Wielerploegen 2019: Team Sky
foto: Cor Vos
woensdag 2 januari 2019 om 09:00

Wielerploegen 2019: Team Sky

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In deze tweede aflevering kijken we naar Sky, de ploeg van Tourwinnaar Geraint Thomas, Chris Froome, Dylan van Baarle én Wout Poels. De Britse ploeg staat aan de vooravond van een bijzonder seizoen.

SKY 
Land: flag-gb Groot-Brittannië
Sponsors: Brits televisienetwerk
Sinds: 2010
UCI-code: SKY
Fietsensponsor: Pinarello
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

De kopmannen van @teamsky voor volgend jaar, gehuld in het nieuwe zwart met donkerblauwe tenue 👏 #TeamSky #Cycling #Wielrennen

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


Team Sky in 2018

Geraint Thomas als winnaar van de Tour de France – foto: Cor Vos

Het jaar 2018 was dat van Geraint Thomas. En dat van Chris Froome. Van Egan Arley Bernal. Maar ook van Michał Kwiatkowski. Dit viertal was verantwoordelijk voor de grootste successen van de Britse sterrenformatie. Thomas zorgde voor de grootste triomf: hij wist vriend en vijand te verrassen door de Tour de France te winnen. Hij kwam in de openingsweek, zag in de Alpen en overwon in de Pyreneeën. Hij werd in Parijs op het podium vergezeld door Tom Dumoulin én zijn ploeggenoot Chris Froome. De viervoudig Tourwinnaar moest zijn meerdere erkennen in zijn (voormalige) luitenant, maar leek hier weinig moeite mee te hebben. Mede hierdoor wist Sky andermaal de Tour te domineren: de zesde eindzege was binnen!

Froome wist in juli dus niet zijn vijfde Tour te winnen, maar de 33-jarige Brit kan wel degelijk terugkijken op een geslaagd seizoen. Hij werd niet alleen vrijgesproken in een veelbesproken Salbutamol-affaire, hij kende in mei ook sportief succes. De Brit wist namelijk voor het eerst de Giro d’Italia te winnen. Na goed twee weken koers leek een eerste eindzege overigens ver weg, aangezien zijn landgenoot Simon Yates met zwier de scepter zwaaide. Yates vond in de slotweek echter zijn Waterloo, terwijl Froome als overwinnaar van het slagveld stapte. Met dank aan een fameuze solo in de negentiende etappe naar Bardonecchia. Hierdoor werd hij in Rome alsnog gehuldigd als vincitore. Wat een nummer!

Chris Froome in het roze, met de trofee in zijn handen – foto: Cor Vos

Sky wist met Thomas en Froome dus twee van de drie grote rondes te winnen. Het was echter ook het jaar van de (WorldTour-)doorbraak van Egan Arley Bernal. De piepjonge Colombiaan won de Tour of California, werd tweede in de Ronde van Romandië, maar maakte nog het meeste indruk in de Tour. Kilometerslang reed hij op kop in het hooggebergte en hij wist op die manier de rode loper uit te rollen voor Thomas. Tot slot verdient ook Kwiatkowski een vermelding: de Poolse alleskunner kende namelijk een opvallend seizoen. Top in het rondewerk, flop in het klassiekerwerk? Kwiatkowski viel tegen in de eendaagse koersen, maar wist met de Volta ao Algarve, Tirreno-Adriatico én de Ronde van Polen wel enkele mooie rittenkoersen te winnen.

Aantal overwinningen: 43

Belangrijkste resultaten:
flag-fr Tour de France – Winst in eindklassement en etappes 11 en 12
flag-it Giro d’Italia – Winst in eindklassement en etappes 14 en 19
flag-fr Critérium du Dauphiné – Winst in eindklassement, proloog en etappe 3
flag-it Tirreno-Adriatico – Winst in eindklassement
flag-pl Ronde van Polen – Winst in eindklassement en etappes 4 en 5

Waar won Team Sky?

  • Klik op het menu rechtsboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.

Transfers

Team Sky is wellicht verantwoordelijk voor dé transfer van 2018. Iván Ramiro Sosa leek naar Trek-Segafredo te gaan, maar een managerswissel dreef hem uiteindelijk tóch naar de Britse miljoenenformatie. Een ware transfersoap, maar het zal Sky weinig deren. Zij beschikken nu namelijk over het volgende Colombiaanse klimwonder. “Ik kijk er heel erg naar uit. Sky is namelijk de beste ploeg ter wereld”, zo liet Sosa recent verstaan. De 21-jarige renner zal weer aan de zijde koersen van zijn landgenoot én vriend Egan Arley Bernal. Wellicht dat dit hem inspireert tot nog grotere daden.

Filippo Ganna is een van de aanwinsten – foto: Cor Vos

Sky zet duidelijk in op de jeugd, want met Filippo Ganna (22) en Jhonatan Narvaez (21) heeft het nog twee jonge renners weten aan te trekken. Ganna komt over van UAE Emirates, Narvaez dan weer van Quick-Step Floors. De Italiaan – die ook op de baan uitblinkt – zal zich vooral gaan richten op de voorjaarsklassiekers én rondes van één week. Pas op voor Ganna: de jongeling werd afgelopen seizoen al tweede in de Vuelta a San Juan. De één jaar jongere Narvaez staat te boek als een beloftevolle puncheur. Wellicht dat hij in 2019 eveneens kan uitblinken in het eendaagse werk. Tot slot verwelkomt Sky met Ben Swift (31) een oude bekende. De Britse sprinter reed van 2010 tot en met 2016 al voor de Britse ploeg.

Ganna, Narvaez, Sosa en Swift vangen het vertrek op van de volgende zes renners: Jonathan Dibben, Sergio Henao, Beñat Intxausti, Łukasz Wiśniowski, David López en Philip Deignan. Die laatste twee kregen geen contractverlenging, waarop ze (mede) besloten om een punt te zetten achter hun carrière. Ook de al jaren met klierkoorts kampende Intxausti moest een nieuwe werkgever zoeken. Die vond hij met het ProContinentale Euskadi-Murias. Henao en Wiśniowski blijven dit jaar wel actief op het hoogste niveau. De Colombiaan en Pool koersen nu respectievelijk voor UAE Emirates en CCC. Dibben vond nog geen ploeg.

UIT
flag-gb Jonathan Dibben (n.n.b.)
flag-co Sergio Henao (UAE Emirates)
flag-es Beñat Intxausti (Euskadi-Murias)
flag-pl Łukasz Wiśniowski (CCC)
flag-es David López (gestopt)
flag-ie Philip Deignan (gestopt)

IN
flag-ec Jhonatan Narvaez (Quick-Step Floors)
flag-it Filippo Ganna (UAE Emirates)
flag-gb Ben Swift (UAE Emirates)
flag-co Iván Ramiro Sosa (Androni Giocattoli-Sidermec)


Wel of geen nieuwe sponsor?

Zien we dit beeld ook nog na 2019? – Cor Vos

Voordat we kijken naar de selectie voor 2019, is het belangrijk om te vermelden dat dit weleens het laatste seizoen van de ploeg zou kunnen zijn. Waarom? Op 12 december werd namelijk bekend dat Sky Sports – al sinds jaar en dag dé hoofdsponsor van de ploeg – zich zal terugtrekken aan het einde van het seizoen. De reden? Sky werd onlangs overgenomen door het Amerikaanse Comcast, dat beduidend minder interesse heeft in het wielrennen. “We zijn trots op onze bereikte doelen, maar het is de juiste tijd om verder te kijken en een nieuw hoofdstuk te beginnen. We gaan ons focussen op andere initiatieven”, zo liet Jeremy Darroch, de CEO van Sky, weten.

Dit betekent dat teammanager Dave Brailsford op zoek moet naar een nieuwe sponsor. Veel tijd heeft hij niet, aangezien renners als Froome, Thomas en Bernal zo snel mogelijk duidelijkheid willen. De vraag is of Brailsford überhaupt een geldschieter kan vinden, die garant kan én wil staan voor het enorme budget van – naar verluidt – ruim dertig(!) miljoen euro. Vertrouwen heeft de Brit echter wel. “Ik ben ervan overtuigd dat we ook na Sky een toekomst hebben. Ik zie alleen maar voordelen.” De vraag is echter of de renners er ook zo over denken. En hoe lang ze loyaal blijven aan Brailsford en de ploeg, als het goede nieuws uitblijft?


Renners voor 2019

Chris Froome kan dit jaar geschiedenis schrijven met een vijfde Tourzege – foto: Cor Vos

Wel of geen nieuwe sponsor voor 2020? Het zal als een donkere wolk boven het seizoen hangen. Een mogelijke remedie: sportief succes. En de kans daarop is groot, als je kijkt naar de 29-koppige selectie. De ploeg zal vooral weer rekenen op zijn sterkhouders Froome, Thomas en Kwiatkowski. Voor Froome staat alles in het teken van een vijfde Tourzege. Mocht hij erin slagen om La Grande Boucle te winnen, dan fietst hij zich in het illustere rijtje Jacques Anquetil-Eddy Merckx-Bernard Hinault-Miguel Induraín. Deze vier renners wonnen namelijk vijfmaal de Franse ronde. Om okselfris aan de Tour te beginnen, zal Froome zijn titel in de Giro d’Italia niet verdedigen.

De viervoudig Tourwinnaar krijgt het echter niet cadeau, want hij zal intern opnieuw moeten afrekenen met Geraint Thomas. De Welshman zal namelijk zijn overwinning in de Tour wél verdedigen. Of dat geen problemen oplevert? “Zolang we niet tegen elkaar koersen, kunnen we het allebei goed doen”, maakt Thomas zich geen zorgen. Sky lijkt beide renners carte blanche te geven, al schrijft de ploeg echt geschiedenis als Froome zijn vijfde Tour wint. Van het tweetal wordt overigens meer verwacht: beide renners moeten in het voorjaar kunnen meedoen in wedstrijden genre Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.

Verder is het uitkijken naar Kwiatkowski, David De la Cruz, Jonathan Castroviejo en Gianni Moscon. Renners die in de grote rondes (voornamelijk) zijn aangewezen tot knechten, maar veel meer kunnen dan alleen op kop rijden. Dat geldt helemaal voor Kwiatkowski. De Poolse alleskunner richt zich dit jaar op de Ardennenklassiekers, de Tour én het WK in Yorkshire. Met andere woorden: geen Vlaams voorjaar voor Kwiat. Die andere alleskunner, Gianni Moscon, zal wel te zien zijn in Vlaanderen en omstreken. Bovendien zal hij in de Giro d’Italia worden uitgespeeld als één van de speerpunten. De Italiaan richt zich op dagsucces, maar wil zich ook testen als klassementsrenner. Krijgt hij die ruimte, met Bernal als absolute kopman?

Daarnaast is het uitkijken naar de jongere garde, aangevoerd door Egan Arley Bernal (21), Iván Ramiro Sosa (21), Pavel Sivakov (21) en Tao Geoghegan Hart (23). Bij Bernal is de vraag Giro of Tour al beantwoord. De Colombiaan rijdt de Giro. Wees niet verrast mocht het klimtalent dit jaar al een grote ronde winnen. De verwachtingen rondom Sosa en Sivakov zijn wat minder hooggespannen, al zullen beide talenten graag willen schitteren. En kan Brits protegé Hart een extra stap zetten? Tot slot kijken we naar de twee Nederlanders in Britse dienst: Dylan van Baarle en Wout Poels. Van Baarle – die zijn seizoen zal beginnen in Australië – hoopt te presteren in de kasseiklassiekers. “Ik wil graag vroeg aan mijn seizoen beginnen”, zo liet hij weten aan WielerFlits. Poels begint zijn wegcampagne eveneens Down Under. Wat is Sky verder van plan met de Limburger? Een belangrijke rol in de Giro? Of opnieuw meesterknecht in de Tour?

Dylan van Baarle begint zijn seizoen ‘Down Under’ – foto: Marcel Koch

Selectie Team Sky 2019
flag-nl Dylan van Baarle
flag-it Leonardo Basso
flag-co Egan Arley Bernal
flag-es Jonathan Castroviejo
flag-es David De la Cruz
flag-gb Owain Doull
flag-ie Eddie Dunbar
flag-fr Kenny Elissonde
flag-gb Chris Froome
flag-it Filippo Ganna
flag-gb Tao Geoghegan Hart
flag-pl Michał Gołaś
flag-no Kristoffer Halvorsen
flag-co Sébastian Henao
flag-by Vasil Kiryienka
flag-de Christian Knees
flag-pl Michał Kwiatkowski
flag-gb Chris Lawless
flag-it Gianni Moscon
flag-ec Jhonatan Narvaez
flag-nl Wout Poels
flag-it Salvatore Puccio
flag-it Diego Rosa
flag-gb Luke Rowe
flag-ru Pavel Sivakov
flag-co Iván Ramiro Sosa
flag-gb Ian Stannard
flag-gb Ben Swift
flag-gb Geraint Thomas
Totaal: 29 renners


Wielerploegen 2019
flag-nl Jumbo-Visma

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.