Wielerploegen 2019: Katusha-Alpecin

Door , dinsdag 22 januari 2019 om 20:00
Wielerploegen 2019: Katusha-Alpecin

foto: TKA/Kathrin Schafbauer

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In deze zestiende aflevering kijken we naar Katusha-Alpecin, de ploeg van Marcel Kittel, Ilnur Zakarin en Enrico Battaglin.

Katusha-Alpecin
Land: flag-ch Zwitserland
Sponsors: Meerdere Russische bedrijven (Katusha) en producent van haarverzorgingsproducten (Alpecin)
Sinds: 2009 (Voorheen als enkel Katusha)
UCI-code: KAT
Fietsensponsor: Canyon
Tenue 2019:


Katusha-Alpecin in 2018

Marcel Kittel werd door Katusha-Alpecin binnengehaald als dé persoon die voor de zeges moest zorgen, maar al in zijn eerste koers voor zijn nieuwe ploeg, de Dubai Tour, werd duidelijk dat het behalen van succes niet zo vanzelfsprekend was. “Op dit moment missen we de rust om de goede beslissingen te nemen”, luidde zijn verklaring na een teleurstellende ronde zonder dagsucces. Op dat moment had Kittel nog het volste vertrouwen in een goed seizoen, maar niks bleek minder waar.

Slechts tweemaal wist de Duitse spurtbom te winnen in de kleuren van zijn nieuwe werkgever. Beide keren was dit in de Tirreno-Adriatico. Zijn hoofddoel, de Tour de France, werd met een derde plaats als beste resultaat ook geen succes en tot overmaat van ramp kwam hij in de elfde etappe nog buiten tijd binnen ook, waardoor zijn deelname aan La Grande Boucle tot een vervroegd einde kwam.

Marcel Kittel kon het niet bolwerken in de Tour – foto: Cor Vos

Na een derde plaats van Zakarin in de Vuelta van 2017, was het in 2018 de beurt om het in de Tour de France te laten zien. Maar de klassementman van Katusha-Alpecin kwam te laat in vorm en kwam niet verder dan een negende plaats in het eindklassement. Eerherstel in de Vuelta zat er voor de Rus ook niet in, hier kwam hij zelfs niet verder dan plaats twintig.

Aangezien de twee grote mannen bijna niet tot overwinningen kwamen, wie deden het dan wel? Nathan Haas won een etappe in de Ronde van Oman, nadat hij ook al een meer dan verdienstelijke Tour Down Under achter de rug had. Tony Martin werd weer Duits kampioen tijdrijden en Nils Politt won een rit in de Deutschland Tour. Toen stokte de teller voor Katusha-Alpecin. Op een schrale vijf zeges.

Tony Martins tijdrittitel – foto: Cor Vos

In vergelijking met vroeger: in 2015 boekte de ploeg veertig zeges, in 2016 ging dit al omlaag naar 25. Twee seizoenen terug werden er nog zeventien zeges behaald. En dan past 2018 eigenlijk prima in de neerwaartse trend: vijf zeges.

Aantal overwinningen: 5

Belangrijkste resultaten:
flag-it Tirreno-Adriatico – twee ritzeges
flag-fr Tour de France – 9e in het eindklassement
flag-de Deutschland Tour – 2e in het eindklassement + een ritzege
flag-fr Parijs-Roubaix – 9e
flag-ch Ronde van Zwitserland – 6e

Waar won Katusha-Alpecin?

Noot: klik op het menu linksboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.


Transfers

Katusha-Alpecin heeft een redelijk drukke zomer achter de rug. De Zwitserse ploeg zag acht renners vertrekken, waarvoor er zes nieuwe coureurs in de plaats kwamen. Opvallende vertrekker is Tony Martin. Der Panzerwagen speelde een belangrijke rol in de weinige zeges die de ploeg behaalde in 2018. Hij vertrekt naar het Nederlandse Jumbo-Visma. Ook Maurits Lammertink vertrekt naar een Nederlandse ploeg, maar dan een niveau lager. Hij rijdt volgend jaar voor Roompot-Charles.

De overige vertrekkers zijn Jhonatan Restrepo (Manzana-Postobon), Baptiste Planckaert (WB-Aqua Protect-Veranclassic), Marco Mathis (Cofidis) en oudgedienden Robert Kiserlovski (stopt) en Maxim Belkov. Van de laatste is nog niet bekend wat hij met het verdere verloop van zijn carrière doet.

Jens Debusschere – foto: Cor Vos

Qua nieuwkomers heeft Katusha-Alpecin niet echt veelwinnaars binnengehaald, maar wel renners die nu meer kansen voor zichzelf krijgen. Zo krijgt Enrico Battaglin meer vrijheid wanneer het heuvelop gaat en kan Jens Debusschere zijn gang gaan in de klassiekers. Met Ruben Guerreiro, Dmitry Strakhov en Harry Tanfield zet het daarnaast tevens in op de jeugd. De laatste nieuwkomer is oudgediende Daniel Navarro, die ter ondersteuning van kopman Zakarin is gehaald.

UIT
flag-ru Maxim Belkov
flag-hr Robert Kiserlovski (stopt)
flag-nl Maurits Lammertink (Roompot-Charles)
flag-pt Tiago Machado (Sporting Clube de Portugal-Tavira)
flag-de Tony Martin (Jumbo-Visma)
flag-de Marco Mathis (Cofidis)
flag-be Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles)
flag-co Jhonathan Restrepo (Manzana Postobon)

IN
flag-it Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo)
flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal)
flag-pt Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo)
flag-es Daniel Navarro (Cofidis)
flag-ru Dmitry Strakhov (Lokosphinx)
flag-gb Harry Tanfield (Canyon-Eisberg)


Renners voor 2019

In 2019 zal het voor Katusha-Alpecin toch vooral weer moeten komen van Kittel en Zakarin. De twee uitgesproken kopmannen van de Zwitserse formatie focussen dit jaar niet beiden op de Tour de France. De Russische klimmer gaat vol voor de Giro d’Italia. Kittel daarentegen zet wel ‘gewoon’ weer in op dagsucces in La Grande Boucle.

Dat de ploeg ook behoorlijk wat van de ‘jonkies’ mag verwachten liet Guerreiro reeds zien in de Tour Down Under. De Portugees maakte veel indruk in de eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar, met een achtste plaats in het eindklassement tot gevolg. Met Politt, Tanfield, Strakhov, Cras, Fabbro en Biermans kent de ploeg voldoende jonge renners die nog niet op hun maximale potentieel zitten.

foto: TKA/Kathrin Schafbauer

Naast Kittel en Zakarin mag er in 2019 ook wel wat verwacht worden van nieuwkomers Battaglin en Debusschere. De Italiaan is gehaald als kopman in de Ardennenklassiekers en zal daarnaast jagen op dagsucces zoals hij het voorbije jaar succesvol in de Giro d’Italia deed. Debusschere zal zowel plaatsnemen in de trein van Kittel, als voor eigen kans mogen gaan in de sprints én de kasseienklassiekers.

Het beter doen dan in 2018 zal voor Katusha-Alpecin in elk geval haalbaar moeten zijn.

Selectie Katusha-Alpecin voor 2019
flag-it Enrico Battaglin
flag-be Jenthe Biermans
flag-us Ian Boswell
flag-be Steff Cras
flag-be Jens Debusschere
flag-gb Alex Dowsett
flag-it Matteo Fabbro
flag-pt José Goncalves
flag-pt Ruben Guerreiro
flag-au Nathan Haas
flag-at Marco Haller
flag-ch Reto Hollenstein
flag-de Marcel Kittel
flag-ru Pavel Kochetkov
flag-ru Viacheslav Kuznetsov
flag-es Daniel Navarro
flag-de Nils Politt
flag-za Willie Smit
flag-si Simon Spilak
flag-ru Dmitry Strakhov
flag-gb Harry Tanfield
flag-dk Mads Würtz Schmidt
flag-de Rick Zabel
flag-ru Ilnur Zakarin
Totaal: 24 renners

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.