Wielertransfers 2016: Txurruka, Topsport Vlaanderen-Baloise, Skujins, Bonifazio…
foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015
zondag 9 augustus 2015 om 10:30

Wielertransfers 2016: Txurruka, Topsport Vlaanderen-Baloise, Skujins, Bonifazio…

De transfermarkt is open en de eerste handtekeningen mogen officieel gezet worden. Toch gaan er nog steeds geruchten rond over wie waar naartoe gaat. Verlengt een renner zijn contract, of zoekt hij andere oorden op? WielerFlits zet de laatste geruchten en definitieve overstappen op een rijtje in het transferoverzicht.

Amets Txurruka
De kogel is door de kerk. Amets Txurruka maakt de overstap van Caja Rural-Seguros RGA naar Orica-GreenEDGE. De 32-jarige Spanjaard moet voor meer ervaring zorgen in de bergen. “Ik ben de mensen bij Caja Rural-Seguros RGA erg dankbaar, maar de overstap naar Orica-GreenEDGE is een once in a lifetime kans die ik niet kon missen”, vertelt hij in het persbericht van de Australische ploeg. Txurruka zal een belangrijke rol gaan spelen in dienst van de broers Yates en Esteban Chaves.

Amets Txurruka - foto: Sirotti

Amets Txurruka – foto: Sirotti

Bryan Coquard
Europcar heeft nog steeds geen sponsor gevonden voor het komende jaar, en manager Jean-René Bernaudeau verklaart zijn renners na 15 augustus vogelvrij als dan nog geen geldschieter gevonden is. Alle andere Franse ploegen wachten de verrichtingen rondom de groene formatie af. Het Nieuwsblad meldt dat Bryan Coquard niet hoeft te vrezen voor zijn toekomst. De sprinter staat nadrukkelijk in de belangstelling van Etixx-Quick-Step als toekomstig opvolger van Mark Cavendish.

Topsport Vlaanderen-Baloise
Elk jaar weer moet de ploeg van Walter Planckaert renners afstaan aan grote ploegen. Voor de plekken die vrijgekomen zijn, wordt dan weer een blik Vlaamse talenten opengetrokken. Na Edward Theuns (Trek Factory Racing) en Jelle Wallays (gelinkt aan Lotto Soudal) lijken volgens Het Nieuwsblad ook Oliver Naesen en Victor Campenaerts op weg naar de WorldTour. Lotto Soudal heeft interesse in het tweetal.

Ter vervanging zingt de naam van Maxime Farazijn al enige tijd rond. De zoon van oud-prof Peter Farazijn is nog maar 21 jaar oud en rijdt nu voor EFC-Etixx. Ook in de opleidingsploeg van Lotto Soudal probeert Topsport Vlaanderen-Baloise renners over te halen om naar hen te komen. Met onder meer Aimé De Gendt, Laurens De Plus, Kenneth Van Rooy en Dries Van Gestel zijn onderhandelingen gaande.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Fortuneo-Vital Concept
Met Steven Tronet heeft de opvolger van Bretange-Séché Environnement al een grote vis beet voor 2016. Emmanuel Hubert, de ploegmanager, is daar uitermate tevreden mee. “Hierdoor hebben wij zeker een halfjaar de Franse kampioen in de gelederen”, vertelt hij aan Le Telegramme. Niet alleen Tronet rijdt volgend seizoen bij de Franse ploeg, ook Eduardo Sepulveda doet dat. De Argentijnse klimmer heeft zijn contract met twee jaar verlengd.

Ook zijn er contacten gelegd met Julien Loubet (Marseille 13 KTM). De kans op de komst van Sylvain Chavanel lijkt klein. Daarnaast is Baptiste Planckaert van Roubaix Lille Métropole al een contract aangeboden door de ProContinentale ploeg. De Belg geniet ook interesse van FDJ, maar heeft nog nergens getekend.

Toms Skujins
Begin dit jaar behaalde Toms Skujins (Hincapie) zijn eerste profzege. De Let zegevierde solo in de derde etappe van de Tour of California (2.HC), reed zich hierdoor in de leiderstrui en wist deze drie dagen vast te houden. Deze prestatie is niet onopgemerkt gebleven. Volgens CafeRoubaix zijn drie ploegen geïnteresseerd in de 24-jarige renner. BMC, Tinkoff-Saxo en UnitedHealthcare lijken te gaan strijden om zijn handtekening.

Niccolo Bonifazio - foto: Sirotti

Niccolo Bonifazio – foto: Sirotti

Niccolo Bonifazio
Trek Factory Racing lijkt aan het langste eind te trekken wat betreft Niccolo Bonifazio. Lampre-Merida wilde hoe dan ook de contracten van de jonge Italiaanse renners verlengen, maar moet toch het onderspit delven. Dit meldt Het Nieuwsblad. De pas 21-jarige spurter, die al zeven profzeges heeft geboekt, zal bij de Amerikaanse ploeg van Bauke Mollema tot eind 2017 tekenen. Eerder al werd Edward Theuns aangetrokken door Trek Factory Racing. Stijn Devolder kan rekenen op een contractverlenging met één jaar, aldus de Belgische krant.

David Boucher
Het hing al even in de lucht, maar David Boucher verlaat de gelederen van FDJ. De tot Belg genaturaliseerde Fransman is 35 lentes jong en komt al sinds 2011 uit voor de equipe van Marc Madiot. Daarvoor kwam hij uit voor Omega Pharma-Lotto, Landbouwkrediet, Unibet.com en Mrbookmaker.com-Sportstech. Over de reden lacht Boucher op zijn Twitter: “Ik heb geen klachten gehad over mijn werk. Dus waarom?”

Shara Gillow
Na eerder al Anna van der Breggen een jaar langer aan zich verbonden te hebben, heeft Rabo-Liv nu ook Shara Gillow beloond met een nieuw contract. De 27-jarige Australische rijdt haar eerste seizoen in dienst van de Nederlandse ploeg. In 2011 maakte ze haar debuut namens Bizkaia-Durango, waarna ze drie seizoenen koerste namens Orica-AIS in eigen land. Op haar Twitter zegt Gillow zich thuis te voelen bij de oranje formatie. “Deze meiden zijn een soort familie geworden”, schrijft ze.

Naast Van der Breggen en Gillow liggen ook wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot, Roxane Knetemann, Jeanne Korevaar en Katarzyna Niewiadoma al vast voor 2016 bij Rabo-Liv.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2015 10:52
Lijkt me dat Danny van Poppel vertrekt dan met de komst van Bonifazio.
9 augustus 2015 10:54
Laurens De Plus blijft normaal gezien bij Lotto-Soudal u23
Van Gestel zou idd interesse hebben van Topsport, Van Rooy zou mogen hopen op een contract bij Lotto-Soudal world tour, net zoals Frison
Daarnaast hebben de Gendt en Farazijn al getekend!
9 augustus 2015 11:12
@Thoin Zou inderdaad heel vreemd zijn moest Lotto De Plus laten gaan. Doet het meer dan uitstekend bij de beloften en ben benieuwd naar zijn prestatie in de Ronde van de Toekomst. Van Rooy mag tekenen. Frison zou ik ook maar raar vinden aangezien die gewoon te kort komt.
9 augustus 2015 12:21
Bonifazio na Van Poppel en Stuyven het derde sprinttalent bij Trek, wat is de visie daar?
9 augustus 2015 13:01
@ss: +Theuns
9 augustus 2015 13:18
@Sammysosa, niet vergeten dat deze allemaal op hun manier ook geschikt lijken voor klassiek werk, iets waar Trek meer dan geïnteresseerd in is.
9 augustus 2015 13:31
@Rosencrantz; Theuns ook idd!
@NairoQ: akkoord, maar gaan die mannen in een massasprint dan in elkaars trein zitten of snoepen ze een plekje op? We zien bij Lampre hoe goed het werkt, met drie sprinters aan de start staan.

Ik neem aan dat Trek ook meer dan geïnteresseerd in etappeoverwinningen in grote rondes is, dacht dat dat ook de reden was dat Danny er ging rijden en nu zie ik dat een beetje ondergesneeuwd raken.
9 augustus 2015 13:50
@Sammysosa
Van Poppel heeft een aflopend contract he, dus je bent nog iets te voorbarig.
9 augustus 2015 14:39
Verder denk ik noet dat de kansen van een sprinter gehypothekeerd worden door de aanwezigheid van een andere in dezelfde ploeg. Integendeel, werkt zelfs positief denk ik. Maar het gebeurt natuurlijk vaker dat ploegen met 1 topper winnen dan ploegen met 3 subtoppers, aangezien het uiteindelijk vooral van de sterkte van de sprinter zelf afhangt vind ik.
9 augustus 2015 15:15
Mooi dat Skujins prof zal worden.

Ik vind TopsportVlaanderen-Baloise een mooie ploeg, maar je moet als jongere kijken wat het beste is voor je ontwikkeling. Laurens De Plus is een klassementsrenner, maar welke wedstrijden die hem heel goed liggen gaat zou hij bij TSV kunnen rijden? Ronde van Slovenië, Turkije, Coppi e Bartali en een aantal heuvelklassiekers.
9 augustus 2015 15:47
Txurruka terug in de World Tour is genoeg reden voor feest :)
9 augustus 2015 15:56
Super voor Toms Skuins.
Wat een zege had die gast in California.
Prachtig was dat.
Ook een compliment voor die ploeg Hincapie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.