Wielerploegen 2020: Lotto Soudal

Wielerploegen 2020: Lotto Soudal

foto: Cor Vos

dinsdag 7 januari 2020 om 20:05

Voorafgaand aan het nieuwe wielerseizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor in de serie Wielerploegen 2020. In deze aflevering kijken we naar Lotto Soudal, de Belgische ploeg van onder meer Tim Wellens, Philippe Gilbert en Caleb Ewan.

LOTTO SOUDAL 2020
Land: flag-be Lotto Soudal
Sponsor: Nationale loterij (Lotto) en bouwfabrikant (Soudal)
Sinds: 1985 (Lotto-Adecco, Lotto-Domo, Davitamon-Lotto, Silence-Lotto, Omega Pharma-Lotto, Lotto Belisol)
UCI-code: LTS
Fietsensponsor: Ridley
Tenue 2020:

foto: Cor Vos


Het jaar van Lotto Soudal

Lotto Soudal kende op sportief vlak een redelijk goed 2019. Het Belgische WorldTour-team deed in (bijna) alle wedstrijden mee om de zegeruikers en boekte de 22 seizoenszeges op een hoog niveau. Maar toch zal 2019 als een gitzwart jaar de boeken in gaan. Op 5 augustus 2019 kwam Bjorg Lambrecht na een valpartij in de derde etappe van de Ronde van Polen om het leven. De wielerwereld rouwde daarna mee met Lotto Soudal om het overlijden van het grote talent, die in het voorjaar nog vierde werd in de Waalse Pijl en zesde in de Amstel Gold Race.

Bjorg Lambrecht – foto: Cor Vos

Het wrange daarna – en tegelijkertijd ook het mooie – van de wielersport, is dat de koers ‘gewoon’ weer doorgaat. De vierde etappe in de Ronde van Polen werd uiteraard geneutraliseerd, maar na het rouwen werden weer prestaties verwacht van het team van manager John Lelangue. Die prestaties kwamen er ook in het restant van het seizoen. Na het overlijden van Lambrecht wist Lotto Soudal namelijk nog vijf keer te winnen.

De machtige solo van Jelle Wallays in Parijs-Tours was misschien wel het hoogtepunt van het naseizoen, maar ook de etappezege van Tim Wellens in de BinckBank Tour (nota bene de week na de Ronde van Polen) mocht er zijn, evenals de nipte zege van Caleb Ewan in de Brussels Cycling Classic. De verrassende achtste plaats van de 28-jarige Noor Carl Frederik Hagen in de Ronde van Spanje was dan weer een ander lichtpuntje.

Jelle Wallays op weg naar de zege in Parijs-Tours – foto: Cor Vos

Maar wie het sportieve seizoen van Lotto Soudal wil typeren, komt niet uit bij het naseizoen. Je moet het namelijk zoeken bij Victor Campenaerts, Caleb Ewan, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Thomas De Gendt. Zij maakten voornamelijk in de maanden vóór augustus het mooie weer voor de wit-rood-hemden, met een aantal fraaie overwinningen en dito prestaties.

De 25-jarige Ewan sierde voornamelijk de Giro d’Italia en de Tour de France. In 2019 vestigde The Pocket Rocket zich definitief tussen de wereldtop. Twee ritzeges in de Giro en drie dagsuccessen in de Tour zorgden ervoor dat Ewan met zijn sprinttrein (bestaande uit Jasper De Buyst en Roger Kluge) vandaag de dag misschien wel te boek staat als de beste ter wereld. Tien van de 23 overwinningen kwamen in 2019 uit de benen van de Australiër.

Caleb Ewan was de zegekoning van de Tour de France – foto: Cor Vos

De zeges van Ewan in de grote rondes gelden als hoogtepunten van 2019, maar ook Campenaerts en De Gendt zorgden voor beklijvende sportmomenten. Tijdrijder Campenaerts verbrak op 16 april 2019 in het Mexicaanse Aguascalientes het werelduurrecord, terwijl Thomas De Gendt met zijn straffe stoot in de Tour de France (hij bleef in z’n dooie eentje een jagend peloton met louter kleppers voor) voor kippenvel zorgde bij menig sportliefhebber.

Tim Wellens en Tiesj Benoot waren de andere twee uithangborden van Lotto Soudal voor aanvang van het seizoen 2019. Zij moesten voor resultaten zorgen in het Vlaamse- en Ardense werk. In tegenstelling tot Ewan, Campenaerts en De Gendt wisten zij de grote vis niet binnen te hengelen. De koers animeerden zij echter opnieuw.

Wellens kende met drie overwinningen in Spanje, een derde plaats in de Omloop het Nieuwsblad en een derde plaats in de Brabantse Pijl zeker geen slecht voorjaar, maar een écht grote zege bleef wederom uit. Benoot zocht na zijn overwinning in de Strade Bianche 2018 afgelopen jaar naar een nieuwe overwinning van formaat, maar vond iets anders. Hij stuitte met een vierde plaats in de Ronde van Zwitserland op groteronde-potentieel.

Tiesj Benoot eindigde vierde in de Ronde van Zwitserland – foto: Cor Vos

De conclusie luidt dat Lotto Soudal zich het gehele jaar door liet zien. Van de Tour Down Under in januari met Ewan, tot de Tour of Guangxi in oktober met Hagen. De pijn van het verlies van de Koning van Knesselare zal het succesvolle jaar echter voor altijd overschaduwen. Bjorg Lambrecht is onlosmakelijk verbonden aan 2019.


Aantal overwinningen: 23

Belangrijkste resultaten:
flag-nr1 flag-fr Vier ritzeges Tour de France
flag-nr1 flag-it Twee ritzeges Giro d’Italia
flag-nr1 flag-es Ritzege Volta a Catalunya
flag-nr1 flag-it Ritzege Tirreno-Adriatico
flag-nr1 flag-nl Ritzege BinckBank Tour
flag-nr1 flag-fr Parijs-Tours
flag-nr2 flag-fr Bretagne Classic-Ouest France
flag-nr2 flag-de Cyclassics Hamburg
flag-nr2 flag-au Cadel Evans Great Ocean Road Race
flag-nr2 flag-be Baloise Belgium Tour
flag-nr3 flag-be Omloop Het Nieuwsblad
flag-nr3 flag-nl BinckBank Tour
4e flag-ch Ronde van Zwitserland


Transfers

Lotto Soudal is in 2020 onderhevig aan een kleine gedaantewisseling. Daar waar er twee kopmannen vertrokken, werden twee nieuwe kartrekkers in huis gehaald. Philippe Gilbert en John Degenkolb zijn in 2020 namelijk te bewonderen in het tenue van Lotto Soudal. Tiesj Benoot en Victor Campenaerts kiezen voor een andere weg.

Philippe Gilbert op trainingskamp met zijn nieuwe team – foto: Cor Vos

Gilbert en Degenkolb zijn de grote namen die zijn binnengehaald voor het aankomende seizoen. Zij moeten direct voor prestaties zorgen in de klassiekers. De overstap van Gilbert is gevoelig. De 37-jarige Waal komt over van Deceuninck-Quick-Step, waar hij geen uitzicht had op een meerjarig contract om zijn Strive for Five (tenminste één overwinning in alle monumenten; alleen Milaan-San Remo ontbreekt nog op zijn palmares) te voltooien.

Lotto Soudal bood Gilbert die kans wel en dus werd de deal – voor liefst drie seizoenen! – beklonken. De 30-jarige Degenkolb komt dan weer over van Trek-Segafredo en heeft voor twee jaar getekend. De Duitser zal bij Lotto Soudal een van de sterkhouders in de klassiekerkern zijn, terwijl Degenkobl ook als sprinter in te zetten is. Naast Gilbert en Degenkolb werden nog vijf coureurs naar het team van Lelangue gehaald.

Klimmer Steff Cras (23) keert na twee jaar Katusha-Alpecin weer terug bij Lotto Soudal, waarvoor hij eerder in de opleidingsploeg uitkwam. Kobe Goossens (23) werd niet geheel verrassend overgeheveld vanuit diezelfde opleidingsploeg, terwijl de transfers van Jon Dibben (Madison Genesis), Stefano Oldani (Kometa) en Matthew Holmes (Madison Genesis) dan weer wat verrassender waren.

Campenaerts maakt de overstap naar NTT – foto: Cor Vos

Aan de andere kant vertrokken acht coureurs, waarvan enkelen lange tijd gezien werden als het meubilair van Lotto Soudal. Benoot vertrok naar Team Sunweb om de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten, terwijl voor Campenaerts met de komst van Gilbert en Degenkolb geen budget meer binnen de ploeg was.

Maxime Monfort hangt na vijf dienstjaren bij het Belgische WorldTour-team zijn fiets aan de wilgen, terwijl voor Jelle Vanendert na dertien jaar dienstverband ook geen plaats meer was. Hij vervolgt zijn carrière bij Bingoal-Wallonie Bruxelles. Jens Keukeleire (EF Education First), Adam Blythe (stopt), Enzo Wouters (Tarteletto-Isorex) en Lawrence Naesen (AG2R La Mondiale) zijn de laatste vertrekkenden.

UIT
flag-be Maxime Monfort (stopt)
flag-be Tiesj Benoot (Team Sunweb)
flag-be Jens Keukeleire (EF Education First)
flag-be Jelle Vanendert (Wallonie-Bruxelles)
flag-gb Adam Blythe (stopt)
flag-be Victor Campenaerts (NTT)
flag-be Enzo Wouters (Tarteletto-Isorex)
flag-be Lawrence Naesen (AG2R La Mondiale)

IN
flag-be Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step)
flag-de John Degenkolb (Trek-Segafredo)
flag-gb Jon Dibben (Madison Genesis)
flag-be Steff Cras (Katusha-Alpecin)
flag-it Stefano Oldani (Kometa)
flag-gb Matthew Holmes (Madison Genesis)
flag-be Kobe Goossens (Lotto Soudal U23)


Ambities voor 2020

Wie naar de selectie van Lotto Soudal voor 2020 kijkt, kan twee duidelijke ambities herleiden. Het WorldTour-team wil scoren in de sprints én in de klassiekers. Caleb Ewan is natuurlijk de man die men uitspeelt in de sprints, terwijl John Degenkolb, Philippe Gilbert en Tim Wellens de coureurs zijn die kastanjes uit het vuur moeten halen in de klassiekers.

Het eerste grote doel van het team is Milaan-San Remo. Natuurlijk hoopt Gilbert daar zijn Strive for Five te completeren, maar er zijn meerdere coureurs binnen Lotto Soudal die hun ambities hebben in het Italiaanse monument. Met Degenkolb heeft Lotto Soudal namelijk ook een oud-winnaar van La Primavera binnen de gelederen. Spurtbom Ewan hoopt er in de finale nog bij te zitten, terwijl Wellens altijd gevaarlijk is.

Degenkolb wint Milaan-San Remo in 2015 – foto: Cor Vos

Degenkolb en Gilbert zijn vervolgens de speerpunten voor het Vlaamse voorjaar. Zij worden in de Ronde van Vlaanderen vergezeld door Wellens, die net als andere jaren weer wordt uitgespeeld in de Waalse klassiekers. Ewan heeft in het voorjaar dan weer doelen gemaakt van de Driedaagse Brugge-De Panne en de Scheldeprijs.

Daarna wil Lotto Soudal ook wederom haar stempel drukken op de grote rondes. Met Ewan wil de ploeg net als vorig jaar etappezeges boeken in de Giro d’Italia en Tour de France. In beide rondes krijgt de Australiër bijval van Wellens en ook De Gendt, die zichzelf beiden ten doel hebben gesteld om ritten te kapen.

Gaat Thomas De Gendt dit jaar opnieuw een Touretappe winnen? – foto: Cor Vos

Het is duidelijk dat Lotto Soudal momenteel een coureur mist om goede klassementen te rijden in wedstrijden van een week en in de grote rondes. Het is afwachten of de 28-jarige Carl Frederik Hagen zijn prestatie van vorig seizoen kan verbeteren of kan evenaren. Anders zal het met Steff Cras, Kobe Goossens en vooral Harm Vanhoucke nog een aantal jaar moeten wachten voordat het serieuze klassementen kan gaan rijden.

Selectie Lotto Soudal voor 2020
flag-be Sander Armée
flag-be Steff Cras
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Thomas De Gendt
flag-de John Degenkolb
flag-be Stan Dewulf
flag-gb Jonathan Dibben
flag-au Caleb Ewan
flag-be Frederik Frison
flag-be Philippe Gilbert
flag-be Kobe Goossens
flag-no Carl Fredrik Hagen
flag-au Adam Hansen
flag-gb Matthew Holmes
flag-dk Rasmus Iversen
flag-de Roger Kluge
flag-be Nikolas Maes
flag-pl Tomasz Marczyński
flag-be Rémy Mertz
flag-it Stefano Oldani
flag-be Gerben Thijssen
flag-be Tosh Van der Sande
flag-nl Brian van Goethem
flag-be Brent Van Moer
flag-be Harm Vanhoucke
flag-be Jelle Wallays
flag-be Tim Wellens
Totaal: 27 renners

Dit artikel delen:

1 Reactie

Udo_Bölts 8 januari 2020 om 15:10

edit wf: dank, aangepast

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.