT
Instagram: @MonkeyTownCT

2017

De Noord-Hollandse wielerformatie zal met gemengde gevoelens terugkijken op het jaar 2017. In het buitenland presteerde de ploeg vaak goed, terwijl in Nederland de ploeg bij tijd en wijle door de ondergrens zakte. Het overwinningsaantal van één – er werd een etappe gewonnen in de Tour of Hainan, een 2.HC-koers – is echter niet representatief voor het seizoen van ploegleider Paul Tabak.

In maart begon het seizoen een aantal dagen voor de Craft Ster van Zwolle met de nieuwe Wattmeister Challenge, waarbij de eindwinnaar een stagecontract kon winnen bij Katusha-Alpecin. De jeugdige Gijs Meijer nam hieraan deel namens Monkey Town en mocht met een derde plaats met de witte jongerentrui om de schouders starten in de Craft Ster van Zwolle, de eerste wedstrijd in de Topcompetitie.

Op de Ster kan de blauw-zwarte ploeg tevreden terugkijken. Yannick Detant zat mee in de beslissende vlucht en wist achter Fabio Jakobsen naar een sterke vierde plaats te spurten. Rick van Breda wist met een twaalfde plaats ook nog een aantal punten mee te pakken voor Monkey Town. Deze koers was echter de enige wedstrijd in de BeNeLux waar er gelachen kon worden. In de Ronde van Drenthe, de Dorpenomloop Rucphen en Dwars door West-Vlaanderen werd er niet gepresteerd.

Foto: Leon van Bon / Topcompetitie.nu

Eind maart moesten de klimmers in de Tour of Taiwan de wrange nasmaak van de eerder behaalde resultaten wegspoelen. Dit deden zij met een vijfde en een negende plaats in het klassement voor Antonio Santoro en Marco Zanotti met verve. Voor Monkey Town zijn de koersen in Azië erg belangrijk, aangezien zij een aantal Aziatische sponsors hebben.

Vervolgens werd er in april opnieuw resultaat geboekt in de tweede wedstrijd in de Topcompetitie, de Omloop van de Braakman. Kasseienvreters Sven van Luijk en Stephan bakker wisten met een vijfde en een negende plaats allebei naar een top tien-klassering te rijden. Bram Nolten reed eind april in de Ton Dolmans Trofee naar een vierde plek en Marco Zanotti werd vijfde in de Circuit de Wallonie, waarmee Monkey Town liet zien een ploeg te hebben die in de breedte sterk kan presteren.

In mei werden er op nieuw ereplaatsen behaald door diverse renners. Slik won de bergprijs in de Ronde van Overijssel, Meijer werd tweede in de Ronde van Zuid Oost Friesland en vier renners reden zich bij de eerste 25 in de thuiskoers Ronde van Noord-Holland. Marco Zanotti was met een twaalfde plek de beste Monkey Town-renner.

Juni kenmerkte zich door teleurstellingen. In wedstrijden als de Ronde van Slowakije, de Belgische Ronde van Limburg en Dwars door de Vlaamse-Ardennen werden er geen resultaten behaald, terwijl dit in de Fleche du Sud wel gebeurde, al zal er met teleurstelling teruggekeken worden op deze Luxemburgse ronde. Santoro werd er zesde in het eindklassement, maar Nolten zag een etappeoverwinning afgenomen worden door het nemen van een verkeerde rotonde.

Deze negatieve flow werd ook in de Topcompetitie meegenomen. In de vijf wedstrijden die de Topcompetitie nog had in de resterende maanden, werden er bijna geen resultaten meer geboekt. Maarten de Jonge wist als enige nog een uitslag in de top tien te rijden met een negende plek in de Ronde van Limburg. In wedstrijden als de Omloop der Kempen, de tijdrit in Emmen en de klimtijdrit in Vaals en de HLB Van Daal Europe Omloop waren er geen noemenswaardige uitslagen.

Jasper Ockeloen daarentegen was dan weer een lichtpuntje: De Europees kampioen strandrace wist de bergtrui in de Topcompetitie te pakken door in de Ronde van Limburg, klimtijdrit Vaals en HLB Van Daal Eurode Omloop bergpunten te sprokkelen. Met een zesde plaats in het ploegenklassement, de laagste continentale ploeg, kan er geconcludeerd worden dat de prestaties van Monkey Town in de Topcompetitie niet voldoende waren.

foto: Topcompetitie.nu / Leon van Bon

“We hebben maximaal gepresteerd in de Topcompetitie, daar kan ik kort over zijn, maar het was niet goed genoeg. We hebben vaak achter de feiten gereden en geen podiumplaatsen behaald en dat is toch jammer. Een zesde plaats in het ploegenklassement is niet voldoende voor een team met een continentale status en in 2018 zal dit beter moeten,” zegt een ontevreden Slik.

Naast de Topcompetitie presteerde Monkey Town ook niet in de andere koersen in Nederland en België. In wedstrijden als Veenendaal-Veenendaal en de Ronde van Midden-Nederland kwam het team er simpelweg niet aan te pas. De prestaties echter in de Aziatische koersen maakten veel goed voor het Nederlandse team.

In de Ronde van Qinghai Lake, de `Tour de France van Azië´, volgden successen elkaar in rap tempo op. Zanotti, Santoro en Van Luijk waren constant aan het front te vinden. Zo werden er verscheidene resultaten behaald, waaronder een vijfde plaats in het klassement voor Santoro en podiumplaatsen in etappes voor Van Luijk en Santoro.

Monkey Town houdt aan de Ronde van Qinghai Lake echter een wrange smaak na. In oktober bracht de ploeg naar buiten dat in de wedstrijd Santoro was betrapt op het verboden middel Acetazolamide, een medicijn tegen hoogteziekte. Teammanager Tabak nam de volledige schuld op zich, maar de resultaten in Qinghai Lake werden geschrapt. In januari liep de schuld af van de Italiaan, waardoor Santoro het begin van dit seizoen mee kan maken.

Met resultaten in de Tour of Poyang Lake liet Monkey Town zien dat de successen in Azië geen toeval waren. Er werden liefst vijf podiumplaatsen behaald en Ockeloen wist opnieuw een bolletjestrui te veroveren én een negende plaats te eindigen in het klassement.

Het seizoen werd afgesloten met groot succes in Hainan. Strijdbaar liet het team zich zien op de eerste rijen van het peloton. Zanotti reed vaak top tien, werd vijfde in het klassement, maar wist bovenal de eerst en enige overwinning van het seizoen te behalen. In de achtste etappe spurtte de Italiaan na een leadout van Slik naar de enige winst van het seizoen.

“Die overwinning in Hainan heeft ons seizoen goedgemaakt. Als ik terugkijk op die etappe, dan was het een supermooie ervaring. Het was een zware etappe van 210 kilometer in de stromende regen. We bleven over met dertig man en ik kon een perfecte leadout doen voor Zanotti. Ik zette hem op 150 meter van de meet af en hij won. Die blijdschap die na die overwinning vrijkwam, was één van de mooiste momenten uit mijn wielerleven,” aldus Slik, die samen met Monkey Town door de prestaties in de Aziatische koers toch nog terug kan kijken op een goed seizoen.

Transfers

Achter de schermen bij Monkey Town gebeurde er veel de afgelopen maanden om de selectie voor 2018 rond te krijgen. Tegenover het vertrek van zes renners staat de komst van zeven nieuwe gezichten, met daartussen een aantal bekende namen.

Vijf coureurs maakten een einde aan hun carrière. Van deze vijf namen is Detant misschien wel de opvallendste naam. Het twintigjarige talent werd vorig jaar nog vierde in de Ster van Zwolle, maar hangt nu al op jonge leeftijd zijn fiets aan de wilgen om zich te focussen op een maatschappelijke carrière. Ditzelfde geldt voor Milan Veltman, Remco te Brake, Nolten en Blokker. De vier zagen hun contract niet verlengd worden en zullen zich evenals Detant richten op een carrière naast het fietsen.

Een aantal gevestigde namen, maar ook een aantal talenten zullen dit seizoen de ploeg komen versterken. De rappe Looij komt over van Roompot-Nederlandse Loterij en staat bekend om zijn krachtige eindschot. Vorig jaar werd de pas 22-jarige Looij al zesde en achtste in de Handzame Classic en de Nokere Koerse. Dit jaar zal Looij proberen opnieuw de stap omhoog te maken bij het team van Tabak.

André Looij – foto: Marcel Koch

Naast Looij haalt Monkey Town met Barry Markus een andere rappe man in huis. Markus kende een aantal tegenvallende jaren, maar heeft in het verleden bewezen goed aan te kunnen komen door onder andere een keer vijfde op het NK en tweede in een etappe in de Ronde van Qatar te worden in een massasprint door wereldtoppers als Nacer Bouhanni en Alexander Kristoff te verslaan.

Met Joey van Rhee en Peter Schulting haalt het team twee veteranen uit het continentale circuit binnen die op veel terreinen uit de voeten kunnen. Van Rhee staat jaarlijks garant voor een aantal podiumplekken in ééndaagse koersen, terwijl Schulting met zijn klimcapaciteiten kan zorgen voor succes in de Aziatische koersen, maar ook in de Nederlandse koersen die wat zwaarder zijn.

De laatste drie aanwinsten komen over van clubs. Wim Kleiman en Jordy Buskermolen reden zich afgelopen seizoen in de kijker bij ééndaagse wedstrijden. Buskermolen deed dit door te winnen in de Wadro Ronde van de Kerspelen en de Zuidhollandse Eilanden Tour, Kleiman door hoog te eindigen in de clubcompetitie; hij werd er negende mede door een overwinning in de Ronde van de Achterhoek.

Martin Pluto completeert de selectie als laatste ex-clubrenner. De twintigjarige Pluto is geboren in Letland, werd meerdere keren kampioen van zijn land in de jeugdcategorieën, maar woont al bijna zijn hele leven in Nederland. Pluto komt over van het clubgedeelte van Monkey Town.

Slik heeft veel vertrouwen in de aanwinsten: “We zijn als ploeg sterker geworden in de breedte. We hebben er sterke sprinters zoals Looij en Markus bij en sterke klimmers zoals Schulting. Pluto is nog erg jong, maar kan erg hard rijden. Hij moet nog veel leren, maar in de Topcompetitie kan hij zeker verrassen.”

In:
flag-nl André Looij (Roompot-Nederlandse Loterij)
flag-nl Barry Markus (Pauwels sauzen – Vastgoedservice Continental Team)
flag-nl Jordy Buskermolen (SwABo)
flag-nl Joey van Rhee (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
flag-nl Wim Kleiman (Sensa-Kanjers voor Kanjers)
flag-nl Peter Schulting (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
flag-lv Martin Pluto (Monkey Town clubteam)

Uit:
flag-nl Joris Blokker (gestopt)
flag-nl Remco te Brake (gestopt)
flag-nl Milan Veltman (gestopt)
flag-nl Bram Nolten (gestopt)
flag-nl Yannick Detant (gestopt)
flag-nl Gijs Meijer (Delta Rotterdam)

2018

De doelen voor 2018 zijn duidelijk: Er moet opnieuw gepresteerd worden in de koersen in Azië en in de Topcompetitie moet er beter gepresteerd worden dan vorig jaar. “Ik durf wel te zeggen dat we dit jaar op papier wel de beste ploeg hebben.”

“Elke wedstrijd waar we starten willen we meedoen om de winst, maar de Topcompetitie is zeker een concrete doelstelling net als de koersen in Azië. We hebben door ons goede rijden in Poyang Lake en Hainan nog meer uitnodigingen gehad voor koersen daar, zo zullen we volgend jaar waarschijnlijk ook de Tour of Korea en de Tour of Japan betwisten.”

Slik is duidelijk als het om de eerste echte afspraak van het jaar gaat, de Ster van Zwolle: “We hebben in de massasprint sterke mannen als Barry (Markus) en André (Looij) en ikzelf kom het beste tot mijn recht als het op waaiers aan komt. We zullen dus met niks anders tevreden zijn dan met winst in de Ster.”

De selectieverdeling voor 2018 ligt grotendeels vast. Er is een deel dat zich voornamelijk zal richten op de Nederlandse wedstrijden en een deel dat zich focust op de koersen in het buitenland. Als er naar de ééndaagse koersen en Topcompetitie-wedstrijden in Nederland gekeken wordt, moet er gekeken worden naar Looij en Markus, die wedstrijden af kunnen maken.

“Looij is nog jong en talentvol, ik zie nog toekomst in hem. Hij zal het echter in het begin lastig krijgen omdat er bij de amateurs vier uur volle bak gekoerst wordt en dat even wennen voor hem zal worden, maar hij gaat het goed doen.”

Naast de twee spurtbommen zullen ook renners als Kleiman, Buskermolen, Van Rhee, Pluto, De Jonge hun graantje mee proberen te pikken in de Topcompetitie en Nederlandse UCI 1.2- en 2.2-wedstrijden. In deze wedstrijden werd er vorig jaar vaak niet goed gepresteerd en daar zal dit jaar door de aanwinsten verandering in moeten worden gebracht. Als daar dit jaar verandering in komt, kan er een gooi worden gedaan naar winst in de nieuwgevormde Holland Cup, die de Nederlandse 1.2-wedstrijden bundelt in een klassement.

Zodra de weg omhoog loopt, heeft Monkey Town een aantal troefkaarten. De afgelopen jaren was Ockeloen steevast een sierpaardje van de ploeg, maar dit jaar zal hij door een switch naar het mountainbiken minder wedstrijden op de weg gaan rijden. Echter, Ockeloen is overal waar hij start een gevaarlijke klant. Samen met de Italianen Santoro en Zanotti wordt er gekeken naar verder succes in de Aziatische koersen die ze rijden.

foto: Topcompetitie.nu / Leon van Bon

Samen met renners als Schulting, Bakker, Van Luijk en Slik zelf zal er actief gejaagd worden op zeges. Deze vier renners kunnen misschien minder goed een klassement rijden dan Santoro en Zanotti, maar in het verleden hebben ze allen bewezen dat etappezeges ook voor hun een mogelijkheid zijn.

Ten slotte is Slik duidelijk over zijn eigen doelen: “Ik kijk erg uit naar de wedstrijden in Azië. Ik hoop de lijn van de Tour of Hainan en Poyang Lake door te trekken naar dit jaar en een aantal overwinningen te boeken, want dat is het wel waar het in het wielrennen om draait. Deze winter heb ik constant een sterk gevoel gehad, dus het zit er zeker in. Verder wil ik mij specialiseren in de leadout, want dat is een erg sterk punt van me. In het wielrennen tegenwoordig moet je een specialisatie hebben.”

Selectie 2018:

flag-nl André Looij
flag-nl Jordy Buskermolen
flag-nl Joey van Rhee
flag-nl Wim Kleiman
flag-nl Peter Schulting
flag-lv Martin Pluto
flag-nl Stephan Bakker
flag-nl Maarten de Jonge
flag-nl Barry Markus
flag-nl Jasper Ockeloen
flag-it Antonio Santoro
flag-nl Ivar Slik
flag-nl Rick van Breda
flag-nl Mel van der Veekens
flag-nl Sven van Luijk
flag-it Marco Zanotti

Totaal aantal renners: 17

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2018 09:08
@redactie Wim Kleiman won de Hel van Voerendaal niet, hij werd er 2e achter Mike Terpstra.
Hij won wel de Ronde van de Achterhoek.
23 februari 2018 10:04
@storm-biker, who cares
23 februari 2018 10:22
@Veloburto; Hihi!

Schulting verzameld ieder jaar toch ook een aantal mooie overwinningen! en eindigt jaarlijks hoger op de UCI ranking dan vele " profs" waarom krijgt zo iemand nooit een kans? wie kan mij dit eens uitleggen?
23 februari 2018 13:51
Wim kleiman en monkeytown heeft de eerste overwinning van 2018 binnnen! Hij wint 2e etappe in Tour of Antalya en is ook de nieuwe leider!!
23 februari 2018 14:09
Niet echt een motiverend ploegje, bijna iedereen stopt ;)
2 maart 2018 11:32
Ik kijk erg uit naar de prestatie van Zaankanter Stephan Bakker. Veel talent en heeft onder andere de Flevotour gewonnen.
2 maart 2018 11:35
@aartbol en niet te vergeten de overwinning in het criterium de ronde van beverwijk vorig jaar. Was daar zeer indrukwekkend. Ook dit voorjaar heeft hij al vorm getoond in het open kampioenschap van beverwijk. Hij lijkt zich dus thuis te voelen in die contrijen, maar dit jaar de grote vraag; kan hij het ook elders. Ik hoop van wel

Om te reageren moet je ingelogd zijn.