Wielerweekend: Critérium International en drie keer Gent-Wevelgem
foto: Sirotti
zaterdag 26 maart 2016 om 18:30

Wielerweekend: Critérium International en drie keer Gent-Wevelgem

Er staat weer een druk koersweekend op de kalender. Op Corsica gaat het Critérium International van start en Gent-Wevelgem is gastheer van tal van wedstrijden, waarvan we er drie bespreken. WielerFlits zet jouw Wielerweekend op een rij.

Critérium International
Porto-Vecchio is opnieuw het epicentrum van het Critérium International. De scherprechter op Corsica is inmiddels ook een bekende voor de meeste renners, daar de Col de l’Ospedale er vrijwel ieder jaar in zit. Op zaterdag en zondag staan er drie etappes op het programma. Zaterdagmorgen trapt de rittenkoers (2.HC) af met een rit van en naar Porto-Vecchio van 90,5 kilometer. ’s Middags staat er een korte tijdrit van zeven kilometer op het programma. Op zondag valt het klassement dan in haar definitieve plooi met de slotklim naar de Col de l’Ospedale. Vorig jaar ging Jean-Christophe Péraud met de eindzege aan de haal, toen hij op de laatste dag Benjamin King uit de leiderstrui reed.

Voor de overwinning in de slotrit, waarvan het profiel hierboven te zien is, komen voornamelijk Franse renners in aanmerking. Péraud, Jérôme Coppel, Pierre Rolland en Thibaut Pinot zijn de grootste favorieten voor de eindzege. “Ik wil er mijn eerste zege boeken”, spreekt laatst genoemde zijn ambities op de website van de organisatie. “De koers past goed bij mijn kwaliteiten. Omdat de slotklim op zondag niet overal even steil is, kan het zijn dat de beslissing pas in de laatste drie kilometer valt. Het gaat spannend zijn, met Péraud en Coppel als grootste tegenstander. Maar ik sluit ook niet uit dat Rolland en de jonge Pierre Latour zich ertussen smijten.” Daarnaast mogen ook Alexis Vuillermoz, Chris Anker Sörensen, Arnold Jeannesson, Romain Sicard en Sébastien Reichenbach in de gaten worden gehouden. Verder is het een mooi meetmoment voor beloftevolle klassementsrenners als Sam Oomen, Odd Christian Eiking, Lilian Calmejane, Emanuel Buchmann, Silvio Herklotz, Gregor Mühlberger, Lennard Kämna, James Oram, Dion Smith en Clément Chevrier.

Website organisatie
Deelnemerslijst


Gent-Wevelgem in UCI Nation’s Cup U23
Zondag staan tussen Gent en Wevelgem liefst zeven koersen op het programma. Eén daarvan is de aftrap van de UCI Nation’s Cup U23 van 2016. Naast negentien landenteams staan er ook een flink aantal regionale teams (acht) uit Nederland, België en Frankrijk aan de start. Officieel heet de wedstrijd Gent-Wevelgem Kattekoers U23, wat betekent dat er ook alleen maar renners mee mogen doen die volgens hun leeftijd nog belofte zijn. De erelijst van de Kattekoers spreekt boekdelen, met enkele grote namen op de erelijst. Fons De Wolf, Eddy Planckaert (twee keer), Nico Eeckhout, Kevin Hulsmans, Greg Van Avermaet, Ken Vanmarcke (de broer van), Jérôme Baugnies (2013), Łukasz Wiśniowski (2014) en Baptiste Planckaert (vorig jaar) sieren het palmares. De beloftenversie van Gent-Wevelgem maakt voor de eerste keer onderdeel uit van de Nation’s Cup, die ieder jaar kan veranderen van samenstelling.

Consonni na het WK voor beloften in Richmond - foto: Sirotti

Consonni na het WK voor beloften in Richmond – foto: Sirotti

Gent-Wevelgem Kattekoers U23 gaat over een afstand van 184 kilometer, waarin de laatste vijftig kilometer twee keer het drieluik Baneberg-Kemmelberg-Monteberg overwonnen moet worden. De top van de laatste keer Monteberg ligt op veertien kilometer van de finish in Ieper, waar ook de start plaatsvindt. De Nederlandse selectie bestaat uit Jan Maas, Lennard Hofstede, Harthijs de Vries, Fabio Jakobsen, Marten Dijkstra en de jongste Parijs-Roubaix U19-winnaar Bram Welten. Voor het regionale team van Zuid-West Nederland starten daarnaast Rob van Broekhoven, Koen van de Klundert, Alain de Smet, Bas Sitters, Robbert Keus en Julian Stolk. Naast outsiders Welten en Jakobsen, moeten we de grote favorieten zoeken bij:

flag-be België (Nathan Van Hooydonck, Jenthe Biermans)
flag-dk Denemarken (Michael Carbel Svendgaard, Mads Pedersen)
flag-de Duitsland (Phil Bauhaus, Jonas Bokeloh en de immer bekende Willi Willwohl)
flag-it Italië (Simone Consonni, Oliveiro Troia)
flag-no Noorwegen (Kristoffer Halvorsen, Anders Skaarseth)
flag-us Verenigde Staten (Logan Owen, Tyler Williams)
flag-ru Rusland (Artem Nych)

Website organisatie
Deelnemerslijst
Parcours en profiel


Gent-Wevelgem in Women’s WorldTour
Voor het vierde weekend op rij mag het vrouwenpeloton zich opmaken voor een WorldTour-koers. Net als de mannen rijden ook de vrouwen Gent-Wevelgem op het hoogste niveau. Vorig jaar moesten zij dezelfde apocalyptische omstandigheden als de mannen overleven. Het leverde een piepjonge Nederlandse solo-winnares op en daarom mag de 20-jarige Floortje Mackaij van Liv-Plantur aanstaande zondag starten met het rugnummer één. Ook komende zondag lijken de weergoden de rensters niet goed gezind, waardoor Mackaij weleens opnieuw zou kunnen uitpakken.

Floortje Mackaij - Foto: Wouter Roosenboom (Giant-Alpecin)

Floortje Mackaij – foto: Wouter Roosenboom (Giant-Alpecin)

Net als bij de beloften zijn bij de vrouwen de Baneberg, de Kemmelberg en de Monteberg de enige heuvels op de route. De start en finish van deze koers ligt in Ieper en Wevelgem, voor een koers van 115 kilometer. De top van de Monteberg, de laatste beklimming van de dag, ligt net als bij e elite-mannen op 34 kilometer van de streep. Tijd zat dus voor de sprintersploegen om zich te formeren, maar bij de vrouwen is het in de vier eerdere edities gebleken dat een massasprint vrijwel nooit plaatsvindt. Het is vooral uitkijken naar de sterke blokken van Boels-Dolmans (Lizzie Armitstead, Chantal Blaak en Ellen van Dijk),  Wiggle High5 (Emma Johansson, Amy Pieters en Jolien D’Hoore), Orica-AIS (Annemiek van Vleuten en Gracie Elvin) en Rabobank-Liv (Lucinda Brand en Thalita de Jong).

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Parcours en profiel


Gent-Wevelgem zoekt opvolger voor Paolini

Paolini krijgt een champagne-douche na zijn zege - foto: Sirotti

Paolini krijgt een champagne-douche na zijn zege – foto: Sirotti

Onder verscherpte veiligheidsreden vindt zondag Gent-Wevelgem bij elite heren plaats. Het peloton staat niet het meest fijne weer te wachten en bovendien waait de wind in de finale in de goeie richting om het peloton op de kant te trekken. Vorig jaar boekte Luca Paolini een prachtige solozege, maar in de jaren daarvoor ging er vrijwel altijd een sterke sprinter met de zege vandoor.

De kracht van types als Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Arnaud Démare en Alexander Kristoff ligt juist in het feit dat zij niet altijd op de sprint wachten, maar ook zelf de koers durven maken. Juist daarom zijn zij misschien wel de vier topfavorieten.

Voorbeschouwing WielerFlits
Website organisatie
Deelnemerstlijst (ProCyclingStats)


Waar rijden de Nederlanders?
Critérium International (2)
Lars van der Haar, Sam Oomen (Giant-Alpecin)

Gent-Wevelgem Kattekoers U23 (12)
Jan Maas, Lennard Hofstede, Harthijs de Vries, Fabio Jakobsen, Marten Dijkstra, Bram Welten (Nederlandse selectie), Rob van Broekhoven, Koen van de Klundert, Alain de Smet, Bas Sitters, Robbert Keus en Julian Stolk (regionale team Zuid-West Nederland)

Gent-Wevelgem Women’s WorldTour (25)
Floortje Mackaij, Julia Soek, Kyara Stijns, Riejanne Markus (Liv-Plantur), Chantal Blaak, Ellen van Dijk (Boels-Dolmans), Lucinda Brand, Thalita de Jong, Roxane Knetemann, Jeanne Korevaar, Anouska Koster, Moniek Tenniglo (Rabobank-Liv), Amy Pieters (Wiggle High5), Annemiek van Vleuten (Orica-AIS), Willeke Knol (Lotto Soudal Ladies), Nina Kessler (Lensworld-Zannata), Monique van der Ree, Lotte van Hoek (Lares-Waowdeals), Roos Hoogeboom (Bizkaia-Durango), Jip van den Bos, Estra Tromp, Chanella Stougje, Nathalie van Gogh, Janneke Ensing (Parkhotel Valkenburg), Iris Slappendel (UnitedHealthcare)

Gent-Wevelgem in Flanders Fields (25)
Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Bram Tankink, Mike Teunissen, Maarten Tjallingii, Jos van Emden, Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Lars Boom (Astana), Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle, Wouter Wippert (Cannondale), Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Tom Stamsnijder, Albert Timmer (Giant-Alpecin), Danny van Poppel (Sky), Jesper Asselman, Berden de Vries, Michel Kreder, Raymond Kreder, Wesley Kreder, André Looij, Ivar Slik, Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton)


Weekendinterview

Sebastian Langeveld - foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

In het Weekendinterview staat Sebastian Langeveld centraal. Hij vertelt over de beslissing van de KNWU om hem niet als Nederlands kampioen 2006 uit te roepen (na het schrappen van Boogerds resultaten door de UCI) en wijdt uit over zijn verwachtingen voor de klassiekers. Zijn gehele verhaal lees je zaterdagochtend op WielerFlits.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2016 17:06
Zondag dus het seizoensdebuut van Willi! Fijn dat hij ook wordt erkend door de redactie.
Zou leuk zijn als Wevelgem U23 nog uitgezonden wordt, al verwacht ik sowieso dat Sporza een mooie samenvatting kan afleveren.

Vreemd trouwens, die teams als Zuid-West Nederland, Antwerpen en Belgisch Limburg terwijl de nationale selectie zelf ook deelneemt.Volgens mij was dat vorig jaar nog niet in de Nations Cup.
25 maart 2016 23:50
Aangepast, thnx - YIJ.
26 maart 2016 07:34
Benieuwd hoe Lars het doet in het Critérium International!
26 maart 2016 20:21
@Lalsacien, ik ben meer benieuwd naar de prestaties van Nathalie van Gogh. :')

Om te reageren moet je ingelogd zijn.