Wielerploegen 2019: Astana
foto: Cor Vos
woensdag 16 januari 2019 om 09:00

Wielerploegen 2019: Astana

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de twaalfde aflevering werpen we een blik op de Kazachse ploeg Astana, het team van Alexander Vinokourov met Miguel Ángel López als kopman. 

ASTANA 2019
Land: flag-kz Kazachstan
Sponsors: Astana (Kazachs businessconsortium)
Sinds: 2004 (als Liberty Seguros-Würth, Würth en Astana-Würth)
UCI-code: AST
Fietsensponsor: Argon 18
Tenue 2019:


Astana in 2018

Vincenzo Nibali verliet de ploeg van Vinokourov eind 2016, terwijl Fabio Aru hetzelfde deed een jaar later. Na het verlies van de twee Italiaanse kopmannen gokte de Kazachse formatie in 2018 op het doorontwikkelen van eigen talenten. Dat deed het team met succes. Michael Valgren en Miguel Ángel López vervulden hun taak als kopman met verve, terwijl er ook in de breedte volop werd gescoord.  De zegeteller eindigde eind oktober op dertig zeges.

Vooral Valgren en López zorgden voor de grote zeges. De Deense klassiekerrenner ontpopte zich in het voorjaar tot een van de revelaties – zo niet dé ontdekking – van het voorjaar, door eerst de Omloop het Nieuwsblad te winnen en een aantal maanden later de Amstel Gold Race. Deze overwinningen waren geen toevalstreffers: Valgren reeg ook de ereplaatsen aaneen in 2018. Een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen, een tweede plaats in de Bretagne Classic-Ouest France en top-10-plaatsen in de Canadese klassiekers zorgden voor een uitstekend klassiekerseizoen van Astana.

Michael Valgren sprint naar de zege in de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

In de grote rondes was het vooral leunen op de Colombiaanse kopman López. Superman liet een sterke indruk achter in de Giro d’Italia en in de Vuelta a España: hij eindigde in allebei de rondes op een derde plek in het klassement. De Colombiaan zorgde door zijn vele aanvallen voor groot vermaak bij het publiek. Met Pello Bilbao aan zijn zijde bewees López in 2018 in staat te zijn om in de toekomst een grote ronde op zijn naam te schrijven.

Jakob Fuglsang stelde daarentegen teleur als kopman in de Tour de France. Daar waar de Deen aasde op een podiumplaats, kwam hij niet verder dan een twaalfde plek in het eindklassement. Etappezeges van Omar Fraile en Magnus Cort maakten La Grande Boucle echter toch nog tot een geslaagd evenement voor de blauwe brigade. In het najaar werden er met de Arctic Race of Norway (Sergey Chernetsckii) en de Tour of Almaty (Davide Villella) bovendien nog eens twee rittenkoersen gewonnen, naast een aantal etappeoverwinningen.

Superman in actie tijdens de Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 30
Belangrijkste resultaten:
flag-es Vuelta a España – 3e in het eindklassement
flag-it Giro d’Italia – 3e in het eindklassement
flag-be Omloop het Nieuwsblad – 1e
flag-nl Amstel Gold Race – 1e
flag-fr Tour de France – Winst in etappes 14 en 15

Waar won Astana?


Transfers

Een aantal sterkhouders hebben Astana aan het einde van 2018 verlaten. Coureurs als Tanel Kangert, Oscar Gatto, Moreno Moser en Andriy Grivko verlaten de ploeg na een aantal jaar trouwe dienst. Vooral het verlies van de Est zal de ploeg veel pijn doen. De 31-jarige Kangert was jarenlang een van de beste knechten voor Nibali, Aru en López: hij zal bij EF Education First-Drapac een vrijere rol krijgen. Gatto en Moser konden de afgelopen jaren niet meer hun oude niveau halen, terwijl Grivko bijna aan zijn wielerpensioen toe is.

Het grootste verlies van Astana is echter klassiekerparel Valgren. De Deen trekt naar Dimension Data, dat flink heeft geïnvesteerd in hun klassiekerploeg. Naast Valgren haalden zij namelijk ook Roman Kreuziger en Enrico Gasparatto: de nummers één, twee en drie van de jongste Amstel Gold Race. Ook nam Astana afscheid van twee jonge coureurs. De Italiaanse sprinter Riccardo Minali deed het niet onverdienstelijk, maar kreeg toch de zak. Bij Bakhtiyar Kozhatayev lag dat anders. Hij moest wegens fysieke problemen een punt achter zijn carrière zetten.

Gorka Izagirre verruilt Bahrain Merida voor Astana – foto: Cor Vos

Een flinke kwaliteitsinjectie staat tegenover het vertrek van deze coureurs. De nieuwe namen zijn zelf in staat om etappes te winnen in grote rondes, maar ook om kort te eindigen in rondes van één week. Ion en Gorka Izagirre krijgen voldoende ruimte bij Astana om voor eigen kansen gaan, maar zullen in grote rondes vooral kopman López aan een eindzege moeten helpen. Merhawi Kudus is om diezelfde reden gehaald. Opvallend is ook de terugkeer op WorldTour-niveau van Rodrigo Contreras, die een aantal jaren terug wegens heimwee zijn contract bij Quick-Step Floors inleverde.

UIT
flag-dk Michael Valgren (Dimension Data)
flag-dk Jesper Hansen (Cofidis)
flag-ee Tanel Kangert (EF Education First-Drapac)
flag-it Oscar Gatto (BORA-hansgrohe)
flag-it Moreno Moser (Nippo Vini Fantini)
flag-kz Ruslan Tleubayev (stopt)
flag-ru Sergei Chernetckii (Caja Rural-Seguros RGA)
flag-it Riccardo Minali (Israel Cycling Academy)
flag-ua Andriy Grivko (n.n.b.)
flag-kz Bakhtiyar Kozhatayev (stopt)

IN
flag-kz Yuriy Natarov (Astana City)*
flag-it Manuele Boaro (Bahrain Merida)
flag-it Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-co Rodrigo Contreras (EPM Une)
flag-es Gorka Izagirre (Bahrain Merida)
flag-es Ion Izagirre (Bahrain Merida)
flag-er Merhawi Kudus (Dimension Data)
flag-dk Jonas Gregaard Wilsly (Riwal-CeramicSpeed)
flag-co Hernando Bohórquez (Manzana Postobon)


Renners voor 2019

Astana’s ambities zijn duidelijk. De ploeg wil in 2019 met Miguel Ángel López een grote ronde winnen. De Colombiaan zal in de Giro d’Italia voor het eerst een poging doen om deze ambitie te realiseren. Alhoewel de concurrentie met Tom Dumoulin en Simon Yates in Italië hevig zal zijn, heeft Astana er vertrouwen in. De Kazachse formatie stuurt Pello Bilbao en Ion Izagirre met de Colombiaan mee ter ondersteuning. Wat López daarna gaat doen, is nog onduidelijk. Superman twijfelt tussen het rijden van de Tour de France en de Vuelta a España. De Colombiaanse pocketklimmer maakt na de Giro zijn keuze.

Astana is echter niet alleen maar López. Het team van Vino, dat laatst een ludieke rapvideo opnam, heeft nog veel meer coureurs die de kastanjes uit het vuur kunnen halen. Het team is op te delen in een aantal sterke coureurs die niet alleen López bij moeten staan, maar zelf ook in staat zijn om schitterende dingen te laten zien. Bilbao bewees zichzelf vorig jaar namelijk met een zesde plaats in de Giro d’Italia en een ritzege in het Criterium du Dauphiné prima te redden. Hetzelfde geldt voor de gebroeders Izagirre, die in koersen zoals Parijs-Nice het mooie weer kunnen maken. Omar Fraile wordt nog steeds met het jaar beter en is in elke ronde waarin hij start één van de gevaarlijkste rittenkapers.

Ten slotte heeft de blauwe brigade ook nog een klassiekerploeg waar het op kan bouwen. Alexey Lutsenko leert op 26-jarige leeftijd steeds beter klassiekers te rijden en kan dit jaar om de zege meedoen in wedstrijden als de Binckbank Classic en Dwars door Vlaanderen.  Met Magnus Cort kan de ploeg daarnaast vertrouwen op de sprint in dezelfde rondes.

Magnus Cort won vorig jaar al een Touretappe- foto: ASO

Selectie Astana 2019
flag-it Davide Ballerini
flag-it Manuele Boaro
flag-es Pello Bilbao
flag-kz Zhandos Bizhigitov
flag-co Hernando Bohórquez
flag-it Dario Cataldo
flag-co Rodrigo Contreras
flag-dk Magnus Cort
flag-be Laurens De Vreese
flag-kz Daniil Fominykh
flag-es Omar Fraile
flag-dk Jakob Fuglsang
flag-kz Yevgeniy Gidich
flag-dk Jonas Wilsly
flag-kz Dmitriy Gruzdev
flag-cz Jan Hirt
flag-ca Hugo Houle
flag-es Gorka Izagirre
flag-es Ion Izagirre
flag-er Merhawi Kudus
flag-co Miguel Ángel López
flag-kz Alexey Lutsenko
flag-kz Yuriy Natarov
flag-es Luis León Sánchez
flag-kz Nikita Stalnov
flag-it Davide Villella
flag-kz Artyom Zakharov
flag-kz Andrey Zeits
Totaal: 28 renners

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.