Wielerploegen maken zich geen zorgen na nieuwe coronawetgeving in Frankrijk
foto: Cor Vos
dinsdag 18 januari 2022 om 11:40

Wielerploegen maken zich geen zorgen na nieuwe coronawetgeving in Frankrijk

Wielrenners die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus, mogen straks niet deelnemen aan wielerkoersen op Franse bodem. Het wetsvoorstel om de vaccinatiepas in te voeren, werd maandag goedgekeurd door het Franse parlement. Ploegen als Lotto Soudal en Quick-Step-Alpha Vinyl maken zich geen zorgen. “We hadden dit zien aankomen. We zijn voorbereid”, klinkt het.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Deze week is in Frankrijk een nieuwe wet aangenomen die vraagt om een vaccinatiebewijs op tal van locaties, waaronder sportwedstrijden. Wat de wielersport betreft, kan de nieuwe wet wielrenners die zich niet hebben laten vaccineren in de problemen brengen bij koersen als Parijs-Nice, Parijs-Roubaix, het Critérium du Dauphiné en de Tour de France.

Over goed twee weken begint het Franse wielerseizoen met de GP La Marseillaise. Deze wedstrijd heeft dan ook de primeur: renners die niet zijn ingeënt, mogen niet starten. Geeft dit een probleem voor de coureurs en ploegen? Bij Jumbo-Visma (de ploeg van Wout van Aert), Lotto Soudal en Quick-Step-Alpha Vinyl is er alvast geen paniek. “We hoeven geen plannen te wijzigen”, laat Ard Bierens, de woordvoerder van Jumbo-Visma, weten aan Het Laatste Nieuws.

Proactieve aanpak 
Bierens: “Iedereen die voor die koersen voorzien was, voldoet aan de Franse voorwaarden.” Dit is ook het geval binnen het kamp van Quick-Step-Alpha Vinyl. “We hebben alles van kortbij opgevolgd en waren voorbereid op verschillende scenario’s”, aldus teamarts Toon Cruyt. “We hebben wat haast gemaakt de voorbije maanden en hebben alle renners en het personeel dat de klassieke campagne doet een tweede keer gevaccineerd.”

Bij Lotto Soudal houden ze ook alles nauwlettend in de gaten. “Er zijn heel wat wedstrijden in Frankrijk, dus veel renners en personeel zijn betrokken, maar onze artsen verwachten geen grote problemen”, klinkt het bij monde van woordvoerder Thijs Roelen. Bondsdokter Kris Van der Mieren geeft de Belgische teams een compliment voor de proactieve aanpak. “Ik weet niet of het overal zo is. Ik kan me voorstellen dat ze bij een aantal ploegen plots wel met een probleem zitten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.