Wielerploegen 2019: Roompot-Charles
dinsdag 8 januari 2019 om 19:00

Wielerploegen 2019: Roompot-Charles

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle belangrijke teams aan je voor. In de zesde aflevering staat Roompot-Charles centraal, de ploeg die voorkomt uit een fusie tussen Roompot-Nederlandse Loterij en Vérandas Willems-Crelan.


ROOMPOT-CHARLES
Land:
flag-nl
Sponsor: Vakantiespecialist (Roompot) en Belgische producent van salades en bereide maaltijden (Charles)
Sinds: 2015
UCI-afkorting: ROC
Fietsen: Factor

Tenue 2019:
Op de oranje-zwarte outfit van 36 Cycling (het kledingbedrijf van Zijlaard) prijken naast de naamgevers ook de logo’s van shirtsponsors Fietsenwinkel.nl, CSU, Maxxis, ZLM, Luxauto, Sandee Hoveniers, Weststrate en Woestijne42.

Dit bericht bekijken op Instagram

Dit is het tenue van Roompot-Charles 2019! 🔶⬛️🔶

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


2018, het jaar van de fusie

In vergelijking met Roompot-Nederlandse Loterij kende Vérandas Willems-Crelan een beter seizoen. De Belgische ProContinentale formatie was dominanter in de grotere wedstrijden dan haar Nederlandse fusiepartner. Veel daarvan komt voor de rekening van Wout van Aert, die met een podiumplaats in de Strade Bianche (derde) en top-10 in de Ronde van Vlaanderen (negende) en Gent-Wevelgem (tiende) opzien baarde bij zijn debuut in de WorldTour-klassiekers.

foto: Cor Vos

Vérandas Willems-Crelan begon het seizoen voortvarend met een ritzege in de Ster van Bessèges (Sean De Bie). Hoewel de ploeg daarna nog vele podiumplekken behaalde in .1 en .HC-wedstrijden werd er alleen nog gewonnen in Tour of Denmark (2 ritzeges Tim Merlier en ritzege + eindzege Wout Van Aert).

De ploeg werd ook geconfronteerde met de grootst denkbare nachtmerrie; het verlies van Michael Goolaerts. De Belg overleed, veel te jong, tijdens Parijs-Roubaix. Het tragische verlies was een dreun voor de wielerwereld.

In het najaar kwam het sluimerende conflict tussen Van Aert en teammanager Nick Nuyens tot een uitbarsting. De Vlaamse vedette verbrak zijn contract met de ploeg. Het geschil tussen de renner en de teammanager ontaarde daarmee in een juridische kwestie waarvan vermoedelijk pas eind dit jaar duidelijk wordt wie het gelijk krijgt van de rechter.

foto: Cor Vos

Roompot-Nederlandse Loterij reed een solide seizoen. De puur Nederlandse ploeg was opnieuw welkom in het gros van de Vlaamse voorjaarswedstrijden. Met Brian van Goethem en Jan-Willem van Schip wisten ze in Gent-Wevelgem zelfs tot het laatste moment de koers te kleuren.

De eerste seizoenszege liet opnieuw lang op zich wachten. Bij de openingswedstrijden op Mallorca behaalden Elmar Reinders en Coen Vermeltfoort een derde plaats, Weening kwam net te kort voor een rit- en eindzege in de Tour of Croatia (tweede) en in de Heistse Pijl,  Veenendaal-Veenendaal (Wouter Wippert) en de Elfstedenronde (Vermeltfoort) was de ploeg opnieuw dichtbij zeges (tweede).

foto: Cor Vos

Good old Pieter Weening bracht met zijn ritzege op de Grossglockner de zegeteller in gang. De grootste zege werd door Taco van der Hoorn behaald. De hardrijder miste heel het voorjaar door de gevolgen van een hersenschudding. In het najaar kon hij die bittere pil met champagne wegspoelen door zeges in onder meer de Primus Classic en BinckBank Tour. De ploeg behaalde officieel zes overwinningen, waarvan vijf in UCI-wedstrijden. Het seizoen werd feestend afgesloten door een solo van Van der Hoorn in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. De traditionele afsluiter van het jaar was afgelopen jaar weer een nationale wedstrijd.

Roompot-Nederlandse Loterij
Aantal overwinningen: 5

Belangrijkste resultaten:
1e flag-nl BinckBank Tour – etappe 3
1e flag-be Primus Classic
1e flag-nl KOGA Slag om Norg
2e flag-hr Tour of Croatia
12e flag-be Gent-Wevelgem

Vérandas Willems-Crelan
Aantal overwinningen: 5

Belangrijkste resultaten:
3e flag-it Strade Bianche
9e flag-be Ronde van Vlaanderen
1e flag-dk Tour of Denmark

Waar wonnen Roompot-Nederlandse Loterij en Veranda’s Willems-Crélan?

Noot: klik op het menu linksboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.


Transfers

De selectie voor 2019 is ruwweg op te delen in drie delen; renners die blijven van Roompot-Nederlandse Loterij, renners die vanuit de Belgische fusiepartner meekomen en het derde deel bestaat uit coureurs die overstappen vanuit andere ploegen.

Kamperland - the Netherlands - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Boy van Poppel - Lars Boom pictured during the presentation of the Roompot - Charles Cycling Team in de Banjaard Residence (Roompot) - photo Davy Rietbergen/ Cor Vos © 2018

foto: Cor Vos

De meest aansprekende renner binnen de nieuwe formatie is Lars Boom. De Vlijmenaar behoort tot de laatste categorie renners, hij komt over van LottoNL-Jumbo. Andere renners die vanuit WorldTour-ploegen komen zijn Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin) en Boy van Poppel (Trek-Segafredo).

Bij de oranjehemden zijn in totaal elf renners vertrokken, bij de Belgische tak blijft de teller steken op negen coureurs. Van de renners die zijn vertrokken was dat voor het merendeel niet op eigen verzoek. Slechts vier van de vertrokken renners bij de oranjeploeg blijft actief op profniveau (Taco van der Hoorn bij Jumbo-Visma, Brian van Goethem bij Lotto Soudal, Pim Ligthart bij Direct Energie en Etienne van Empel bij Neri Sottoli-Selle Italia-KTM). De zeven andere renners hebben allen onderdak gevonden bij een Continentaal team in binnen- of buitenland.

Blijven van Roompot-Nederlandse Loterij
flag-nl Jesper Asselman
flag-nl Elmar Reinders
flag-nl Oscar Riesebeek
flag-nl Nick van der Lijke
flag-nl Sjoerd van Ginneken
flag-nl Jan-Willem van Schip
flag-nl Pieter Weening

Blijven van Vérandas Willems-Crelan
flag-be Sean De Bie
flag-nl Huub Duijn
flag-be Stijn Steels
flag-be Senne Leysen
flag-be Mathias De Witte
flag-be Arjen Livyns

IN
flag-nl Lars Boom (LottoNL-Jumbo)
flag-be Michael Van Staeyen (Cofidis)
flag-nl Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin)
flag-nl Boy van Poppel (Trek-Segafredo)
flag-nl Justin Timmermans (Delta Cycling Rotterdam)

OUT
Roompot-Nederlandse Loterij
flag-nl Pim Ligthart (Direct Energie)
flag-nl Wouter Wippert (EvoPro Racing)
flag-nl Coen Vermeltfoort (Alecto Cycling Team)
flag-nl Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma)
flag-nl Floris Gerts (Tarteletto-Isorex)
flag-nl Jeroen Meijers (Taiyuan Miogee Cycling Team)
flag-nl Brian van Goethem (Lotto Soudal)
flag-nl Martijn Budding (BEAT Cycling Club)
flag-nl Tim Ariesen (Ningxia Sports Lottery-Livall)
flag-nl Etienne van Empel (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM)
flag-nl Robbert de Greef (Alecto Cycling Team)

Vérandas Willems-Crelan
flag-be Stijn Devolder (Corendon-Circus)
flag-lt Aides Kruopis (nog niet bekend)
flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma)
flag-be Zico Waeytens (Cofidis)
flag-au David Tanner (Gestopt)
flag-be Dries De Bondt (Corendon-Circus)
flag-be Tim Merlier (Creafin-TÜV SÜD)
flag-be Stan Godrie (Charles)
flag-be Elias Van Breussegem (Tarteletto-Isorex)


Renners voor 2019

Het nieuwe shirt van Roompot-Charles is nog altijd overwegend oranje. De bezetting van de ploeg is dat niet meer. De ploeg die in 2015 werd opgericht door onder andere Michael Zijlaard, Michael Boogerd, Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink is nu Nederlands-Belgisch. Nick Nuyens is erbij gekomen als tweede teammanager en ook de insteek van de ploeg is gewijzigd.

foto: Cor Vos

Het team wil niet langer meer fungeren als brug tussen de amateurs en de WorldTour, maar zet nu vol in op eigen succes. Een renner die dat moet verwezenlijken is Boom. De 33-jarige Brabander is aangetrokken als de absolute kopman voor de voorjaarsklassiekers. Hij is de invulling van het gat dat is ontstaan door het – niet geplande – vertrek van Van Aert. Boom is ook een belangrijke troef in de strijd om de wildcards, want het ProContinentale team is allerminst zeker van startrecht in de races die er écht toe doen. Met een grote naam in je ploeg heb je een sterker verhaal.

Daarnaast zijn er renners die absoluut niet misstaan in de selectie voor de klassiekers. Met Boy van Poppel (die ook voor eigen kansen wil gaan) en Jan-Willem van Schip beschikt de ploeg over twee coureurs die tot diep in de finale mee kunnen gaan.

Voor de sprints is Michael Van Staeyen een geschikte pion. Hij reed de afgelopen jaren in dezelfde ploeg als Nacer Bouhanni maar is zelf – op dertigjarige leeftijd – ook nog altijd behoorlijk rap. Een andere afmaker is de 25-jarige Mathias De Witte.

foto: Cor Vos

Alleen in de wedstrijden bergop is de spoeling wat aan de dunne kant. De ploeg moet het dan hebben van de Nederlandse inbreng van Pieter Weening, Nick van der Lijke, Oscar Riesebeek en de teruggekeerde Maurits Lammertink.


Selectie Roompot-Charles 2019
flag-nl Jesper Asselman
flag-nl Lars Boom
flag-be Sean De Bie
flag-be Mathias De Witte
flag-nl Huub Duyn
flag-nl Sjoerd van Ginneken
flag-nl Maurits Lammertink
flag-be Senne Leysen
flag-nl Nick van der Lijke
flag-be Arjen Livyns
flag-nl Boy van Poppel
flag-nl Elmar Reinders
flag-nl Oscar Riesebeek
flag-nl Jan-Willem van Schip
flag-be Stijn Steels
flag-nl Justin Timmermans
flag-be Michael Van Staeyen
flag-nl Pieter Weening
Totaal: 18 renners


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.