Wielertransfers 2019: Astana, Adria Mobil, Arnaud Gérard, Mario González
Grivko vertrekt bij Astana. foto: Sirotti
dinsdag 13 november 2018 om 13:30

Wielertransfers 2019: Astana, Adria Mobil, Arnaud Gérard, Mario González

In de rubriek Wielertransfers zet WielerFlits de laatste geruchten en bevestigingen op een rijtje. Met vandaag Astana, Arnaud Gérard, Euskadi-Murias en nieuws uit het vrouwenwielrennen.

Astana neemt afscheid van tien renners
In totaal zullen tien huidige renners van Astana volgend jaar niet meer in het lichtblauwe tricot van de Kazachse ploeg uitkomen. Nieuw daarbij zijn de namen van Riccardo Minali en Andriy Grivko. Van beiden weten we nog niet voor welke formatie zij in 2019 zullen rijden. Verder neemt de ploeg afscheid van de Denen Michael Valgren (naar Dimension Data) en Jesper Hansen (naar Cofidis). De Italianen Oscar Gatto en Moreno Moser verkassen respectievelijk naar BORA-hansgrohe en Nippo Vini Fantini. Tanel Kangert rijdt volgend seizoen voor EF Education First-Drapac, Sergei Chernetckii voor Caja Rural-Seguros RGA en Ruslan Tleubayev stopt.

Marko Kump en David Per keren terug bij Adria Mobil
Het Continentale Adria Mobil krijgt er twee coureurs bij met ervaring op World Tour-niveau. De 30-jarige Marko Kump reed in de hoogste klasse bij Tinkoff-Saxo, Lampre-Merida en zijn opvolger UAE Emirates. De Sloveen komt over van CCC Sprandi Polkowice. Van 2007 tot en met 2010, in 2012 en in 2015 reed Kump al in dienst van de Sloveense Continentale ploeg. Ook Per heeft een verleden bij Adria Mobil. Van 2014 tot 2016 reed het 23-jarige talent bij de formatie. Per heeft twee jaar bij Bahrain Merida gereden.

Arnaud Gérard wordt ploegleider bij Fortuneo-Samsic
Dat Arnaud Gérard ging stoppen, wisten we al. Nu heeft zijn huidige ploeg, Fortuneo-Samsic, bekendgemaakt dat de 33-jarige Fransman vanaf het seizoen 2019 sportief directeur is van dezelfde formatie. Gérard wilde doorgaan in de wielersport. “De afgelopen jaren had ik de rol van wegkapitein. Natuurlijk is het niet hetzelfde om in de auto te zijn, maar er is enige continuïteit”, zegt de renner die zes grote rondes heeft gereden. De laatste jaren kwam hij uit voor Fortuneo-Samsic, de club waarvoor hij in 2013 tekende. Van 2005 tot en met 2012 stond de trouwe Gérard onder contract bij FDJ. Er staan twee overwinningen op zijn palmares: La Poly Normande 2008 en een rit in Poitou-Charantes in 2015.

Euskadi-Murias versterkt zich met Mario González
Mario González (26) maakt na drie jaar Sporting-Tavira volgend jaar zijn profdebuut bij Euskadi-Murias. De Spanjaard boekte dit jaar zijn eerste profzege door de derde etappe in de GP Beiras e Serra da Estrela (2.1) op zijn naam te schrijven. Het wordt voor Gonzalez na vijf jaar in buitenlandse dienst eveneens zijn debuut in een Spaanse ploeg.


Georgia Williams ook in 2019 ploeggenote Van Vleuten
Het contract van Georgia Williams bij Mitchelton-Scott is met één jaar verlengd. De 25-jarige Nieuw-Zeelandse kwam in februari 2017 bij de Australische ploeg te rijden en fleurde haar voorbije seizoen op met de dubbelslag op het nationale kampioenschap. Daardoor mocht Williams het hele jaar in de wit-zwarte kampioenstrui rijden van haar land. Door het nieuwe contract zal ze in 2019 ook de ploeggenote zijn van de Nederlandse Annemiek van Vleuten.

“Ik voel mij heel comfortabel en blij binnen deze ploeg. Iedereen werkt hard maar maakt ook plezier. De ploeg steunt mij in het bereiken van mijn doelen, ook naast de fiets toen ik geblesseerd was. Ik denk dat dit heel belangrijk is voor de balans en de sleutel is voor ons succesjaar. Ik kijk uit naar een nog beter 2019!”, zegt Williams, die volgend jaar eerst haar focus legt op de Australische en Nieuw-Zeelandse zomer, vroeg in het seizoen.


Astana-vrouwen trekken oud-ijshockeyster Blais aan
Marie-Soleil Blais zal stralen. De Canadese wielrenster heeft een contract getekend bij de vrouwenploeg van Astana. Blais is 29 jaar oud en zal voor het eerst haar opwachting maken bij een Europese UCI-ploeg. Astana wijst op haar meerdere regionale titels in Québec. Daarnaast eindigde ze afgelopen seizoen meerdere keren in de top-10 van Canadese UCI-wedstrijden. Tot een profzege kwam het nog niet.

Op 24-jarige leeftijd ging Blais pas wielrennen. Daarvoor deed ze aan ijshockey. “Ik hield van wielrennen vanaf het begin. Hoe meer ik ging leren, hoe meer ik ervan ging houden. Ik ben heel blij met deze nieuwe stap in mijn carrière”, legt ze uit in het persbericht. Blais is vooral gehaald als uithangbord voor de Canadese fietsensponsor Argon 18. “Ik ben trots dat ik zo’n groot Canadees merk overal ter wereld mag vertegenwoordigen”, zegt Blais, die mikt op het WK 2019 in Yorkshire en een toekomstige oproep voor de Olympische Spelen namens haar land.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.