Wielertransfers 2016: Wallays, Mohoric, Selig, Belletti, IAM Cycling…
foto: Sirotti
dinsdag 29 september 2015 om 19:00

Wielertransfers 2016: Wallays, Mohoric, Selig, Belletti, IAM Cycling…

Met de afsluiting van het WK in Richmond is het wielerseizoen dan toch echt bijna voorbij. Dat betekent overigens niet dat alle renners al weten hoe hun toekomst eruit gaat zien. Veel ploegen zijn nog volop bezig met het samenstellen van de ideale selectie. Omdat niet elke transfer zoveel aandacht krijgt als die van Mark Cavendish naar Dimension Data, zet WielerFlits de overige ontwikkelingen keurig op een rij.

Jelle Wallays
Als een verrassing kwam het niet, maar het is nu eindelijk definitief. Jelle Wallays rijdt de komende twee seizoenen voor Lotto Soudal. De 26-jarige Belg hoopte vorig jaar na zijn winst in Parijs-Tours al op een contract bij een WorldTour-ploeg, maar dat bleek er toen niet in te zitten. Deze keer was er aan belangstelling geen gebrek. Ook Etixx-Quick-Step en Trek Factory Racing toonden interesse in de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise.

Lotto Soudal
Er kwam deze week meer nieuws uit de koker bij Lotto Soudal, zoals de contractenverlengingen van Sander Armée en Gert Dockx. Voor Dockx wordt het zijn zesde seizoen bij de ploeg, Armée begint aan zijn derde jaar. Een andere oudgediende is er volgend seizoen niet meer bij. Kenny Dehaes gaat aan de slag bij Wanty-Groupe Gobert. Boris Vallée verruilt op zijn beurt Lotto Soudal voor het Franse Fortuneo-Vital Concept.

Matej Mohoric

Matej Mohoric – Foto: Sirotti

Matej Mohoric
Lampre-Merida bracht de komst van Matej Mohoric officieel naar buiten. Zoals manager Giuseppe Saronni eerder al aankondigde tekent de oud-wereldkampioen bij de beloften (2013, Florence) en de junioren (2012, Valkenburg) een contract voor twee seizoenen. Mohoric, die overkomt van Cannondale-Garmin, is na Marko Kump de tweede Sloveense aanwinst voor volgend seizoen.

Rüdiger Selig
Rüdiger Selig rijdt volgend jaar voor een ploeg uit eigen land. De 26-jarige Duitser verlaat Katusha om aan de slag te gaan bij Bora-Argon 18. Daar wordt van hem verwacht dat hij de sprints aan gaat trekken voor Sam Bennett en Phil Bauhaus. In sommige koersen mag hij ook voor zijn eigen kansen gaan.

Louis Verhelst- Foto: Sirotti

Louis Verhelst- Foto: Sirotti

Louis Verhelst
Na een seizoen vol pech is er voor Louis Verhelst geen plaats meer bij Cofidis. Een niveau lager krijgt de 25-jarige Belg bij Roubaix Lille Métropole de kans om zich terug te knokken. Verhelst zag dit seizoen door een val in de Scheldeprijs en een hardnekkig virus grotendeels mislukken.

Leigh Howard – Foto: Sirotti

IAM Cycling
Bij IAM Cycling was het opvallend rustig, maar nu zijn dan toch de drie eerste versterkingen voor volgend seizoen onthuld. Leigh Howard, Vegard Stake Laengen en Oliver Naesen komen de Zwitserse ploeg versterken. Naast de eerder aangekondigde komst van de 25-jarige Australiër van Orica-GreenEDGE, komt de Noor (26) van Team Joker en de Belg (25) van Topsport Vlaanderen-Baloise.

Cult Energy-Stölting Group
Ook bij Cult Energy-Stölting Group krijgt de selectie voor volgend seizoen steeds meer vorm. De fusieploeg, die gaat uitkomen op ProContinentaal niveau, legde de Deen Alexander Kamp voor twee jaar vast. Het 21-jarige talent werd afgelopen week op het WK vijfde in de wegwedstrijd voor beloften. Ook de 19-jarige Sven Reutter (die al reed voor Team Stölting) tekende een contract voor twee jaar.

Manuel Belletti - Foto: Sirotti

Manuel Belletti – Foto: Sirotti

Manuel Belletti
Manuel Belletti heeft het nog prima naar zijn zin bij Southeast. De 29-jarige Italiaan, ritwinnaar in de Giro van 2010, blijft twee jaar langer aan de Italiaanse ProContinentale ploeg verbonden. Ook Tony Hurel blijft koersen in eigen land. De 27-jarige Fransman rijdt volgend jaar voor Direct Energie, de opvolger van zijn huidige ploeg Europcar.

Jure Golcer
Voor Jure Golcer is aan het eind van zijn carrière de cirkel rond. De inmiddels 38-jarige Sloveen, kampioen van zijn land in 2006, gaat rijden voor Adria Mobil. Voor die ploeg (destijds nog Perutnina Ptuj-Krka Telekom) was hij in 2002 ook zijn profloopbaan begonnen.

Jonathan Breyne
Een nieuwe ploeg voor Jonathan Breyne. De 24-jarige Belg zette zijn handtekening onder een contract bij het continentale Veranclassic. De naam van Breyne doet bij veel wielervolgers een belletje rinkelen. Hij zorgde eind 2013 voor geschokte reacties toen hij zelfmoord probeerde te plegen na een positieve test op clenbuterol. Gelukkig mislukte de zelfmoordpoging en werd de renner later ook nog eens vrijgesproken van dopinggebruik door de UCI.

Jasper Ockeloen

Jasper Ockeloen (links)

Nederlandse continentale ploegen
Jasper Ockeloen rijdt ook volgend seizoen voor Parkhotel Valkenburg. De ploegleiding was met name tevreden over zijn optreden in meerdaagse wedstrijden en beloonde hem daarvoor met een contractverlening voor één jaar. Maarten van Trijp verkast van het Rabobank Development Team naar Metec-TKH. Het 21-jarige talent werd dit seizoen achtervolgd door pech. Zo brak hij twee vingers en moest hij een knieoperatie ondergaan.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
29 september 2015 19:07
Dikke transfer voor Cult-Stoelting met Kamp, mooi!
29 september 2015 19:12
Verrassend en jammer dat Ockeloen niet een stapje hogerop heeft kunnen vinden.
29 september 2015 19:26
Super versterking voor Lotto is Wallays! Een mooie ondersteuning voor Roelandts en Benoot die dat verdienden, en Wallays is zelf iemand die ook kan winnen. Dat gaat een mooi blok worden in de kasseienklassiekers!

Boris Vallée heeft best een aardige ontwikkeling doorgemaakt dit jaar, maar hij gaat bij Fortuneo meer zijn kansen krijgen in de sprint.
29 september 2015 20:07
Geweldig dat Breyne weer een ploeg heeft. Toch een jaar kwijt door die heksenjacht van de dopinginstanties.
29 september 2015 20:10
@Hakkie2
He Hakkie! Ben je weer terug?
29 september 2015 21:01
@Redactie
Theo Bos heeft ook een jaar bijgetekend bij TDD.

Fairly heeft 1 jaar bijgetekend bij Giant.
29 september 2015 21:03
@TeamNL: nee, hoor. Hij heeft vorig jaar gewoon voor 2 jaar getekend.
29 september 2015 21:31
Veelal 'moves in de marge'. Wat Wallys' rol binnen Lotto wordt is natuurlijk niet helemaal helder maar ik zie hem vooralsnog de kopmanstrijd niet winnen daar. Ik acht Benoot (volgend jaar al boven de rest?), Roelandts en Gallopin hoger in wat het klassieke werk betreft. Een sterke extra kracht is het zeker en ook nog eens multifunctioneel inzetbaar in de koers, mooie aankoop voor Lotto.
Mohoric zal bij Lampre denk ik wel wat meer op zijn plaats zijn dan bij Garmin (waarom droppen ze hem?), ik denk dat die eens een jaar lekker op ritten moet gaan jagen zonder verdere taken, dat talent gaat er vast uitkomen.
29 september 2015 21:34
@Romans: volgens mij wil Vaughters alle Cannondale-Italianen er weer uit hebben, net als toen met de Cervelo renners. Vaughters heeft ze alleen overgenomen omdat ze nog een contract hadden bij Cannondale. Alleen Moser heeft nog een doorlopend contract. (Er moeten ook wat renners weg als je er zoveel haalt)
Hoewel ik Formolo en Koren wel zou houden.
29 september 2015 21:49
Blij dat het terug goed gaat met Breyne en dat hij een ploeg gevonden heeft.
29 september 2015 21:58
Nou, ik ga in ieder geval hard lachen wanneer Mohoric volgend jaar als een speer gaat en Formolo laten gaan zou helemaal een klasseblunder zijn.
29 september 2015 22:26
Iemand enig idee waar Primoz Roglic heen gaat?
29 september 2015 22:33
@romans vainsteins
Volgens mij is Vaughters groot fan van Formolo, zag hem als toekomstig Giro-winnaar... al zegt hij wel van al zijn renners dat ze in de toekomst helemaal geweldig worden.
29 september 2015 22:50
Iedereen ik heb slechte nieuws Mauro Santambrogio stop met profesioneel wielrennen
29 september 2015 22:51
@Redactie
Kunnen jullie daar niet een bericht van maken?
29 september 2015 22:53
Wat zal hij gemist worden.
30 september 2015 12:52
Vreemd dat Vallee weggaat maar zal nu Romain Feillu daar weggaat wel zijn kansen krijgen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.