Wielerploegen 2018: Trek-Segafredo
foto: Trek-Segafredo
woensdag 17 januari 2018 om 09:00

Wielerploegen 2018: Trek-Segafredo

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we alle achttien WorldTour-teams. Vandaag is de ploeg van Jasper Stuyven, John Degenkolb en Bauke Mollema aan de beurt: Trek-Segafredo.

Trek-Segafredo
Land: flag-us De Verenigde Staten
Sponsor: Fietsmerk (Trek) en koffiemerk (Segafredo)
Sinds: 2011 als Leopard Trek
UCI-afkorting: TFS
Fietsen: Trek
Tenue 2018:

Aantal overwinningen 2017: 19
WorldTour Ranking 2017: 6e met 3325 punten
CQ-ranking 2017: 5e met 9108 punten
Website: www.treksegafredo.com
Facebook: /treksegafredo
Twitter: @TrekSegafredo
Instagram: @treksegafredo

2017
Het afgelopen jaar mochten de renners van Trek-Segafredo negentien maal het hoogste schavotje van het podium betreden. Precies even vaak als in 2016, al lag het niveau afgelopen seizoen wel wat hoger. De allereerste overwinning van het seizoen was voor onze landgenoot Mollema: hij wist in San Juan na zeven dagen het eindklassement in leidende positie af te sluiten. Dit was tevens de eerste Nederlandse overwinning op de weg in 2017.

Na zeges van Degenkolb in Dubai en Jarlinson Pantano in het Colombiaans kampioenschap tijdrijden wist Fabio Felline de eerste zege op het hoogste niveau te behalen. In de Ronde van Romandië wist de Italiaanse rouleur Alex Dowsett en Alexander Edmondson respectievelijk twee en zeven seconden af te houden. Nipt, doch genoeg voor de overwinning. De daaropvolgende overwinning was ook in een tijdrit. Matthias Brändle wist in de Baloise Belgium Tour de tijdrit naar zijn hand te zetten.

Felline in actie tijdens de proloog van de Ronde van Romandië – foto: Sirotti

Een bijzondere overwinning behaalde de Amerikaanse ploeg in Sittard-Geleen. Tijdens de eerste editie van de Hammer Series, een nieuw koersconcept georganiseerd door Velon, wisten ze de sprintkoers rondom Sittard-Geleen te winnen. Tijdens de nationale kampioenschappen behaalde de ploeg met Ruben Guerreiro in Portugal en Mads Pedersen in Denemarken twee titels op de weg. Het was echter in de zomerperiode waar het team de grootste zeges zou behalen.

Voor velen zullen vooral de etappeoverwinningen in de grote ronden van Frankrijk en Spanje in het geheugen gegrift staan. Om te beginnen in de Tour de France. In de finale van een spectaculaire en aanvalsrijke vijftiende etappe trok Mollema ten strijde. Ondanks een ferme tegenwind wist de Groningse klassementsrenner vooruit te blijven. Na maar liefst dertig nagelbijtende kilometers kwam hij solo over de finish in – wat hij later zelf noemde – de grootste overwinning in zijn carrière.

Mollema komt solo over de streep aan in Le Puy-en-Velay – foto: Sirotti

Tussen de Tour en de Vuelta kende de ploeg een succesvolle BinckBank Tour. In de enige meerdaagse Nederlandse WorldTour-wedstrijd wist Trek-Segafredo twee etappes te winnen. Edward Theuns wist honderd meter voor de finish eenzame vluchter Yves Lampaert te verschalken in een chaotische sprint. Drie dagen later wist ook de andere Belg in loondienst een etappe te winnen. Ruim drie kilometer voor de finish besloot Stuyven te vertrekken uit de kopgroep. In de laatste oplopende kilometer wist hij de achtervolgers twee seconden voor te blijven.

In de Vuelta a España zou het succes lang op zich laten wachten. Waar Alberto Contador veelvuldig ten strijde trok, behaalde hij pas op de voorlaatste dag de felbegeerde zege. Na zes klasseringen bij de beste tien schoot El Pistolero voor de laatste keer in zijn carrière raak in etappe twintig van de Vuelta. Na ruim 2000 hoogtemeters verwerkt te hebben begon het peloton aan de laatste col van de Vuelta, en wat voor één! Op de flanken van de helse Angliru plaatste hij zijn aanval, waar hij beetje bij beetje de aanvallers van de dag verschalkte. Een ontketende Wout Poels, aan het werk voor kopman Chris Froome, kon hem niet meer bijhalen. Niemand hield Contador af van een laatste indrukwekkende toevoeging aan zijn palmares.

Transfers
Zoals benoemd was dit het laatste seizoen van Contador. De klassementsrenner reed in 2017 in loondienst van Trek-Segafredo. Met zijn zege op de Angliru, vorig jaar zijn enige overwinning, verliet hij het strijdtoneel met een klapper. Een andere Spanjaard met een langlopende carrière die afzwaaide was Haimar Zubeldia. Hij verwerkte zijn laatste kilometers als prof in de Clásica San Sebastian. In zijn prijzenkast zijn slechts twee overwinningen te vinden, echter gesterkt door verschillende topklasseringen in grote wedstrijden als de Tour, de Ronde van Catalonië en het Criterium du Dauphiné.

Zubeldia in actie tijdens de Vuelta in 2016 – foto: Sirotti

Een derde Spanjaard die zijn fiets aan de haak hangt, is Jesús Hernández. Hij was sinds 2009 dé trouwe knecht van Contador en zat altijd bij hem in het team. Hij geeft dus ook tegelijk met de Spaanse klassementsrenner de brui eraan. Een renner waarvan de toekomst nog onbekend is, is André Cardoso. De Portugees werd daags voor de Tour betrapt op het gebruik van EPO en sindsdien is er sprake van radiostilte. Hij heeft nog geen nieuwe ploeg maar wel een voorlopige schorsing aan zijn broek. Het lijkt erop dat zijn carrière als een nachtkaars uitgaat.

Een andere knecht die de ploeg verlaat is Marco Coledan. De Italiaan kon niet rekenen op een verlenging bij de ploeg van teammanager Luca Guercilena. De gewaardeerde helper gaat komend seizoen aan de slag bij Willier Triestina – Selle Italia. De laatste renner die de ploeg verlaat is Edward Theuns. Hij zoekt zijn heil bij Team Sunweb. Hier hoopt de Vlaamse sprinter zich verder te ontwikkelen in de klassiekers en meer voor eigen kans te kunnen rijden.

Theuns viert zijn overwinning in de BinckBank Tour – foto: Sirotti

Tegenover het vertrek van deze zes renners staat de komst van zeven andere renners. Met drie neoprofs zet de ploeg duidelijk in op talentontwikkeling. Allereerst komt Niklas Eg over van het Continentale Virtu Cycling. De jonge Deen wordt gezien als een talentvol ronderenner. Dat bewees hij afgelopen seizoen in de Ronde van de Toekomst, waar hij derde werd in het eindklassement achter Egan Bernal en Bjorg Lambrecht. Een ander jong talent dat zich bij de Amerikaanse ploeg aansluit is Alex Frame. De Nieuw-Zeelander blinkt vooral uit in de tijdrit en het sprinten. Hij verwerkte afgelopen twee seizoenen zijn kilometers in het shirt van het Continentale JLT Condor.

De derde en laatste neoprof is een relatief onbekende renner: Nicola Conci. Hij was actief voor een clubteam; het Italiaanse Zalf Euromobil Désirée Fior, dat zich richt op talentontwikkeling. De kwaliteiten van de 21-jarige Italiaan liggen in het rijden van een goed klassement. Dat bewees hij met een zevende plek in het eindklassement van de voorbije Giro d’Italia voor beloften. Een andere Italiaan die zich bij de ploeg voegt is Gianluca Brambilla. De 30-jarige klimmer kwam de afgelopen vijf jaar uit voor Quick-Step Floors en rijdt de komende twee jaar in Amerikaanse loondienst. Hij hoopt komend jaar in de grote ronden en de Ardennenklassiekers zijn klasse te etaleren.

Tevens versterkt Trek-Segafredo zich met Tsgabu Grmay. De veelvuldig Ethiopisch kampioen op de weg en in de tijdrit komt over van Bahrain Merida. Afgelopen seizoen was zijn beste resultaat een vijfde plek in het algemeen klassement van de Tour of Oman. Weet hij dat resultaat in 2018 te verbeteren? Leeftijdsgenoot Toms Skujinš zal ongetwijfeld ook zijn gram willen halen, al gaat hij hoogstwaarschijnlijk vooral voor zijn ploeggenoten aan het werk. De laatste aanwinst van de rode brigade is Ryan Mullen. De 22-jarige Ier komt over van Cannondale-Drapac en zal zich in de tijdritten moeten bewijzen voor zijn nieuwe werkgever.

Toms Skujins in actie voor Cannondale-Drapac in de Vuelta – foto: Sirotti

In
flag-it Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors)
flag-it Nicola Conci (Zalf Euromobil Désirée Fior)
flag-dk Niklas Eg (Team Virtu Cycling)
flag-nz Alex Frame (JLT Condor)
flag-et Tsgabu Grmay (Bahrain Merida)
flag-ie Ryan Mullen (Cannondale-Drapac)
flag-lv Toms Skujinš (Cannondale-Drapac)

Uit
flag-pt André Cardoso (onbekend – in juni betrapt op doping)
flag-it Marco Coledan (Willier Triestina – Selle Italia)
flag-es Alberto Contador (gestopt)
flag-es Jésus Hernández (gestopt)
flag-be Edward Theuns (Team Sunweb)
flag-es Haimar Zubeldia (gestopt)

De renners voor 2018
Van alle teams die bij de UCI geregistreerd staan is Trek-Segafredo, net als het voorgaande jaar, de ploeg met de meeste verschillende nationaliteiten. Waar het echter om draait, is het succes van de ploeg in 2018. Een aantal van de kopmannen zijn hetzelfde als vorig jaar, al zijn er ook een aantal nieuwe gezichten die voor succes moeten gaan zorgen.

Mollema betwistte afgelopen jaar voor het eerst sinds 2013 de Tour niet voor een klassement. Ook voor hem stond de Tour in het teken van het helpen van Contador. De Giro reed hij wel in de hoop een goed klassement te behalen, wat uiteindelijk resulteerde in een zevende stek. Komend jaar staat de Groninger echter wel weer aan de start van de Tour, met als grote doel het podium in Parijs. In aanloop naar de Franse grote ronde hoopt hij te scoren in de Waalse klassiekers en de Ronde van Zwitserland.

In 2018 hoopt ook Degenkolb er weer helemaal te staan. Het trainingsongeluk aan het begin van 2016 heeft zijn tol geëist op de Duitse spurtbom. Het afgelopen jaar wist hij in verschillende grote wedstrijden een podiumplaats of top 10-notering te behalen. Winst zat er echter vaak niet in, onder andere door ademhalingsproblemen. De voorjaarsklassiekers zijn zoals altijd het eerste piekmoment van Degenkolb, waar hij samen met Stuyven de ploeg zal aanvoeren. Hoogstwaarschijnlijk zal hij daarna weer de Tour betwisten. Een etappezege in La Grande Boucle is een van de weinige zeges die nog ontbreekt op zijn palmares. Weet hij er in 2018 eindelijk te scoren?

Degenkolb sprint naar een derde plek in etappe vijftien van de voorbije Tour – foto: Sirotti

Die andere kopman in de klassiekers, Jasper Stuyven, hoopt in 2018 ook een klassieker op zijn naam te schrijven. Hij begint zijn seizoen tijdens de Challenge Mallorca, om via Algarve naar het openingsweekend toe te werken. Zijn beste resultaat in een klassieker waren afgelopen seizoen een tweede plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne en een vierde stek in Parijs-Roubaix. De 25-jarige Belg is komend seizoen ongetwijfeld gebrand op een overwinning in het voorjaar.

Ook van de Italiaanse delegatie binnen de ploeg kunnen een aantal zeges worden verwacht. Zowel sprinter Nizzolo als allrounder Felline sukkelden het afgelopen jaar met hun gezondheid, waardoor ze niet hun volle potentie konden laten zien. De 28-jarige spurter opent zijn seizoen in Argentinë, om hoogstwaarschijnlijk naar de Giro toe te werken. Felline begint zijn seizoen in Oman, daarna wil hij zijn kwaliteiten in het Vlaamse voorjaar verder ontplooien. Weet hij zijn beste prestatie in de klassiekers, een vierde plek in de voorbije Omloop het Nieuwsblad, te verbeteren?

Brambilla zal zijn kwaliteiten voor zijn nieuwe ploeg gelijk willen tonen. De Italiaan wil vooral vroeg in het seizoen pieken. Om te beginnen wil de 30-jarige Italiaan scoren in de Waalse klassiekers, in het bijzonder in Luik-Bastenaken-Luik. Vervolgens richt hij zich in de Giro d’Italia op een goede eindklassering. Aan het einde van het seizoen hoopt hij nog een keer te pieken tijdens de Ronde van Lombardije, zijn favoriete klassieker.

Brambilla wint op Alto de Formigal

Lukt het Brambilla in 2018 weer een etappe in een grote ronde te winnen? – foto: Sirotti

Een andere klimmer die het komende jaar weer op zoek gaat naar zeges, is Jarlinson Pantano. Waar de kleine Colombiaan in 2016 nog een etappe in zowel de Ronde van Zwitserland als de Tour wist te winnen, bleef het afgelopen seizoen bij de overwinning in het Colombiaans kampioenschap tijdrijden. Een prestatie die hij zeer zeker zal willen overtreffen. In de Giro deelt hij het kopmanschap met Brambilla in de jacht naar een goed eindklassement. In de Tour rijdt hij in ondersteunende rol voor Mollema, maar zal hij vast voor zijn eigen kans op dagsucces willen gaan.

In de tijdritten heeft de rode brigade maar liefst drie renners die kunnen scoren. Brändle heeft zich de afgelopen jaren tussen de wereldtop in het tijdrijden te nestelen maar echte grote zeges bleven uit. Binnen de ploeg heeft hij dit jaar concurrentie van Mullen en de jonge Deen Pedersen. Nieuwkomer Mullen behaalde tot noch toe alleen overwinningen in de nationale kampioenschappen van Ierland, de komende jaren zal hij zich bij de ploeg willen ontwikkelen om zijn eerste grote zege binnen te gaan hengelen. De 22-jarige Pedersen heeft naast een goede tijdrit ook een ferme sprint in de benen.

De 28-jarige Oostenrijker Brändle won de tijdrit in de Ronde van België, behaalt hij in 2018 zijn eerste zege in een WorldTour-koers? – foto: Marcel Koch

Een renner die in 2018 wellicht ook weer een zege wil behalen is Boy van Poppel. Zijn laatste zege dateert van 2008 maar de 28-jarige sprinter was afgelopen seizoen in onder andere de Ronde van Polen en de Ronde van Kroatië al dicht bij etappewinst. Dit jaar zal hij ongetwijfeld in dit soort wedstrijden weer proberen toe te slaan. Dan zijn er nog de jonge aanwinsten. Eg wordt een grote toekomst toegedicht in het rondewerk. Echter, het is de vraag in hoeverre hij dat komend seizoen al kan tonen op het hoogste niveau. Hetzelfde geldt voor Conci, die uitblinkt in de zware eendagswedstrijden, en sprinter annex tijdrijder Frame.

Selectie Trek – Segafredo
flag-it Eugenio Alafaci
flag-jp Fumiyuki Beppu
flag-fr Julien Bernard
flag-it Gianluca Brambilla
flag-at Matthias Brändle
flag-it Nicola Conci
flag-us Gregory Daniel
flag-de John Degenkolb
flag-lu Laurent Didier
flag-dk Niklas Eg
flag-it Fabio Felline
flag-nz Alex Frame
flag-at Michael Gogl
flag-et Tsgabu Grmay
flag-pt Ruben Guerreiro
flag-es Markel Irizar
flag-nl Koen de Kort
flag-nl Bauke Mollema
flag-ie Ryan Mullen
flag-it Giacomo Nizzolo
flag-co Jarlinson Pantano
flag-dk Mads Pedersen
flag-nl Boy van Poppel
flag-ch Gregory Rast
flag-us Kiel Reijnen
flag-lv Toms Skujinš
flag-us Peter Stetina
flag-be Jasper Stuyven

Totaal aantal renners: 28

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
17 januari 2018 09:11
Ben vooral benieuwd naar de prestaties van Brambilla. Had vorig jaar een teleurstellend seizoen, maar is toch een klasbak. Zie hem echter niet zo snel een goed klassement rijden in de Giro. Die man moet, mijn inziens, zich vooral richten op etappezeges en klassiekers.
17 januari 2018 09:13
edit redactie: bedankt, aangepast

On toppic. Leuk team. Blinkt nergens echt in uit maar kan zomaar een uitschieter hebben.
17 januari 2018 09:17
edit redactie: bedankt, aangepast

Ik denk dat dit het jaar wordt, waarin Stuyven definitief doorbreekt.
Ik ben eigenlijk vooral benieuwd of we de Degenkolb van 2015 dit jaar nog terug gaan zien.
17 januari 2018 09:39
Degenkolb is voor mij de grote onzekerheid. Komt hij weer op een hoog niveau? Verder een hoop jongens die tegen de top aan zitten, stuyven, fellini, bram lila, maar zeker geen garantie op overwinningen. Je kan wel aanvallend koersen met zo'n ploeg.
17 januari 2018 10:38
Wat een verschrikkelijke net-niet ploeg is dit.
Allemaal best aardige renners, maar ook alleen maar renners die kunnen winnen als anderen het laten afweten.
Toch knap dat als je manager bent van zo'n ploeg en je stelt dit hoopje samen....
In het bedrijfsleven werd je hard ontslagen.
17 januari 2018 10:53
De B-staal van Cardoso was toch negatief?? Het is nog steeds niet duidelijk wat er nu precies met hem gebeurd. Mocht je eerst mee naar de Tour kan je nu nergens naar toe...
17 januari 2018 11:06
Ik vind dit een heerlijke ploeg, vooral de Italiaanse enclave zijn echt ontzettend sympathieke renners. Hoop vooral dat Nizzolo er weer helemaal bovenop komt, was in 2016 sterk bezig maar kreeg in 2017 de ene slag na de andere te verwerken. Volgens mij wil hij dit jaar gaan kijken of hij kan meekomen in de klassiekers en richt zich daarna vol op de Giro.
17 januari 2018 17:10
Volgens mij won Felline in februari ook nog een mooie koers. Dat had prima in de eerste alinea gepast.
En jullie vergeten in het tweede deel de winnaar van de Tour Down Under 2018, Guerreiro, te vermelden -).
18 januari 2018 06:46
@ab

Dit team bungelt niet bepaald onderaan in de ranking. Bovendien lijkt Trek mij geen overheidsinstelling of npo, dus rekenen we het tot het... Juist, bedrijfsleven. Als jij analist was in mijn bedrijf zou ik jou keihard ontslaan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.