Wielerploegen 2019: Wallonie-Bruxelles
foto: Cor Vos
donderdag 31 januari 2019 om 09:00

Wielerploegen 2019: Wallonie-Bruxelles

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle achttien WorldTour-teams aan je voor. Nu die geweest zijn, is het de beurt aan de Belgische en Nederlandse ProContinental-teams. Vandaag met Wallonie-Bruxelles, de Waalse tegenhanger van Sport Vlaanderen-Baloise.

WALLONIE-BRUXELLES
Land: flag-be België
Sponsor: Wallonie-Bruxelles (de Franse gemeenschap van België, Wallonië)
Sinds: 2011 (als Wallonie-Bruxelles en WB Veranclassic Aqua Protect)
UCI-code: WVA
Fietsensponsor: Ridley
Tenue 2019:


WB Aqua Protect Veranclassic in 2018

Hoe goed het bij WB Aqua Protect Veranclassic, zo heette het team de voorbije twee jaar, ook ging in 2016 en 2017, vorig jaar werd een forse stap teruggezet. Teammanager Christophe Brandt heeft er geen moeite mee om 2018 het moeilijkste jaar in het achtjarige bestaan van de ploeg te noemen. Niet alleen sportief, maar ook extra-sportief. Met als absolute dieptepunt uiteraard het tragische overlijden van de amper 23-jarige Jimmy Duquennoy. De jonge, sympathieke Waal overleed op vrijdag 5 oktober bij hem thuis aan een hartaanval.

Maar ook sportief hadden de jongens van WB Aqua Protect Veranclassic er tot dan nog maar weinig van gebakken. In het voorjaar mochten respectievelijk Kenny Dehaes en Justin Jules één keer de handen in de lucht steken. Dehaes zorgde in de zomermaanden voor een derde zege toen hij in de GP de la ville de Pérenchies Emiel Vermeulen en Romain Feillu klopte in een massasprint. Daar bleef het bij.

Dehaes wint in Denain – foto: Cor Vos

Brandt beweert dat zijn team in 2018 een leidersfiguur miste. “Iemand die de ploegmaats oppept als het wat tegenzit. En dat moet meer zijn dan een goede renner.” Met Gregory Habeaux had het team nochtans een voortreffelijke wegkapitein in zijn rangen, maar na hartritmestoornissen nam hij nog in het voorjaar de beslissing om zijn fiets aan de haak te hangen. Ook Kevyn Ista was iemand die in het verleden perfect die taak op zich nam. Maar die werd dan weer een tijdlang achtervolgd door een positieve dopingtest. Uiteindelijk kwam Ista er wel vanaf met een waarschuwing, maar de kopzorgen – hij stond ook een tijd op non-actief – zorgden ervoor dat hij zijn normale taak nooit naar behoren kon vervullen.

Los daarvan haalden de kopmannen niet het niveau dat van hen verwacht werd. Sprinters Jules en Dehaes haalden ongetwijfeld te weinig rendement. Jules blijft – ondanks het feit dat hij ondertussen 32 is – nog steeds zeer wisselvallig. Dehaes werd iets te veel ziek om een constant niveau aan te houden. Ook Eliot Lietaer, die werd aangetrokken om in de Ardennenkoersen te presteren, kende pech. Een zitvlakblessure, een netvliesbreuk en een gebroken ruggenwervel in een week tijd was te veel van het goede. Pas in het najaar kwam Lietaer opnieuw in competitie, maar ook hij kon het tij niet keren. Wie zich wel een paar keer kon manifesteren, was de Luxemburger Alex Kirsch, maar ook hij kon zijn goede prestaties niet omzetten in zeges. Kirsch blijkt immers geen afwerker.

Aantal overwinningen: 3

Belangrijkste resultaten
flag-fr GP de Denain (1.HC) – Winst
flag-fr Circuit Cycliste Sarthe-Pays de la Loire (2.1) – Winst in etappe 1
flag-fr GP de la Ville de Pérenchies (1.2) – Winst
flag-be Binck Bank Tour (2.UWT) – 2e plaats in etappe 3
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne (1.HC) – 5e plaats
flag-be GP Monseré (1.1) – 3e plaats
flag-be GP Mandel-Leie-Schelde (1.1): 3e plaats

Waar won WB Aqua Protect Veranclassic in 2018?


Transfers

Hoofdsponsors Aqua Protect en Veranclassic werden vervangen door Wallonie-Bruxelles, de Waalse regering. Een sponsor zoals Sport Vlaanderen er een is voor Sport Vlaanderen-Baloise, de Vlaamse tegenhanger van Wallonie-Bruxelles. Alleen kan Sport Vlaanderen-Baloise uitsluitend met Vlaamse jongeren werken, terwijl Wallonie-Bruxelles zijn ruime Waalse kern mag aanvullen met niet-Walen.

Zoals… Baptiste Planckaert. Na een avontuur van twee jaar bij WorldTour-team Katusha-Alpecin keert Planckaert terug naar de stal waar hij in 2016 al deel van uitmaakte. De West-Vlaming is ongetwijfeld de belangrijkste inkomende transfer van de ploeg. Daarnaast gaf manager Brandt het vertrouwen aan een aantal jongeren die doorstromen uit opleidingsteam AGO-Aqua Service en trok hij met de Let Emils Liepins en de Est Aksel Nõmmela twee sterke Balten aan.

Een ongelukkige Planckaert in dienst van Katusha-Alpecin – foto: Cor Vos

Maar liefst vier renners van de ploeg (Delfosse, Habeaux, Warnier en Stassen) hingen in de loop, of op het einde van 2018 hun fiets aan de haak. Maxime Vantomme, Christophe Masson en Thomas Deruette werden gewogen en te licht bevonden en Alex Kirsch en Ludwig De Winter zetten dit jaar een stapje hogerop. Vooral het vertrek van Kirsch naar Trek-Segafredo is toch een aderlating voor het team. Brandt ziet de Luxemburger zich wel ontwikkelen tot een prima helper voor John Degenkolb en Jasper Stuyven in de Vlaamse klassiekers. De Winter had nieuwe lucht nodig en hoopt dat zijn verhuis naar Wanty-Gobert hem nog dat tikkeltje beter maakt.

Uit:
flag-be Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex)
flag-be Sébastien Delfosse (stopt)
flag-lu Alex Kirsch (Trek-Segafredo)
flag-be Grégory Habeaux (stopt)
flag-be Antoine Warnier (stopt)
flag-be Julien Stassen (stopt)
flag-be Ludwig De Winter (Wanty-Gobert)
flag-fr Christophe Masson (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole)
flag-be Thomas Deruette (Differdange-GeBa)

flag-be Jimmy Duquennoy †

In:
flag-be Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin)
flag-lv Emils Liepins (ONE)
flag-ee Aksel Nõmmela (BEAT Cycling Club)
flag-lu Tom Wirtgen (AGO-Aqua Service)
flag-be Lionel Taminaux (AGO-Aqua Service)
flag-be Kenny Molly (AGO-Aqua Service)
flag-nl Mathijs Paasschens (Home Solution-Soenens)


Renners voor 2019

Dat hij zijn lessen heeft getrokken uit 2018, vertelde Christophe Brandt ons toen we hem telefonisch raadpleegden vooraleer we dit stuk schreven. “Maar we mogen ook onze taak niet vergeten. Want uiteindelijk zijn we een opleidingsteam en willen we met ons het Waalse wielrennen een boost geven. Daarom ook gaan we in de toekomst nog nauwer samenwerken met ons U23-team (vorig jaar AGO-Aqua Service, red). Het is geen toeval dat beide ploegen vanaf dit jaar dezelfde naam én hetzelfde shirt dragen.”

Baptiste Planckaert wordt in principe dé voortrekker van de ploeg. Op hem wordt niet alleen gerekend voor het winnen van wedstrijden, hij kan zich ook ontwikkelen tot de leidersfiguur die het team in 2018 zo miste volgens Brandt. Planckaert is ondertussen 30 en deed dankzij zijn passage bij Katusha-Alpecin ervaring op het allerhoogste niveau op. Daarnaast verwacht Brandt ook dat Kenny Dehaes en Eliot Lietaer op een hoger niveau presteren. Lietaer zou op stage een bijzonder gemotiveerde indruk nagelaten hebben.

Eliot Lietaer – foto: Cor Vos, archief

Tot slot verwacht Brandt ook wel wat van Liepins en Nõmmela. De teammanager zag de twee meermaals aan het werk toen hij zijn eigen belofterenners ging scouten. Nõmmela is net 24, maar reed vorig jaar wel top vijf in de Antwerp Port Epic, de Heistse Pijl en de GP Jef Scherens. Liepins is twee jaar ouder, maar won in 2018 – in het shirt van ONE – wel vijf wedstrijden, waaronder de Heistse Pijl en een rit en het eindklassement in de Baltic Chain Tour, waar hij in het klassement WorldTour-renner Ramunas Navardauskas aftroefde. Ook in de Tour de Yorkshire en de Tour of Britain hield de Let zich goed staande. “En op het EK in Glasgow maakte hij deel uit van de ontsnapping met Trentin, Van der Poel en Van Aert”, weet Brandt goed. “Twee ronden van het einde zat zijn EK er op na een lekke band, maar hij handhaafde zich tot dan wel tussen de favorieten. Het is een puncheur die zomaar een van de verrassingen van 2019 kan worden.”

En wie is toch die Nederlander? Lees hier een interview met teammanager Brandt over de jonge Nederlander Mathijs Paasschens.


Selectie Wallonie-Bruxelles 2019
flag-be Kenny Dehaes
flag-be Kevyn Ista
flag-fr Justin Jules
flag-lv Emils Liepins
flag-be Eliot Lietaer
flag-be Kenny Molly
flag-be Julien Mortier
flag-ee Aksel Nõmmela
flag-nl Mathijs Paasschens
flag-be Dimitri Peyskens
flag-be Baptiste Planckaert
flag-be Ludovic Robeet
flag-be Franklin Six
flag-ch Lukas Spengler
flag-be Lionel Taminaux
flag-lu Tom Wirtgen
Totaal: 16 renners

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
31 januari 2019 09:37
Die combinatie Liepens-Nommela zou wel eens goed kunnen werken. Beiden snel ... die gaan in de kleinere koersen wel hun ritje pakken. En hup Peyskens: terug naar dat niveau van 2017, man !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.