Wielerploegen 2019: AG2R La Mondiale
foto: Vincent Curutchet
maandag 14 januari 2019 om 18:00

Wielerploegen 2019: AG2R La Mondiale

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In deze tiende aflevering kijken we naar AG2R La Mondiale, de ploeg van Romain Bardet, Tony Gallopin en de Belgische renners Oliver Naesen en Stijn Vandenbergh.

AG2R LA MONDIALE 2019
Land: flag-fr Frankrijk
Sponsors: AG2R La Mondiale (Franse verzekeringsmaatschappij)
Sinds: 2000
UCI-code: ALM
Fietsensponsor: Eddy Merckx Bikes
Tenue 2019:


AG2R La Mondiale in 2018

Oliver Naesen had wat recht te zetten in de voorjaarsklassiekers, zo zei hij voorafgaand aan vorig seizoen. Een jaar eerder tuimelde hij immers in kansrijke positie van zijn fiets bij de veelbesproken val van Peter Sagan, die met zijn stuur in een jas bleef hangen. “Ik zou graag opnieuw zo goed mogelijk zijn vanaf het begin van de voorjaarsklassiekers.” Ook de winst in één van de klassiekers behoorde tot de mogelijkheden, zo gaf hij aan. Naesen presteerde zeker niet slecht, maar het leek wel alsof de pechduivel zo nu en dan over zijn schouder meekeek.

Oliver Naesen – foto: Cor Vos

In februari brak hij immers zijn neus bij een val in de Ruta del Sol, maar dat weerhield hem er niet van te starten in het openingsweekend. Daarin bleef hij verstoken van het podium. Het bleek niet zijn enige val en ook mechanische pech dwarsboomde zijn plannen. Hij werd in het voorjaar voorts onder meer vierde in de E3 Harelbeke en zesde in Gent-Wevelgem. Zowel in de Ronde van Vlaanderen (elfde) als Parijs-Roubaix finishte hij net buiten de top-10. Winnen zou hij later in het jaar alsnog doen; in zijn sterke najaarscampagne won hij de Bretagne Classic Ouest-France in Plouay.

Goudhaantje Romain Bardet verzamelde een hele batterij ereplaatsen in 2018, maar besloot het seizoen zonder echte uitschieter. Hij zette alleen de Classic de ‘Ardèche hij op zijn naam. In Strade Bianche reed hij naar een knappe tweede plek en in april voegde hij daar een tweede plek in de Tour de Finistère, een negende stek in de Waalse Pijl en een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik – zijn eerste monumentale podiumplaats – aan toe. Daarna werkte hij via een derde plaats in het Critérium du Dauphiné toe naar de Tour de France, waarin hij zesde werd.

Romain Bardet – foto: Cor Vos

In het najaar reed Bardet liefst negen eendagswedstrijden, die zich voornamelijk afspeelden op Italiaans grondgebied. In Oostenrijk reed hij zich echter het meest in the picture, want tijdens het WK in Innsbruck bleek hij de grootste uitdager van de latere wereldkampioen Alejandro Valverde. Hij pakte er het zilver en zou nadien ook nog als zesde eindigen in de Giro dell’Emilia. Tony Gallopin – een etappe en het eindklassement in de Ster van Bessèges en een ritzege in de Vuelta – boekte drie overwinningen. De grootste slokop was echter Alexandre Geniez met vier zeges, waaronder eveneens een etappe in de Vuelta.

Aantal overwinningen: 15

Belangrijkste resultaten
flag-fr Parijs-Roubaix – 2e
flag-es Volta Ciclista a Catalunya – 3e in het eindklassement
flag-fr Critérium du Dauphiné – 3e in het eindklassement
flag-fr Bretagne Classic-Ouest France – 1e
flag-es Vuelta a España – ritwinst in etappes 7 en 12

Waar won AG2R La Mondiale?


Transfers

Matteo Montaguti was haast niet weg te denken bij AG2R La Mondiale. Al sinds 2011 stond hij er onder contract. Toch gingen beide partijen uit elkaar, de Italiaan rijdt komend jaar voor Androni Giocattoli-Sidermec. Ook Jan Bakelants bleef het Franse team lange tijd trouw. De Belg zorgde voor zeges in de Giro dell’Emilia en Giro del Piemonte en pakte geregeld ereplaatsen. Een zware val in de Ronde van Lombardije 2017 wierp hem ver terug, maar hij herstelde en is weer een vaste waarde in het peloton. In 2019 koerst hij voor Team Sunweb.

Naast de Italiaan en de Belg verlieten ook twee Franse renners het nest. Cyril Gautier verruilde na drie seizoenen AG2R La Mondiale voor Vital Concept-B&B Hotels, waar hij een tweejarig contract tekende. Ook Rudy Barbier verwisselde van ploeg en komt dit seizoen uit voor Israel Cycling Academy, waar hij de eerste Fransman werd in de selectie.

Jaakko Hänninen – foto: Vincent Curutchet

Daartegenover stond de komst van vier renners. Met Jaakko Hänninen (per 1 augustus 2019) en Dorian Godon zet teammanager Vincent Lavenu vooral in op de jeugd. Hänninen verraste afgelopen jaar tijdens het WK voor beloften, waar hij de bronzen medaille pakte. De jonge Finse klimmer begint het nieuwe seizoen voor zijn huidige club l’EC Saint-Étienne Loire. De derde aankoop – Geoffrey Bouchard – is weliswaar al 26 jaar oud, maar hij heeft nog geen ervaring als prof. Tot slot trok de Franse ploeg ook de Amerikaan Larry Warbasse aan.

UIT
flag-be Jan Bakelants (Team Sunweb)
flag-fr Cyril Gautier (Vital Concept-B&B Hotels)
flag-it Matteo Montaguti (Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-fr Rudy Barbier (Israel Cycling Academy)

IN
flag-us Larry Warbasse (Aqua Blue Sport)
flag-fr Dorian Godon (Cofidis)
flag-fi Jaakko Hänninenper 1 augustus 2019
flag-fr Geoffrey Bouchard


Renners voor 2019

Romain Bardet richt al zijn pijlen dit seizoen op de Tour de France en laat daarvoor de Giro d’Italia schieten. Hij was graag in Italië van start gegaan, maar noemt de keuze om La Corsa Rosa links te laten liggen ‘een rationele beslissing’. Via Parijs-Nice, de Volta a Catalunya en het Critérium du Dauphiné bereidt de Fransman zich voor op La Grande Boucle, waarin hij aast op de eindzege. Aan de naam van de nieuwe fietsenleverancier zal het alvast niet liggen; de ploeg stapte immers over op Eddy Merckx Bikes, dat opgericht is door vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx.

Pierre Latour – foto: Cor Vos

Het is echter ook uitkijken naar sterke secondanten als Tony Gallopin en Alexis Vuillermoz, die bij afwezigheid van Bardet voor het mooie weer moeten zorgen in de Giro. Ook hoopt de ploegleiding op de verdere ontwikkeling van rondetalent Pierre Latour De 25-jarige Fransman maakte afgelopen jaar al indruk door op het podium te eindigen van de Volta a Catalunya en het jongerenklassement te winnen in de Tour de France. Ook is hij de huidige Franse kampioen tijdrijden. Met Benoît Cosnefroy, Quentin Jauregui, Aurélien Paret-Peintre en Nans Peters staan er nog vier leuke talenten onder contract bij deze ploeg.

Voormalig Belgisch kampioen Oliver Naesen en de Zwitser Silvan Dillier moeten dan weer schitteren in de voorjaarsklassiekers. Dillier kan ongetwijfeld vertrouwen putten uit zijn vorige optreden tijdens Parijs-Roubaix, waarin hij tweede eindigde achter de ongenaakbare Peter Sagan. Verder kunnen de snelle benen van oudgediende Samuel Dumoulin en Clément Venturini van pas komen. En wat kan rittenkaper Geniez, die in 2018 weer de nodige zeges meepikte in bijvoorbeeld de GP la Marseillaise, de Tour La Provence en de Vuelta a España?


Selectie AG2R La Mondiale 2019
flag-lt Gediminas Bagdonas
flag-fr Romain Bardet
flag-fr François Bidard
flag-fr Geoffrey Bouchard
flag-fr Mikaël Chérel
flag-fr Clément Chevrier
flag-fr Benoît Cosnefroy
flag-de Nico Denz
flag-ch Silvan Dillier
flag-fr Axel Domont
flag-fr Samuel Dumoulin
flag-fr Hubert Dupont
flag-fr Julien Duval
flag-ch Mathias Frank
flag-fr Tony Gallopin
flag-lu Ben Gastauer
flag-fr Alexandre Geniez
flag-fr Dorian Godon
flag-fr Alexis Gougeard
flag-fi Jaakko Hänninenper 1 augustus 2019
flag-fr Quentin Jauregui
flag-fr Pierre Latour
flag-be Oliver Naesen
flag-fr Aurélien Paret-Peintre
flag-fr Nans Peters
flag-be Stijn Vandenbergh
flag-fr Clément Venturini
flag-fr Alexis Vuillermoz
flag-us Larry Warbasse
Totaal: 29 renners

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.